Moskva odgovorila na odustajanje EU od viznog sporazuma s Rusijom

Dmitry Peskov
28 komentara

Kremlj inzistira na tome da neće uvesti ograničenja odmazde vize nakon što je blok suspendirao pojednostavljene vize za Ruse

Rusija zanima pružanje gostoprimstva gostima iz cijelog svijeta, čak i iz “neprijateljskih zemalja”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov tijekom telefonske konferencije u petak. Peskov je zamoljen da pojasni komentare predsjednika Vladimira Putina u srijedu da Moskva neće uvesti nikakva vizna ograničenja za strane državljane kao odmazdu za slične mjere koje je uvela EU.

“Glavna poanta koju je predsjednik pokušavao prenijeti je da ćemo nastaviti činiti ono što odgovara našim interesima”, objasnio je glasnogovornik, dodajući da uvođenje zrcalnih protumjera protiv Zapada nije uvijek u interesu Rusije.

“Naravno, protuzakoniti, kriminalni i napadački stavovi prema našem poslovanju naići će na recipročne korake, ali te će mjere biti razumne i pažljivo proračunate”, rekao je Peskov, ističući da Rusija pozdravlja one koji su voljni ulagati u zemlju.

Dodao je da Rusija ostaje jednako primamljiva za strane turiste, uključujući one iz zemalja koje Moskva smatra “neprijateljskim”.

“Uostalom, ljudi trebaju vidjeti našu zemlju i moraju shvatiti da je ono što im se pokazuje i govori o Rusiji u njihovim matičnim zemljama laž”, rekao je glasnogovornik Kremlja, napominjući da je jedini način da se to ljudima objasni tako što pozivajući ih u Rusiju da sami vide tu zemlju.

Ipak, Peskov je upozorio da će svako “neprimjereno ponašanje” prema ruskim diplomatima ili predstavnicima ruskih stranih izaslanstava naići na slične odgovore, u skladu s recipročnim pravilom diplomacije.

Komentari Kremlja dolaze nakon što je Europsko vijeće u petak službeno objavilo da će ukinuti takozvani Sporazum o viznim olakšicama između Rusije i EU-a, navodeći kao razlog vojnu operaciju Moskve u Ukrajini koja je u tijeku. Sporazum je pojednostavio procedure za podnošenje zahtjeva za vizu za ruske državljane.

Od ponedjeljka, međutim, Rusi će morati plaćati pristojbe za podnošenje zahtjeva za vizu od 80 eura, umjesto dosadašnjih 35 eura i morat će priložiti znatno više dokumentacije, izdržati duže vrijeme obrade i podlijegati mnogo strožim pravilima za izdavanje višestrukih ulaznih viza.

U međuvremenu, zemlje poput Poljske, Estonije, Latvije i Litve najavile su da će zatvoriti svoje granice za sve ruske turiste, čak i one s važećom schengenskom vizom. Jedine iznimke bit će napravljene za one koji putuju vidjeti rodbinu ili iz humanitarnih razloga.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krim
1 godina prije

Očekivani žestoki odgovor moskve
Mijauuu

Ringo10
1 godina prije

Ruse zanima razvoj turizma. A recipročne mjere bi bile besmislene

Hobart
1 godina prije

Debilčine pijane,nesposobne i autodestruktivne ….. Navaljnom u zatvoru dopuštate pristup internetu tako da vas može pljuvati pred cijelim svijetom na radost ZLA (🇬🇧🇮🇱🇺🇸)…..imate li uopće mozga u glavi ???

b tbvtt
1 godina prije

Počeo njihov poraz u Ukraini, samo se bušu o prsa i prijete i sad vidimo da je to međed od papira.

Max
1 godina prije

Miroljubiv odgovor.

Siniša
1 godina prije

Beteru, ako ovaj rat izgubite neće ni postojati Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI