Može li kineski lučki projekt u Izraelu ojačati poziciju Pekinga na Bliskom istoku i razbjesniti SAD?

Kina - Izrael
11 komentara

Shanghai International Port Grupa u vlasništvu Kine (SIPG) sklopila je 2015. godine lučki ugovor u Haifi koji joj omogućuje upravljanje na 25 godina komercijalnim brodskim postrojenjem. Međutim, projekt je odgođen nakon ozbiljnih prigovora američke mornarice u vezi sa sporazumom.

Izrael je službeno otvorio novi lučki terminal u Haifi, najprometnijem brodskom čvorištu u zemlji, koji će omogućiti velikim brodovima duljine oko 400 metara koji prevoze oko 18.000 kontejnera, pristajanje u luku. Otvaranje luke, kojom upravlja kineska tvrtka, dodatno je produbilo sigurnosne brige Sjedinjenih Država, jer njihova mornarica ponekad pristaje na svoje pomorsko dobro u Haifi.

“Za Izrael će ovaj projekt ne samo stvoriti ogorčenje prema SAD-u, već će također pokrenuti pitanja o širem obliku izraelske vanjske politike. Neki izvještaji u izraelskim medijima već ukazuju na to da točni uvjeti sporazuma do sada nisu bili jasni. Iako Izrael želi da SAD vjeruje da je ovo komercijalni ugovor, realnost je da su dimenzije strateške i vojne”, rekao je za Sputnjik komodor Seshadri Vasan, bivši časnik indijske mornarice i direktor Chennai centra za kineske studije.

Razvoj je od velike važnosti u pogledu izglađivanja odnosa Izraela s UAE i Bahreinom. Ministar prometa Merav Michaeli u svom je priopćenju rekao da je terminal prilika na “jačanje naše regionalne sposobnosti u pomorskoj trgovini” i iskoristi “ne samo za lokalni prosperitet, već i za ostvarivanje mogućnosti i istinski doprinos našim susjedima u Srednjem Istoku.”

No, Vasan je dodao: “Inicijativa Pojas i cesta (BRI) napreduje punom parom. Luka Haifa mogla bi u idućim godinama odigrati ključnu ulogu za proširenje kineskih ambicija na Bliski istok. Kina ulaže ne samo u Izrael, već i u druge bliskoistočne narode u velikoj mjeri, kao i u susjedno sredozemno područje”.

Ranije ove godine objavljeno je da je Tel Aviv odbio zahtjev SAD-a za inspekcijom terminala, jer je Pentagon kritizirao Izrael zbog kineskog sudjelovanja u projektu vrijednom 1,7 milijardi dolara.

Zakon o odobrenju nacionalne obrane 2020. spominjao je da će kineska prisutnost naštetiti američkim interesima u “budućoj naprijed prisutnoj pomorskom plovilu Sjedinjenih Država u luci Haifa u Izraelu”. Washington je pozvao “Vladu Izraela da razmotri sigurnosne implikacije stranih ulaganja u Izraelu”.

“Moramo napomenuti da je Izrael već izvozio obrambenu opremu u Kinu i jačao njihove međusobne veze”, zaključio je Vasan. Izrael će otvoriti još jednu luku koju financira Kina na sredozemnoj obali kasnije ove godine, čija izgradnja će iznositi približno 930 milijuna dolara.

IZRAELkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

Ne može.

Dragačevac
2 godine prije

Koliko su samo novca Amerikanci poklonili Izraelu kroz razne vidove pomoći, koliko su samo puta uložili veto na rezolucije UN koje su bile trn u oku Izraelu i sada se izraelci dvoume da li da daju bazu na korišćenje kinezima.

Sven
2 godine prije

Pa dolazili su i kod nas u treci maj .

Pera
2 godine prije

Kad nisu napravili nista za skoro 6 godina, zato ocekujete da bi sada pravili problema ?

Max
2 godine prije

Kineski kapital je toliko jak da prodre i u Izrael Ali se Izrael neće okrenuti od SAD One su nasušno potrebne Izraelu

RoPe
2 godine prije

Burzuji SAD = Burzuji Kine. To je isti krupni kapital. Kina ima dvije valute, Domaci i strani Rmembi, strani Rmembi, poznat je pod imanom yuan i napravljen je u suradnji s gushterima shapeshifterima.
To je tako sigurno od Kissingera, iako neki komentatori spominju kako se preuzimanje Kine dogodilo prije 400 god, ali to nisam nasao u povijesnim knjigama. Neka netko pojasni ako zna sto se dogodilo prije 400 god tamo.

nessy
2 godine prije

Tebi smrdi direktno iz lubanje. Svaki tvoj tekst nekoga vrijedja. Jesi li retardiran, trol, ili sto…

pantagana
2 godine prije

Ameriku sigurno nece razbjesniti jer oni nesmiju prdnuti izraelu cak i kad bi kinezi imali vojnu bazu u Izraelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI