Moskva uvela nove sankcije građanima Velike Britanije

Velika Britanija London
15 komentara

Rusija je proširila sankcije Velikoj Britaniji, stavljajući na crnu listu desetine zvaničnika i novinara, objavilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova. Ovaj potez dolazi kao odgovor na britansku politiku koju Moskva smatra neprijateljskom.

Ministarstvo je u saopštenju osudilo “antiruski kurs” britanske vlade, tvrdeći da Velika Britanija “nastavlja da aktivno primenjuje mehanizam ličnih sankcija i vodi intenzivnu propagandnu kampanju kako bi diskreditovala našu zemlju i izolovala je na globalnoj sceni .”

U tom kontekstu, Moskva je odlučila da “dodatno uključi na rusku ”stop listu” jedan broj članova kabineta, predstavnika agencija za provođenje zakona i novinarskog kora Ujedinjenog Kraljevstva.” Sankcije se odnose na ukupno 36 osoba. Međutim, ministarstvo nije dalo nikakve detalje o konkretnim imenima ili pozicijama.

Ministarstvo vanjskih poslova je dalje reklo da je London “namjerno napustio konstruktivan dijalog” s Moskvom dok je prihvatio konfrontacijski pristup. Ujedinjeno Kraljevstvo, djelujući u saradnji s Washingtonom, “širi lažne informacije o Rusiji” i “podstiče rusofobiju”, navodi se.

Ministarstvo je također upozorilo da “neprijateljske akcije i agresivna retorika britanskih zvaničnika neće ostati bez adekvatnog odgovora, a podrška neonacističkom režimu u Kijevu bi skupo koštala njegove zapadne gospodare”.

Britanija je u srijedu objavila da će Ukrajini obezbijediti glavne borbene tenkove. Prema ranijim medijskim izvještajima, Britanija je razmatrala slanje desetak tenkova Challenger 2 u Kijev.

Nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara, Velika Britanija je uvela oštre sankcije Rusiji, zamrznuvši imovinu velikog broja entiteta i pojedinaca i uvevši zabranu izvoza za brojne industrije i usluge.

Kao odmazdu, Moskva je u nekoliko navrata sankcionisala britanske zvaničnike i državljane, ciljajući ukupno nekoliko stotina pojedinaca. Prethodnu rundu ograničenja objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u septembru, koje je stavilo na crnu listu 30 pojedinaca koji su ili “promovirali [antirusku informativnu agendu” ili su djelovali kao “predstavnici odbrambenog lobija Ujedinjenog Kraljevstva”.

rusijaSankcijeVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
1 godina prije

Džaba jim takve sankcije. Nek uvedu nafta po 200 eur za EU i Ameriku. Pa ako jim zatreba, zna se cijena.

Xam
1 godina prije

Ovo je jako težak udarac za Britance.
Siguran sam da se još dugo neće oporaviti.

Klica
1 godina prije

Ma UK bi samo Sarmate priznao

eks
1 godina prije

Za imperiju podlosti najbolje je lansirati jedan Sarmat .

Max
1 godina prije

Očekivano.

MNK
1 godina prije

Neka se svi rusi vrate iz Britanije velikoj Rusiji i uzivaju u “ruskom miru”. Zasto djeca i ljubavnice ruskih politicara i oligarha uzivaju u Londonu?

nessy
1 godina prije

Sankcije ljudima? Rusi, mozete se sramiti, na zapadu, carstvu demokracije i slobode to je nemoguce. Na zapadu sankcije idu uz zapljenu imovine, kakve svrhe imaju inace? Kada su Rusi objavili da sve organizacije na teritoriju RF, financirane od zapada to trebaju prijaviti, to je bio skandal. Malo tko je spomenuo da su Rusi samo kopirali USA zakon o ‘stranim agentima’. Tragicno je i nevjerojatno, kako se Zapad pretvorio u svoj paradoks, sa zabranom medija, ‘zamrzavanjem’ imovine, sankcijama… To bi po definiciji bio totalitarizam, koje vrste, izaberite. Sama otimacina Libijskog novca (stotine miljardi), i ‘blokada’ zlatnih rezervi Venecuele u Londonu su nevjerojatni presedani. Ode svijet u ku’a.

nessy
1 godina prije

Medjunarodno pravo, svojim ratovima i otimacinom, USA su totalno obezvrijedili. Danas, vrijedi, ono na sto mozes staviti sapu, i kontrolirati, tvoje je. Nakon raspada Lige Naroda, izgleda da je doslo vrijeme da i UN odu u povijest, jer njihova pravila se ne postuju, a nemaju nikakve poluge prisile. Lijepo zamisljeno, uz konsenzus, da se postuju zakoni i odluke. Ako neka drzava moze napraviti invaziju na drugu suverenu drzavu, bez suglasnosti Vijeca Sigurnosti, kakve to svrhe ima. A ZNA SE (nije HDZ, ipak) tko je poceo s takvom politikom.

tihobl
1 godina prije

Ovo je nebitno, vece sankcije engleska vlada uvodi britancima.

Jova
1 godina prije

Ovo je vrlo ozbiljno. Prošle godine 3 Britanca su putovala u Rusiju, a ove godine ni ta 3.Stvarno jak udarac za Britaniju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI