Moskva osuđuje američke udare u Jemenu

SAD i Jemen
13 komentara

Washington podiže regionalne napetosti za vlastite ciljeve, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova

Zapadni zračni napadi u Jemenu usmjereni su na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Tijekom noći, SAD i njegovi saveznici napali su desetke ciljeva, koje su identificirali kao vojna sredstva Hutija.

Vojna akcija došla je kao odmazda za pokušaje šijitskog pokreta da prekinu pomorski promet u Crvenom moru kako bi nanijeli štetu Izraelu. Hutiji su gađali brodove za koje su tvrdili da su povezani sa židovskom državom kao odgovor na tromjesečnu opsadu Gaze.

Dok je nekoliko nacija sudjelovalo u udarima, Zakharova je istaknula SAD kao vodeću silu iza akcije. U objavi na društvenim mrežama u petak ujutro, opisala ih je kao primjer “potpunog nepoštivanja međunarodnog prava u ime eskalacije situacije za [zapadne] destruktivne ciljeve.” Obećala je da će se tijekom dana opširnije očitovati o situaciji.

Napadi u Jemenu izvedeni su u koordinaciji s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz potporu Australije, Kanade, Nizozemske i Bahreina, prema Središnjem zapovjedništvu SAD-a. Tvrdilo se da je cilj Washingtona bio “deeskalirati napetosti i vratiti stabilnost u Crvenom moru”.

Moskva je optužila SAD da stoji na putu međunarodnim naporima da se uguši sukob na Bliskom istoku blokirajući svaku predloženu rezoluciju Vijeća sigurnosti SAD-a koja poziva na prekid vatre u Gazi.

Izrael je započeo kampanju kao odmazdu za smrtonosni upad palestinske militantne skupine Hamas početkom listopada i tvrdi da mu je cilj izbrisati ovu prijetnju. Washington je pružio vojnu potporu izraelskoj vojnoj operaciji unatoč izražavanju zabrinutosti zbog velikog broja civilnih žrtava.

Najmanje 20.000 ljudi je ubijeno u palestinskoj enklavi, prema lokalnim dužnosnicima.

Jemenmaria zakharovarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

A jaka im koalicija – Anglosasi, Bahrein od 1,4 milijuna stanovnika i Nizozemska.

“Tvrdilo se da je cilj Washingtona bio “deeskalirati napetosti i vratiti stabilnost u Crvenom moru”.”

Opće je poznata činjenica da svaka država koju izuzetni napadnu doživljava deeskaliranje napetosti i vraća joj stabilnost 😁
Jbt, dobro da još nisu naveli gospodarski prosperitet.

Anis
3 mjeseci prije

Odlično, eto Moskvi sad prilike da naoruza hute, da cak podalje tajno svoje instruktore da potapaju engleske i američke ratne brodove bas kao sto i oni rade Rusiji u Ukrajini, ali prateći politiku Moskve pretpostavljam da oni to nece uraditi i zbog toga sam vec pisao da nazalost Rusija nemozes biti sila ni dobar saveznik je puno zuje a malo meda daju

Max
3 mjeseci prije

Zdravo razumska izjava koja je uzaludna u današnjem svijetu.

Dawor
3 mjeseci prije

Nakon što su primili ruski protest ameriKURCI su u strahu od 🇷🇺🇷🇺 & 🇮🇷🇮🇷 žestokog osvetničkog odgovora odmah uz izvinjenje prekinuli napade i počeli dovlačiti građevinski materijal za popravak štete koju su nanijeli jemenskoj infrastrukturi !!!!!

Karma
3 mjeseci prije

Sada rusi neka posalju hrpetinu oruzja hutina da gaze gamad cionisticku. Podrska Jemenu iz eu

gigi pinna
3 mjeseci prije

Osim osude, koja vas ne košta ništa, da prodate Iranu sustave S-300 i S-400?

Babilon
3 mjeseci prije

Očekivano.

Dante
3 mjeseci prije

Jemenci imaju naftu i jos neki mongoli okolo
treba to pokrasti sve i pobiti zato se rokaju
isto je u gazi tuku se zbog golanske visi
Voda im treba ćivuti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI