„Naša Evropa“ bi mogla da umre

Emmanuel Macron
50 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je zemlje EU da izvrše odlučne promjene kako bi osigurale interese bloka uoči ključnih parlamentarnih izbora u cijelom bloku. On je upozorio da se na SAD ne može osloniti za zaštitu.

Istraživanja javnog mnijenja predviđaju da će se glasači EU okrenuti desnoj nacionalističkoj politici na izborima za Evropski parlament početkom juna.

Macron je pozvao na značajne promene politike dok se u četvrtak obraćao svojim kolegama širom kontinenta sa Univerziteta Sorbona u Parizu.

„Naša Evropa danas je smrtna i može da umre“, upozorio je Macron. “Može umrijeti, a to ovisi samo o našim izborima.”

Francuski lider je promicao ‘stratešku autonomiju’ za Evropu, posebno u smislu vojne proizvodnje. Ponovio je da bi države članice trebale trošiti više na odbranu i dati prednost oružju domaće proizvodnje – prijedlog koji kritičari doživljavaju kao lobiranje za francuske proizvođače oružja. Makron je rekao da će to smanjiti zavisnost kontinenta od Vašingtona.

EU “mora pokazati da nije vazal Sjedinjenih Država i da zna kako da razgovara i sa svim ostalim regijama svijeta”, rekao je predsjednik.

On se također založio za širu reviziju politike fer trgovine, standarda proizvodnje i drugih oblasti koje utiču na konkurentnost evropskih preduzeća.

“Ne može funkcionirati ako smo jedini u svijetu koji poštujemo pravila trgovine – kako su bila napisana prije 15 godina – ako ih Kinezi i Amerikanci više ne poštuju subvencionirajući kritične sektore”, izjavio je Macron.

On je „nesputano“ ponašanje Rusije označio kao ključnu pretnju Evropi. Moskva je tvrdila da je EU pucala sebi u nogu tako što je slijedila SAD i pridružila se onome što smatra zastupničkim ratom protiv Rusije, u jednom slučaju koji se vodi u Ukrajini.

Macronovo predsjedništvo ističe za tri godine. Njegova politička stranka Renesansa izgubila je većinu u francuskom parlamentu 2022. godine, dok je desničarska stranka Nacionalni skup, za koju se predviđa da će pobijediti na izborima za EU u Francuskoj u junu, zaprijetila da će zahtijevati raspuštanje nacionalnog parlamenta, ako predsjednik centristička koalicija doživjela je porazan poraz u junu

eufrancuskamacronSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
siniša
10 dana prije

Eu subvencionira poljoprivredu, a ostali tehnologiju.

IL Partigiano
10 dana prije

Jedne anglosaksonske novine pisu da je dotok nafte iz Kazahstana za Njemacku preko Rusije ugrozen zato jer Rusija trazi da joj se plati za tranzit…….. Ove zapadne novine pisu reportaze za idiote poput debele svinje aka Du-san…. Pa kakav je to kapitalizam, kakva je to demokracija ako ne platis za transit?……….. Kazakhstan’s Oil Flows to Germany Threatened as Russia Demands Transit Fees………. Zatim da bi nafta dosla u Njemacku iz Rusije, ponovo treba platiti tranzit preko neke strane zemlje ili preko Luka, mora. I u samoj Njemackoj treba platiti tranzit do benzinske pumpe…… Najednom zapad bi htio nesto ili sve dobiti ono otvoreno – mukti, to jest pljackom. Malo pomalo to mukti dolazi na smece povijest. Nitko se ne da vise plackati.

Josip
10 dana prije

Zahvaljujuci kretencinama poput Ursule, Macrona, Solca, Plenkovica i svih koji zadnjih par godina obnasaju vlast. Jos ne shvacaju da je Merkelica digla Europu a budale su zaigrale ratne igre tamo gdje ih se nije ticalo i od Europf su napravili umobolnu pripizdinu.

Koja
10 dana prije

Vidimo kako će se mediji ponašati, ako im se “desničari” ne skidaju s malih ekrana, portala itd onda je to to, uzimaju vlast na svim nivoima! Isti ti mediji su instalirali i ove liberalčiće, zelene, leve itd… to svi znamo, jel’te

Josip
10 dana prije

Bilo bi puno bilje da sto prije umre Macron..

Dax
10 dana prije

Zastupnici u EU parlamentu: plaća 10.075EUR, dnevnica 350EUR, Bruxelles-Zagreb-Bruxelles 343EUR, besplatno korištenje službenog automobila, neslužbena putovanja 4886EUR godišnje, cestarine, rezarvacije i prtljaga su plaćeni, na kraju mandata nagrada 20150EUR,i poslje 5 godina u parlamentu dodatna mirovina 1765EUR-a. Tek da se zna!

Davor
10 dana prije

Ovakvi stvorovi nas guraju u rat, ovakvi su uništili Libiju i opljačkali njihove stotine milijardi dolara po EU bankama. Plaše nas ratom koji su oni izazvali, a sada ih hvata panika kada se lopta ne vrti kako oni hoće.

vrlodrag
10 dana prije

Vaša europa i zaslužuje da umre degenu homoseksualni.

Sarajevo
10 dana prije

EU je nekad bila ekonomska zajednica-tad su je mnogi Hrvati podrzavali, danas je postala super drzava koja promice njemacko-anglo-franco imperijalizam – i postala je prijetnja za hrvatsku naciju.

dar-co
10 dana prije

Prema VISUAL CAPITALIST
Staro dva dana

Najveci broj AI patenata dade Kina 61%
2-USA 21%
3- Ostali svijet 16%

Europa 2%

Hebala vas svijuh Europa i tzv zapad…..zapad je dreck a od tog zapada jedino nesto valja Amerika.

trolling queen
10 dana prije

Ne, Micron – Europu ste ubili VI – europski “mladi svjetski lideri”, odškolovani i naučeni od buba-Švaba….Zašto ste to učinili? Ha!! Bilo bi dobro čuti neki konkretni odgovor, ali kao i uvijek – nema ga.

Dragačevac
10 dana prije

Izgubio si od neke paravojne formacije iz Rusije koju ni Ruska država ne podržava puno, ono što su vekovi francuskih kolonizatora i imperijalista otimali crncima i na čemu se zasnovalo blagostanje republike, i amerikanci se polako povlače i sad priča o kolapsu.

Jel vi ne možete da imate drugačiju ekonomiju od eksplatatorske?

nekoime
10 dana prije

Svi vidimo kako je Francuska postala uzorna zemlja pod Macronom…

Dante
10 dana prije

Evropa je umrela,tačno,nema nazad…

nastran
10 dana prije

kretenčina..pa sami je ubijate svojom glupošću, to što je Moskva je tvrdila da je EU pucala sebi u nogu tako što je slijedila SAD i pridružila se ludilu je činjenica koju već i slijepci vide!!!!!

tuf
10 dana prije

Kao, buhuhu jadna Europa, ameri i Kinezi koriste nepoštene prakse. Ma nemoj, baš je Europi nepoznato državno subvencioniranje svega i svačega. Hoćemo se prisjetiti izdašnih subvencija Airbusu u iznosima od kojih boli glava? Spašavanje privatnog bankarskog sektora, Macronu itekako bliskoga? Suludo subvencioniranje električnih vozila – ne samo na strani kupaca nego i proizvođača? Da krenemo samo od njegove protekcionističke Francuske koja ne da na svoje subvencioniranje poljoprivrede i zaštitu plasmana domaćih proizvoda? Ajte, molim vas. Globalizacijska formula je od prvog dana bila osuđena na propast. Neki su dobrano omastili brk i to je to. Crash & burn.

Sloboda uma
10 dana prije

Kad umrete, na bozone se, dabogda, raspali!

damir c
10 dana prije

Da bar umre što prije ako će biti kakva je sada!

Steve
10 dana prije

Može?! Ja sam joj još poodavno sveću za pokoj duše (koje btw i nije nikad imala) zapalio…

Darko
10 dana prije

Nijemci bili ste velesila u Europi dok vas je vodila Merkilaca na ruske energente. A od kada ste si doveli ovo židovsko smeće Šolca još malo i travu će te pasti 🙂

tihobl
10 dana prije

Vasa Evropa i treba da umre, a onda joj treba zabiti glogov kolac.

Bruno
10 dana prije

Picopevac.

Ivan Bgd
10 dana prije

“Njegova” tj Rotsildova i Soroseva i bolje da umre i da nastane jedna nova, bez tih zlikovaca.

Max
10 dana prije

Nije bolje ni zaslužila.

Jere
10 dana prije

Počivala u miru, a vi zlikovci u nemiru koji vas zasluženo očekuje, kad se bude podmazivalo sječivo giljotine.

Grdi
10 dana prije

Hahaha …… Veli makaroni *Nasa europa* .. pri tom misli sto posto na njihovu elitisticku europu pod kontrolom elitista kao sto on sebe smatra. ….. takva europa treba definitivno propasti …

vengo
10 dana prije

Ponovo bi Belgijanci kidali ruke crncima da im objasnu zapadne vrijednosti.

Leopold II je bio poznat po tome što je bio kralj Belgije, ali što je još važnije, bio je najpoznatiji kao “Mesar iz Konga”. Od 1884. do 1916. god

Kongoanske ruke sustavno su amputirane kada porobljeni Afrikanci nisu ispunili kvote za vađenje gume. Belgijski kolonisti skupljali su i dimili te odsječene ruke kako bi ih sačuvali za kasnije prebrojavanje i bilježenje.

Euro
10 dana prije

Kaze direktor kompanije

JPMorgan Chase , Jamie Dimon
Amerika ima dovoljno hrane, vode i energije…

“We have all the food, water and energy we need,” Dimon said in a Wall Street Journal interview published yesterday.

…Amerika se moze slobodno uhvatiti u sukob s Kinom.

BRAVO

I Rusija ima previse i vode i hrane i energije…dakle ne mozete joj nista.

Europa, sto ima Europa?

Beirut
10 dana prije

Otisao je Blinken prijetiti Kini. Koji bezobrazluk, uz to Blinken je mislio da ce se Kina ustrasiti. V V Putin ide u svibnju, 5-ti mjesec u Kinu. Gdje je Tiho s vijestima?

Tito
8 dana prije

I treba da se raspadne i da se vratimo na postavke iz 18 stoljeća,da nas više vi iz brisela ne vučete za nos

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI