Napuštanje engleskog ‘glupa odluka’

Sergej Lavrov - Portret
91 komentar

Engleski je koristan jezik i Rusi ga ne bi trebali odustati od njega samo da bi se inatili Zapadu, kao što je Kijev napustio ruski jezik u inat Moskvi, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak u Moskvi.

Lavrov je ugostio 11-godišnju djevojčicu iz Luganska po imenu Anastasia u sklopu dobrotvorne kampanje “Drvo želja”. Kada je ministru vanjskih poslova rekla da uči engleski, on ju je pohvalio i rekao da je to dobar jezik za poznavanje.

„Mislim da nisu u pravu oni koji kažu ‘Pa oni dižu ceo svijet protiv nas, pa hajde da se sklonimo od engleskog jezika.’ To je glupo, jer jezik nema veze s tim”, rekao je ministar.

„To je isto kao kada je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zabranio ruski jezik, rusko obrazovanje, i ruske medije u Ukrajini“, dodao je.

Neki ruski zakonodavci su se zalagali za snižavanje statusa engleskog jezika na svim nivoima obrazovanja, od obaveznog do izbornog. Sultan Khamzaev, član Državne dume iz vladajuće partije ‘Jedinstvena Rusija’, tvrdio je u aprilu da je engleski postao glavni međunarodni jezik samo zato što ga škole nalažu. “Moramo se odmaknuti od prozapadnog vektora u ruskom obrazovnom sistemu”, rekao je Hamzaev tada medijima, ističući da nema smisla prisiljavati rusku djecu da uče engleski kada svijet čine i Kina, Indija, Afrika , arapskih država i Latinske Amerike.

SAD, Britanija i Kanada bile su među najočiglednijim pristalicama Ukrajine u sukobu s Rusijom i predvodile su kampanju za „ ukidanje” ruskog jezika, kulture i naslijeđa širom Zapada, ili njegovo preimenovanje u „ukrajinski”.

Sam Lavrov tečno govori engleski, francuski, divehi (koji se govori na Maldivima) i sinhalski (koji se koristi na Šri Lanki), zajedno sa svojim maternjim ruskim.

‘Drvo želja’ je humanitarna kampanja koja pomaže djeci iz različitih sredina da ostvare svoje želje oko novogodišnjih praznika. Od svog osnivanja 2018. godine “ispunio” je želje 107.000 djece.

Pored Anastasije – koja je želela da ga lično upozna – Lavrov je ove nedelje ispunio još dve želje, pomažući 14-godišnjoj Kseniji iz Amurske oblasti da dobije gramofonu i 11-godišnjem Arseniju iz Moskve da odigra igru šah sa velemajstorom Sergejem Karjakinom.

EngleskiLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Endleski ceka sudbima latinskog koji je takodje bio globalni jezik.

Nenad
3 mjeseci prije

Jučer sam pisao o tome kako su Iranski predsjednik Ibrahim Raisi i zapovjednik Al Quds-a Ismail Qaani samo pukom srećom preživjeli prvu eksploziju u jučerašnjem terorističkom napadu u Kermanu. O tome jučer i ponovno danas (mislim jedini o tome pišu) čitao na Kuvajtskom portalu Al Jarida (jako dobar portal s točnim ekskluzivnim informacijama) gdje se kaže da je predsjednik Ibrahim Raisi mimo prethodnog plana protokola trebao doći održati govor i odmah se vratiti u Teheran …..

noppo
3 mjeseci prije

Normalno, da moraju nastaviti učiti engleski. Neprijatelja treba uvijek razumjeti šta priča.

I kineski treba učiti, zbog istih razloga.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Svakomu na volju ! Ništ ne treba bit obvezno sem materija jezika .. Tko god smatra da mu je učenje još jezika potrebno , molim … Barem danas to uopće nije komplicirano a izbor je širok ! Dakle NIŠT – OBVEZNO sem materija jezika !!!

nepoželjni
3 mjeseci prije

Jasno je da je i ovaj članak reklama…
ali samo gl upim, zatucanim i iskompleksiranim robovima, koji nikako ne bi smjeli zauzimati rukovodeće pozicije u društvu, može pasti na pamet zabrana učenja jezika…
Potpuno je nerazumno braniti učenje bilo kojeg jezika a kamo li jezika kao što je engleski kojim se cijeli svijet sporazumijeva.
Smatram i jako bitnim da se uči sve što se tiče neprijatelja a naročito njegov jezik, baš sa ciljem kako bi ga razumio i bolje upoznao i na taj način lakše osujetio njegovo neprijateljstvo.

Ukrajina je živi primjer što se dogodi kada se rukovodeće pozicije, korupcijom i malverzacijama, dočepaju podkapacitirani i neinteligentni nitkovi…

Metabaron
3 mjeseci prije

Sto vise covjek zna – vise vrijedi ( u prakticnom smislu). To se odnosi na sve vjestine i zanate , pa tako i na jezike …

Гавран
3 mjeseci prije

Prirodno je da dolazi vreme Kineskog jezika.
Engleski postaje nemrtvi jezik koji nas je zadužio užasotama i doveo na ivicu propasti. Jezik duhovne kastracije čovečanstva.
Bela Hamvaš kaže da su po duhovnoj izražajnosti savremeni evropski jezici u odnosu na Latinski i Grčki “kuhinski jezici”.
.
䷀, ䷁, ䷂, ䷃, ䷄, ䷅, ䷆, ䷇, ䷈, ䷉, ䷊, ䷌, ䷍, ䷎, ䷏…

Observeterius
3 mjeseci prije

To ne odgovara propagandistima ruskog narativa. Biti objektivan nije vrlina koju ćeš ovdje imati prilike gledati. Pokušaja sje bilo s Danijelom kroz seriju nevjerojatnih novosti. Rekao je da će češće pisati nakon ljeta, ali ipak nije, valjda je preokupirn privatno. Nije mu za zamjeriti ako je tako. Međutim bez njegove objektivnosti sve što ovdje čitam je propganda jeddne strane popračene u komentarima vrijeđanjem Hrvatske i svega zapadnog, nerijetko pozivima za ubijanjem.
U takvim je okolnostima preostalo jako malo logičara, na prste ih se može nabrojati.

Observeterius
3 mjeseci prije

Na prvi pogled odaje dojam da i Lavrov zna reći koju pametnu. Omah se potom prisjetim kako ne spominje da mu kćer kupuje nekretnine na “omraženom” zapadu gdje joj je milije živjeti nego u majčici Rusiji.

eks
3 mjeseci prije

Sreća da si ti ovde sa antiruskom propagandom, kao i Observeterius . Rusi još nisu krenuli u ofanzivu, a sve borbe se vode radi uništenja žive sile. Nato-Ukri vrše “mobilizaciju” po ulicama, marketima, sahranama i drugim mestima okupljanja, jer niko neće da se bori protiv Rusa, osim mržnjom zadojenih ludaka i nacista . Trebalo bi da vidite snimke “lova” na ljude i nasilnog ubacivanja u kombi – to oni nazivaju mobilizacijom. Na zapadu se sve više govori i puštaju probni baloni o “primirju” , a ima i dosta razmišljanja o direktnom slanju NATO trupa u borbu ( iako već dosta NATO vojnika , specijalaca i oficira učestvuje u raznim operacijama , ali se vode kao “plaćenici”, “dobrovoljci” i slično). To govori da NATO snage Ukrajine imaju deficit u ljudstvu, kao posledicu izbacivanja iz stroja od strane rusikih snaga. Vi slobodno uživajte u iluzijama o pobedi NATO-Ukrajine.

ergo
3 mjeseci prije

Ovdje na zapadu sam govorio s nekim covjekom, on meni kaze da u komunizmu, odnosilo se na Jugoslaviju da su cistacica i lijecnik imali iste place. Toliko o inteligenciji jednog zapadnjaka…ali nije on kriv. To je produkt te zapadne stampe, odgoja u skoli i televizije. Ja sam mu provao objasniti da je u zabludi ali nikakav argumenat nije vrijedio pa sam brzo odustao i promijenio temu. Kasnije sam razmisljao o svemu i o njemu pa mi je dosla na pamet misao da on zna da laze ali odgojen je na hladnoratovskoj mrznji pa tako govori namjerno iz dispeta, iz mrznje. Tek moje misljenje, tko ce znati istinu. Tako je cijeli zapad kolektivno radio. Mi iz bivse Jugoslavije, jugoslavenske vlasti. clanovi KPJ…nikad nismo slicne lazi izmisljali ni o Englezima ni o zapadu… Ako ima ovdje itko starije generacije nek mi rece sto su mu jugoslavenske vlasti, skola, TV ili novine lagali… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

Korisno je poznavati jezik svojih neprijatelja.

Ante
3 mjeseci prije

Nisu Rusi nikad bili protiv zapada ali Rusi jesu protiv toga da im se oduzima imovina, da se uvodu sankcije, da ih se ekonomski koci i da ih se politicki izolira.

Nisu ni Palestinci protiv zapada ali jesu protiv toga da ih tretiraju gore nego zivotinje.

Nisu ni Kinezi protiv zapada ali jesu protiv toga da ih se ekonomski sputava

To vrijedi i za Hrvate, za one koje kritiziraju zapad, oni nisu protiv zapada ali jesu protiv buzanja lubanja, eksploatacije i nepravde

itd to vrijedi za miljarde ljudi zivijeli oni na zapadu ili ne

Sparkling
3 mjeseci prije

U jednom filmu sam gledao kako gluhonijemi Indijac razgovara (znakovima naravno) s isto tako osobom druge rase, mislim da je bio Kinez ili Koreanac. I sasvim su se lijepo sporazumjeli a da ni jedan ni drugi nisu poznavali “internacijonalni jezik”.
Pa evo rješenja, ajde da svi poznajemo i naučimo znakove govora gluhonijemih. Problem riješen.
Lp

xyz
3 mjeseci prije

Treba učiti jezik i kulturu neprijatelja. Samo tako češ dobro shvatiti njegove namjere i nači mu slabu tačku. To je več stara strategija.

događaj
3 mjeseci prije

Na internetu javljaju da je americki dug porastao na 34 triliona Dollara.  US Debt Hits Record $34 TRILLION Ako americka vlada placa 5% kamate na taj dug to znaci da godisnje morea isplatiti 1.7 triliona Dollara godisnje. Ako si prijatelj Amerike, to jest ako si prijatelj zapada i kazes da ce to biti pogubno za americku drzavu onda ti recu neki koji se pravu da su veci zapadnjaci od tebe da si istocnjak, ne-demokrata, prije je bilo i gore, prije bi te proglasili za komunistu. Ako podrzavas rast americkog duga onda ti isti ce reci da si pravi prijatelj Amerike, to jest onda si demokrata i zapadnjak. Amerika potrosi na vojsku 850 miljardi Dollara godisnje a dva puta vise na kamate. Ne samo da je to veliki trosak isplacivatri kamate nego i dug svake godine raste zato jer americka vlada ne moze pokriti troskove iz proracuna pa se zaduzuje. I… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

Rusima nisu bitni kvadrati. Marjansku su 6 puta komplentno oslobadjali i 6 puta im je naredjeno da se vrate 800 metara u rikverc i prepuste zapadnu periferiju NATO trupama.
Tu su samljeli tri najjace brigade, jednu artiljerijsko-raketnu i nekoliko brigada teritorijalaca.
Zapadnim mentorima je bitan svaki kvadrat belk rok imovine, a nije im vazno koliko ce brigada izgubiti. Kad samelju ukrope poslace trupe prvo iz istocne Evrope, a kasnije i iz zapadne.

Drzanje zapadne periferije Marjanke je glupost kao drzanje polovine sela Krinki gdje su sprzili tri brigade marinaca.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

😶 😶 😄😄😄🤗😄😄😄

Ti si neki sa dna kace… trol.

Gregor Samsa
3 mjeseci prije

Srećom imamo tako dobro informirane 8iz prve ruke) stručnjake poput tebe da nas obavijeste o pravom stanju na bojištu.

PETAR
3 mjeseci prije

Kako ces pobediti neprijatelja ako ne znas sta on misli govori–jezik ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI