NATO će odlučiti o najvećem rasporedu snaga od Hladnog rata

NATO savez
34 komentara

Na predstojećem samitu NATO-a u Madridu bi vojni blok mogao da odluči da pošalje hiljade vojnika na prag Rusije, objavio je u nedjelju španski list El Pais, pozivajući se na svoje izvore. Blok, koji bi trebalo da se ponovno osmisli sljedeće nedjelje, takođe će navodno prekinuti sve veze sa Moskvom, dodaje list.

Zemlje članice NATO-a spremne su pretvoriti istočnu Evropu u “tvrđavu” u kojoj se nalaze hiljade vojnika i velika količina vojne opreme u strahu od potencijalnog ruskog napada, objasnio je El Pais, pozivajući se na izvore upućene u pregovore koji se još uvijek vode u štabu vojnog bloka u Briselu uoči samita zakazanog za 28.-30.

Organizacija koju predvode SAD  “želi da pošalje poruku da je na ratnim osnovama” i spremna “da odgovori na svaku agresiju”, navodi list. NATO bi također iskoristio samit za povećanje troškova nacionalne odbrane i zajedničkog finansiranja bloka, dodaje se.

„ Glavna debata u Madridu će se voditi između istočnoevropskih [država], koje bi htele da transformišu bataljone u teško naoružane brigade stalno stacionirane na njihovim teritorijama, i [drugih], kao što su SAD ili Nemačka, koji više vole da nastave trenutnu strategiju rotirajućih snaga, koje se pojačavaju u slučaju krize ili sukoba”, rekao je za El Pais Jamie Shea, bivši visoki zvaničnik NATO-a koji trenutno vodi Centar za ratne studije na Univerzitetu Južne Danske.

Čak i ako se blok odluči za strategiju „lakšeg raspoređivanja“ , istočnoevropske članice bi mogle udvostručiti snage NATO-a koje su trenutno stacionirane unutar njihovih granica. Grupe stacionirane u Poljskoj i baltičkim državama, koje se sada sastoje od između 1.000 i 1.600 vojnika, udvostručile bi se i imale bi “veću autonomiju” i “sofisticiranije oružje”, navodi El Pais.

Međutim, ako Tallinn, Riga i Vilnius proguraju svoje zahtjeve, jačanje NATO-a bi potencijalno moglo uključiti čitave divizije – masivne jedinice do 15.000 vojnika kojima komanduju generali, rekao je El Pais. Letonija, Litvanija i Estonija su navodno tražile između 15.000 i 50.000 vojnika ukupno.

Sredinom juna, Reuters je, pozivajući se na diplomate i visoke zvaničnike vodećih zemalja NATO-a, izvijestio da baltičke zemlje neće dobiti traženo povećanje. Region je već bio domaćin oko 5.000 multinacionalnih vojnika prije ruskog napada na Ukrajinu u februaru.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak potvrdio je ranije u nedjelju da bi Varšava također željela vidjeti grupu brigada NATO-a raspoređenu na njenoj teritoriji, dodajući da će bok bloka zahtijevati “posebnu pažnju dugo vremena”.

NATO je također udvostručio svoje prisustvo u državama članicama koje se graniče s Ukrajinom od početka ruske vojne operacije krajem februara. Zajedno, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Bugarska trenutno ugošćuju oko 40.000 vojnika NATO-a, navodi El Pais. Snage NATO-a u regionu takođe uključuju 130 borbenih aviona u maksimalnoj pripravnosti i 140 ratnih brodova, dodaje list. Američko vojno prisustvo u Evropi takođe je od februara poraslo sa 70.000 na 100.000.

Blok će drastično promijeniti način na koji službeno gleda na Rusiju dok ažurira koncept svoje strategije, izvještava El Pais. Moskva je do sada bila definisana kao nacija koja “ne predstavlja pretnju” za blok, dok su odnosi sa Rusijom opisani kao “strateški značajni”. Novi koncept bi definisao Rusiju kao “direktnu i neposrednu prijetnju” koja bi potencijalno mogla napasti bilo koju državu članicu NATO-a, navodi list, pozivajući se na svoje izvore. Šef NATO-a Jens Stoltenberg također je upozorio da će Rusija biti označena kao “prijetnja” u ažuriranju strategije.

Kina, koja ranije nije bila imenovana u konceptu, pojavit će se i u novom dokumentu. To će se zvati “geostrateški i sistemski izazov”, oznaka koja ukazuje na nespremnost evropskih članica NATO-a da zaoštre odnose s Pekingom, navodi El Pais.

NATOPregrupisanjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Koji jadnici, krpe bataljone da naprave od njih brigade.
Hitler je imao kompletne armije koncentrisane u tri grupe – sjever, centar i jug, ogromnu ratnu masineriju, pa mu nije pomoglo.

Zag
1 godina prije

Haha tko ce to platiti,pa vise nemaju boje a i papira ce nestati..

1 godina prije

Zašto tako oprezno?
RT piše da želi NATO dovuči na istočne granice 300.000 vojnika!!!!
E to je več brojka, kod koje se pitaš, ŠTA HOČE!?
Hoče Sarmat, pa bog!

nekoime
1 godina prije

Izbaci uljeza s kontinenta:
a) EU
b) Rusija
c) Kina
d) USA

Max
1 godina prije

Sprema se rat i spremaju se za rat.

Mrčikola
1 godina prije

Bit će bolovanja, stare se roditelje ne može ostavljati same, treba i punice “vozat po doktorima”, a moraju se i masline obrat…i kupus posadit poza Vele Gospe. 😁

1 godina prije

Na zapadu ne čitaju, šta Putin kaže.
Rat se neče voditi na Ruskom teritoriju. Vodit če se tamo, odakle prijetnja dolazi.
I to svim sredstvima.
I kad dođu do Sarmata, neče Putin odlučivati.
To je prevelik teret za jednog čovijeka.
Postoji kolegij najviših, odgovornih ljudi, koji če procjeniti, da nema drugog izlaza.

Tm*
1 godina prije

Prema tumacenju Skretnicara, NATO nije prijetnja nego njegova neka Kabala…

goran
1 godina prije

samo vi pokrečite rat protiv rusije ja se za vas govnjare neču boriti,radje put rusije pa ču se borit za svoj slavenski narod,a ne za anglosaksonske govnjare.

tihobl
1 godina prije

Mene zanimaju dvije stvari: koliku su sad kvotu razrezali Hrvatskoj, a koliku Crnoj Gori za slanje vojnika na istocni front?

ZZ Top
1 godina prije

Nitko sa zapada ne prica o primirju a kamoli o zavrsetku rata, nevjerojatna situacija, da covjek ne povjeruje koje je to zlo. 1. Faza hibridnog rata:Puc u Kijevu i postavljanje marionetske vlasti u Ukrajini……Kolacici= nuland. 2.Faza:Demonizacija i dehumanizacija Rusofonog stanovnistva Ukrajine….spaljivanje gradjana u Odesi 3.Faza: Otvorena agresija na Donbas i Lugansk, podrucja sa gotovo stopostotnim Ruskim stanovnistvom. 4.Faza: Naoruzavanje i obuka nacistickih placenika uz oruzane provokacije sa ciljem Uvlacenje oruzanih snaga RF u sada vec gradjanski rat u Ukrajini. 5.Faza:Jos ne zabiljezene sankcije protiv RF uz nevjerojatnu demonizaciju Ruskog naroda te jos snaznija vojna , obavjestajna i logisticka potpora ukrajinskim nazi- teroristickim skupinama. 6.Faza: Priprema i vrlo vjerojatno false flag provokacija te ukljucivanje nato pakta u ukrajinski sukob. 7.Faza:Sukob se prenosi na susjedne drzave i pocinje rat izmedju natoa i RF. 8.Faza:Oruzane snage RF u srazu sa nato/ USA/EU/V.B a sve jos uvijek na teritoriju istocne Europe,pocinje akumulirati nenadoknadive gubitke,… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Bravo logicno.com . Konacno , valjan topic ! E pa evo vam odmah , little inside information … GLAVNA linija , napadaja NATO ka Russiji ic ce .. Ne iz Poljske , Pribaltika , Moldove … Vec iz … === SRBIJE ! GENIJALNO !!! A Rusi , neka raketiraju – ako zele 😁 .Upravo u roku sljedecih – 72 sata u Srbiju , treba uc do 2500 NATO top operativaca , mimo vec rasporedjenih 😆 . Sjecate se Debelog Djure sto , ponovno , prije neki dan , zapita — sto je bilo sa onim , silnim , contigentom , razna oruzja sto iz Osijeka ode za Srbiju ?! Znao je debeli Zagorac da je sve to —- ostalo u Srbiji ! Proteklih tjedan dana po cjeloj Srbiji u convoyima , krstare , MANovi , Scanie , Volvoi , DAF ovi I to oni sa najmanje 5 osovina i nerjetko… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Nakon traktorijade iz Lisicanska prezivjele docekuju volonterke za dizanje raspolozenja:

U Slavjansku, Tatyana Khimeon, nekadašnja koreografkinja, rekla je da je volontirala za distribuciju zaliha uključujući čarape, vlažne maramice, pancirne prsluke i kacige. “Dečkima je teško kada odu iz okupiranih gradova. Pa se smiješimo i grlimo ih da malo razvedrimo raspoloženje”.

Ukri su dobili naredbu da drze liniju u Slavljansku jos mjesec dana, da se zavrsi obuka u Njemackoj i Poljskoj i utvrdjivanje Dnjepetrovska i Zaporozja. To ce biti nova zona odbrane kijevskog rezima. Zadatak jedinica u Donbasi je da izginu, ali da dobiju na vremenu da se formiraju nove brigade koje ce ginuti za evropske vrijednosti.

Mirro
1 godina prije

veliki broj stanovnika Lisičanska koji podržavaju upad Moskve odbio je da se evakuiše iz grada na zahtev ukrajinskih trupa, izražavajući animozitet prema Zapadu i kijevskom režimu, pokazao je izveštaj u intervjuu TV kanala France 24.

“Ovo je deportacija, zar ne vidite, izbacuju nas iz naših domova”, rekao je lokalni civil. „Ukrajinski vojnici pucaju na nas, ubijaju našu djecu“, izjavila je jedna žena.

Jedan od proruski orijentisanih stanovnika Lisičanska je takođe primetio: “Želimo da budemo ujedinjeni sa Rusima. Oni su naši prijatelji. Ne Nemci i Evropa.”

tuf
1 godina prije

Vezano za jaukanje *elenskog oko bombardiranja u Kijevu, evo dobrog komentara: “90 meters from the shopping center is the Kremenchug plant of road machines. Since 2014, the plant has been repairing equipment for the needs of the Armed Forces of Ukraine. A railway line from the Kremenchug station leads to the plant. Volodymyr Zelenskyy said that there were about a thousand civilians in the shopping center, however, the parking lot in front of the shopping center building is almost empty, there are few cars on it. In addition, among the people who walk around the parking lot, there are a lot of military men in “pixel” uniforms (regular T-shirts of the Armed Forces of Ukraine, camouflage bags), some of them are armed with machine guns. At the same time, there are practically no women in the video posted by Zelensky, as well as in the videos on social networks. It… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Izvještaji iz Lisičaka: “Јединице Оружаних снага Русије и борци Луганске Републике ушли су у Лисичанск истовремено из пет праваца. Украјинска војска у Лисичанску је од пре четири дана у оперативном окружењу.        Пад Лисичанска биће озбиљан ударац за кијевски режима, поготово што су Руси крстарећим ракетама „Калибар“ разорили 169. центар за обуку украјинских копнених снага у близини села Десна у Черниговској области, 199. центра за обуку ваздушно-десантних трупа у Рејон Тетеревка Житомирске области и 184. центар за обуку Оружаних снага Украјине у близини села Старичи у Лавовској области.        Тим ударима су борбене способности лишене 65. и 66. моторизована пешадијска бригада и 46. аеромобилна бригада из састава стратешких резерви Оружаних снага Украјине.                   —- Током борби код Лисичанска 115-та механизована бригада украјинске војске неповратно је изгубила 80% људства и око 70% опреме једног свог батаљона Izrazi koji se koriste: kaotični bijeg. * Ваздушно-космичке снаге Русије са четири високопрецизне ракете разориле погоне кијевске корпорације „Артјом“ која производи пројектиле… Čitaj više »

borislav
1 godina prije

zamisli 5 milona vojnika na pragu rusije a kod kuće im izgorile porodice od nuklernih bombi,,,,a je strategija,,,sve debili od stratega,ne zna se koji je veći debil….ja sam mislio da će se pičke materine pročistiti i da se takvi neće rađati

borislav
1 godina prije

Sad i RUSIJU djeli 16 km beringovog prolaza,ne vidim nikakvu prepreku da SAD zaprijete Rusima sa te strane….strateški je to jasno,čisto da ruse razdvoje ne dve fronte….zašto se to ne dešava :)?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI