Najveći svjetski prodavač karbonskih kredita razotkriven je kao prevarant

Prevara sa karbonskim kreditima
10 komentara

South Pole. vodeći svjetski prodavač takozvanih ugljičnih “kredita”, nije ono za što se predstavlja.

Kada je prvi put osmišljena, operacija, čiji je suosnivač Renat Heuberger, označila se kao rješenje za klimatski problem krčenja šuma. Prodajom kompenzacije ugljika tvrtkama vezanim za “zelene” mandate, South Pole bi generirao profit koji bi se usmjerio natrag u lokalne zajednice i organizacije čiji je cilj očuvanje okoliša – ili je South Pole barem rekao svojim klijentima.

U praksi, South Pole je jurio prema procjeni od 1 milijarde dolara dok su njegovi klijenti ostavljeni da sami snose krivicu. Takva je priroda tržišta za ugljične kredite i druge zelene prijevare.

Trenutno najveći projekt tvrtke zove se Kariba, a nalazi se u Zimbabveu. South Pole je tvrdio da bi to spriječilo uništenje šume veličine Portorika, ali to se nije dogodilo.

Nekoliko vanjskih stručnjaka provelo je analizu Karibe i otkrilo da je uveliko precijenio opseg očuvanja koji se stvarno odvija. Kompanije poput Guccija, McKinseyja i Nestlea koje su kupile kredite Karibe kako bi nadoknadile vlastiti doprinos “klimatskim promjenama” i “globalnom zatopljenju” sada moraju povući svoje tvrdnje o klimi “jer krediti Karibe koje su kupili nisu generirali dovoljno prave atmosfere korist”, citirajući Bloombergov izvještaj o skandalu.

“Većina Karibinog prihoda od 100 milijuna eura otišla je South Polu i njegovom projektnom partneru, tvrtki Carbon Green Investments, a ne – kao što su obje tvrtke prethodno navele u intervjuima i javnim postovima na blogu – ljudima u ruralnim zajednicama koji rade borbe protiv deforestacije”, navodi se u istom izvješću.

Multinacionalne korporacije odriču se South Pole i njegove prijevare s Karibom

Mnogi od najvećih kupaca South Pole sada žale zbog svoje odluke da se ikada uključe u prijevaru Karibe. Barclays, L’Oreal i McKinsey, svi su rekli Bloomberg Greenu da su ili potrošili svoje Kariba kredite ili ne planiraju više kupovati.

Nizozemska energetska tvrtka pod nazivom Greenchoice koja je kupila više od četiri milijuna Kariba kredita izjavila je da je bila “neugodno iznenađena” kada je saznala da zapravo nije postignuto ništa korisno za okoliš. Greenchoice je naznačio da pokreće istragu kako bi utvrdio kako dalje.

Takeda Pharmaceuticals, koja je u prosincu iskoristila 75.000 Kariba kredita kako bi postigla vlastite klimatske ciljeve, kaže da “pauzira sva buduća ulaganja s South Pole”.

Po svemu sudeći, South Pole jednostavno zgrće novac dok tvrdi da se bori protiv globalnog zatopljenja. Tvrtka, međutim, tvrdi da su na djelu “složene sile”, posebno s krčenjem šuma, te da su krediti Karibe još uvijek nekako vjerodostojni i slijede industrijske standarde.

“Uistinu smo ponosni na projekt koji je zaštitio više od 750.000 hektara šume i koristio mnogim tisućama ljudi u ruralnom području u Zimbabveu”, rekao je South Pole u neutemeljenoj izjavi o svom poslovanju.

Prema Ecosystem Marketplaceu, vrijednost tržišta ugljičnih kredita učetverostručila se u 2021., dosegnuvši nevjerojatnih 2 milijarde dolara. Međutim, stalna pitanja o legitimnosti ovog tržišta kao stvarnog rješenja za zaštitu klime postupno razotkrivaju shemu kao operaciju prijevare koja donosi novac.

“Nitko tko u supermarketu kupi pakiranje krumpira od pet kilograma ne želi imati samo jedan kilogram”, kaže Jürg Füssler, veteran tržišta ugljika koji trenutno vodi odjel za okoliš u INFRAS-u, istraživačkoj i konzultantskoj tvrtki koja se nalazi u Zürichu.

“To je ono što se sada događa. Osnovno tržišno povjerenje je poljuljano.”

karbonski kreditKaribaklimatske promjeneSouth Pole
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kardinale
1 godina prije

CO2 je prevara koja ce nadmasiti virus covida koji nikad nije izoliran.
Urlanje o CO2 je novi teror za pljackanje ovaca i totalnu kontrolu kretanja za kao cuvanje planete.
Volio bi da grijesim ali sve ide krivo jer psihopati, varalice vode svijet.
Oni koji nekoga sa TV zovu diktatorom su 100 X veci diktatori.

Max
1 godina prije

Prodavači magle kao Greta.

Jomla
1 godina prije

Gretenizam je vrlo teška poremećenost!

tihobl
1 godina prije

Sam naziv “CO2 kredit” je prevara. To je toliko ocigledno da niko od drveta ne vidi sumu (milijarde koje se obrcu na pravari).
Zamislite da dodjete kuci i kazete zeni: Draga uzeo sam prdez na kredit! Gadjala bi vas najtezom tavom, onom gusenom.

404
1 godina prije

Još malo pa če se i kisik prodavati.

Lucija, prva
1 godina prije

😄😄 Super da se ovo dogodilo.

Ovi lukavci su skužili shemu “velikih igrača” koji, naravno, ne idu na kompanije, nego na budžete država !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI