NATO najavljuje najveću vojnu vježbu od Hladnog rata

vjezbe vojske SAD i clanica NATO
30 komentara

NATO će održati svoju najveću rundu vojnih vježbi u posljednjih nekoliko decenija, sa oko 90.000 vojnika iz sve 31 zemlje članice – kao i Švedske – koje planiraju učestvovati. Vežbe će trajati nekoliko meseci, a obuke će se održavati širom Evrope.

Nazvana “Steadfast Defender 2024”, vježba će početi sljedeće sedmice i nastaviti u maju, najavio je vrhovni komandant savezničkih snaga američkog vojnog bloka za Evropu Christopher Cavoli na brifingu za novinare u četvrtak .

“Vježba Steadfast Defender 2024 će biti najveća vježba NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, uz učešće približno 90.000 snaga iz svih 31 saveznika i našeg dobrog partnera Švedske”, rekao je Cavoli, dodajući da će vježbe simulirati “scenario sukoba u nastajanju protiv bliskog partnera protivnika.”

Najmanje 1.100 borbenih vozila također će učestvovati u ratnim igrama – uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pješadije – uz više od 50 pomorskih brodova od nosača aviona do razarača. Pridružit će im se oko 80 helikoptera, dronova i borbenih aviona.

Cavoli je dalje rekao da će operacije obuke pokazati sposobnost NATO -a da “pojača euroatlantski prostor preko transatlantskog kretanja snaga iz Sjeverne Amerike”, sugerirajući da bi vježbe bile uvježbavanje velikog američkog raspoređivanja na kontinentu.

U odvojenom saopštenju, blok je rekao da će vježba pokazati sposobnost NATO-a da “vodi i održava složene operacije sa više domena tokom nekoliko mjeseci, na hiljadama kilometara, od krajnjeg sjevera do centralne i istočne Evrope, iu bilo kojem stanju”.

Ranije ove sedmice, britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je da će London dati 20.000 vojnog osoblja za Steadfast Defender, uključujući trupe Kraljevske mornarice, vojske i Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Učestvovat će i britanski borbeni avioni, ratni brodovi i podmornice.

Poslednje vježbe koje su bile konkurentne veličini predstojeće vježbe dogodile su se 1988. godine, na vrhuncu Hladnog rata, kada se 125.000 zapadnih vojnika okupilo na vježbi “Reforger” koju su predvodile SAD . Godišnja operacija je trebala simulirati veliko raspoređivanje snaga u Zapadnoj Njemačkoj u slučaju sukoba sa Sovjetskim Savezom, ali je zaustavljena 1993. nakon raspada SSSR-a.

Prošle sedmice njemački mediji su tvrdili da se Berlin priprema za neprijateljstva sa Rusijom, za koja se predviđa da bi mogla nastati već u ljeto 2025.

Moskva je decenijama izražavala zabrinutost zbog širenja NATO-a prema svojim granicama, posmatrajući to kao egzistencijalnu pretnju. Predsjednik Vladimir Putin ranije je naveo želju Ukrajine da se pridruži bloku kao jedan od ključnih razloga za sadašnji sukob.

NATOSteadfast DefenderVojna vježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 mjeseci prije

Vjezba,

samo vjezba,

jazz ba,

dzes`ba ?

Bruno
3 mjeseci prije

Ah, ti zločasti Rusi, stalno se igraju rata na našim granicama, pa ćemo im pokazati da imamo para za vježbe od 90 000vojnika. Amerikanci imaju 292 baze u EU. Ako svaka ima 1000 ljudi (što vojske što civila) to je 292 000 tisuće. Dodajmo tome glupe Brite, Švabe, Poljake, Croate, Fince, Švede i stoltenbergovce i dobiti ćemo ogromnu vojsku. POvjest nas uči da niko nije skupio toliku vojsku a da je ne upotrjebi., što će reći “Hanibal ante portas”. Spremaj podrume i konzerve.

Gad
3 mjeseci prije

Ma mogu preskakati konopac i igrati graničara. Nema to nikakve šanse protiv Rusije, pogotovo danas.

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

U Nemackoj “procureli dokumenti” koji najavljuju III svetski rat koji ce poceti krajem ove i pocetkom sledece godine – naravno izmedju Rusije i zapadne alijanse. Sad, ne znam da li je taj dokument “procureo” bas sada kad su strajkovi nemackih farmera, pa da se ljudima skrene paznja i izazivanjem straha nateraju da prekinu proteste, ili ima veze sa stvarno vec dobro isplaniranim sukobom, jer imamo i tu vest od pre nekoliko dana da su amerikanci poslali u Bugarsku 5000 vojnika da pripreme bazu u kojoj ce kasnije doci vojnici iz Nemacke, Poljske itd, tj vec se vrsi priprema za rat. Videcemo kako ce Rusija da odgovori na ovo sto spremaju “partneri” sa zapada, jer za valcer je potrebno dvoje, a znamo da je u krajnjoj instanci cilj depopulacija i osiromasenje stanovnistva koje ce moci samo da prezivljava od socijalnog dohotka, a posto nece biti dovoljno hrane za sve, drzava ce… Čitaj više »

giovani
3 mjeseci prije

Đaba krečite.

nepoželjni
3 mjeseci prije

hehehe… ima se, može se !

(pa, mogli bi tih 90000 (heroja) poslati na “edukaciju” u Ukrajinu, zeleni im to nikad ne bi zaboravio)

Bruno
3 mjeseci prije

90000 x 3000 bruto, plus hrana odjeća obuća, municija, granate, amortizacija vozila, gorivo. Jadni Ukrainci i ne vide da će ove vježbe koštati više od milijardu dvije.Nema pomoći.

Max
3 mjeseci prije

Na papiru jako impresivno ali to malo vrijedi ako započne pravi rat.

Josip
3 mjeseci prije

Zlocinacku NATO organizaciju odmah istjerati iz EU

Dante
3 mjeseci prije

Ponavlja se istorija Znaci da ce Rusi uci ponovo u Berlin

Basinac
3 mjeseci prije

Očekuje se napad na Rusiju.
Bit će pivcanja.

abc
3 mjeseci prije

Cilj svega ovoga je, da se Rusiji oduzme Kaliningrad i time opravda poraz u Ukrajini. A Rusija to neče dopustiti, pa če do kalinigradske regije zasjesti i otvoriti kopneni Suvaljki koridor. Bit če tu svašta ali 3 svetskog rata sa atomskim oružjem neče biti, jer u tom slučaju nema pobjednika i nema profitera.

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

U zapadnim medijima se uveliko najavljuje rat sa rusima.
Najavljuje se kao sto su najavljivali nove varijante virusa, precizno i tacno kad ce da se pojave.

Sve deluje kao potpuno isplaniran scenario, a Iudaci koji to smisljaju i planiraju vise i ne kriju svoje namere vec ih objavljuju preko medija!

Izgleda da njih rat ne plasi kao obicne ljude koji ce da ginu, vec u ratu vide mogucnost za podsticanje ekonomije i resavanje problema koji se se nagomilali usled njihovog bahacenja.

I naravno u pozadini svega je – ako zelite da zivite u miru (da nema vise rata), odbacite i odreknite se svih svojih prava i slobode, i prihvatite jednu svetsku vladu na cijem celu ce biti tiranin!

Naravno ceo taj osmisljeni “haos” nema nikakve veze sa zidovima, sa njihovom agednom koja je detaljno data u protokolima sionskih mudraca… a covecanstvo samo trpi sve sto mu se servira…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI