Moskva ‘ogorčena’ udarima na ruske medije u inostranstvu

Maria Zakharova
7 komentara

Portparol moskovskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u četvrtak da je ranije ovog mjeseca, francuski TV regulator Arcom naredio je satelitskom operateru Eutelsat da prekine emitovanje kanala Prvi Rusija, Rusija 1 i NTV.

U saopćenju, Zakharova je rekla da je francuski nadzornik uveo ta ograničenja “pod očiglednim pritiskom vlasti”, dodajući da je taj potez prethodio relevantnim sankcijama na nivou EU. „Moskva je ogorčena novim koracima koje je preduzeo Pariz u cilju uvođenja sve više zabrana emitovanja ruskih medija, kako na svojoj teritoriji, tako i u EU u celini“, rekla je ona.

Takvi postupci sugerišu da je Francuska, s obzirom na njen politički uticaj u bloku, “glavni lobista” koji podržava zabranu ruskih TV kanala u Evropi, tvrdi Zaharova. “Takav prikaz rusofobije, koji je, nažalost, već postao svakodnevnica, ukazuje na težnju da se ušutkaju svi glasovi koji predstavljaju alternativu EU propagandi po svaku cijenu.”

Prema Zaharovoj, Evropljanima se “lišava pravo na slobodan pristup informacijama”. Ona je sugerirala da bi se Pariz i Brisel mogli “plašiti da će publika, nakon što vidi drugačije gledište i sliku svijeta koja ne odgovara onoj koju pokazuju glavni zapadni mediji, donijeti svoje zaključke” o globalnoj politici . i sukob u Ukrajini.

Glasnogovornica je okršaj ruskih medija opisala kao “flagrantno kršenje” slobode govora, koja je “diskriminatorne prirode”. Zabrana je „još jedan dokaz da zapadni idealni model demokratizacije zapravo nije ništa više od alata za postizanje spoljnopolitičkih ciljeva“, tvrdi Zaharova.

Posljednjih godina zapadne zemlje pokrenule su ogromnu kampanju protiv ruskih medija, koja se samo intenzivirala nakon što je Moskva započela svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine. EU je u martu obustavila radiodifuzne aktivnosti Sputnjika i RT-a, dok je broj kanala na crnoj listi od tada samo rastao jer je blok uveo nove pakete sankcija.

MedijirusijaZakharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

To su zapadne vrednosti – “sloboda” medija i “sloboda” govora .

Sir Oliver
1 godina prije

Kako će onda oni plasirati svoje laži ako vas neko može gledati.

Promatrac
1 godina prije

Čudni su svati ti Rusi. Maria Zaharova je u nekoliko navrata javno davala potporu osuđenom ratnom zločincu ratku mladiću. Time je uvrijedila žrtve. zašto dižu toliku galamu kad povratno dobe niske udarce? Bahato i arogantno.

A Vi redakcija, umjesto da cenzurirate onda kad Vam ne paše narativ jer ste se pristrano postavili ne uzevši u obzir, umjesto uvreda dopustite diskusiju. Od Vas sam navikao na cenzuru i objave uvreda na koje mi niste dopuštali dati odgovor.

Amar
1 godina prije

To je “demokratska” evropa,najveca cenzura na svijetu.

Max
1 godina prije

S pravom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI