Naftni rat Zapada protiv Rusije gubi zamah

Rusija-Nafta
11 komentara

Zarada Rusije od izvoza nafte u porastu je posljednjih mjeseci uprkos ograničenju cijena G7 i drugim ograničenjima koje je nametnuo Zapad, pokazalo je novo istraživanje Finskog centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) .

Prema istraživačkom centru, ruski prihodi od nafte počeli su da se oporavljaju u martu nakon oštrog pada u februaru kada su na snagu stupile granice cijena nafte i rafiniranih naftnih derivata u zemlji G7 i zabrana uvoza njene nafte iz mora. U aprilu su prihodi porasli za dodatnih 6% na mjesečnom nivou, dostigavši ​​najviši nivo od prošlog novembra.

Stručnjaci kažu da iako su sadašnji prihodi još uvijek znatno ispod onoga što su bili u isto vrijeme prošle godine, trend rasta ukazuje na to da sankcije Zapada na ruski izvoz nafte gube zamah.

„ Prihodi od izvoza Rusije u aprilu znatno su smanjeni u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog uticaja zabrane uvoza EU i nižih cena nafte… Međutim, Rusija je po prvi put uspela da izveze svoju glavnu sortu sirove nafte [Ural] , po cijenama koje su sistematski bile iznad gornje granice cijena ”, rekao je Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar u CREA, za CNBC. On je napomenuo da je to razotkrilo „ velike praznine “ u sprovođenju politike gornje granice cena, dodajući da ako se one ne poprave „ ovo rizikuje da se mehanizam ograničenja cena zauvek razbije. ”

Podaci CREA-e pokazuju da je Rusija ukupno ostvarila procijenjenih 58 milijardi eura (62,5 milijardi dolara) prihoda od izvoza nafte otkako su zabrana uvoza i ograničenja cijena stupili na snagu. Analitičari su primijetili da je oporavak prihoda bio uzrokovan povećanjem izvoznih cijena, što je okolnost koja se može pripisati tome što je Zapad postavio previsoke granice cijena.

” Ruski prihodi su mogli biti smanjeni za 22 milijarde eura (37%) postavljanjem gornje granice cijene sirove nafte na 30 dolara po barelu [umjesto 60 dolara] i revidiranjem ograničenja za naftne proizvode u skladu s tim”, napisali su analitičari CREA-e .

Napomenuli su da bi dalji oporavak ruskih prihoda od nafte “ narušio uticaj i kredibilitet sankcija.

Naftarusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
11 mjeseci prije

EU se priprema za zimu.

Ivan
11 mjeseci prije

G7 usrance bi bilo lakse terminirati nego li ih predgojiti. Cudi me da to jos nitko nije pokusao ostvariti?

Ico
11 mjeseci prije

Članovi promatračke misije OSCA ( EUropski tzv promatrači ) mogu precedniku Erdoganu popušiti qrac, ako si Erdogan otkopča šluc. EUropski izborni promatrači su najobičniji cirkusanti!

Max
11 mjeseci prije

To su Rusi znali i očekivali.

Antee
11 mjeseci prije

Sva ta politika EU je usmjerena protiv nas…kad odustanu od sankciha i cijene energenata krenu gore…platit ćemo mi i bit će nam žao šta ih na vrijeme ognjem i mačem nismo istjerali…

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Što čekate? Smanjite uvoz ruske nafte po cijeni od maksimalno 30 dolara i vidite što će se desiti. Ovim tulavcima u EU uporno treba ponavljati da 17% svjetskog stanovništva sankcionira Rusiju, da da i drugih 83% trebaju naftu i plin, i da iste uvoze iz Rusije bez ikakvih ograničenja. Indijci i Kinezi još u velikom plusu, jer je Rusija trebala davati velike diskonte na izvoz svoje nafte i plina kada se Europa zatvorila za ruske energente (oko 40%), ali i to polako dolazi u normalu. To je kao da imaš prazan rezervoar goriva, dođeš na benzinsku stanicu gdje je litra goriva 10 kuna, ali ti im uvjetuješ da ćeš kupiti po 8 kuna ili nikako. Ovi te odjebu, a ti odeš na drugu benzinsku stanicu i kupiš po 12 to isto gorivo koje si mogao po 10, jer je druga benzinska stanica kupila od prve i razliku sebi stavila u… Čitaj više »

tatamata
11 mjeseci prije

hiberu ,sta je sad ovo ,prije neki dan rece ti da ni kinezi vise ne zele rusko

Ingerman
11 mjeseci prije

Nafta je danas pala ispod 70dolara

Novak
11 mjeseci prije

Ne znam o čemu vi pričate, pa vaš kredibilitet je odavno narušen?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI