fbpx

Najveća greška NATO pakta i EU je ta što postoje i uništavaju narode zbog svog interesa

Najveća greška NATO pakta i EU je ta što postoje i uništavaju narode zbog svog interesa 1

Jutros je iz vojarne “Bilogora” u Bjelovaru u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) ispraćen 4. hrvatski kontingent u Poljsku, a tamo je poslan kako bi zadržao “rusku prijetnju”. Istovremeno nema podataka koliko je autobusa ispraćeno s mladima koji odlaze na rad u zemlje Stare Europe.

U zemlji čekamo Kineze, ako se smiluju i od svojih tisuća milijardi određenih za razna ulaganja spase “Uljanik” i “3. Maj”, a kad su već tu, možda bi mogli napraviti brzu prugu od Rijeke do Budimpešte. Naravno, još treba vidjeti hoće li se američko veleposlanstvo složiti s mogućom kineskom ponudom da dobiju dio luke u Rijeci i da se njome, kao i novom željeznicom, služe za prijevoz svoje robe u srce Europe. No, Kinezi su takvi, ponuda može biti samo “win-win”, a ako se utvrdi da to nije ekonomski, već geopolitički projekt, oni odoše. Sebi će uvijek naći nekakav posao, ali gdje ih ne gledaju kao prijetnju.

Istovremeno premijer Plenković poručuje da je sve u redu, kako se javni dug smanjuje, izašli smo iz procedure prekomjernog deficita, državni proračun je u suficitu i uskoro ćemo zadovoljiti sve uvjete da uđemo u eurozonu. Zašto? To nitko ne zna. Poljaci tvrde da ne žele ni čuti za euro dok ne dosegnu standard približan onome u Njemačkoj. Trenutno su na 50% njemačkog blagostanja i nedostaje im još najmanje nekoliko desetljeća da stignu mrske susjede, osim ako se ne uruši njemačka ekonomija i Nijemci stignu Poljake. Iako su izgledi za to mali, Njemačka se približava recesiji, ali unatoč brojkama u smislu zarade prednjači po broju novostvorenih radnih mjesta.

Računica je prilično nejasna, ali u Bundesbanci kažu tako i vjerojatno je istina. To je i onako njemački problem i važniji su Poljaci koji su dali do znanja da ulazak u eurozonu ni po kojem ugovoru nije obveza, već slobodna volja suverene nacije želi li ili ne želi sebe vezati okovima Europske središnje banke.

Uz naš slučaj je vrlo znakovita težnja zemalja za ulazak u Europsku uniju koje još nisu članice i uporno čine sve moguće ustupke kako bi se pridružile “elitnom klubu”. Srbija će priznati Kosovo, ali bi se Priština ipak trebala urazumiti i uzeti svoje Albance iz Preševske doline, a Beogradu dati Srbe sjeverno od Ibra. Teritorij je otprilike isti, ali u Preševu rastu krumpir i kukuruz, dok je sjever Kosova pun podzemnih bogatstava i albanskim vlastima u Prištini se ne sviđa taj scenarij. Za BiH je teško prognozirati bilo što, jer treba uzeti u obzir stavove središnje države, dva entiteta, više od desetak kantona, a sve pomnoženo s istim brojem predsjednika, premijera i ministara. Uglavnom, opći kurs je da hrvatski i bošnjački političari govore o euro-atlantskim integracijama, a srpski isključivo o europskim. Nikako da se slože oko zajedničke vizije o NATO paktu. Tim bolje po njih.

U međuvremenu je Sjeverna Makedonija, kao ranije Crna Gora, kupila ulaznicu za ubrzani kolosijek za ulazak u EU. Skoro članstvo u NATO paktu bi trebalo biti jamstvo da će Sjeverni Makedonci, Sjevernomakedonci ili možda Makedonci sa sjevera, jer lingvisti još nisku složni oko toga kako pod novim imenom sada treba zvati našu bivšu jugoslavensku braću, brže i sigurnije ući u Europsku uniju. Istina, Turska je dio NATO pakta desetljećima, a isto toliko čeka pozivnicu za EU klub u Bruxellesu, da je na kraju Erdoganu dosta svega i sve dogovore i sporazume bacio pod tepih, prekidajući beskrajno dug i dosadan proces, koji Turskoj ionako ne bi donio ništa dobro. Isto vrijedi za Albaniju, koja je ušla u NATO kada i Hrvatska, ali na putu prema europskim institucijama u Bruxellesu nikako da se pomjeri s mrtve točke.

Ostala je Moldavija, zapravo dvije trećine Moldavije, jer Pridnjestrovlje de facto funkcionira kao neovisna država, a autonomna pokrajina Gagauzija, gdje žive potomci Turaka koji su prešli na kršćanstvo, još tijekom referenduma o neovisnosti su ubacili klauzulu da ako Moldavija krene u tadašnju Europsku zajednicu, oni proglašavaju neovisnost i uspostavljaju veze s Moskvom. Situacija je vrlo složena. Parlament je proeuropski, ali je najmoćnija stranka proruska, kao i predsjednik Dodon. Kada se NATO u dogovoru s ministrom obrane sam pozove na vježbe u Moldaviju nastane kaos i optužbe pljušte u parlamentu, stižu iz predsjedničkog ureda, a Moldavci u Pridnjestrovlju i Gagauzi na jugu zemlje izravnim i tajnim kanalima kontaktiraju 14. sovjetsku, danas rusku armiju, još uvijek raspoređenu u na teritoriju Pridnjestrovlja. Sve u svemu, proces pristupanja NATO paktu i Europskoj uniji nije nimalo dosadan.

Za kraj nam ostaju Ukrajina u Gruzija, koje se također nadaju da će kroz NATO brže do Bruxellesa i institucija EU. Međutim, dugogodišnji napori ove dvije zemlje su ih doveli do kolapsa, siromaštva i degradacije. Ukrajina i Gruzija su zaista poseban slučaj, za razliku od Armenaca ili tvrdoglavog Ilhama Alijeva u Azerbejdžanu, kojima je jasno da to nije klub za njih, iako geografski pripadaju Europi.

Priča o “uspjehu” Gruzije, Ukrajine i NATO pakta

gruzija

FOTO: gruzijski vojnici

Gruzija i Ukrajina kao da ne razlikuju NATO od Europske unije, baš kao što je slučaj u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Ali čak je i vodstvo NATO pakta počelo priznavati svoje pogreške. Za sve normalne ljude na planeti bi takve vijesti bile razlog za uzdah olakšanja, ali ne i za Gruzijce. Laž koju je bivši glavni tajnik NATO-a, Andres Fogh Rasmussen, rekao svijetu bila je da Gruzija 2008. nije dobila Plan za članstvo u NATO paktu i zbog toga ju je Rusija napala.

“Bila je to pogreška. Podržao sam donošenje Akcijskog plana za članstvo za Gruziju i Ukrajinu, ali, nažalost, ambasadori NATO-a nisu postigli konsenzus. Time smo poslali opasnu poruku. Putinu i Medvedevu smo pokazali da je NATO slab. Zbog toga su oni 2008. godine napali Gruziju i okupirali Abhaziju i Južnu Osetiju. To se ne bi dogodilo da smo poslali jasan signal Moskvi i da su Gruzija i Ukrajina dobile Akcijski plan za članstvo u NATO-u. To je doista bila pogreška”, posipajući se pepelom je izjavio Andres Fogh Rasmussen.

Ova izjava se sigurno može uvrstiti u bilo koju knjigu zapisa u kategoriji “najsofisticiranijih gluposti”, jer je izrečeno čista laž. Poricati činjenicu da je Mihail Saakašvili počinio napad na Južnu Osetiju jednako je poricanju da sunce sjaji tijekom dana, a mjesec noću. Ovu nespornu činjenicu je utvrdila komisija na čelu s Heidi Tagliavini, ali i sadašnja predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili i konačno američki general Ronald Mangum, zadužen za organiziranje i obuku gruzijske vojske prema zapadnim standardima.

Američki general je u intervjuu čak kritizirao Saakašvilija zbog njegovog suludog napada, koji navodno nije dao šansu Zapadu da odgovori Rusiji na rat u Južnoj Osetiji krimskom varijantom, to jest s teškim sankcijama i glasnom retorikom. Saakašvili je od svih proglašen agresorom i nitko nije mogao sankcionirati Moskvu zbog ispunjavanja obveza propisanim međunarodnim ugovorima i međunarodnim pravom. To je bilo šest godina prije događaja na Krimu.

Riječi o ruskoj okupaciji Abhazije i Južne Osetije također su laži. Od prvih dana nakon raspada Sovjetskog Saveza su te autonomne republike bile izvan jurisdikcije Gruzije i bile su de facto neovisni državni entiteti. Zbog njihovog povratka pod autoritet marionetskih vlada u Tbilisiju su za lokalne prilika na vojsku potrošene astronomske sume i angažirani takvi “veliki zapovjednici” kao što je spomenuti general Mangum. U slučaju odbijanja autonomije i dobrovoljne predaje, pitanje je trebalo riješiti sabljom i ognjem.

Nakon potpunog neuspjeha krvave avanture žrtveni jarac je postao gubitnik Saakašvili. Ispostavilo se da su i predsjednik Bush i državna tajnica Rice tražili od njega da ne pokreće neprijateljstva, a vojni savjetnici nisu ni znali da je Saakašvili pokrenuo rat. Po nečijoj je naredbi Saakašvili ipak djelovao, što samo dokazuje koliko razina vlasti postoji u Washingtonu i da sve ne misle jednako.

Istina, Ronald Mangum je konačno otkrio strašnu tajnu i zašto ruska vojska nije ušla u Tbilisi. Navodno se bojala generala Manguma i njegovih desetak suradnika. Ni više ni manje.

Hoće li Rasmussen ikada shvatiti da greška stratega i birokrata NATO pakta nije u tome što “nisu poslali jasan signal Moskvi”, nego što su u svojoj samouvjerenoj gluposti ignorirali jasne signale stanovnika Abhazije i Južne Osetije koji su u ogromnim redovima stajali i čekali ruske putovnice, kao što stanovnici Krima nisu dopustili brodovima NATO pakta da se usidre u njihovim rodnim obalama i blokirali su pristup gradu Sevastopolju mornarima Sjevernoatlantskog saveza.

Tako se manifestira kanibalska suština NATO pakta u kojeg jure gotovo svi na Balkanu. U Gruziji su ubijeni mirovnjaci koji su bili zaštićeni međunarodnim mandatom, otvorena je vatra na nenaoružana područjima i to iz višecijevnih raketnih sustava na civile zaštićene međunarodnim pravom i to nije bila ruska krivnja. Da jeste, sankcije bi se uvele baš kao nakon Krima, iako tamo nije ispaljen jedan metak.

Kako bi političke elite Gruzije i Ukrajine imale materijala za daljnje laži koje plasiraju vlastitom narodu, obilno se služe beskrajnim obećanjima o predstojećem članstvu u NATO paktu i Europskoj uniji. Za to su čak spremni na promjenu vlastitih ustava, kao i Sjeverna Makedonija, različito tumačiti zloglasni  peti članak Sjevernoatlantskog saveza i što sve ne.

Ali NATO nije jedina zamka za Gruziju i Ukrajinu. Tu je i Europska unija, baš kao što je slučaj sa zemljama spomenutim u početku. Ovdje imamo još jednu slatku sirenu, ministrica vanjskih poslova EU Federicu Mogherini, koja vjeruje da je suradnja između Gruzije i EU “priča o uspjehu”. Njezinom vlastitom, vjerojatno, jer doslovno iste riječi koristi kada se Vučić i Thaçi nađu za istim stolom i razmjene nekoliko fraza o tome kako su se dogodili da će se jednom dogovoriti. Kada? To nitko ne zna. No, kako glasi Federica Mogherini u varijanti za Kijev i Tbilisi?

“Imamo divno partnerstvo i suradnju s Gruzijom. O tome smo imali priliku razgovarati u Bruxellesu kada smo se susreli s članovima gruzijske vlade. Partnerstvo između Gruzije i EU nesumnjivo je priča o uspjehu koja će se nastaviti i u budućnosti”, kazala je ministrica vanjskih poslova EU, koja za sve zemlje kao da koristi jedan te isti “šalabahter”.

Ukrajiniski vojnici

FOTO: ukrajiniski vojnici

Ali čak i na pozadini takve ljubazne “ljubavne priče” treba razjasniti glavnu tezu, koja je primjenjiva na većinu zemalja čije je korumpirano vodstvo svoje narode uvelo u NATO i/ili EU. Što je, strogo govoreći, uspjeh Gruzije? Kako su ti divni odnosi pomogli ljudima Gruzije i čime su olakšali njihovu tešku situaciju? Ovdje dolazimo do univerzalnog odgovora za sve.

Samo nemojte spominjati bezvizni režim, za kojeg se Bogu i Allahu mole na Kosovu i drugim zemljama koje ga nemaju, jer ga je Europa prije svega usvojila zbog vlastitih interesa. Ako su ranije migrante, koji su ilegalno zarobljeni diljem Europe i deportirani o vlastitom trošku, bili smetnja raznim liberalnim i demokratskim standardima, prema bezviznom režimu se sve to može učiniti na potpuno pravnoj osnovi. Bezvizni režim znači 90 dana boravka, naravno, bez prava na rad, a za bilo kakvo kršenje lokalnih zakona slijedi trenutna deportacija s vrlo značajnom novčanom kaznom za lokalne prilike.

Ogromnoj većini građana Gruzije Europa ne treba da bi se divili užarenoj ljepoti Pariza, Barcelone ili Venecije, već kako bi za sebe i svoje obitelji osigurali komad kruha. I ovdje imamo čudovišne podudarnosti u odnosima Bruxellesa  prema ostalim narodima u čekaonici NATO pakta ili EU.

U tom smislu svaka “bezvizna” zemlja s EU je dodatno pogoršala situaciju običnim ljudima, ali naši “predstavnici” imaju ugodnu priliku za razmjenu pohvala na banketima.

Sve to vrijedi i za Ukrajinu, budući da se događaji u obje zemlje razvijaju prema istom scenariju, a čak su i neki akteri isti. Kako se dogodilo da su dvije najbogatije republike Sovjetskog Saveza s visoko razvijenom industrijom, poljoprivredom, kulturom, životnim standardom praktično jednakim onim u najnaprednijih zemalja svijeta u kratkom povijesnom razdoblju prijateljstva sa Zapadom dosegle razinu potpunog kolapsa, siromaštva i socijalne degradacije? Gdje iz tih zemalja istječe njihovo neizrecivo bogatstvo, uključujući ono najvažnije – ljude?

Ukrajina je tek odnedavno po broju plantaža na prvom mjestu u Europi.  Napokon. Taj je pokazatelj postignut u samo nekoliko godina barbarskog ponašanja i upornih zahtjeva civilizirane Europe. Kako? Ilegalno krčenje šuma u zemlji je doseglo kritičnu razinu i više od 30% šumskog područja je uništeno.

U isto vrijeme je za mnoge stanovnike Ukrajine u uvjetima ukupne nezaposlenosti šuma prirodni hranitelj. Ljudi beru bobice i gljive kako bi ih prodali na tržnici, a za mnoge je u uvjetima trajne ekonomske krize to je jedini način da prehrane svoje obitelji. Dakle, oligarsi i vladari Ukrajine, dijeleći milijarde među sobom, stanovništvo su poslali na pašu.

Slična je situacija i u Gruziji. Dok su u Ukrajini devastirani Karpati, u Gruziji se grabežna sječa šuma odvija u Ajari i podnožju Velike planine Kavkaza. Ali u Gruziji nema sibirskih ili kanadskih tajgi, ni beskrajne amazonske džungle. U sovjetskim vremenima je oko gradova zasađeno na milijune stabala, ali po sadašnjoj razini destruktivne sječe neće trajati dugo. Koje zemlje plaćaju da ta bogatstva nestanu? Tko se obogati na taj račun? Je li to Europska unija sa Sjedinjenim Državama? Tko postaje prosjak?  Gruzija s Ukrajinom ili svaka za sebe? Sada je jasno zašto Federica Mogherini smatra da su odnosi Gruzije s EU uspješni?

U ovom slučaju je šuma samo jedan od aspekata odnosa između Zapada i Ukrajine i Gruzije, koje poput sijamskih blizanaca žure na zov sirena, kako bi se, kao što priča i kaže, na kraju razbile o oštre stijene. U vladama ovih i drugih zemalja ne treba očekivati nikakvu Odiseju, koja bi ih mogla obraniti od pogibelji. Politički Olimp je zaokupljen vlastitim bogaćenjem i spašavanjem od utapanja. Bijedu, težak rad, bijeg ili u konačnom ishodu služenje po američkim vojarnama ostavljaju “svekolikom pučanstvu” ili “stoci sitnog zuba i njihovom nakotu”.

Za kraj, “slučajno” su sve spomenute zemlje pogodili ratovi, sukobi, destabilizacije i pokušaji vojnog udara, što se odnosi na Tursku. “Slučajno” ili zbog urođene vječne mržnje među nepomirljivim barbarskim plemenima, kako nas s prilično uspjeha uvjeravaju na Balkanu? Mnogi vjeruju u to. Ali gdje je ta mržnja?

Civilizirana Velika Britanija upravo vrije i u nemirna je ubijena novinarka u Londonderryu u Sjevernoj Irskoj. Koliko je u nas oružja i stradanja i nigdje nije zabilježeno nijedno slično ubojstvo u multietničkim zajednicama, čak i tamo gdje se osjećaju podjele. Bez obzira na neke ekscese i napise novinara koji su plaćeni da podižu napetosti, koliko je od završetka sukoba sličnih nereda sa smrtnim posljedicama bilo u Vukovaru, Mostaru, Brčkom ili Sarajevu? Nijedan.

Bilo je razlupanih ploča s “neprijateljskim pismom”, provociranja među navijačkim skupinama od kojih jedne slave uspjehe Turske i BiH, drugi Hrvatske, a treći Srbije, bilo je i izjava koje raspiruju niske strasti iz nezacijeljenih rana, ali među ovim “barbarskim plemenima” još nije zabilježeno da su se od završetka rata organizirale naoružane skupine i krenule ubijati “one druge” ili postavljati bombe u restorane i na javna mjesta, kao što to čine “legalne” kraljevske snage i IRA u Sjevernoj Irskoj. Ni na prosvjedima koji potresaju regiju nigdje ne možete vidjeti prizore kakve nam serviraju Macronovi batinaši u Francuskoj. Čak i ovakvi kakvi jesmo, simbol smo suživota za civilizirani Zapad. Ali je posao ipak uspješno odrađen i proces se neće zaustaviti.

Stoga možemo reći koja je glavna pogreška NATO pakta i Europske unije. Ona se sastoji u njihovom postojanju! EU je “liberalna” i “demokratska” tvorevina koja djeluje suptilno, ali ništa manje opasno od NATO pakta, agresivnog bloka koji se širi i spreman proždrijeti čitav planet i smrtna je opasnost za cijelo čovječanstvo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

nato slijedi alojzove euro-atlantske integracije,
završit će kao i njegove

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

eu nikoga ne napada

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Normalnoo da Eu nikoga ne napada kad nije drzava vec obicna korporativna sluba. Ovde je rijec o NATO koji je iz odbrambenog pakta prerastao u teroristicku organizaciju. Prije 30 godina ga je trebalo raspustiti kad je nestala opasnost da clanice budu odnekud napadnute.

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije

Re. “tihobi”. “Prije 30 godina je trebalo raspustiti NATO”. Americki ekonomski znanstvenik i glavni ekonomski savjetnik u vladi Ronalda Regana u u svojoj nedavno objavljenoj knjizi reko da Evropa trba sto pre da odkaze NATO clanstvo da bi time spasila Evropu i svijet, i da Evropa treba sto bolje da suradjuje sa Rusijom, jel je Rusija Evropa. A americkoj javnosti je potvrdio da Amrérikom vladaju psihopate i sociopate.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Ratovi se ne vode samo oružjem.
Oružje je za paradiranje i za nabudživanje budžeta za “obranu”, dok ratovi ekonomskim udarima (“privatizacije” igre na J Streetu, burza, korporacijska preuzimanja da originalnom izvoru financiranja više i ne možeš ući u trag da bi znao tko te uništava), imigracijskom politikom, edukacijskom politikom u školama za indoktrinaciju i oblikovanje budućih generacija debila, socijalnom politikom i “benevolentnim” NGOima, medijima/propagandom, etc., dugoročno imaju puno “učinkovitije posljedice” budući ih ne osjećaš fizički (nitko te ne mlati da digneš kredit) jer percepcija koja nam je data je da, uvijek imamo mogućnost “demokratskog” izbora pa se onda i svaka tvoja odluka čini tvojom slobodnom voljom..
Zbog toga je ovakva vrsta ratovanja bitnija – nema fizičke agresije. Neprijatelja je nemoguće prepoznati.

Sve preporuke.
Yuri Bezmenov: Psychological Warfare Subversion & Control of Western Society

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Pročitah da je američki veleposlanik u nekoj školi u Srbiji održao predavanje????
I pokazivao neku geografsku kartu…….. valjda iz svjetski priznatog kartografskog instituta u Langleyu.
Prvo sam mislio da je neka greška, da se radi o Hrvatskoj.
A onda sam uspio shvatiti da se i u Srbiji izgleda uvodi novi nastavni plan i program.
Iliti kurikul. To je onako……. više šik…..
Sa novim izvođačima nastave. Jer izgleda fali učitelja geografije.
A ispada da lik drži i predavanja studentima.
Nije vrag da mu je mala plaća, pa mora radit i honorarno. Na po radnog vremena. Bez radne dozvole.
Je l’ to znači da tamo svaka šuša kad poželi, može stati za katedru?
Ovdje, dokazano……. može.
S diplomom na kojoj je pečat od krumpira. A vala i bez nje.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TAKO JE!!?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

A šta vojske EU država u Iraku, Afganistanu, Libiji, Siriji, Libanonu mole krunicu . . .

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije

Re. “eu nikoga nenapada”. Da nenapada, ali malima oduzima tlo ispod nogu i dozira zrak za disanje.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Милейковский

A što radi u Afganistanu kada nikoga ne napada?

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

BRAVO TESLA!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Svaka čast na odlicnom tekstu !

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Odlican kao i uvek.
Zapali su mi za oko komplimenti Federiki Mogerini “slatka sirena”
Meni ne izgleda lepo i kad se nasminka…
Mada, o ukusima se ne raspravlja ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Riddick@
ta je zaista “posebna”. Tri stranice A4 su njoj i prevelike za mudre izjave
A o ukusima se ne raspravlja ?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Sakasvilija (dok nije smenjen) Petra Porosenka i sve ostale kvazi predsednike nije briga kako narod zivi i koliko Ukrajinaca ili Gruzina pogine izvrsavajuci njihova naredjenja kao vrhovnih komandanata vojski dok god su na vlasti i imaju odresene ruke da eksplatisu prirodna bogatstva i ljudsku snagu zajedno sa svojim kolegama iz EU i NATO.
Jos veci problem je sto isti guse autohtone politicke pokrete, blokiraju investicije iz Kine/Rusije vrse represiju medija i pojedinaca samo zato sto misle drugacije i koriste svoje pravo na slobodu govora.
Ne zivim u demokratiji i nisam slobodan!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Gruzijci su gadno prosli u Afganistanu, velike gubitke su imali. Netko, dal namjerno ili ne, ih je stavio u borbene jedinice, neshvacajuci di su dosli( kad je u maticnij zemlji placa par stotina $ i kad ti ponude 2-3 ts$,svi idu, pogledaj Balkan) i da njihovi mentori neidu nikud bez apsolutne zracne podrske. Ali sta je smrt tih nesretnka u poredjenju sa pohvalom US u EU!

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Jedan stari vojnik mi je jednom davno rekao da si za vojsku samo broj.
Dok radis svoj posao dobar si kada ne radis ne trebas im.
Covek je bio specijalac, tokom jednog skoka padobranom je povredio ledja i tu se zavrsilo interesovanje vojske za njega, njegove reci su dosta uticale na mene da ne upisem vojnu akademiju, kako vreme prolazi sve vise vidim koliko je bio u pravu.
SSSR kada je ratovao u Avganistanu od Varsavskog pakta nisu trazili pomoc.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Prijatelju moj ista stvar , ja sam htio upisati vojni fakultet vojno vodenje i upravljanje , dosta ljudi mi ne govorilo ne idi tamo , ja sam bio tvrdoglav jer sam mislio da mi to govore iz razloga sto je tesko , a meni to nije smetalo jer ssm htio napraviti nesto dobro za domovinu i narod..kad sam otisao na njihov kamp bio sam stalnp gladan , a obozavao sam teretanu pa mi je to jako smetalo i navelo me na razmisljanje…otisao sam kada ssm shvatio da bi bio njihova budala , budala nato pakta i vrhovne vlasti koja misli da radi nesto veliko i vazno…prije nego sam dosao tamo sam stvorio savrsenu sliku o tom , a sada sam izgubljen u svijetu jer ne znam sta zelim tj cime se zelim baviti jer sam samo o tom razmisljao prije , i sad me vuce i dalje ali znam da je to ppgresno…valjda cu se u necem naci sto dalje od tog uzasnog sistema
..najvise bi volio promjeniti nesto ali evo ne vidim nacina kad je sve tako iskvareno..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Katonovo pravilo
Što je u početku nevaljano, ne može tijekom vremena postati valjano.

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

NATO je neosporna sila.7 clanica sa Balkana.SLO.HR,CG,AL,GR,RU,BU. Pa to bi 3 pijana RUSA sa zracnim puskama pokorili u 48 sati.

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

Moguce grijesim:Uz pomoc Luxemburga ,Litve,,Latvije ,Estonije,Norveske,Nizozemske,Belgije,Vatikana ,San Marina izdrzali bi 49 sati u slucaju da Marija Sarapova ne dobije menstruaciju.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

TO KRALJU!!
POZ.IZ LIJEPE BOSNE!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ako na bilo koji direktan ili indirektan način živite od HDZSDP ili lokalnih šerifa, nema razloga za brigu.
A iseljavanje je izvrstan primjer slobode kretanja.
Doduše neki kažu da je to zbog toga što ljudi ne žele imati ništa zajedničko sa hrpom politikantskog otpada kojeg treba zbrinuti, a koji se koti i koti i koti…….
Mudar puk kaže: čega je previše, ni s kruhom nije dobro.
Populisti lažu kako propadamo. Ne vide kako mi ustvari snažno napredujemo.
P.S.
Investitori u svom kolokvijalnom govoru znaju što znači ABC. “Anything But Croatia”.
A sad dolaze Kinezi. Yuupiiii….!
Kako će to proći?
To je davno predvidio Hans Christian Andersen.
Da, da, onaj što je pisao bajke.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Novi dan nova nafaka ? , ko zna sta sutra donosi..

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Novu bajku.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

???

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

ALENE!
SAMO DA NEMA JAZUKA!!???

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

Šjor Babiću,ka i uvik,članak za nauku.Samo molim Vas,mislim,da Srbija neće priznat Kosovo,nikad.I njima je kristalno jasno,Eu prima kolonije.Kome pravo,kome krivo,Srbija nije spremna da bude kolonija,jer sigurno ne bi toliko ojačala vojne kapacitete,i dok ovo pišem,slušan govor Vučića,isprid Skupštine(na mitingu pred oko 130 000 ljudi)jasno i glasno je reka”Vojna neutralnost”,a Eu ne trpi nikoga ako nije dupli,pokorni Eu i NATO sluga.ako bi bili maniti i defešto(potpuno)ludi,da daju Kosovo,tražili bi in pola Srbije,da budu poslušna Švabska i USrA banana republika,ka ostala Balkanska divlja plemena.I ne zaboravit,iza sebe imaju Rusiju,koja je pokazala kako pomaže prijatelje,u Siriji i sad u Venecueli.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Največa greška NATO pakta je što još uvijek postoji!!!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Realan naslov, obrazložen u tančine. Hvala g. Babiću
Koliko smo žrtve a koliko sudionici? Ne znam.
Nitko nas nije pitao želimo li plačati skupe izlete uniformiranih, da li na sjeveru, da li u afganistanu. Nisu nas ni pitali želimo li dati u bescjenje imovinu iz mraka. Istina, nismo ni njih pitali zašto to rade, kao da je zasljepljujuča svjetlost uništila vid.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

samo tako
Razmisli o onome što sam ti napisao kao odgovor-komentar u članku o “!Ilijadi” i poveži sa onim što sam kratko komentirao ovaj članak (niže)

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Odlican clanak, pogotovo sto se tice komentara o suzivotu. Ljudi su generacijama upuceni jedni na druge, i to ce tako i ostati. U velikom broju slucajeva “novinari”, namjerno, samo dizu tenzije, bez ikakvog stvarnog razloga. Kad netko vidi snimku mladica, vaterpoliste, koji je, prestrasen, pobjegao u more, ne moze mu biti svejedno. Shvacam da se bojao za svoj zivot, i ja bi u njegovoj situaciji. Ali, zelim naglasiti nesto najvaznije u toj situaciji: osim onih nekoliko retardiranih imbecila (ne mogu naci jace rijeci), kladim se u zivot da mu nitko od prisutnih ne bi skinuo dlaku sa glave. Klinci navijaju, skandiraju, poneseni mentalitetom rulje, ali u 99.99% nisu spremni, ni voljni za nikakvo nasilje. Opet isticem, nemojte cijeniti grad, po tri retarda. Svi gradjani, normalni ljudi, ce vam reci da se srame do Boga, zato sto se to dogodilo u nasem gradu. Ima izreka “dosli divlji, potjerali pitome”. Ljudi, velikom vecinom, nisu losi u srcu. Naravno, tu ne racunamo izrode, degenerike, koji ne mogu funkcionirati ni u jednom drustvu. Takve tipove, da ih odvedes u monolitnu nacionalnu zajednicu, nasli bi sebi neprijatelja, druge boje kose ili stila u oblacenju ili… Dovoljno je vidjeti krvave sukobe BBB i Torcide. Bijesni psi trebaju kontrolu ovako ili onako.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

nessy@
Bijesni psi ne bili toliko bijesni bez podrške, i antivne i pasivne
Da Split ima samo ta tri retarda kao što ti kažeš, nitko ne bi osuđivao grad zbog njih

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ samo tako
Nazalost, slazem se. Samo jedno mi pada na pamet: ovakve izgrede kazniti strogim zatvorom (bar nekoliko godina), plus financijske sankcije, da dobro zapamte. Kako vec kazu “za nasilje, nulta stopa tolerancije”, ali da to bude stvarnost, a ne samo “trla baba lan, da joj prodje dan”.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

ZLOCINACKO TERORISTICKU ORGANIZACIJU NATO potrebno je rastaviti na proste sastavne faktore a potome ugasiti.

Ovakav NATO je samo koercijalni dio USA proizvodjaca igracki za velike glupe decke, koji se jos uvijek nisu odrasli pa se igraju indijanaca i kauboja.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

NATO i EU ne postoje da bi služile “sebi” i iskorištavale narode i “njihove” resurse za svoju korist.
One su stvorene kako bi služile stvarnim gospodarima planeta koji ni jednom ljudskom stvoru ne priznaju da je ono pod njegovim nogama “njegovo”.
NATO i EU su samo instrumenti ili oruđa u rukama gospodara i vlasnika planeta putem kojih se drži pod kontrolom dio svijeta na kojem je ljudima dato znanje, upravljanje i eksploatacija Zemlje a sa kojima i preko kojih se ide u moguća osvajanja novih osvojivih djelova Zemlje i održavanje ravnoteže sa drugim dijelom svijeta (Rusija,Kina, Indija, Iran) kojima je također dato znanje, odgovornost i obaveza eksploatacije svojih dijelova Zemlje na kojima žive.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

otpisani@
Činjenica je da NATO i EU iskorištavaju tuđe resurse, ne libeči se nimalo ni rata za ostvarenje cilja. I prije nego su se zvali NATO/EU
A u bajke, da li dječje, vjerske ili o gospodarima, ne vjerujem

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Gospon N. Babic mnogo hvala za ovaj text,ziv bio i svevisnji vas blagoslovio.Amin.
Imam zelju napisati text da se satima cita….ali nemogu pa cu napisati koliko ovog casa mogu.Ja sam stariji covjek a smatram da su ovde diskutanti mnogo mladji a mi stariji sjeticemo se od pre 30-ak godina tacno negde u isto vrijeme kada se SSSR raspadao i na mnogo miran nacin istocni vojni blok raspustio tj.,, Varsavski ugovor,, tada su Evropljani bili ushiceni i mnogo radosni tom raspustanju VU pa su bili se ponadali da ce NATO pakt da se samoraspusti i Evropa konacno bude bez opasnosti pogibelji .Bilo je tada bas na zapadu Evrope ogroman broj textova,vijesti koji su ispisani u tom pozeljnom ishodu samoraspustanju NATO pakta…Ali imperija zla nije tako mislila….pa je to zlo zapocelo rasturanjem jedne drzave u Evropi i to na nacin varvarski…da se Evropljanima da do znanja da im je NATO i Imperija ,,itekako nuzna,,

A onda je Imperija zla krenula nakon rasturanja te Evropske drzave u pohode nekaznjeno i sasvim otvoreno rasturati masu drzava gde god je Imperija zla isplanirala …pa evo te Imperije zla mic po mic na granicama najvece drzave sveta i najbrojnijeg naroda Evrope …naroda i drzave koji evo preko milenijuma postoje i nikada nikome zlotvoru nisu dozvoljavali svoju okupaciju i zivot ispod necije zlocinacke cizme.Ta drzava i narod za sada i do sada beskrajno su strpljivi,miroljubivi…i pitanje je doklen je ta njihova granica trpljenja od zlocinjenja Imperije zla.Ta drzava i narod srecom imaju i batinu s kojom mogu u bilo koji cas da Imperiju zla i po stotine puta u minutama da uniste.
Boze pomozi da se ta Imperija zla unisti a najbolje bi bilo samounisti bez icije nevine kapi krvi.

Jos 1 hvala g. N Babic

makedonac
Gost
makedonac
1 godina prije

Nemojte vredzati. Mi smo bili, jesmo i ostacemo makedonci. To sto neki prodani politicari prave neke svoje matematike nemoze da nam promeni ime. Ti koji su pokusali da nas prekrste imaju firme i biznis u Bugarsku, a Makedoniju samo koriste da kradu novac. Kad tad stici ce ih nesreca. Sto se tice NATO zajednice ona postoji samo zato da se spasi Amerika. Proracun je napravljen. Makedoniju ce clanstvo u NATO kostati 200.000 $. Te pare ce potpomoci Americi da vodi ratove po beli svijet i pljackati druge drzave. Osim toga moramo zamjeniti jevtine kalasnjikove za skupe americke puske, a da nepricamo o skupjlim naoruzanjem. Ko zna kolika ce biti krajnja racunica. NATO nije odbrambeni pakt vec reketarska organizacije. Nadam se da smo se opametili i necemo vise dozvoliti da nas neko drugi svadza na balkanu. Nesmemo vise dozvoliti da nam prave ratove na nasu teritoriju.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

PA STO PODRZAVATE SOROSEVOG ISPRTKA ZAEVA.VAMA NEMA SPASA…………

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ne , sada je službeno, a vladu i vlast se moglo prisiliti da to ne napravi. Zaev je de facto priznao da tamo na teritoriju bivšeg sjevera grčke Makedonije žive neki novi ljudi koje mi znamo kao Makedonce. Točno. Stvorena je zbrka. Istina postoji i Sjevena Irska, pa in ne zovu Sjevernoirci ili Sjeverni Irci, ali su oni dio Iraca s juga, dok današnji Makedonci nisu Grci. Sav sam se zapetljao. Eto što je napravio Zaev.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Financijska crna rupa koja usisava novac poreznih obveznika koji su mogli imati bolje skole,bolnice,ceste,civilizaciju ne gomilanje ratnog preskupog krsa i uhljeba koji se pale na bajke o groznim rusima,kinezima,indijcima,irancima itd…da zaboravih indijancima

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Uvaženi g. Babiću, sjedni, 5 plus.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

SVO ZLO KOJE JE ZADESILO OVU CIVILIZACIJU STIGLO JE SA PROSTORA DANASNJE EU.
TRGOVINA ROBLJEM.
KOLONIJALNA EKSPANZIJA
DVA VELIKA RATA
HOLOKAUST
ITD.ITD.ITD.ITD.ITD.ITD.ITD.ITD.ITD.ITD.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

FATIH, ma nemoj? A povijest postoji znatno duže od zadnjih 50 ili 100 godina, i postoji izvan Evrope. Eto, padaju mi na pamet islamska osvajanja i uništavanja drugih kultura. Recimo, u staroj Perziji, kada su uništavali staru zaratustrijansku vjeru i kulturu i islamizirali je.
Ili kada su muslimanski osvjači došli do Indijskog Potkontinenta. Štetu koju je islamska invazija napravila nad kulturama sjevernog dijela Indijskog Potkontinenta, naprosto je nemjerljiva. Srećom, Potkontinent je pregolem i uvijek je imao brojno i raznoliko stanovništvo, tako da je islamizacija uspjela samo malim ili manjim dijelom.
Pa tek rusko osvajanje Sibira, Pacifičke regije, čak Aljaske, i onda prodor na Kavkaz, i u srednjeazijske muslimanske zemlje. Zar to nije osvajanje?

No, povijest nije samo osvajanje, povijest je i širenje kultura i suradnje među narodima. Oduvijek utječemo jedni na druge. I islam je Evropi prenio gotovo zaboravljena znanja, preko današnje Španjolske, a opet evropska civilizacija u kojoj je rođena moderna znanost, u kojoj je krenula industrijska i tehnička revolucija, također su obogatili Svijet.

FATIH, gdje je izmišljen internet i laptop na kojem pišeš?

ewkrgvoqemorgfqeorfqerfqerfqe
Gost
ewkrgvoqemorgfqeorfqerfqerfqe
1 godina prije

Jučer si Babiću pogodio sa onim napisom o Južnoj Americi gdje si igrače nazvao prvim imenom a danas opet imaš napad inspiracije i dalje ih imaj.

Milutin
Gost
Milutin
1 godina prije

Nato pakt je zločinačka organizacija i kao takva je nepoželjna i nepotrebna.
Kad se je raspao Varšavski pakt i Nato pakt je trebalo raspustiti.
Bili bi izbjegnuti ratovi,razaranja,stradavanja i migracije naroda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
47
0
()
x