Moskva odgovara na optužbe za ‘destabilizaciju’ Afrike

Dmitry Peskov
4 komentara

Rusija traži konstruktivne odnose sa svim afričkim državama zasnovane na međusobnom poštovanju i nema za cilj destabilizaciju kontinenta, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na optužbe francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u petak.

Makron je za France 24 rekao da Rusija “koristi privatne paravojne formacije” kako bi krenula na “put destabilizacije Afrike”, navodeći da Rusija “igra ulogu koja ne koristi svjetskoj zajednici”.

Peskov je odbacio njegove optužbe i insistirao na tome da „Rusija razvija svoje dobre i konstruktivne odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, međusobnom uvažavanju briga i problema jednih drugih, sa svim afričkim zemljama“.

Naglasio da ti odnosi “ni na koji način nisu usmjereni i ne mogu biti usmjereni protiv trećih zemalja”. On je takođe istakao da Kremlj “ne bi želeo da ti odnosi postanu pitanje bilo koga”.

Rusija se protivila Macronovom učešću kao posmatraču na predstojećem samitu BRICS-a u Južnoj Africi. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ustvrdio je u četvrtak da na konferenciji ne bi trebalo biti mjesta za francuskog lidera i da bi to bilo “neprikladno” zbog antiruskog stava Pariza.

U međuvremenu, ruski izaslanik u Keniji optužio je Zapad ranije ove sedmice za pljačku afričkih država u razvoju i namjerno očuvanje nejednakosti cijena kako bi osigurao da se ekonomska situacija u tim zemljama ne promijeni.

Dmitrij Maksimičev je za RT rekao da Zapad ne daje Africi šansu da akumulira dovoljno kapitala za industrijalizaciju i ekonomski rast. Posebno je ukazao na “dnevnu pljačku” cijena tehnologije u Africi, gdje zemlje u razvoju moraju plaćati dvostruko više od Zapada za istu robu.

Diplomata je naglasio da je Rusija “pravi ravnopravni partner” afričkim zemljama, za razliku od Zapada, za koji tvrdi da Afrikance ne vidi kao “jednake” i da ne može promijeniti to gledište zbog svoje “grabežljive prirode”.

afrikaPeskovrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
10 mjeseci prije

Kada se zna ko optužuje, onda je sve jasno. Afrika se vadi iz kandži zapadnih kolonijalista. Afrikanci, ohrabreni (iako još ne svi) ruskom suprotstavljanju zapadnom fašizmu i kolonijalizmu, polako dižu glavu i najavljuju oslobadjanje od kolonizatora.

Ivek
10 mjeseci prije

komunizam i kapitalizam je sve glupost. Kaj njih sve boli k za afriku, osim da ih misle krast.

Max
10 mjeseci prije

Nestabilno je u Rostovu na Donu. Nsam trol nego je to važnije.

Ivan
10 mjeseci prije

I pizdolizac Macron lupeta misleci da je neki botan faktor dok ga netko ne kokne s cekicem u glavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI