Moskva iznosi uvjete za mir na Bliskom istoku

Sergej Lavrov
13 komentara

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je potporu dvo-državnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, tvrdeći da će američki planovi neizbježno propasti

Održivi mir na Bliskom istoku može se postići tek nakon potpunog stvaranja palestinske države, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da Moskva također podržava pravo Izraela na sigurnost. Govoreći u srijedu u Vijeću federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, Lavrov je naglasio da Moskva čini sve što može kako bi zaustavila neprijateljstva koja od početka listopada bjesne između Izraela i palestinskog oružanog pokreta Hamas. Međutim, Lavrov je istaknuo da Rusija “neće pristati na bliskoistočne dogovore o naseljima koji krše sigurnost Izraela i ne uključuju stvaranje Palestine”. Kriza u regiji može se riješiti samo ako se stvori “ujedinjena i neovisna” Palestina, u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, dodao je. To znači da Palestina mora imati granice slične onima iz 1967. i koegzistirati s Izraelom “u miru, sigurnosti i dobrosusjedskim odnosima”, rekao je Lavrov.

Diplomat je međutim priznao da je ta perspektiva “još uvijek vrlo daleko”, dok je tvrdio da se Izrael i Zapad protive razumnom rješenju. Prema Lavrovu, SAD trenutno razmišljaju o “nacrtu plana” za rješavanje palestinskog pitanja “stvaranjem neke vrste protektorata”. Taj bi protektorat bio ili “pod vodstvom arapskih zemalja kojima to nije potrebno”, ili pod pokroviteljstvom UN-a, za koji je Lavrov rekao da nerado djeluje dok je situacija na terenu nejasna, s time da Izrael i dalje inzistira na uništenju Hamasa. Očito je da Washington, sam ili zajedno sa svojim saveznicima ne može ”potajno sastaviti održiv i održiv koncept Palestine kao države”, dodao je Lavrov. Čak i ako nešto smisle, to neće dugo trajati i neće donijeti mir i prosperitet ni Palestincima ni Izraelu.

Hamas je 07. listopada pokrenuo iznenadni napad na Izrael. Neprijateljstva koja su uslijedila rezultirala su smrću više od 1.200 Izraelaca i 18.000 Palestinaca. Rusija je osudila palestinski militantni pokret, ali je također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog izraelskog odgovora i njegovog razornog utjecaja na civilno stanovništvo u Gazi.

gazaIZRAELrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Tamo ce biti mira kad svima u susjedstvu podjele nuklearke!

gigi pinna
4 mjeseci prije

Sve je to lijepo, samo je prekasno za sve – tko će skoro 700 tisuća ilegalnih židovskih nasiljenika vratiti tamo odakle su došli, u 3 “p…. lepe”?

nepoželjni
4 mjeseci prije

Mislim da će Izrael dati Palestini pravo na državu, kada Rusi budu dali Ukrajini pravo na Donbas i Krim… tako nekako…

Max
4 mjeseci prije

Dobro ali uzalud.

držnedaj
4 mjeseci prije

Palestina se nema u koga uzdati

Ziv je Geza
4 mjeseci prije

Euforija na imbexu, orban oso srat a pljesnjivi i ekipa brze bolje izglasali otvaranje pregovora za pristup ukraine u eu,vele odluka je donesena koncenzusom heheh.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI