fbpx

Moskva napala američku državnu službu zbog objave granta od 250.000 dolara za „otkrivanje ruskih zdravstvenih dezinformacija“

Fake News - SAD

Umjesto da ostave razmirice po strani kako bi se zajedno borili protiv koronavirusa, antiruski elementi u SAD traže da Kremlj bude žrtveni jarac, rekla je Moskva, objavom novog granta SAD za „otkrivanje ruskih zdravstvenih dezinformacija“.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prigovor državnom Ministarstvu SAD zbog novoobjavljenog obavještenja o grantu u petak. „Prilika“ bespovratnih sredstava prikazuje ogromnu svotu novca – oko 250.000 dolara – dodijeljenu „organizaciji sa iskustvom u borbi protiv ruskih dezinformacija, analizama i programiranju“, koja će morati „da napravi izvještaj o ruskim i sovjetskim kampanjama dezinformacije u vezi sa zdravljem” pod budnim okom eksperata o predmetu iz Direkcije za Rusiju State Departmenta. Budući izvođači radova će morati do 20. juna da se prijave za grant.

Rusko ministarstvo je reklo da je takav potez u vrijeme kada bi sve zemlje trebalo da udruže napore u borbi protiv epidemije Covid-19 otkrio pravo lice onih koji su zaduženi za svakodnevne operacije američkog State Departmenta.

Ministarstvo je tvrdilo da službenici State Departmenta izgledaju kao da “rade po svom programu”, posvećujući malo pažnje signalima predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji je nedavno odobrio pošiljku od 200 respiratora u Rusiju, od kojih je prvih 50 stiglo u Moskvu u četvrtak. Oprema za spašavanje dio je 5,6 miliona dolara vrijedne „humanitarne donacije“ koju su SAD namijenile Rusiji. Moskva je saopštila da je „zahvalna“ na pomoći, pošto je početkom aprila poslala avion sa sanitetskim materijalom i opremom, uključujući maske za lice i respiratore u New York pogođen koronavirusom.

Pozivajući se na uzajamnu pomoć, State Department je takođe postigao pomirljivi ton, a portparol je u utorak rekao da SAD “traže bolji odnos sa Rusijom na mnogim frontovima”, dodajući da obje zemlje “će bez sumnje” pružiti humanitarnu pomoć jedna drugoj ako se takva potreba pojavi.

Miješani signali koji stižu iz SAD pokazuju da „moćni rusofobi“ i dalje imaju veliku snagu i u Washingtonu i u američkoj vladi, „ne prestajući da se bave destruktivnim aktivnostima“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Zar ne bi bilo korisnije dodijeliti tih 250.000 dolara zemljama kojima je pomoć potrebna da bi se spasio nečiji život?

Vjerovatne mete buduće kampanje za borbu protiv dezinformacija biće ruski mediji, predviđa ministarstvo. Iako su ruski mediji više puta optuženi za širenje lažnih vijesti o pandemiji od strane mainstream medija na zapadu, optužbe su do sada ostale šuplje, a nedavni izvještaj britanskog analitičara kaže da se takve tvrdnje zasnivaju na lošoj metodologiji.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
borg
Gost
borg
3 mjeseci prije

Neka Rusija objavi to isto za Ameriku pa ce bankotirati.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
3 mjeseci prije

Nije Rusija toliko retardirana da se bavi takvim smecem kojim se bavi olos iz duboke drzave.

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Oprostite na pitanju što vam je to grant? Unaprijed hvala na odgovoru.

Podravec
Gost
Podravec
3 mjeseci prije

jamstvo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x