Nakon ”primirja” opet borbe u Idlibu – Sirijska Al-Qaeda zauzela cijeli grad

Teroristi u Idlibu
6 komentara

Unatoč navodno postignutom primirju u pokrajini Idlib, gdje su se proteklih dana vodile žestoke borbe između raznih islamističkih skupina, među kojima su ključne Hayat Tahrir Al-Sham i Ahrar Al-Sham, situacija je nakon spomenutog dogovora o prekidu vatre iznova eskalirala.

Ubrzo nakon primirja se dogodio bombaški napad na trgu Al-Zira’a u gradu Idlibu. Prema prvim informacijama je bilo najmanje 13 ubijenih. Za napad su okrivljeni militanti skupine Ahrar Al-Sham, koji su očito htjeli ”izravnati račune” sa suparničkom skupinom. Prema kasnijim izvješćima lokalnih ”aktivista”, ubijeno je 22 militanata Al-Nusra Fronta, možda i više, jer je automobil-bomba postavljen na trgu na kojem je bilo zakazano okupljanje terorista sirijske Al-Qaede.

No, koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, prevođena Al-Nusra Frontom, ubrzo je pokrenula iznenadni napad na baze i kontrolne punktove Ahrar Al-Shama i ”Slobodne sirijske vojske” i preuzela je kontrolu nad cijelim gradom Idlibom.

Sukobi su trajali nekoliko sati i na kraju su Ahrar Al-Sham i ”Slobodna sirijska vojska” bili su prisiljeni potpuno se povući iz grada.

Od kada je okupiran Idlib, nadzor nad gradom su dijelili između Hayat Tahrir Al-Sham, razne islamističke skupine islamista, Ahrar Al-Sham i takozvana ”Slobodna sirijska vojska”.

Sada je grad Idlib u potpunosti pod kontrolom jedne terorističke organizacije, sirijskog ogranka Al-Qaede.

Mnogi analitičari vjeruju da će strateške implikacije ove akcije za Hayat Tahrir Al-Sham biti takve da će sirijska Al-Qaeda imati više štete nego koristi.

Glavne špekulacije u tom smislu idu u smjeru ”kako je sada više nego moguće da će Rusija, Turska, možda i SAD, lakše kombinirati napore u bombardiranju baza, kampova, skladišta oružja i municije i zapovjednih centara terorista u gradu, te lakše oslabiti vojne sposobnosti ove terorističke skupine.

Iako se iznova najavljuje postizanje sporazuma o primirju, a Hayat Tahrir Al-Sham poziva sve skupine da se ujedine, bez sumnje pod zapovjedništvom Al-Nusra Fronta, izgledi za ovakav razvoj događaja su minimalni, gotovo ravni nuli.

FOTO – Teritorij pokrajine Idlib

Idlib
Idlib
Teroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damar Cro
6 godine prije

znači, teroristički ogranak CIA-e je zauzeo Idlib jer su im drugi paravani CIA-e tako prepustili…

Tadmur
6 godine prije

Eto , krvnika Asada nema i rezultati se vide.Sloboda,demokratija i osnovna ljudaska prava…sve sada imamo u Idlibu.Na tom Al Zirka kruznim toku vrse SE ritualna pogubljena gdje zrtve za promjenu imaju bijela umjesto narandzastih odijela.Umjesto noza , metak u glavu.Bravo Frederika.Kada ces poslati svoje izaslanstvo ili sama otici da das podrsku * najmladjoj demokratiji* na B.I.

Sovoranola
6 godine prije

Situacija u Idlibu sve bolja, važno je samo pratiti da im ne uzmanjka municije.

dalmata
6 godine prije

Nek se zlo medusobno tamani.Zbijeni su u malo prostora,nema civila koje su poklali,samo dno bradatog pakla.I dealno za zavrsni brzopotezni kraj rata,Mala cista neutronska,bez gubitaka,i da se siledije NATO i UsrA malo zabrinu.Tek toliko da Bacuska izda diplomu za ovu vrstu upozorenja,micite svoje krvave prste

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI