fbpx

Nakon ”primirja” opet borbe u Idlibu – Sirijska Al-Qaeda zauzela cijeli grad

Teroristi u Idlibu

Unatoč navodno postignutom primirju u pokrajini Idlib, gdje su se proteklih dana vodile žestoke borbe između raznih islamističkih skupina, među kojima su ključne Hayat Tahrir Al-Sham i Ahrar Al-Sham, situacija je nakon spomenutog dogovora o prekidu vatre iznova eskalirala.

Ubrzo nakon primirja se dogodio bombaški napad na trgu Al-Zira’a u gradu Idlibu. Prema prvim informacijama je bilo najmanje 13 ubijenih. Za napad su okrivljeni militanti skupine Ahrar Al-Sham, koji su očito htjeli ”izravnati račune” sa suparničkom skupinom. Prema kasnijim izvješćima lokalnih ”aktivista”, ubijeno je 22 militanata Al-Nusra Fronta, možda i više, jer je automobil-bomba postavljen na trgu na kojem je bilo zakazano okupljanje terorista sirijske Al-Qaede.

No, koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, prevođena Al-Nusra Frontom, ubrzo je pokrenula iznenadni napad na baze i kontrolne punktove Ahrar Al-Shama i ”Slobodne sirijske vojske” i preuzela je kontrolu nad cijelim gradom Idlibom.

Sukobi su trajali nekoliko sati i na kraju su Ahrar Al-Sham i ”Slobodna sirijska vojska” bili su prisiljeni potpuno se povući iz grada.

Od kada je okupiran Idlib, nadzor nad gradom su dijelili između Hayat Tahrir Al-Sham, razne islamističke skupine islamista, Ahrar Al-Sham i takozvana ”Slobodna sirijska vojska”.

Sada je grad Idlib u potpunosti pod kontrolom jedne terorističke organizacije, sirijskog ogranka Al-Qaede.

Mnogi analitičari vjeruju da će strateške implikacije ove akcije za Hayat Tahrir Al-Sham biti takve da će sirijska Al-Qaeda imati više štete nego koristi.

Glavne špekulacije u tom smislu idu u smjeru ”kako je sada više nego moguće da će Rusija, Turska, možda i SAD, lakše kombinirati napore u bombardiranju baza, kampova, skladišta oružja i municije i zapovjednih centara terorista u gradu, te lakše oslabiti vojne sposobnosti ove terorističke skupine.

Iako se iznova najavljuje postizanje sporazuma o primirju, a Hayat Tahrir Al-Sham poziva sve skupine da se ujedine, bez sumnje pod zapovjedništvom Al-Nusra Fronta, izgledi za ovakav razvoj događaja su minimalni, gotovo ravni nuli.

FOTO – Teritorij pokrajine Idlib

Idlib

Idlib

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Damar Cro
Gost
Damar Cro
3 godine prije

znači, teroristički ogranak CIA-e je zauzeo Idlib jer su im drugi paravani CIA-e tako prepustili…

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije
Reply to  Damar Cro

CIA i Al Qaeda su zauzeli Idlib a sad će ga Pentagon i ”Slobodna sirijska vojska” pokušat oslobodit, ostale terorističke skupine će i dalje uredno izmjenjivat strane dok se svi ne poubijaju.
Rat bi odavna bija gotov kad isti nebi podržavali bar dvi od sukobljenih strana.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

Eto , krvnika Asada nema i rezultati se vide.Sloboda,demokratija i osnovna ljudaska prava…sve sada imamo u Idlibu.Na tom Al Zirka kruznim toku vrse SE ritualna pogubljena gdje zrtve za promjenu imaju bijela umjesto narandzastih odijela.Umjesto noza , metak u glavu.Bravo Frederika.Kada ces poslati svoje izaslanstvo ili sama otici da das podrsku * najmladjoj demokratiji* na B.I.

Dominik
Gost
Dominik
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Svaka čast za komentar

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

Situacija u Idlibu sve bolja, važno je samo pratiti da im ne uzmanjka municije.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Nek se zlo medusobno tamani.Zbijeni su u malo prostora,nema civila koje su poklali,samo dno bradatog pakla.I dealno za zavrsni brzopotezni kraj rata,Mala cista neutronska,bez gubitaka,i da se siledije NATO i UsrA malo zabrinu.Tek toliko da Bacuska izda diplomu za ovu vrstu upozorenja,micite svoje krvave prste

POVEZANE VIJESTI

Izbornik