Musk kaže da je tvrtka SpaceX tima na rubu bankrota usred problema s proizvodnjom motora

Elon Musk
35 komentara

SpaceX, koji zapošljava 7000 ljudi, procijenjen je na više od 100 milijardi dolara. NASA joj je dodijelila ugovor vrijedan 2,9 milijardi dolara za stvaranje lunarnog lendera koji bi mogao nositi astronaute na Mjesec. Međutim, trenutna proizvodna situacija predstavlja značajnu prepreku za postizanje tog cilja do predviđenog datuma.

Elon Musk, izvršni direktor SpaceXa, poslao je uznemireni e-mail svojim zaposlenicima u petak, ohrabrujući ih da rade na SpaceXovoj liniji motora Raptor tijekom vikenda i nazivajući situaciju u proizvodnji “krizom”, izvijestio je SpaceExplore.

Prema izvješću, pozivajući se na dobivenu internu e-poruku, Musk je izjavio da je tvrtka suočena sa “stvarnim rizikom od bankrota” ako proizvodnja novog motora tvrtke za raketu Starship ne naraste kako bi se prihvatila visoka stopa leta “barem jednom u svakom dva tjedna” sljedeće godine.

“Kriza proizvodnje Raptora puno je gora nego što se činilo prije nekoliko tjedana”, naglasio je Musk. “Suočavamo se s pravim rizikom od bankrota ako sljedeće godine ne možemo postići stopu letenja Starshipa od najmanje jednom svaka dva tjedna.”

SpaceX radi na ogromnoj raketi sljedeće generacije pod nazivom Starship koja će se koristiti za lansiranje tereta i ljudi na misijama na Mjesec i Mars. Tvrtka testira prototipove u postrojenju u južnom Teksasu i već je dovršila nekoliko kratkih probnih letova. Međutim, kako bi se prešlo na orbitalna lansiranja, svaki prototip rakete zahtijevat će do 39 motora Raptor, što zahtijeva brzo povećanje proizvodnje motora.

Šef tvrtke otkrio je svom timu da je planirao uzeti slobodne produžene praznike za Dan zahvalnosti, svoj “prvi slobodan vikend nakon dugo vremena”. Ali kada je otkrio koliko je ozbiljan problem s Raptorovim motorom, promijenio je planove i radio do petka navečer do vikenda.

“Osim ako nemate kritične obiteljske stvari ili se ne možete fizički vratiti u Hawthorne, trebamo sve ruke na palubi da se oporavimo od onoga što je, iskreno, katastrofa”, napisao je Musk.

Ranije je Musk navodno rekao da SpaceX planira lansirati svoju raketu Starship u orbitu u siječnju iz svoje baze u Boca Chici u Teksasu. Musk je izjavio da nije siguran hoće li Starship uspjeti doći u orbitu u svom prvom pokušaju. Međutim, izjavio je da je “siguran” da će raketa stići u svemir 2022. Prema Musku, “najmanje 90 %” razvoja Starshipa do sada je “interno financirano”.

Prema izvješću CNBC-a, Will Heltsley, potpredsjednik pogona SpaceX-a, napustio je tvrtku ranije ovog mjeseca, što je izazvalo pomutnju. Heltsley je uklonjen iz razvojne linije tvrtke Raptor prije odlaska.

Ipak, teško je reći je li SpaceX zapravo u velikim problemima. Musk je kasnije u utorak odgovorio na e-poruku, sugerirajući da je bankrot malo vjerojatan, ali ne i nezamisliv u slučaju velike globalne recesije.

SpaceX dizajnira svemirsku letjelicu Starship, kao i njezine rakete i pojačivače, tako da budu potpuno višekratni. Rakete Falcon 9 trenutno su samo djelomično ponovno upotrebljive. Dok se pojačivač i gornja komponenta rakete mogu spustiti i ponovno lansirati, gornji dio rakete ne može.

SpaceX je početkom studenog pobijedio Blue Origin Jeffa Bezosa, koji je bezuspješno pokušao sudskim putem zaustaviti ugovor. U prostoru satelitskog interneta Bezos i Musk se natječu u tome da klijentima iz niske orbite pruže brzu internetsku vezu.

SpaceX je do sada stavio 1700 Starlink satelita u orbitu, navodi tvrtka. Do sada je privukao 140.000 mjesečnih korisnika koji plaćaju po 99 dolara.

Amazon, Bezosov online trgovac, planira lansirati prototip satelita projekta Kuiper u četvrtom tromjesečju 2022. Po cijeni od 10 milijardi dolara, Amazon namjerava imati 3.236 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Bankrotelon muskNASASpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sokre
2 godine prije

i
uskoro će i mal Mate njegovim stopama

Bosanac
2 godine prije

Obara cijenu sopstvenih dionica da bi ih kupio kad padnu.

Šele
2 godine prije

ma kakav Space x, to su bajke o svemiru, to su firme za pranje para, kao i nassa, samo da nassa nebi bila sama sumnjiva, napravili su Space x,

Njemi Svjedok
2 godine prije

Još jedan psihopat novog doba.
Ko ovom veruje u startu je najebao.
Samo da znate pošto sam u Njemačkoj njegova fabrika novih Tesla automobila se gradi u Berlinu.
Vest sama po sebi ništa posebno ali fabrika se gradi na mestu gdje je vodozahvat za grad Berlin i gde se nalaze – reni bunari za vodu.
Pored više desetina upozorenja gradskih vlasti Berlina i zabrana nastavio je da gradi što Njemce izluđuje jer ne jebe da prostite zakoni ni 1% što je u Njemačkoj svetogrđe bar je bilo.

nepoželjni
2 godine prije

Ljudski rod je obična gloopa beskorisna stoka i uopće se ne čudim što je njen vlasnik hoće eliminirati. Što taj beskorisni i nimalo smiješni klaun uopće radi ? Zna li on uopće za koga to sve radi i kome je to što on radi uopće potrebno i svrsishodno? Jadan je taj Bog koji je tog niškoristi (i njemu slične) odabrao da mu bilo što rade !? … ali mislim da se tu radi samo o tome da se ta beskorisna masa “školovanih” “stručnjaka” fiktivno zaposli kako bi svi imali privid da nečemu služe i da prividno ne bude ovisna o zagarantiranom dohotku iz štamparije novca bez osnove i pokrića pa da u ovo “tranzicijsko” vrijeme i oni dočekaju svoj kraj kao i ostalo neuko i beskorisno roblje. Ne znam tko normalan više uopće vidi smisao i vjeruje u svrhu i korisnost ovoga što ovi otužni klaunovi poput muska, bezosa, gejtsa,švaba…… Čitaj više »

Гавран
2 godine prije

Hohštapleru masku su se opustili silikonski obrazi.

h ttps://www.kurir.rs/planeta/3703313/rogozin-kaze-da-mask-prica-bajke-planovi-o-masovnim-letovima-na-mars-su-apsurdni

Boba Lazarević
2 godine prije

Da je stvarno u opasnosti od bankrota, sumnjam da bi to tako na sva zvona…

Ali ako i propadne, šta me briga. Na Mars u tim troktalicama ionako neće. Živ.

Mudantinac sam
2 godine prije

kako kaže jon rapaport. masovni mediji vam prezentiraju dio vrlo ružne istine i sve ostan na tome. nema nastvak i prića jednostavno nestaje. tako je sa jućerašnjim hapšenjima. spominjete nekakav gradjanski rat jučer a danas smo opet u ratovima zvijezda

tihobl
2 godine prije

U prevodu: dajte mi pare da kupim ruske motore.

Njemi Svjedok
2 godine prije

Motor koji navodno proizvode je kopija Ruskih – Raketnih motora evo i Nasa i sada kupuje motore od Rusa – Ej…. jedna Nasa.

Čudan lik
2 godine prije

G R E T A !!! Gdje si!?!?!? Gdje su svi klima paničari i plačipičkice iz raznih udruga protiv globalnog zatopljenja???

Koliko će CO2 ispustiti ove Muskove pizdarije?
I odmah da se zna, JA nikada nisam tražio 5G mrežu niti mi treba, tako da vam unaprijed poručujem da odjebete sa svojim optužbama kako smo “MI” krivi za zagađenje okoliša!!!

#eto vam Musk, ostavite nam krave#

neznanje
2 godine prije

Nasa je državna agencija koja ugovara poslove s naj boljim ponuđaćem na natječaju.

petar schroder
2 godine prije

Bilo bi dobro da on Amazon BillGates Soros i ostali ti mocnici idu na mjesec ili mars i da se vise ne vracaju na zemlju Neka gore ponesu ove sve viruse koje je Bill Gates PATENTIRAO 2004 GODINE KAO SARS; A 3 DANA POSLIJE PATENTIRAO VAKCINU

ja sam ja
2 godine prije

dobro i? taj može okrenut broj telefona i dobit milijardu dolara kredita kad god hoce, s nula posto kamata, iako mu je firma u banani

apa khabar
2 godine prije

zamišljam kako ekipa entuzijasta stigne na Mars i nakon 6 mjeseci boravka jave im sa Zemlje da je Musk bankrotirao i da nemaju pojma kako i čime da ih vrate nazad na Zemlju.

Lucija, prva
2 godine prije

Otkud vam ideja da vi ovo komentirate?

– o kapitalu , dionicama i investiranju nemate pojma.
– o svemiru također nemate pojma.
A to što vi sve negirate je…blago rečeno, dječje.
Izravno rečeno, liječi se.

Bobi
2 godine prije

Odnio vrag i tebe i tvoju firmu

nessy
2 godine prije

Nisi dobro pratio. U ‘Mars’ programu se traze kamikaze koji su spremni otici na Mars, a unaprijed im je receno, da je povratak nemoguc. Traze se razne kvalifikacije i karakteristike, ali ne znam, da covjek vrhunski obrazovan, u najboljim godinama, moze pristati na to, a da je psihicki potpuno zdrav, sto je osnovni uvjet. Dalje, ako razlog za naseljavanje Marsa i Mjeseca nije eksploatacija sirovina, nego sirenje zivotnog prostora, cijela prica pada u vodu. Ako su cilj sirovine, opet imamo problem. Doprema 1kg korisnog tereta (npr. 1l vode), na svemirsku stanicu kosta 10.000$. Koliko bi onda kostalo dopremiti tesku mehanizaciju, za eksploataciju npr. ruda, na Mars? Pa, na Zemlji ima dovoljno prostora, u kojem je mozda tesko prezivjeti, ali sigurno je lakse i jeftinije, osposobiti naselje na Antarktiku ili u Sahari, barem imamo atmosferu, za razliku od Marsa i Mjeseca. Ne treba ni spominjati, zdravstvene probleme eventualnih putnika, bez gravitacije,… Čitaj više »

Dabljuhite
2 godine prije

Šta je…otišla kurbla ili je možda bobina…znam nije lako održavati takve stvari.

Dabljuhite
2 godine prije

Uuuuuuu

dokurčilomi
2 godine prije

Uvijek stignu kupiti ruske “zaostale” koji rade.

Puž
2 godine prije

Ista spika ko i sa amerićkim avionima. Cuclaju se pare a rezultati takvi da samo glu.pa i naivna djeca to još puše… Musk je genijalan jedino u svom šmokljan nastupu, i svi šmokljani svijeta mu zato ližu dupe. A bome ih ima

Гавран
2 godine prije

Za ovake iluzioniste postoji uzrečica. Prvo je svog oca j*bo pa se rodio.

Leon Smuk
2 godine prije

Štuc! Hik!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI