Navodi se da je izraelska cyber tvrtka prodala iPhone špijunski softver Saudijskoj Arabiji od 2019.

Iphone
1 komentar

Izraelska cyber tvrtka Quadream, koja se specijalizirala za razvoj tehnoloških rješenja za vađenje podataka s pametnih telefona i praćenje lokacije ljudi, prodaje svoje usluge Saudijskoj Arabiji od 2019. godine, izvijestile su u utorak izraelske novine Haaretz, pozivajući se na izvore i dokumente do kojih su došle.

Prema Haaretzu, Quadream su 2016. godine osnovala trojica izraelskih državljana – dva stručnjaka za kibernetsku sigurnost i bivši visoki dužnosnik izraelske vojne obavještajne službe.

Tvrtka koristi front na Cipru za prodaju svog špijunskog softvera Reign, koji, tvrdi Haaretz, omogućuje izvlačenje svih podataka s iPhonea, daljinsko upravljanje kamerom, prisluškivanje i praćenje lokacije korisnika uređaja bez njihovog znanja.

Prema izraelskim propisima, takva osjetljiva tehnologija može se izvesti pod nadzorom obrambenih stručnjaka koji paze da ne padne u ruke terorista i da se ne koristi u ilegalne svrhe ili politički progon.

Međutim, Haaretz je primijetio da Quadream može prodati svoje alate za hakiranje bez nadzora preko ciparske fronte. Kupci uključuju i “legitimne” zemlje i one koje međunarodna zajednica, među kojima su Saudijska Arabija i Gana, smatraju opresivnima, navodi list, pozivajući se na izvor. Quadream surađuje s Rijadom od 2019., dodao je Haaretz.

Virus može izravno zaraziti iPhone, a da vlasnik ne mora kliknuti vezu zlonamjernog softvera kakvu takvi alati za hakiranje obično zahtijevaju, rekao je Haaretz, pozivajući se na prodajne dokumente tvrtke. Štoviše, novine su pozivajući se na izvore upoznate s Quadreamom, programer ne mogu daljinski deaktivirati Reign, za razliku od sličnih alata koje nude konkurenti.

Špijunski softver Reign također radi na većini Android pametnih telefona, ali u ovom je slučaju potrebna posebna veza, navodi se u izvješću.

iPhoneQuadream
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Bratska suradnja..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI