Nakon ranije 6500 milijardi, Pentagon ponovo “izgubio” 800 milijuna dolara

Europa Pentagon
17 komentara

Agencija za obrambenu logistiku Pentagona nije mogla objasniti revizorima kako je potrošila stotine milijuna dolara. Odjel je naglasio da je to prvi odjel Pentagona ove veličine da se revidira, pa nitko nije ni očekivao da će sve proći čisto.

Tvrtka Ernst Young je tijekom revizije Agencije za obrambenu logistiku (DLA) američkog Ministarstva obrane našla propust je u izvješćima od 800 milijuna dolara, izvijestio je BBC. Revizija je provedena za fiskalnu godinu koja je završila u rujnu 2016. godine.

Posebno je napomenuto da je 465 milijuna dolara trebalo otići na građevinske projekte za američke inženjerske snage. DLA nije mogla priložiti ni dokumentaciju za 100 milijuna dolara namijenjenih računalnim sustavima.

Agencija je potvrdila “kako nije mogla pravilno pratiti svoje troškove” i sada se s tvrtkom Ernst Young “bavi rješavanjem ove pogreške”.

DLA napominje “kako su pogreške pronađene samo u dokumentaciji”, ali da nije bilo greški u računovodstvu, kao ni u kontroli nekretnina i financiranja. Također su naglasili da je to bio prvi odjela Pentagona ove veličine i strukture nad kojim se provodi revizija, “pa nitko nije ni očekivao da će u početnoj fazi sve teći glatko”.

Propusti u praćenju tijeka novca su već razljutili kongresmene.

“Ako ne možete pratiti svoj novac, nećete moći proći reviziju”, rekao je republikanski senator Chuck Grassley.

Pentagon, čiji je godišnji proračun 700 milijardi dolara, nikada nije bio u cijelosti revidiran. DLA je jedna od najvećih agencija američkog Ministarstva obrane i zapošljava 25 000 ljudi, a godišnji joj je proračun 40 milijardi dolara.

Međutim, ovo nije prvi ovakav slučaj, stoga su opravdanja čelnika agencije DLA besmislene, bolje rečeno lažne.

Naime, prošle godine je otkriveno da Pentagon i američko Ministarstvo urbanog razvoja nisu mogli objasniti kako su ostali bez 21 000 milijardi dolara u nepunih 17 godina poslovanja, što je otprilike iznos američkog duga.

Pentagon je do ranije uvijek uspijevao izbjeći financijske inspekcije i revizije ovakve vrste. Međutim, krajem 2016. su državni revizori konačno uspjeli dobiti uvid u poslovanje Pentagona i otkrili kako je ovo ministarstvo 2015. uspjelo zagubiti 6500 milijardi dolara. Nakon toga je Kongres donio odluku da se provede detaljna revizija svih američkih ministarstava.

Pentagon zgrada
FOTO: Pentagon

Kada je sredinom 2016. revizijom otkriveno kako Pentagon ne zna gdje je završilo 6500 milijardi dolara novca poreznih obveznika, istovremeno se otkrilo i da ovu kriminalnu situaciju prati činjenica da je tisuće dokumenata, koji su trebali biti u datotekama, uklonjeno i nestalo bez ikakvog razumnog objašnjenja.

Tadašnje izvješće Glavnog inspektorata američkog Ministarstva obrane, koje je objavljeno početkom kolovoza 2016., Amerikance je ostavilo bez daha, jer pokazuje apsolutni nedostatak odgovornosti i nadzora u američkoj vojsci. Objavljeno izvješće je otkrilo kako Pentagon nikako nije mogao objasniti 6500 milijardi dolara vojnih transakcija, navodi se u izvješću kojeg je tada objavio The Fiscal Times.

Pentagon, koji je poznat po svojim traljavim računovodstvenim praksama, nikada nije proveo potpunu reviziju, a otkriveno je se kako su se u sjedište  američkog Ministarstva obrane slijevale milijarde dolara za ratove, opremu, osoblje, stanovanje, zdravstvo i nabavu,  što je novac koji mu je dodijeljen od strane Kongresa.

Počevši od 1996. godine, sve savezne agencije po zakonu moraju provoditi redovite financijske revizije, ali Pentagon nikada nije djelovao u skladu sa saveznim zakonom. U više od 20 godina nikada nije vodio računa kako se troše tisuće milijardi dolara novca poreznih obveznika, dijelom i zbog “izmišljenih” brojeva, što je postao “standardni operativni postupak Pentagona, kao što otkriva Scot Paltrow 2013. godine

Prema izvješću o kojeg je 2016. objavio Fiscal Times, stoji kako je sve nestrpljiviji Kongres zatražio da vojska “revizorsku sposobnost” dosegne najkasnije do 30. rujna 2017. godine, tako da zastupnici mogu imati bolji uvid u vojnu potrošnju. Kao što vidimo iz izvješća s kraja 2017. godine i najnovijeg skandala o “greškama u dokumentaciji” kako je potrošeno 800 milijuna, to nije učinjeno.

Mnogi s pravom vjeruju da je dobiti uvid potrošnju američke vojske nemoguća misija, a imaju i dobar razlog.

Naime, Agencija za financije i računovodstvo Ministarstva obrane (DFAS), agencija sa sjedištem u Indianapolisu koja pruža financijske i računovodstvene usluge za civilno i vojno osoblje Pentagona, nije mogla prikazati odgovarajuću dokumentaciju za prvi skandal o potrošnji 6500 milijardi dolara.

Ali, jedino je DFAS odgovoran za plaćanje svog vojnog i civilnog osoblja Pentagona, isplatu mirovina i anuiteta, te plaćanje izvođača radova i dobavljača za američku vojsku. Agencija je također zadužena elektroničko upravljanje, uključujući i ono unutar ureda predsjednika, Ministarstva energetike i Ministarstva ratnih veterana.

Novac na lopati - dolar

Naravno da ne postoji ništa u izvješću što bi sugeriralo da je novac ukraden, ali sama činjenica da Pentagon ne može objasniti kako je troši novac otkriva potencijalno daleko veći problem od obične krađe.

Za svaku transakciju postoji takozvani “dnevni vaučer” koji ima serijske brojeve, datume i iznos svake od provedenih transakcija. U prvom izvješću se navodi da je agencija učinila tako loš posao u dokumentiranju svog poslovanja, da i ne postoji način da se sazna kako je novac uopće potrošen.

Dakle, vlada nema načina kako saznati na koji je način Pentagon trošio tisuće milijardi dolara, uz dodatak najnovije svote od 800 milijuna, novac kojeg vrlo vješto traži od strane Kongresa za nacionalnu obranu.

Otkriveno je i da je zaposlenicima agencije DFAS nadređeno da neobjašnjive transakcije rutinski prikažu u “plugging” brojevima, takozvanim “čepovima”. Jednostavnije rečeno, to je metoda za krivotvorenje financijskih izvješća, jer se ove brojke koriste za stvaranje dojma da se financijski podaci američke vojske podudaraju s onima kojima raspolaže američko Ministarstvo financija.

Linda Woodford je 15 godina karijere provela upisujući lažne brojeve u račune američkog Ministarstva obrane, takozvane “čepove”. Kaže da je tako u agenciji DFAS bilo svaki dan, svakog mjeseca, sve dok se nije povukla u mirovinu 2011. godine. Koristeći se podacima koje su dobili, Linda Woodford i njezine kolege računovođe su pripremali mjesečna izvješća za američko Ministarstvo financija. I svaki mjesec su imali isti problem. Brojki ili nije bilo, ili su očito bile pogrešne, a dolazile su bez objašnjenja o tome kako je novac potrošen ili prema kojoj od odluka Kongresa.

Činjenica je da su mnogi od problema nastali zbog knjigovodstvenih pogrešaka, a ne stvarnih financijskih gubitaka, ali DFAS nije mogao jamčiti praćenje ključnih informacija, važnih za obavljanje točne revizije potrošnje i obveza Pentagona.

“Agencija za financije i računovodstvo Ministarstva obrane i osoblje agencije u Indianapolisu nisu na odgovarajući način mogli objasniti iznos od 2800 milijardi dolara ispravka u trećem tromjesečju i 6500 milijardi dolara tijekom i na kraju fiskalne 2015. godine. Mi smo posao proveli smo u skladu s općeprihvaćenim revizorskim standardima vlade”, napisala je Lorin T. Venable, pomoćnica inspektora za financijsko upravljanje i izvještavanje.

Najnoviji skandal s 800 milijuna dolara potvrđuje kako Pentagon kronično ne uspijeva pratiti svoj novac, koliko ga ima, koliko novca se isplaćuje i koliko je izgubljeno ili ukradeno. Osim toga, nevjerojatno je da je na tisuće dokumenata, koji su trebali biti u datotekama, uklonjeno i nestalo bez ikakvog razumnog objašnjenja.

Dolar - kriza

Za kraj podsjetimo da je još 10. rujna 2001. Donald Rumsfeld govorio kako iz proračuna Pentagona nedostaje 2300 milijardi dolara. I što se dogodilo? Naravno,… ništa!

I čak nakon oštrog upozorenja Kongresa 2016. da se do “revizorska sposobnost” Pentagona dosegne najkasnije do 30. rujna 2017. godine, nije se dogodilo ništa. U tom kontekstu, zanimljivo je kako Washington uopće može insistirati na “borbi protiv korupcije”, voditi “kampanje protiv pranja novca” i kao preduvjet za ulazak u “elitni klub Zapada” ucjenjivati vlade i narode sa zahtjevima za većom transparentnošću?

Protiv korupcije, krađe i manipuliranja javnim novcem se sigurno treba boriti, ali neka nam iz Washingtona drže lekcije tek kada pojasne kako je 9000 milijardi dolara ranije izgubio FED, što je još uvijek ostao misterij, potom 6500 milijardi dolara koje je u svojim izvješćima lažnim brojevima sakrio Pentagon i najnoviji manjak dokumentacije za 800 milijuna dolara potrošnje Agencije za obrambenu logistiku (DLA). Prije no što to učine, bilo bi dobro da se suzdrže od davanja bilo kakvih “savjeta”, iako je to teško očekivati. Uostalom dovoljno je pogledati našu vazalsku i poslušničku “elitu” i svima je jasno da Pentagon, ali ne samo, mogu trošiti tisuće milijardi dolara bez ikakve popratne dokumentacije, dok se, “pomažući” drugim narodima u borbi protiv korupcije svrgavaju vlade i uništavaju strateški važne nacionalne kompanije.

Hoće li tvrtka DLA i Ernst Young, svjetski lider u savjetodavnim uslugama u području osiguranja, poreza i financijskih transakcija pronaći objašnjenje za najnoviji “manjak dokumentacije” za skoro milijardu dolara koja američkoj Agenciji za obrambenu logistiku nedostaje za fiskalnu godinu koja je završila u rujnu 2016. godine? Hoće, sutra, kao i za 6500 milijardi ili 2300 milijarde dolara o kojima je 2001. govorio Donald Rumsfeld.

DLAErnst & YoungFEDNATOvaučer
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zoran
6 godine prije

ma dajet,pa i mala deca znaju da ameri stampaju dolar kao toalet papir.novca koliko hocete bez pokrica, i tako zezaju ceo svet vec 100 godina.padamo na istu foru,i nikako da se opametimo.tako da za njih nije nikakav problem oko tricavih 800,kako rekose miliona ili milijardi!

trumba
6 godine prije

PENTAGON:
“Tu marku mi je najdraže troŠIT, a to ujedno i jedino tarem – marka tuđe!”
😉
FED:
“Only for you my friend, very cheap!”
😀

Ivo Lola
6 godine prije

Baloni pucaju na sve strane, i nitko, i ništa više ne može zaustaviti američku sramotu, a zadnje poglavlje članka treba uvrstiti u udžbenike, kako bi i djeca mogla shvatiti strukturu ovog kriminalnog sistema kojeg amerikanci decenijama nasilno nameću svijetu. Zastori ovog nakaradnog sistema padaju jedan za drugim, šminka se topi pod toplinom reflektora, ni rukavica za skrivanje krvavih tragova nema više dovoljno. Gotovo je! Odzvonilo je monstrumu.

tedi
6 godine prije

Kako je nestala dokumentacija iz arhive?Pa lijepo, ukrali im Rusi.Sada ce nastati potraga za krticom u Pentagonu.Zato Pentagon hoce rat i to sa Rusijom,jer ih oni jedino mogu pogoditi,drito u Pentagon,naravno sa laznom zastavom,i pojeo pas talambas.Evo ruske mudrosti samo polako.Samo me zanima jesu li to miliuni ili triliuni?Koje nevideno lapanje,na vrhu pireamide.Satro davali drzavama za uvodenje demokracije.Tih 6500 mil. su vrh ledenog brijega.
I sta je radilo ministarstvo za nacionalnu sigurnost?Krali od naroda sakom i kapom.Kako smo dobro iskopirali americki sistem.

mars
6 godine prije

Ali zato kad mali Joe, vlasnik kakve male trgovinice negdje u bespućima New Yorka utaji 1 000 dolara i to mu poreznici utvrde, može se smatrati vrlo sretnim čovjekom ako ne završi na električnoj stolici ili višedecenijskoj robiji, oslobođen od sve imovine koju je do tada imao. Kao i desetine miliona drugih malih Joeva širom SAD-a, jer oni nisu tu bi utajivali već plaćali, kako bi veliki ujka Sem mogao raditi ono što njima zabranjuje.

Sinisa
6 godine prije

Jbt…koja rulja!

bbbb
6 godine prije

Pošto je vlasnik čemerike, fed-a i pentagonala isti sve je jasno.

Son of Alerik
6 godine prije

Autor tvrdi slijedeće: “Činjenica je da su mnogi od problema nastali zbog knjigovodstvenih pogrešaka, a ne stvarnih financijskih gubitaka”. Znači, nema gubitaka. Izvršiti reviziju Pentagona se očito desetljećima nitko nije usudio. Kad su to konačno učinili, ekipa koja je zadužena za skrivanje tragova je jednostavno pokupila papire i nastala je knjigovodstvena rupa. A u knjigovodstvu je jako teško nadomjestiti ikakve rupe. S vremenom se uvijek povećavaju.Dobra vijest je da je revizija ipak upala u Pentagon i da će im biti sve teže proći zataškavanje troškova (zataškavanje se odnosi samo na javnost, svi kojih se to tiče jako dobro znaju kamo je taj novac otišao). Što se tiče ‘naše vazalske i poslušničke elite’ – je, zvučan je pojam i ne puno više od toga. Hrvatska je članica EU i NATO-a što samo po sebi znači da ima vrlo ograničeni suverenitet. Vazalima bismo mogli nazivati tek one elite u zemljama koje su… Čitaj više »

tedi
6 godine prije

P.S.,Zaboravih spomenuti i Rusiju 90tih.Na sta je licila ruska vojska,mjesto carapa imali su obojke(krpom zamotavali noge pa u cizme).Rusija je tiho pohvatala lopove u vojsci,uzela pare i sibaj u modernizaciju,kao i od drugih lopova tzv.oligarha,Hodorkovski nije pristao pa je dobio 10 godinica i sve u Rusiji mu je uzeto,samo mu je ostalo ono u Svici,njihov covjek ocito-hazar,ono sto mu je Putin uzeo u Rusiji je strava sta je napakljo,citavu regiju nalazista i izvorista nafte.
Izgleda da ovo ceka i SADe.

tuf
6 godine prije

Ameri samo se vi nastavite zabavljati sa 56.000$ koje su Rusi trošili na Twitteru – u međuvremenu su vama pokrali BILIJUNE dolara koje nećete vidjeti u zdravstvu, obrazovanju i infrastrukturi. Zaslužujete da ostanete na prosjačkom štapu !

Nedim Dino Atic
6 godine prije

Naravno sad ce za sav nestali novac Americkih poreznih obaveznika, odgovornost preuzme ISIL, a pored toga optuzit ce se Rusija za sve propuste Pentagona.!!

Crodaemon
6 godine prije

Mislim da se autor clanka izgubija u prijevodu s miljunima i miljardama pa bi bilo dobro da malo pripravi clanak

kockica_branko
6 godine prije

Novac je završio u Izraelu, to svi znaju ali nitko ne smije na glas reći…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI