Nastavak Sporazuma iz Minska ili rat za “povrat” Donbasa?

Porošenko
42 komentara

“Početi sve iz početka je uvijek teže nego nastaviti dobar posao”, rekao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, komentirajući izjave američkog državnog tajnika Rex Tillerson koji je govorio o mogućem rješavanju ukrajinskog sukoba bez Sporazuma iz Minska.

Na sastanku s tajnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost država članica “Ugovora organizacije za kolektivnu sigurnost” Lukašenko je naveo kako se nalaze u “povijesnoj dvorani” u kojoj su vođeni pregovori između lidera Normandijskog kvarteta i gdje je dogovoren Sporazum iz Minska, te izrazio je žaljenje što sporazum nije proveden u cijelosti, prenosi bjeloruska državna agencija BelTA .

Predsjednik Bjelorusije je rekao “kako se proteklog tjedna Sporazum iz Minska našao pod napadom one države koja će morati sjesti za pregovarački stol i pridružiti se ovom formatu”.

Time je mislio na SAD, koje će se morati pridružiti Njemačkoj, Francuskoj Rusiji i Ukrajini, te s njima raditi na provedbi sporazuma, a ne tražiti neka svoja rješenja.

Lukašenko je istakao kako su neke zemlje nagovijestile mogućnost odustajanja od formata iz Minska.

“To je moguće, naravno. No, početi sve iz početka je uvijek teže nego nastaviti dobar posao”, rekao je Lukašenko.

Tillerson je uoči izjave bjeloruskog predsjednika rekao “kako Sjedinjene Države ne žele biti vezane lancom  Sporazuma iz Minska, te da se ukrajinski sukob može riješiti i na drugi način”.

Analizirajući Tillersonovu izjavu, to može značiti da Washington iza kulisa priprema neki drugi projekt za “rješenje” sukoba u Donbasu.

Sjedinjene Države su po prvi put u dvije godine radikalno promijenile svoj službeni stav o ratu u Donbasu, a istovremeno američka vlada želi više “fleksibilnosti” u traženju kompromisa između Ukrajine i Rusije.

Rex Tillerson je, govoreći pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa, predložio da Kijev i Moskva riješe sukob oko Donbasa s novim ugovorima, koji se mogu razlikovati od Sporazuma iz Minska.

Kada je Tillerson upitan zanima li ga ublažavanje sankcija protiv Rusije prije nego se u potpunosti provede Sporazum iz Minsk i prije vraćanja Krima, američki držani tajnik je rekao:

“Mislim kako je za nas važno da imamo dovoljno fleksibilnosti za provedbu odredbi ‘Minska’. Vrlo je vjerojatno da vlada Ukrajine i Rusije mogu naći zadovoljavajući sporazum i kroz ugovor koji se razlikuje od ‘Minska’, ali da se na kraju provedu njegove odredbe.”

U Odboru za vanjske poslove su rekli  da Rusija razumije samo “oštru retoriku“.

Kao što je poznato, nakon veljače 2015. godine, kada je sklopljen “Sporazum iz Minska”, kojeg je odobrilo Vijeće sigurnosti ujedinjenih naroda, nitko od sudionika “Normandijskog formata” nije doveo u sumnju potrebu njegove provedbe.

Čelnici Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine kao mantru ponavljaju kako nema alternative ‘Minsku’. Dakle, Tillerson je pogazio ideju da je sporazum temelj mirovnog procesa. Barem sa stajališta Washingtona, dogovor više nije jedini izlaz iz ukrajinske krize.

Naravno da će to uznemiriti sve udaljenije europske saveznike Washingtona, ali i osobito Kijev, koji je najveći krivac što se odredbe sporazuma nisu provele.

Ako se pregovorima i ispunjavanjem međunarodnih obveza ništa nije učinilo, logično je pretpostaviti da je za Kijev rat jedna od opcija reintegracije Donbasa.

Dok se Tillerson obraćao Kongresu, ukrajinski predsjednik Porošenko je službeno izjavio kako se po njegovim uputama počeo razvijati nacrt zakona o “reintegraciji” Donbasa.

Razlog za ovu odluku je bio poziv tajnika Vijeća nacionalne sigurnosti Ukrajine, Aleksandra Turčinova koji je htio otkazati “antiteroristički operaciju” i umjesto toga je predložio uvođenje novog režima koji više odgovara “hibridnom ratu”.

“Ako otkažemo antiterorističku operaciju i istovremeno ne damo vojsci pravo da djeluje na odgovarajući način u uvjetima agresije, Ukrajina će postati ranjiva”, rekao je Porošenko i naglasio da će ključni cilj novog zakona biti “reintegracija teritorija”.

Međutim, Porošenko ni ovaj put nije zaboravio spomenuti da se prijedlog zakona i dalje se temelji na Sporazumu iz Minska.

Zakon o reintegraciji ne znači kompromis, nego upravo suprotno. Kijev je shvatio da će kriza potrajati još dugo vremena i da ovo nije privremena situacija. U Kijevu očekuju da će uz više ili manje “jako i stabilno zakonodavstvo” teritorij vratiti za 5 do 10 godina. No, Porošenko sada donosi zakon koji u velikoj mjeri otežava traženje političkog rješenja i iznalaženje kompromisa za rješavanje sukoba, a sve se događa istovremeno s izjavom Rexa Tillersona.

Krizanovi prijedlogSporazum iz Minska
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
6 godine prije

Kamo nestade prehodni post (da ne kazem dezinformacija) autora LR gdje ste me optuzili da sam erdoganista samo jer sam skrenuo paznju da ste objavili isuvise kasno tu manipulaciju o smrti CIA agenta?

Admin
6 godine prije

Poštovani Sarajevo,

Vijest smo prenijeli iz više izvora, zapadnih i istočnih. Na vaše upozorenje, ali i konsultacije unutar redakcije, zaključili smo da ipak uklonimo vijest.

Respektiramo ono što smo napisali na stranici “O nama”:

——— O nama ———–
“Vijesti koje dolaze iz vanjskih izvora, prenosimo koristeći više izvora informiranja. Nismo zatvoreni za ispravke tekstova koje objavljujemo. Otvoreni smo za sve kritike prema kojima imamo velik respekt.”
———————————–

Lijep pozdrav

Borac2
6 godine prije

Zaboravili su jedan bitan stav predsjednika putina nakon ponasanja hunte u kijevu. Nitko, ama nitko vise nece nikada tuci i ganjati rusofoni a i autohtoni ruski narod na istoku ukrajine. To zna i Porosenko pa i zato toliko ukrofasisti provociraju sa granatiranjem jer znaju da kad jednom pukne crvena linija donbasovci idu konkretno prema istoku. A stara fora prikazivat putina kao teskog agresora je davno isfurana..

Antonio
6 godine prije

Vasington ocito los manipulira sa grogiranik Ukrainskim bokserom. Hladi ga peskirom, stavlja mu led na vrati i kaze mu – “mozes ti pobediti, mozes. Nije vazno sto te je srusio 4 puta do sada, izdrzi. Pluni tu, ova dva zuma sto su ti polomljena i hajde u ring. Masi rukama, mozda ces pogoditi koji put ruskog boksera…”
I ovaj stvarno mase, li mase rukama
Stvarno mi je zao Ukrainskog naroda. Nije on ovo zasluzio.

Piretis
6 godine prije

SAD nikada nisu imali dugoročnu i konzitentnu vanjsku politiku. Uglavnom djeluju od prilike do prilike-ad hoc. Vole ostavljati utisak važnog i ozbiljnog faktora a djeluju prema trenutnim interesima. Kad uprskaju, ne pada im na pamet to priznati ili se ispričati. Nebi me čudilo, da za par mjeseci, netko “važan” izjavi da baš Sporazum iz Minska nema alternativu.

cliff
6 godine prije

I zasto je tekst uklonjen?
Zar nije Al-Baghdadi ubijen?
Ne mislim nista maliciozno tek ne razumjem o cemu se radi.
Ako je tekst i objavljen s zakasnjenjem kakve to ima veze?

keko
6 godine prije

Zar je moguće da oni to rješavaju bez Plenkija i nje (neznam kako da je nazovem)?? strašno!

cliff
6 godine prije

The ministry said Baghdadi and as many as 330 other fighters had been killed as a result of an air strike on the city at the end of May.

“According to the information that is being checked via various channels, Ibrahim abu Bakr al-Baghdadi, the leader of ISIS was at the conference and was liquidated by the strike,” Russia’s Defense Ministry said via a Facebook post, according to a translation.

cliff
6 godine prije

Ako americke novine poput CNBC prenosu vijest a Logicno prenosi sto prenosi cijeli svijet, mislim da logicno ne mora brisati pa cak i ako nesto nije sigurno 100%

The ministry said an air strike killed 30 field commanders and up to 300 militants during an ISIS “meeting council” on May 28, near to the southern outskirts of Raqqa.

MilanCZ
6 godine prije

Novináři Logicno samo bi mě zajímalo kojih novina,portala prenosite gluparije oko povrataka Donbasa.Od toga nemá nista,nema teoretske sanse dá Donbas bude pod kontrolom Kijevska mafije.Previse je krvi proliveno a Rusima je strateski cilj maknuti kijevsku mafiju a poznavajuci neke stvari,informacijama sa kojim raspolazem,prije ce cjela Ukrajina pasti pod kontrolu vladavine donbasa Neko kao sto ví spominjete.Minski dogovore je bio prijedlog Putina,da 2014 godine smíří situacija,dobije na vremenu i dá nedodje do rata protiv Rusije.Cilj Nato snaga,raznih západních koalicija bio nápad na rusiju pod nazivom Barbarossa2.U Sociju Putin je taj plán bacio Merkel na stol i upitao:jeli to tvoj potpis.Merkel je kiselim osmjehim i zacrvena potvrdila.Treba baratati sa informací jáma iza kulisa gdje se vodě hlavně politické bitke a ne prepisivati nekih svjetskih jebivetara od novinařa kojí o svému pojma tome nemaju a nikad u ukrajini nisu bílí pá pojma nemaju sto se tam odogadja. na krajů,danasnje doba toliko je manipulaci… Čitaj više »

Svjatoslav 969
6 godine prije

Interesantno, Kutiljerov plan za BIH je slica za Ukrajinu…Samo znamokome to nije odgovaralo primirje -mir bez potoka krvi , patnji i bolova pa je Alija rekao -NE VREDI.Das su ovdije jaci igracci i za garant ukrajine su svabe potpisnici & Francuzi..A ameri samo posmatraci..Kako ce sad izigrati Ameri svabe vrag to znade..A biznisom se vezu previse Svabe sa rusijom. I sad ako popuse svabe popusice i biznis sa rujama ..Ako vec znamo koje planove rade svabe za gas sa rusima i neciji tatin sin je kupio sve cijevi u Ukrajini za isporulu gasa iz Rusije preko Ukrajine za EU.. Bice ovdije jos svasta ..
Pa nece valjda tatin sin cijevi sijeci i prodavati za staro zeljezo ..

Zagor
6 godine prije

Pošto je ova tema već uništena komentarima koji nisu vezani za istu, molio bih da netko sa portala malo izanalizira današnje članke na main streamu, koji brane Soroša. Fora je kako se jedan te isti članak širi kao požar sa jednog portala na drugi. Premda mi svi otprilike znamo o čemu se radi, još se nitko nije ozbiljnije uhvatio tog fenomena.
Hvala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI