NATO pokreće novu ”nadzornu” mrežu

Jens Stoltenberg
10 komentara

Sateliti će olakšati razmjenu obavještajnih podataka između komercijalnih i nacionalnih sustava

NATO će pokrenuti novu “virtualnu mrežu” koja će se sastojati od nacionalnih i komercijalnih satelita, otkrio je glavni tajnik Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak uoči sastanka ministara obrane NATO-a. “Ovo će poboljšati naše obavještajne podatke i nadzor. I podržati misije i operacije NATO-a”, rekao je, dodajući da bi to omogućilo “bolju navigaciju, komunikaciju i rano upozoravanje na lansiranje projektila”.

Ovaj potez dolazi nekoliko mjeseci nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da su zapadni komercijalni sateliti koji se koriste u sukobu u Ukrajini valjane vojne mete.

Stoltenberg je priznao da će nova mreža, kao i prijeko potrebna nadopuna skladišta oružja zemalja članica nakon godinu dana borbi u Ukrajini, zahtijevati povećanu vojnu potrošnju tih zemalja. Dnevni sastanak bi stoga uključivao rasprave o tome kako “održati i povećati obrambenu potrošnju u cijelom savezu”, rekao je.

Osim što će “stati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, nagovijestio je proširenje NATO-ovih napora u istočnoj Europi, objašnjavajući da će se “ministri također pozabaviti time kako pojačati našu praktičnu potporu Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji”, koje je nazvao “cijenjenim partnerima koji se suočavaju s ruskim prijetnjama”.

Iako niti jedna od tri navedene zemlje nije članica NATO-a, kako se rat u Ukrajini nastavlja, NATO šalje poruku tim zemljama da nema razloga za zabrinutost. Moldavija je dobila status kandidata za članstvo u EU u lipnju, Bosna i Hercegovina u prosincu, a Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u EU u ožujku, iako nijedna nije službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Rusija se odlučno protivila širenju NATO-a, smatrajući nastojanja vojnog saveza da zadire u njezine granice i postavi rakete na svoje zapadno krilo kao izravnu prijetnju. Moskva je od Kijeva tražila obećanje da se nikada neće pridružiti bloku, iako takvo obećanje nije uslijedilo.

Nadzorna mrežaNATOsateliti
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar stršni
1 godina prije

puca njemu za Ukrajinu. On želi opći rat protiv Rusije kao i njeno uništenje i komadanje bogatstva

,,,456
1 godina prije

mislim da se Gruzija jako veseli NATO potpori, ostala im u ljepom sjećanju i jedva čekaju još, a ni mi ne smjemo zaboraviti NATO zasluge na ovim prostorima!

Ivan
1 godina prije

NATO treba pod hitno istjerati iz cijele EU.

Dragan
1 godina prije

Svakog dana se molimo da do velikog rata ne dodje. Medjutim, kada vidite likove poput Stoltenberga koji se dice necim sto nemaju, koji su drsko i direktno umesani u rat snabdevanjem Ukrajine, koji su izbacili iz skola sve sto je iz ruske knjizevnosti, kojima Rusija nece to oprostiti taman stao rat sada, ali koji se dice i vojskom Evrope koja ni po ljudstvu ni po sposobnostima ni po naoruzanju ne moze ravnopravno izaci pred Rusiju, jednostavno pozelite da Rusija sto pre zavrsi posao a onda predje na unistenje nacizma u Evropi. Izgleda da ce opet ruska cizma u zavrsnici koracati po Berlinu, Parizu, Londonu. Ako se ovako nastavi mozda i po peskovitoj i radioaktivnoj povrsini prostora gde je nekada bio Washington…

darijoman
1 godina prije

To su zapravo gluposti. O kakvom pobogu prosirenju i novim potencijalnim clanicama u NATO. Ono sto je blize istini je da ce se NATO raspasti nakon sloma Kijevskog rezima u Ukrajini,a vjerojatno i Europska unija

Max
1 godina prije

To je ono kad gledate RTL na Astri i presrećete rakete.

Keki
1 godina prije

Slušah i gledah ovog tipa, izgleda kao da priča nešto što je nabiflao po narudžbi.

Ivan
1 godina prije

Zasto to NATO smece jos nije iza resetaka?

Dr.
1 godina prije

Nekad nas pokojni glumac Ljuba *moljac* napomenu da za ludake postoje ludnice, za bolesnike postoje bolnice, dok za budale nema nista, pa ih zato toliko ima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI