NATO pokreće novu ”nadzornu” mrežu

Jens Stoltenberg
10 komentara

Sateliti će olakšati razmjenu obavještajnih podataka između komercijalnih i nacionalnih sustava

NATO će pokrenuti novu “virtualnu mrežu” koja će se sastojati od nacionalnih i komercijalnih satelita, otkrio je glavni tajnik Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak uoči sastanka ministara obrane NATO-a. “Ovo će poboljšati naše obavještajne podatke i nadzor. I podržati misije i operacije NATO-a”, rekao je, dodajući da bi to omogućilo “bolju navigaciju, komunikaciju i rano upozoravanje na lansiranje projektila”.

Ovaj potez dolazi nekoliko mjeseci nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da su zapadni komercijalni sateliti koji se koriste u sukobu u Ukrajini valjane vojne mete.

Stoltenberg je priznao da će nova mreža, kao i prijeko potrebna nadopuna skladišta oružja zemalja članica nakon godinu dana borbi u Ukrajini, zahtijevati povećanu vojnu potrošnju tih zemalja. Dnevni sastanak bi stoga uključivao rasprave o tome kako “održati i povećati obrambenu potrošnju u cijelom savezu”, rekao je.

Osim što će “stati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, nagovijestio je proširenje NATO-ovih napora u istočnoj Europi, objašnjavajući da će se “ministri također pozabaviti time kako pojačati našu praktičnu potporu Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji”, koje je nazvao “cijenjenim partnerima koji se suočavaju s ruskim prijetnjama”.

Iako niti jedna od tri navedene zemlje nije članica NATO-a, kako se rat u Ukrajini nastavlja, NATO šalje poruku tim zemljama da nema razloga za zabrinutost. Moldavija je dobila status kandidata za članstvo u EU u lipnju, Bosna i Hercegovina u prosincu, a Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u EU u ožujku, iako nijedna nije službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Rusija se odlučno protivila širenju NATO-a, smatrajući nastojanja vojnog saveza da zadire u njezine granice i postavi rakete na svoje zapadno krilo kao izravnu prijetnju. Moskva je od Kijeva tražila obećanje da se nikada neće pridružiti bloku, iako takvo obećanje nije uslijedilo.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar stršni
3 mjeseci prije

puca njemu za Ukrajinu. On želi opći rat protiv Rusije kao i njeno uništenje i komadanje bogatstva

,,,456
3 mjeseci prije

mislim da se Gruzija jako veseli NATO potpori, ostala im u ljepom sjećanju i jedva čekaju još, a ni mi ne smjemo zaboraviti NATO zasluge na ovim prostorima!

Ivan
3 mjeseci prije

NATO treba pod hitno istjerati iz cijele EU.

Dragan
3 mjeseci prije

Svakog dana se molimo da do velikog rata ne dodje. Medjutim, kada vidite likove poput Stoltenberga koji se dice necim sto nemaju, koji su drsko i direktno umesani u rat snabdevanjem Ukrajine, koji su izbacili iz skola sve sto je iz ruske knjizevnosti, kojima Rusija nece to oprostiti taman stao rat sada, ali koji se dice i vojskom Evrope koja ni po ljudstvu ni po sposobnostima ni po naoruzanju ne moze ravnopravno izaci pred Rusiju, jednostavno pozelite da Rusija sto pre zavrsi posao a onda predje na unistenje nacizma u Evropi. Izgleda da ce opet ruska cizma u zavrsnici koracati po Berlinu, Parizu, Londonu. Ako se ovako nastavi mozda i po peskovitoj i radioaktivnoj povrsini prostora gde je nekada bio Washington…

darijoman
3 mjeseci prije

To su zapravo gluposti. O kakvom pobogu prosirenju i novim potencijalnim clanicama u NATO. Ono sto je blize istini je da ce se NATO raspasti nakon sloma Kijevskog rezima u Ukrajini,a vjerojatno i Europska unija

Max
3 mjeseci prije

To je ono kad gledate RTL na Astri i presrećete rakete.

Keki
3 mjeseci prije

Slušah i gledah ovog tipa, izgleda kao da priča nešto što je nabiflao po narudžbi.

Ivan
3 mjeseci prije

Zasto to NATO smece jos nije iza resetaka?

Dr.
3 mjeseci prije

Nekad nas pokojni glumac Ljuba *moljac* napomenu da za ludake postoje ludnice, za bolesnike postoje bolnice, dok za budale nema nista, pa ih zato toliko ima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI