Nacionalna garda ostaje u Vašingtonu, DC do MARTA kako bi obezbedila sigurnost za suđenje za impičment – izveštaj

Nacionalna Garda ispred Capitol Hill
36 komentara

Otprilike 5.000 vojnika Nacionalne garde ostaće raspoređeno u Vašingtonu tokom impičmenta bivšem predsedniku Donaldu Trampu, ostajući u prestonici do sredine marta. Međutim, nezadovoljstvo se širi u njenim redovima.

Prema anonimnom izveštaju Politicoa, snage od 7.000 vojnika Nacionalne garde ostaće u Vašingtonu sve dok ne počne impičment bivšeg predsjednika Trumpa u februaru, nakon čega će 5.000 vojnika ostati na mestu dok se impičment ne okonča, verovatno sredinom marta.

Izvori Politicoa rekli su da je raspoređivanje bilo neophodno zbog „brige o impičmentu“, ali trupe kažu da im je dato malo podataka o njihovoj misiji, što je jedan vojnik rekao da je „vrlo neobično za bilo koju vojnu misiju“.

Otprilike 25.000 vojnika Nacionalne garde raspoređeno je u gradu nakon pro-Trampove pobune na Capitol Hillu ranije ovog meseca. Trupe su ostajale na oprezu tokom inauguracije predsednika Joe Bidena, čak iako se pretpostavljeni dalji pro-Trampovi neredi i “ekstremizam” nisu nastavili.

Moral među trupama je od tada strmoglavo propao. Nekoliko hiljada vojnika iseljeno je sa Capitol Hila nakon Bajdenove inauguracije i prisiljeno da spavaju u hladnoj garaži, a skoro 200 je pozitivno na Covid-19. Hrane je navodno malo a čak i gotovih obroka nema dovoljno.

Jedan pripadnik Nacionalne garde je uporedio uslove života trupa sa ratnim. „Iskreno govoreći, ovo nije ‘borbena zona’, tako da borbeni uslovi ne bi trebalo da važe“, rekao je jedan vojnik i avganistanski veteran za vesti.

Raspoređivanje Nacionalne garde  je naljutilo neke republikance, koji na njega gledaju kao na deo demokratskog orkestriranog političkog pozorišta. Najmanje osam republikanskih guvernera, među kojima su guverner Floride, Ron DeSantis i Teksasa, Greg Abbott, pozvali su trupe svojih država kući. “Oni su vojnici”, rekao je De Santis za Fox News u petak, “oni nisu sluge Nanci Pelosi.”

Pored vojnika koji su ostali, američki Capitol je i dalje okružen sigurnosnom ogradom od dva metra prekrivenoj žilet žicom, a u toku je izrada planova da ograda bude trajni element.

Pojačana sigurnost u Vašingtonu podjednako je politička kao i predstojeće Trampovo suđenje za impičment: za demokrate je simbol prijetnje koju predstavljaju pro-Trampovi „domaći teroristi“ i opravdanje za nove zakone o nadzoru, dok za republikance pokazuje Bajdenovu nepopularnost i nedostatak mandata za upravljanje.

Donald TrumpimpičmentSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
3 godine prije

USA – “lider demokratije” sve više podseća na latino-američke duktatorske režime .

Noman
3 godine prije

Najbolji državni udar je varanje na izborima, sleepy Joe je to pospano odradio.

piždro
3 godine prije

Znači ipak je bio puč duboke demokracije

3 godine prije zadnji put uredio piždro
nekoime
3 godine prije

Koliko ono vojnika čuva Lukašenka?

politicki nekorektan
3 godine prije

lesi se vraca kuci

Pravda
3 godine prije

Pitanje je zbog koga vojska ostaje. Nije li ovo malo sve cudno?

shumadinac
3 godine prije

Predlog za redakciju: napravite spisak nemira-nereda-demonstracija-ratova aktuelnih širom planete U JEDNOM DANU (sa zbirnom površinom teritorije na kojoj su aktuelni).

To će bolje od bilo čega pokazati u kakvoj situaciji se nalazimo.

tihobl
3 godine prije

…prisiljeno da spavaju u hladnoj garaži, a skoro 200 je pozitivno na Covid-19. Hrane je navodno malo…

E jesu vojska, sve im smeta. Zamjenice njih blekvotersi koji nikad ne kukaju.

Max
3 godine prije

A da nije možda u tjeku tiho zauzimanje SAD a vvojnom silom od strane Bidena i demokrata i duboke države ? Puzajući vojni i državni udar?

Petrusimul
3 godine prije

Nemojte bit naivci ljudi, i Biden i Trump u konacnici odgovaraju istoj sili, sili koja pokrece sve i stoji iza svog ovoga nereda. Nece doci do masovnog zatvaranja i nece se nista dogodit samo od sebe, ta shema “dobrih decki” Trust te plan, od strane Q-ovaca sluzi da se podijeli narod. Samo odgadjaju kada ce nekog zatvorit, kabala ce pasti i slicne sheme. NECE NISTA PASTI I DOGODIT SE SAMO OD SEBE !
Vojska na ulice ce biti da se narod ne pobuni protiv vlasti, da bude sve osigurano i da se sve postavi kako je zamisljeno, a to je u konacnici vojno-policijska drzava, pod nadzorom 0/24, fasisticka tvorevina tipa KINE.

Bosanac
3 godine prije

Bio bi fo’l da ti vojnici upadnu u kongres i sve ih pohapse 🙂

Antun Tun
3 godine prije

Simo,drzi se Srpskog da te ne “IMPICUJEMO”,Hrv.” IMPICIRAMO”.Inace Trump nije vise predsjednik,odnosno visoki drzavni sluzbenik pa shodno tome ne moze da bide IMPIKOVAN.Preporucam Srpsko-Engleski recnik.IMPEACHMENT.

Bruno
3 godine prije

To je prava demokracija. Vojsku na ulice za inauguraciju i još malo kasnije. Ma to su im zloćesti Rusi smjestili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI