fbpx

Ne dirajte Bosnu i Hercegovinu

Ekipa iz Francuske sa Semirom

Članak pišem iz hercegovačkog sela Gorica kod Gruda u kamenoj kući moga djeda po kome sam dobio ime, a u kojem pandemija praktično ne postoji. Pripremam se za povratak u Francusku. Umjesto da pakiram stvari i veselim se povratku kući, s gorčinom čitam vijesti o pripremi totalitarnih mjera koje žele nametnuti narodima Bosne i Hercegovine. Ne! Neće mi pokvariti jedan od naljepših odmora kojeg sam proveo s obitelji, rodbinom i prijateljima. Međutim, neću prešutjeti zlo.

Prvo ću o zlu, a nakon toga o prekrasnom odmoru

Jedan od naših dragih čitatelja, šalje poruku: “Poštovani, vjerovatno ste primjetili najave Vlade Kantona Sarajevo da uvede mjere koje još nisu uvedene nigdje u svijetu. Tačnije da se zaposlenici i svi građani uslove ulaskom u kantonalne institicije dokazom o vakcinaciji, preležanom Covidu ili PCR testu koji nije stariji od 3 dana. Ovakve mjere su podastrte Vladi na usvajanje u ponedjeljak ili utorak uz blagoslov gospodina Sattlera kao predstavnika EU.

Istina, pogledam bosansko-hercegovačke medije i informacija je točna. Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler doista je kazao da su restriktivne mjere za nevakcinisane normalne svugdje u Evropi, jer je to čin zaštite društva… Ako želite posjećivati stadione, kafiće i druge objekte, ne možete to bez odgovarajuće potvrde već neko vrijeme u EU”, a na njegovu izjavu se nadovezuje Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić s prijetnjom: “Vlada neće imati suosjećanja za one koji pružaju otpor (cijepljenju n. a.)”. (Izvor: Klix.ba).

Sve je 100 % laž

Što reći, osim da se radi o lažima koje izgovara predstavnik izmišljene “države” EU, koga nitko nije birao na izborima, a pogotovo ne građani Bosne i Hercegovine. Unatoč svemu, Sattler svojim djelovanjem ugrožava Bosnu i Hercegovinu. Johann Sattler je moj vršnjak i ima velikog medijskog i diplomatskog iskustva. Sigurno je svjestan izgovorene laži. Pažljivim čitanjem njegovog životopisa, zaključujem kako se vjerojatno radi o pažljivo odabranom i visoko obrazovanom “specijalcu” za države istoče Europe, što mi osobno ne smeta, ali me ne impresionirira. Pitam se samo je li Settler svjestan svoje manipulacije?

Johann Sattler - Potpora LGBT pokretu
Johann Sattler – Potpora LGBT pokretu u Bosni i Hercegovini

Ne Johann, restriktivne mjere za necijepljene koje spominjete nisu normalne u svijetu, osim u Pakistanu i Francuskoj u kojoj svake subote pratimo, dosad neviđene, masovne prosvjede. Nešto o tome znam, jer živim u Francuskoj više od dva desetljeća, a za koji dan ću se osobno priključiti i javiti s prosvjeda.

Zašto ne spomenete predsjednika vlade Belgije, koji je jasno rekao da takvih mjere u Belgiji neće biti. Zašto ne spomenete Veliku Britaniju, gdje su sve mjere ukinute i gdje je smrtnost na najnižoj razini? Zašto šutite o Švedskoj koja nije uvodila nikakve restriktivne mjere, a danas je smrtnost od Covida na nuli. Ne vjerujete? Pogledajte donji grafikon, pa nam dajte logično objašnjenje, koje me, bit ću iskren, uopće ne interesira.

Smrtni slučajevi u Švedskoj
Smrtni slučajevi u Švedskoj

Iskreno vjerujem da je Settleru lijepo u Bosni i Hercegovini jer fotografije koje postavlja na svom društvenom profilu sve govore. Šeta Bosnom i Hercegovinom, te već izlizanim metodama kupuje ljubav naših sugrađana. Međutim, ovaj upućeni radnik EU mora znati da nismo više domorici iz vremena Kristofora Kolumba, koji će za obična ogledalca prepustiti svoje prirodno bogatstvo.

Istina iz Bosne i Hercegovine

Kako rekoh na početku članka, briselski birokrat mi neće pokvariti prelijepi odmor, a i poslovni put. S obitelji sam proveo prekrasna 4 tjedna u Bosni i Hercegovini i nešto malo u Srbiji. U Hrvatsku nisam išao, jer mi je potreban PCR test kojeg su nametnuli ljudi slični Settleru. Novac za PCR test nije problem, ali princip jeste. Bosna i Hercegovina respektira svoje državljane i ne uvjetuje njihov ulazak negativnim testom.

Svake godine nakog godišnjih odmora, napravim malu foto reportažu o mjestima koje posjetim. Namijenim je svojim prijateljima. Danas ću je podijeliti s vama. Na odmoru  tražim i upoznajem dobre, poštene i vrijedne ljude. Ova godina je bila posebna, jer osim privatnih posjeta, imao sam i nekoliko poslovnih susreta koji će omogućiti bosansko-hercegovačkim i srbijanskim poduzećima preko milijun eura izvoza sljedećih 12 mjeseci, na što sam posebno ponosan. Još se nisam ni vratio u Francusku, a već je naručeno proizvoda za preko 100.000 € od bosansko-hercegovačkih poduzeća koje će napraviti Bosanci i Hercegovci. O poslovnim stvarima ćemo drugi put, kada ostvarimo prvi milijun eura izvoza iz BiH i Srbije.

Iz Pariza za Brčko

U ovoj godini je bilo više neizvjesnoti glede putovanja nego u prošloj. Već sredinom srpnja sam osjetio uvođenje novih restriktivnih mjera od strane predsjednika Macrona. Mediji koriste stare metode manipulacije. Unaprijed znate što planiraju, kada i kako će sve provesti. Tajni nema.

Požurio sam napraviti test preko pljuvačke, jer ne želim gurati štapiće u nos. Covid putovnica je bila spremna u roku 12 sati i vrijedila je dva dana. Za sada je testiranje u Francuskoj besplatno. Ne treba vam ništa, osim broja socijalnog osiguranja. Možete se testirati stotinu puta, ako želite, a ovo je bio moj prvi test od početka krize.

Na francusko-njemačkoj granici nije bilo nikoga, kao ni na drugim granicama. Na slovensko-hrvatskoj granici, hrvatski policajac ili carinik (nisam siguran) pogledao je dokumente i ljubaznim glasom nam zaželio sretan put. Sve je bilo dobro do granice u Brčkom. E tu su naši počeli zezati, ali se sve brzo i dobro završilo. Tko će koga ako neće svoj svoga. Sjećate se kako je naš Ivo Kobaš imao sličan problem? Valjda je to pravilo? Naši su – opraštam im.

Konačno dišemo punim plućima

Ulazak u Brčko je bio impresivan. Nema više straha u očima ljudi, kao u Francuskoj. Nema maski na ulicama. Kafići su puni, kao i grad. Na sve strane vidim strane tablice. Mnogi su prošle godine propustili odmore, ali ovaj put su tu. Jednom ih možeš prevariti, drugi put ne. Nema Zdravstvene propusnice koju sam izbjegao u Francuskoj. Sve je kao što je bilo nekada. Da ne čitam portale koje financiraju strane organizacije i poslušne vlasti, ne bih ni znao da postoji pandemija u Brčkom.

Ushićen sam, a kolege iz redakcije portala Logično se smiju. Vjerojatno misle “Ovaj je prolup’o? Čemu se čudi?”, ne znajući da sam bio na njihovom mjestu, ali oni na mom mjestu nisu bili. Ne znaju što je sloboda. Kako je lijepo hodati gradom bez maske (Psssst. Nikada je nisam nosio). Kako je ugodno ući u restoran, a da te nitko pita za zdravstvenu propusnicu. Sve je to strano mojim Brčacima. Nisu svjesni svoje nesvjesti. Dobro je. Nećemo više o Covidu.

Posao i zadovoljstvo – najbolja kombinacija

Nakon par dana u Brčko distriktu uspostavljeni su već pripremljeni poslovni kontakti. Posjetili smo nekoliko vrlo uspješih poduzeća diljem Bosne i odmah dogovorili što ćemo izvoziti u Francusku i Njemačku. Spojili smo ugodno i korisno. Čak sam s prijateljom Srećkom Plavotićem iz Beča imao odličan razgovor za jedan drugi predivan i kreativan projekt vezan za naše krajeve. Srećko je vrsni poduzetnik i dugogodišnji prijatelj, koji vodi najpoznatiju kuću za skupocijene tepihe, a klijenti su mu austrijska i europska krema.

Vrijeme je za opuštanje

Svake godine Nautički klub Brčko s brčanskim poduzetnicima, te Vladom i Skupštinom Brčko distrikta organizra Gradsku regatu “Karneval na vodi” kojom se promovira rijeka Sava i izletište Ficibajer. Odrastao sam na Savi i ovogodišnja Regata je bilo pravo zadovoljstvo.

Dva suosnivača portala Logično odvezala su svoje brodove i prekrasna avantura na vodi je počela. Desetine brodica plovile su Savom – od hrvatske do bosansko-hercegovačke obale. Miris roštilja i zvuk glazbe se širio kilometrima. Organizator je poklanjao vodu, pivo i majice. Sve je završilo s bezbroj boca vina do kasno u noć. Sava je zbog nedostatka industrije puno čistija nego prije rata. Pravi užitak.

Gradska regata "Karneval na vodi" - Brčko distrikt - Priprema
Gradska regata “Karneval na vodi” – Brčko distrikt – Suosnivač Logičnog priprema brod za Regatu

Dva suosnivača portala Logično, treći suosnivač fotografira
Dva suosnivača portala Logično razgovaraju o budućim idejama, treći suosnivač fotografira

Kratki video s Regate


Planirani među-posjet Srbiji, Šumadiji

Prije polaska na odmor, prijatelji i susjedi iz Pariza, Alisa i Dragan pozvaše nas u Srbiju, u Šumadiju. Nakon zadnjeg rata Srbiju sam posjetio nekoliko puta – privatno i poslovno. Beograd i Novi Sad su gradovi gdje sam često odlazio, ali Šumadiju nikada nisam vidio, iako mi je majka rođena u Kraljevu 1939. godine. Majčin otac, moj djed, radio je kao avio-mehaničar u Kraljevu prije Drugog svjetskog rata. Kako i zašto u Srbiji, nikada nisam dobio objašnjenje, a tri godine kasnije 1942. godine, nestao je na ratišu blizu Banja Luke u odori hrvatskog domobrana.

Približavajući se Kraljevu, preko svima poznatog mjesta Guča, odmah mi je bilo jasno zašto ovaj kraj zovu Šumadija. Šume sliče bosanskim, a kraj je prepun voćki. Sve je zeleno i uređeno.

Kraljevo - centar grada
Kraljevo – centar grada

Stižemo u mjesto Vrdila kod Alise i Dragana. Kuća je na vrh brda, a svuda oko nas, na gotovo 6 hektara zemlje su voćke, životinje i potočić. Nedaleko se vidi najveća hladnjača za šumsko voće u ovom kraju u vlasništvu poduzeća Mondi Lamex. U Kraljevu žive i rade vrijedni ljudi. Pala je noć. Prijatelji nas vode u grad na večeru. Ulice Kraljeva su prepune, a kafići i restorani su klasu iznad mnogih gradova.

Odlazimo u Vrnjačku Banju i tu nastaje šok. Vrnjačka Banja je nešto posebno. Ukusno i luksuzno sređeni restorani i hoteli su na svakom koraku. Turisti su preplavili ulice. Pariz je danas “pustinja” u odnosu na Vrnjačku Banju. Stanovnici Vrnjačke Banje ne misle o pandemiji i maskama. Žive život kakav Europljani danas sanjaju. Hvala Alisi i Draganu na lijepim trenucima, koje nikada nećemo zaboraviti.

Elvisa Jasak - Autorica članaka o modi i osobnom izgledu
Elvisa Jasak – Autorica članaka o modi i osobnom izgledu na portalu Logično

Posjeta Semiru Osmanagiću

Naša vrijedna Arna je nazvala Semira Osmanagića i organizirala našu posjetu Visokom. Po ulasku u Visoko, svuda oko nas su putni znaci koji vode Bosanskim piramidama. Neću pisati o postojanju ili ne postojanju piramida. Neka svatko ode u Visoko i sâm donese svoj sud.

Vrlo lako smo pronašli veliki parking iznad Tunela Ravne. Sve je vrlo praktično i ne možete zalutati. Dočekala nas je vrlo ljubazna Semirova supruga s riječima hvale za portal Logično kojeg redovno čita. Nakon par minuta, susreli smo i Semira.

Semir Osmanagić
Semir Osmanagić

Semir Osmanagić je vrlo ugodna osoba. Odlično osjeća ljude oko sebe i ništa mu ne promiče. Dok šetamo objašnjava kako je sve počelo. Semir ne krije probleme s kojima se susreće, što je odlika intelegentih osoba.

Dok šetamo, na desetine osoba prilaze Semiru i pitaju za fotografiju, a Semir vrlo smireno i s osmijehom svakom usliši želju. Iznenadila nas je jedna vrlo interesantna situacija. Grupa žena prilazi Semiru i pita ga za fotografiju. On rado prihvaća, te se obrati jednoj gospođi riječima: “Ovo je druga fotografija, prvu smo napravili prošle godine”. Sve žene uglas vele da ona ranije nije dolazila. Međutim, gospođa s osmijehom prizna da je bila prošle godine i da je ovo zaista njihova druga fotografije.

Prije nego smo krenuli u šetnju, sjeli smo i popili prave domaće sokove od višnje i aronije. Dok nas služi, djevojka nam objašnjava da se radi o 100 % prirodnim sokovima bez vode i šećera. Doista sokovi su predobri. U kompleksu Bosanske piramide nije dozvoljen alkohol. Sve što konzumnirate prirodno je i domaće. Čak i osoblje koje radi su stanovnici Visokog i okoline. Male drvene trgovine su pažljivo odabrane od strane Semira Osmanagića. Promovira se domaća kreacija.

Prirodni sokovi i domaća kava
Prirodni sokovi i domaća kava

Ulazimo u Tunel Ravne. Organizacija je na visokoj razini. Svi vodiči pričaju perfektno engleski i druge jezike. Semir nam objašnjava rigoroznu selekciju. Lokalne djevojke i mladići prolaze zahtjevne tečajeve i selekcije. Od 50 osoba, tri osobe budu primljene. Vidio sam dosta vodiča u životu, ali ovo je doista klasa. Kompleks Bosanske piramide zapošljava gotovo 100 osoba, što puno govori o organizacijskim sposobnostima Semira Osmanagića.

Odmah po izlasku iz tunela, Semir nas vodi u park kojeg je kupio trošeći svu svoju ušteđevinu. Močvara od 65.000 m2 pretvorena je u prekrasan park. Dok šetamo parkom prilaze nam osobe iz Australije, Hrvatske, Srbije, Švedske, Austrije… S oduševljenjem slušaju Semira i diskreno ga pitaju za fotografiju. Objašnjavaju što su gledali na Youtubu i što bi voljeli znati. Semir ih strpljivo sluša i vrlo često kupi sitne papiriće sa zemlje koje su zaboravili posjetitelji. Svojim primjerom pokazuje drugima kako se treba ponašati u jednom parku.

Već je kraj dana. Uživali smo u druženju i spoznaji da Semir promovira vrlo pozitivnu priču koja privlači dobre i iskrene ljude. Prolazite li kraj Visokog ili Bosnom i Hercegovinom, obvezno posjetie kompleks Bosanske piramide. A ja idem dalje, u Hercegovinu.

Ekipa iz Francuske sa Semirom
Ekipa iz Francuske sa Semirom

Posušje, mjesto visokih ljudi i lijepih žena

Već 15 godina ne propuštam blagdan Velike Gospe u Posušju. Ručam kod rođaka Jukića, a uvečer prošetam prepunim centrom grada. Nitko u Posušje ne dolazi zbog “ića i pića”. Svi žele vidjeti koliko će svijeta biti i koliko se Posušje razvilo od prošlog puta.

Iako sam visok 192 cm u Posušju sam se osjećao kao patuljak. Oko mene sila mladića viših od mene. Za nevjerovati. Supruga gleda djevojke i veli “ovdje su ljepše nego u Parizu”. Posušje se transformiralo. Osjeti se tko je stara, a tko nova škola. Internet i komunikacije su učinili svoje. Osim loših stvari,  sa zapada su stigle neke vrlo pozitivne koje su promijenile “genetiku” Hercegovine. Posušje postaje grad s očuvanom tradicijom.

Usplahireno nam prilazi jedan prijatelj iz Posušja i veli: “Nećete virovat, upravo san vidija troje s maskon. Sigurno su iz Zagreba“. Supruga i ja samo se pogledali i slatko nasmijali. BiH je danas raj za Europu. Nevezano o socijalnom statusu, Posušaci ponosno šetaju svojim ulicama. Radnici, podzetnici, posjetitelji, čak i tajkuni… svi su tu. I danas se na blagdanu čuje ganga, hrvatska tradicionalna narodna pjesma koju karakterizira jednostavna melodija i snažno pjevanje.

Gužva na ulicama Posušja – Tko ugleda masku, neka se javi redakciji 🙂

Nedirnuta priroda Hercegovine

Budimo se ujutro i krećemo u novu avanturu. Plan je ručati na vodopadu Koćuša rijeke Mlade, koji se nalazi 30-tak kilometara od naše kuće. Usput svraćamo na prirodno jezero Krenicu gdje je snimljen odličan film Kenjac gdje je glavnu ulogu glumio pokojni Nebojša Glogovac. Voda se sliva s bosansko-hercegovačkih planina i izbija usred Bekijskog polja. Osobno bih ga nazvao Bekijsko oko, a ne Krenica.

Nakon ručka nastavljamo put vodopada Kravice. Svake godine ulaznica je skuplja, ali je park uređeniji. Nije nam žao niti jedne marke, jer se ulaže i gradi.

Boravak na Kravicama nije moguće opisati. Morate ga posjetiti. Vodopadi Kravice su poznati u svijetu po ljubavnim scenama Emira Kusturice i Monice Belluci. Lukavi Emir je znao gdje doći i ponoviti 20 puta istu scenu s jednom od najljepših žena svijeta.

Dan završavamo posjetom rodici Sandi Grbavac u Šiljevištima kod Klobuka uz ukusne svježe ubrane smokve i breskve, kakve ne možemo kupiti nigdje u Europi.

Blidinje mjesto gdje vrijeme staje

Posjetiti Hercegovinu, a ne otići na Blidinje, veliki je grijeh. U Parku prirode Blidinje nalazi se vrlo malo skijalište, smješteno između planina Čvrsnica i Vran. “Prirodna i arhitektonska cjelina Blidinje” predložena je za upis na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Zbog svojih iznimnih karakteristika predstavlja prirodno bogatstvo od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i Europu. Područje je bogato rijetkim, ugroženim i endemičnim vrstama, te raznolikim staništima.

Dolazeći na Blidinje sa strane Posušja i Rakitna, prolazimo kraj najvećeg planinskog jezera u Bosni i Hercegovini. Blidinjsko jezero se nalazi na 1183 metra nadmorske visine, iako imate osjećaj da ste negdje u dolini.

Park prirode Blidinje
Park prirode Blidinje

Stižemo u Risovac i skijalište gdje u pola ljeta susrećemo puno svijeta. Temperature na Blidinjama su desetak stupnjeva niže od temperature u Grudama, Imotskom ili Splitu. Blidinje su prirodni klima-uređaj gdje se dolazimo rashladiti i uživati u šetnji netaknutom prirodom, ubrati koju divlju jagodu i udahnuti zrak prepun parfema borovine.

Blidinje jednim dijelom pripada općini Jablanica, a drugi dio općini Posušje. Ispod najvećeg vrha planine Pločna, posjećujemo prekrasnu crkvu Sv. Ilije. “Tu već 40 godina živi i radi fratar, svećenih, radioamater, planinar, skijaš, ahitekt, graditelj, kinolog i još mnogo toga, a ponad svega tvorac Parka prirode Blidinje Stjepan fra. Petar Krasić.”

Crkva Sv. Ilije - Blidinje - Masna Luka
Crkva Sv. Ilije – Blidinje – Masna Luka

Silazimo ispod crkve i probijamo se kroz visoku travu, kako bismo pronašli izvor najhladnije vode koju smo ikada pili. Boca u koju nalivam hladnu izvorsku vodu, rosi u nekoliko sekundi. Nerijetko susrećemo osobe koje dolaze na izvor s kanisterima. Ovdje je voda besplatna i zdrava.

Posjećujem plac kojega sam nedavno kupio i na kojem će moja obitelj napraviti malu kućicu. Sve je već odavno planirano i najavljeno na portalu.

Po odlasku s Blidinja, posjećujemo Nekropolu stećaka Dugo Polje. Pokušavamo odgonetnuti visoku motivaciju tadašnjih žitelja koju su uložili veliki trud kako bi dostojanstveno pokopali svoje bližnje. Prenijeti velike kamene stećke i danas bi bio veliki pothvat, a zamislite kako je to izgledalo prije 600-700 godina. Respekt prema mrtvima je bio mnogo veći nego danas.

Idem napraviti zadnju fotografiju, te vidim automobil zagrebačkih registracijskih tablica. Osoba sa sunčanim naočalima stiže na nekropolu. Učtivo se pozdravimo i razmijenimo par riječi. Pitamo jedan drugog za prezime koje u ovom kraju znači sve. Po njemu se prepoznajemo. U momentu shvatimo da nismo stranci jedan drugom. Nećete vjerovati, na nekropoli sam sreo hrvatskog odvjetnika i jednog od autora na portalu Logično, Matu Knezovića. Ispričasmo se, ismijasmo se i pozdravismo se. Svijet je mali.

Mate Knezović i Petar Jasak
Mate Knezović i Petar Jasak

Divlji konji s planine Cincar

Odmor završavam posjetom Livnu i divljim konjima s planine Cincar. Prema dostupnim izvorima ne radi se o divljim, nego o napuštenim konjima koji već 50 godina opstaju unatoč zvijerima i drugim prijetnjama.

Svakodnevno prelaze desetke kilometara tražeći hranu, a vodu najčešće piju na jednom, teško dostupnom, mjestu. Od 2011. do 2018. broj ovih prelijepih konja se popeo s 196 na 800 grla. Livanjski divlji konji su zaštićeni zakonom od 2013. godine.

Divlji konji s planine Cincar - Livno
Divlji konji s planine Cincar – Livno

Na internetu sam pronašao organizatora posjeta divljim konjima Quad adventure Livno. Vrlo ljubazan mladić Goran Barać nam je omogućio prekrasnu avanturu na quadovima. Goran ima osjećaja za konje i ne želi ih ometati. Parkirali smo se stotinjak metara niže, a od svih nas, jedini sam se usudio prići konjima. Malo sam imao straha, ali je doživljaj bio nezaboravan. Hvala Goranu i njegovom kolegi, koji su nam omogućili fantastičan provod.

Osim divljih konja Livno krasi prekrasna priroda. Nepregledna krška polja ostavljaju bez daha. Bosna i Heregovina je, bar za mene, jedna od najljepših zemalja koju sam ikada vidio i u kojoj sam se rodio. Stvoritelj je ovoj zemlji, bar što se prirode tiče, posvetio posebnu pažnju.

Povratak u Francusku

Kuferi su već spakirani. U Grudama sam napravio antigenski test za 13 € i spreman sam za put u Hrvatsku, zemlju koju volim i čiji sam državljanin. Al’ što da radim. Netko je odlučio uvoditi sulude mjere i spriječiti me potrošiti koji euro. Moram napomenuti. Osobe koje žele, mogu izbjeći guranje štapića, tako što će testiranje biti izvedeno iz grla. Poručujem laboratorijima da nabave PCR testove preko pljuvačke koji su također priznati u EU. Obogatit će se, jer nitko ne voli da im se guraju štapići u nos ili grlo.

Već je 02h30 ujutro. Počela je kiša, a ja završavam tekst i krećem prema hrvatskoj granici, koja se nalazi samo 900 metara od kuće. Naravno, s negativnim antigenskim testom.

Iznenenadni susret u Ljubljani

Iako je reportaža već otišala u objavu, javljam kolegama iz Slovenije: “ne objavljujte ga”. Šetajući prekrasnim ulicama Ljubljane, supruga i ja se zaustavimo u slovenskom tradicionalnom restoranu “Sokol”. Dok ljubazni konobar donosi hranu, slučajno se okrenem i ugledam poznatu osobu. Velim supruzi “ono je Mila Alečković“. Ustanem i priđem iznenađenoj profesorici Alečković, te se odmah predstavim i tako provedosmo par ugodnih minuta razgovora. Svi putujemo prema Francuskoj.

Petar Jasak i Mila Alečković
Slučajni susret s Milom Alečković u Ljubljani

Za kraj – Poruka Sattleru, njegovim nalogodavcima i domaćim poslušnicima

Stanovnici Bosne i Hercegovine su danas slobodniji ljudi od Europljana. Da nema stranih medija, PR agencija i poslušničkih nacionalnih televizija uključujući i političare, Covid kriza ne bi ni postojala.

Procjepljenost Bosanaca i Hercegovaca je najmanja u Europi i iznosi samo 9,9 %. Sve je otvoreno. Svadbe su u Hercegovini bar dvije dnevno na kojima je po 500 osoba. Maske gotovo nitko ne nosi. Rođak pogrebnik mi veli da umiru samo osobe starosti oko 80 godina i više. Zdravi ljudi rijetko umiru od korone u ovom kraju.

Život u Hercegovini teče normalno. Ako ne vjerujete meni, pitajte moju susjedu u Gorici, Plenkovićevu državnu tajnicu Zdravku Bušić. Kuće su nam udaljene par stotina metara, gdje Zdravka uživa u svojoj ukusno renoviranoj staroj kamenoj kućici.

Gospodine Settler i poslušni domaći političari, uživajte u našoj zemlji, ali je ne dirajte. Još od Rimljana nas tlačite i uništavate. Zar vam nije nezgodno spominjati nove mjere i nametanje cjepiva, iako ovdje život teče normalno? Ako ne znate kako pomoći ovoj napaćenoj zemlji, udaljite se.

Ipak nije sve crno

Tijekom odmora sam posjetio nekoliko pogona i poslovnih ljudi koji imaju problem sa zapošljavanjem, jer prilika za izvoz nikada nije bila bolja. Cijena rada je najniža u Europi, uključujući i direktne poreze (dobit i dohodak) koji iznose sve ukupno 10%.

Svako nametanje mjera koje uvode samo totalitarni sustavi je pogubno za svakog stanovnika Bosne i Hercegovine. Sjetimo se samo veleposlanika Velike Britanije koji je telefonirao članove Parlamentarne skupštine i uvjeravao ih kako je povećanje cijene goriva europska vrijednost. Na kraju smo povećali cijene goriva i time poskupili cijenu prijevoza pri izvozu roba. Ugrozili smo naša poduzeća, radnike i državni proračun.

Ugledajmo se na Švedsku, koja danas više nama mrtvih od Covida, a nije uvodila stroge mjere. Uzor nam moraju biti bolji, a ne lošiji.

Članak ću završiti optimistično. Bosna i Hercegovina ima priliku biti najveći europski proizvođač i izvoznik. Posjeduje sve što je potrebno za uspjeh: poziciju, nisku cijenu rada i ljude. Nedostaje li znanja, naučit će se i naučit ćemo ih.

Potrebno je da svaki patriotski nastrojen poduzetnik koji živi u dijaspori dâ svoj doprinos. Pronađe kupce i omogući izvoz Bosni i Hercegovini. Stvori prihod svom rođaku, susjedu i poznaniku. Samo zaposlen čovjek kreira i stvara. Od milosti ili sadake se ne živi, nego preživljava.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
288 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tuzla
Gost
Tuzla
1 mjesec prije

BIH im smeta i napravit ce sve da je s*ebu.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Tuzla

A TKO TO?? Da li stranci ili sami vi u BiH??? Da ste svi složni i potjerali sve van iz BiH u 5 PM ,i bili samostalni !!!!

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Čuj sloga…ovde se gleda ko će koga prvi prcati/zahebati a ne kako se dogovoriti oko bilo čega mda kada su u pitanju deobe narodnih para (ne mogu verovati da sam rekao taj kliše) tu su svi braća.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

To za zajeb si u pravu 100%,ali sta ces,to nam je u krvi.
Hajro Hastor,birvaktile,uzeo nekom kauboju kaparu za Vijecnicu.
Zar to nije genijalno?

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Xahaxa…svi dobri.

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Dobri naš ban Kulin…
Neki dan bi godišnjica povelje njegove.

Pera
Gost
Pera
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

I svi ostali bez para, mercedesa, porsea i drugih cetverokotirnih gumonapuhanih miloguznih brzotrkala. Ej, znas li ti ocemu pricas ? Ma ni ‘pemzija’ ne bi imali da nije tih usranih stranaca koji sipaju lovu, a da niko ne zna zasto. Pitajte druge tzv drzave odakle im pare za sve sto… Pročitaj više »

farree
Gost
farree
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

A ko je to uradio? Bosna je najblizi primjer Devide(nda) et Impera politike i otprilike je stara kooliko i najstarije civilizacije (Cicero). Ne znam da li ju čitateljima poznato da recimo u Bosni svi savjetnici predcjedništva i stranki (Dodika, Čovića i Izetbegovića) plačeni od strane Britanske ambasade, koja to naravno… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  farree

I centralne banke takodjer , nema fening da mrdne ako oni ne aminuju..

U okovima smo nevidjenim…

farree
Gost
farree
1 mjesec prije
Reply to  farree

Ne postoje na svijetu 3 naroda koji dijele istu teritoriju a koja se vole. Oni jednostavno konkuriraju za isti prostor i tu, narucito u demokratijama nastaje problem. Osnovna svrha svake drzave je sprijecavanje gradjanskog rata na svojoj teritoriji, odnosno postizanje depolitizacije o osnovnim temama drzave. Drzave koje mogu da to… Pročitaj više »

iebvqiebrvqfqwefqwed
Gost
iebvqiebrvqfqwefqwed
1 mjesec prije
Reply to  farree

Gusari i teutonci nemaju veze o tome što pričaš već oni koji njima i svima upravljaju od pamtivjeka……………..

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Da ste svi složni i potjerali sve van iz BiH u 5 PM ,i bili samostalni !!!!

Djuro ne pravi se naivan. Eto vi u Hrvatskoj ste kao slozni, pa sto ne protjerate strance i ne budete samostalni?

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Tihomire,ti potegao iz KRIVE BOCE !!!Naši vladajući se HVALE JAVNO koliko privukli stranih ulaganja-prodali djedovine,postojalo i ministarstvo za rasprodaju naše-državne imovine,odnosno privatizaciju,naravno da sve legalno,transparentno i u korist naroda. !!!A javna je stvar da se za svako pišanje mora pitati u Brisel i cijela država živi od milostinje iz Briselske… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Đuro brate ,ima li još koji bravar u Zagorju da ga pošaljemo na obuku u Rusiju pa ga poslije vratimo za predsjednika .

agnaby
Gost
agnaby
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Hrvatska obozava i slini nad svojim malim i toptalno adaptiranim Stockolm sindromom, umisljajuci sve vrijeme da je dio ‘Zapada’.
Iskompleksiranije zemlje nikad nisam vidjela.

A vidjela sam dosta.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  agnaby

Ne diraj mi Agnabi.

agnaby
Gost
agnaby
1 mjesec prije
Reply to  agnaby

Vi ste me zamijenili s nekim., mene zanima sira slika, nista takvog nisam pisala, ne zanima me trenutno lokalno stanje

lear ZI
Gost
lear ZI
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Bosna je u stalnim sporovima, kako tako, sve improvizirano, al nitko neče rat. Tako je i u drugim zemljama. Šta si onda želeo da kažeš.

Krunoslav
Gost
Krunoslav
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Debeli đ…..poraženi iz 2.sv.rata. Samo da znaš…ja nisam niti bošnjak,niti”lažni”Hrvat. Nisu bosanci ništa bolji niti gori od ljudi koji žive u Srbiji ili Hr,ili Sloveniji. Narod…ko marod. Ali su tamo igru preuzeli najgori od najgorih,a Bosnu su gradili najbolji od najboljih. Juga je bila liberalnija od sadašnje eu i usra.… Pročitaj više »

Mali Boro
Gost
Mali Boro
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Jel vi ljudi čitate ono kaj pišete. Tko bu sjebal BiH – pa isti oni kaj su sjebali Jugu i to uz pomoć anglosasa koji sada glume da ju hoćeju cjelu.. Vi tu komentatori ponašate se kaj da ste pali s Marsa ili su vam vrane mozak popile. Tko god… Pročitaj više »

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  Tuzla

E sad smo najebali…bem ti reportažu i medije.

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Uzeli smo kredita i kredita od MMf-a. šta mislite za šta? ekonomiju? ovog Sattlera ću premlatiti kad ga vidim. Čitat ćete u medijima. Neće se govnar šetkati slobodno..

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Šuti i radi .Pazi šta pišeš ,mogu te zbog javne prijetnje privesti .

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  Mladen

S obzirom da mi je jasno kuda sve ovo vodi, to što će me privesti je najmanji problem. Sitnica.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Premlatio njega,a što čovjek kriv,došao po zadatku !!!! A što vi se u BiH ne SLOŽITE i sve te strane ove i one počerate u 5 PM. i. budete samostalni od svih tih ovih i onih koji vas zajebavaju ko konje eto već 25 godina,stranci kupuju čitava sela ,a narod… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Ako je po zadatku znači nevin je!?

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Djuro ne mozes se sloziti sa svakim. Evo kod mene je vakcinisano 12 djece. Da vidis sta sve pisu po internetu ponosne mame sto su vakcinisale djecu. One su napredne, pametne, najpametnije, ko misli drugacije je ludak, teoreticar zavjere i toga treba zatvoriti. Nevjerovatan je stepen njihovog fanatizma.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Pa zašto cijepiti djecu kada su ona najotpornija na KORONU??? I još se hvaliti kako si pametan,i moderan(?!?!?!?)!!!! Bogati još će i djecu u rodilištu procijepi ti za svaki slučaj (?!?!?!) .Narod totalno popizdio !!!!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Djuro volio bi da popricas sa tim mladim mama. Meni su apsolutno neshvatljive. Nekidan sam vidio jednu anoreksicnu mladu mamu sa dvoje male djece od 4-5 god. Svi nose maske na ulici iako to nije obavezno i iako nema nikoga blizu njih.

ZriBra
Gost
ZriBra
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Moda(trend)je jedan od najefikasnijih načina stvaranja robova i na dispoziciji im je nepresušan izvor i izbor raznih snubljenih modernih snobova.Nekoć su toj manipulativnoj aktivnosti podatnije bile žene ,a sada im se sve više priključuju moderni metro , femino “muškarci”.Kreatori ove epizdemije sa kuronja virusom sve uspješnije koriste tu afektivnost i… Pročitaj više »

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Nekada su mame na svije donosile 10, 12 pa i 16-oro djece i nisu toliko dizale kakot i graju koliko ove sadasnje koje donesu jedno i uvr’ glave dvoje. K’o da su Isusa donijele na svijet i da to nikada ni jedna do sada nije uradila.

Martin
Gost
Martin
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Lahko ces ga naci. “”mnogobojan je”
Mnogi stranci se wale ..gdje god piju u svijetu sutra ih glava boli. a u Bosni glava
I r..pa.

Otpornik
Gost
Otpornik
1 mjesec prije
Reply to  Hum

To i je rješenje. Da svako malo neki plandemijski zločinac dobije po glavi, brzo bi oni ubacili u rikverc. Ovako ubace u šestu i pun gas, a mi samo upozoravamo kako lažu i kako nema logike. Kao Kalimero smo, “nepravda, velika nepravda”.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Pa kredite dizu da DoDo moRe ici kod Covica na ka’u a Fakir da moze da zovne Sultana da kumuje a mi natezimo gace da stigni u na dOOpe i na glavu

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  BanOvan

Nikada u zivotu na glasanje izasao nisam.

KISIK
Gost
KISIK
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Eh da…oima i toga.
Ali nije sakrivanje riješenje problema.

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Jbg, hvalisavci nas shebaše!

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije
Reply to  Tuzla

Bosna je ubačena klica, seme razdora na Balkanu. Bosna je vestačka tvorevina, koriste je kao remetilački faktor i dan danas. Koji to narodi napraviše BiH? Srbi, Hrvati i titovi muslimani. Lako se da rešiti taj problem ali to ekipi sa zapada ne ide u prilog….počelo je sve sa habsburgovcima

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Tuzla

Oj ti Bosno visokih brijegova, budi ponosna i neslomljivi nedajte se je*ati bjelosvjetskim hochstaplerima, svu tu gamad protijerajte. Poslušajte riječi gospodina predsjednika Vladimira Putina, slijedite njegov poziv SLAVENI SVIH ZEMALJA SVIJETA UJEDINITE SE. Na Balkan ti bjelosvjetski hochstapleri nisu došli ništa donijeti već odnijeti, zavaditi brata s bratom sijeda sa… Pročitaj više »

Maki
Gost
Maki
1 mjesec prije

Ne bih rekao da je u “bosanskom loncu” bas ovako lijepo kao sto se opisuje u clanku. Mozda jeste kad dodjes na kratko iz dijaspore. Bosna je mozda i prvak svijeta u korupciji (ne zaostaju niti druge zemlje ex yu), sto opet mozda ima i neke prednosti- zakoni postoje ,ali… Pročitaj više »

Matija
Gost
Matija
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Da se zna, plandemiju nisu osmislili korumpirani Bosanci.

Maki
Gost
Maki
1 mjesec prije
Reply to  Matija

“Majstori” su osmislili plandemiju (koja nije genijalna-lose), a korumpirani BIH politicari je sprovode, prije svih “vlast”, a “oporba” je npr. kritizirala “vlast” zbog sporog procesa cijepljenja

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Bosna je mozda i prvak svijeta u korupciji… Mit. Izmisljotina ista kao ono da je bosanac nastao tako sto je medvjed silovao bukvu. U Njemackoj je daleko veca korupcija. U SAD i GB je neuporedivo veci nepotizam. Ovde najvise korupcije ima u vezama sa MZ (strani fondovi koji finasiraju NVO,… Pročitaj više »

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

KATASTROFA,a znaš što je najveći problem,maznu novac i onda za bagatelu kupuju nekretnine ili domače industrijske pogone ili otvaraju kakva osiguravajuća društva,telekome i nešto gdje se okreće novac,a raja radi za sitnu paru ,ko stoka negdje na normu ili nedaj bože u rudniku !!!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Kad pomenu osiguravajuca drustva: dodju pocnu prodavati zivotna osiguranja dok se ne pojavi prvi zahtjev za isplatu, nestanu, u istim prostorijama seotvori novo osiguravajuce drustvo koje radi istu stvar.

agnaby
Gost
agnaby
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Bravo, i hvala dragi Tiho…

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Prvak svijeta u korupciji su USA,samo se to naziva lobiranjem.ljudi,postujte svoje zemlje,svoje narode i svoga susjeda..jos uvijek imamo slobode o kojoj mnogi mogu samo sanjati.hvala,Maki.

Maki
Gost
Maki
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Najveca “legalna” prevara svijeta je emisija novca “od vazduha” u cemu prednjace vlasnici privatnog FED-a. A u “pranju” izmisljenog novca “datog” npr. od MMF-a nema vecih “majstora” od BIH politicara. Svakako treba postovati bliznje svoje i to na nacin: “Ljubi bliznjega svog kao samog sebe”. Problem je sto malo ko… Pročitaj više »

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Prijatelju, misliš li da je u USA jedini kriminal korupcija. Ja nekako doživljavam Jamericu kao nepresušni izvor kriminala svih vrsta i boja koji se onda širi svijetom. Ali ako uzmemo u obzir da je USA mlada, postoji samo 250 godina i od toga čak ogromnih 7 godina mira, dok je… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
1 mjesec prije
Reply to  Mali Mujica

Svo sto si nabrojao i jos : ubila preko 20.000.000 / dvadeset miliona ljudi / sirom svijeta u svojim pohlepnim nastojanjima oteti, opljackati, …do danas.

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Mali Mujica

Jbg, ne mogu ti naći zamjerke…

Roccos
Gost
Roccos
1 mjesec prije
Reply to  Mali Mujica

Američki način vladanja je zapravo prekopirana cosa nostra.Dam ti ponudu koju nesmiješ odbiti.Mafijaški sistem im je sa čikaških ulica ušao u State department,Pentagon,Kongres.Mito zvano lobiranje,ucjene,laži svih vrsta i boja prožele su tu satanističku tvorevinu.Čak su im na visokim položajima digići ugrozili primat jew gospode.Sve više je moćnika s prezimenom kao… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Prvak svijeta u korupciji su USA…

Neces vjerovati, ali nisu. Ispred njih je Juzna Koreja.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

E,tu si se da izvineš zajebo,Južna Koreja NIJE SIGURNO !!! NAPROTIV !!!

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Otkud ti to ???

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Ja citam i knjige, a ne samo sto se pise po internetu.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

komentar stoljeca..kako se uzme…hvala.

KISIK
Gost
KISIK
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Nevjerovatno-ali ima i toga.

agnaby
Gost
agnaby
1 mjesec prije
Reply to  Tucker Carlson

Ja imam 60 godina u svom ostarjelom tjelescu. Prvih do 27zivjela sam u zemlji koje se nisam nikada stidjela, zvala se Yuga, a i tad sam putovala svijetom bez problema. Kao vrhunski romanticar kojeg je uvijek privlacio Middle East, u 27moj sam dobila majusnu stipendiju da studiram u Egyptu, otrcala… Pročitaj više »

Patricija
Gost
Patricija
1 mjesec prije
Reply to  agnaby

Slazem se s Vama. Yuga je bila jednima (a zna se kome) majka, a drugima maceha, a zna se kome. A da ne spominjem “ljubicicu bijelu” sto je tim istim ljudima radio on i njegova klika do i od 1945. god. Oni koji idealiziraju Yugu misle da je narod obilio… Pročitaj više »

agnaby
Gost
agnaby
1 mjesec prije
Reply to  Patricija

Yuga je bila otvoren neprijatelj fasistickim nacionalistima, koji su potiho radili na propasti vlastite zemlje jer su imali ozbiljan problem s mozgom,bas kao ti. Htjeli ste biti eugenisti ( NDH i cistilista koje ste uspostavili u WW2, sluzeci nacistima kao zadnji excrement ovdje, ubijali ste i svoje koji se nisu… Pročitaj više »

agnaby
Gost
agnaby
1 mjesec prije
Reply to  agnaby

U moju kucu su dolazili svi, i Ameri, Nijemci, jar je moj prekrasni preminuli otac bio vrhunski inzinjer, bilo mi je samo deset godina. Bili su na vecerama, donosili igracke, dovodili svoju djecu. Moj je otac projektirao nekoliko elektrana u Hrvatskoj i BIH @Yu, bio svjetski strucnjak. Nemate pojma o… Pročitaj više »

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Dodji pa se uvjeri.I ovo sto je autor opisao je samo mali dio.Sarajevo,Banja Luka,Trebinje,dolina Neretve,Drine,prasuma Perucica,Prokosko jezero,itd… Hranu necu ni spominjati,jer iako smo najsiromasnija zemlja Europe,siguran sam da najbolje jedemo na citavom svijetu.Ja gdje god da sam otisao,jedva sam cekao da idem kuci jer me pocne moriti glad. A sto… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Imaš i krajinu dole , NP Una…

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Una je najljepsa rijeka na svijetu,najvise zahvaljujuci stanovnicima koji zive uz Unu,nedaj Boze da te neko vidi da bacas smece,ne bih se fino proveo.Znam to jer mi je kumova zena iz Bihaca,bolje je opsovati im mater nego dirnuti u Unu.Poz za Krajisnike.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Zato su je stari Rimljani nazvali Una = prva. Zbog svoje prelijepe smaragdne boje i zelenog raslinja koje je kiti i ukrasuje!

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Ali eto narod bosanski raselio diljem svijeta za i poslije rata !!! Čitao intervjue ,već prije,Halida Bešlića i opisuje kako mu bilo teško na koncertu u Njemačkoj,počeo pjevati ,ljudi počeli brisati suze,a kada krene “”Miljacka”” i “”Prvi poljubac”” kaže svi pjevaju u glas i plaču !!! Kaže ,krenu i meni… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Vidiš da je napravljena migracija svukud po evropi , jedni se iseljavaju , nekom drugom se useljavaju , dolaze i treči , hoćel nekom drugom pući film jer njegova drzava če sve manje ličiti na sebe… Iseljavaju se i gore po evropi , talijani , njemci , sve se miješa… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Raselio se zbog nametnute tranzicije koja je zatvorila sve fabrike. Fabrike koje su 50 godina bile izvoznik, koje su radile i za vrijeme rata su unistene i jeftino privatizovane. Na njihovom mjestu gradjevinska mafija je podigla nekvalitetne zgrade sa skupim kvadratom stana. Rat jeste bio zlo, ali tranzicija je bila… Pročitaj više »

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Pobogu,””još 20 godina ratovali””??? A znaš koliko naroda nekada bilo u “”UNIS””-u i “”Energoinvest””- u samo,ti divovi imali zajedno blizu 100 000 zaposlenih,a koliko danas ????

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Sad sam u glavi bacio racunicu – da smo globalizmu rekli ne i da smo odbili privatizaciju i dobili nagradno bombardovanje duplo manja steta bi bila nego sto nam je donijela nasa kooperativnost. Citav NATO nebi nanio ni pola stete koju je su donijeli savjetnici iz MMF i komesari iz… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Una je dobila ime od stari Rimljana kao prva i najljepše.. zbog svoje smaragdne boje čistine i ljepote.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  piždro

e ovaj komentar je čekao više od 2 sata – hoće li proći propusnu dozvolu, vakidaciju il ne..

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Boje se da ne zamutis Unu.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Jedna i jedinstvena.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Ali samo ime Una ljepše ,nježnije nego recimo Dunav ,Drava,pa ona tvornica trikotaže “”Pounje”” Kostajnica,djeluje nekako blago,nježno !!

buga
Gost
buga
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Svaka čast treba toj gubi na položajima koji prodaju naše zdravlje i zdravlje naše djece pokazati zube, Neka znaju da nisu sigurni i oni krvare, a gazde u stranim centrima moći neće puno mariti za njih kad dođe vrijeme naplate.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

BRAVO,a za koji tujac ne možete ,sve potjerati u 5 PM i sami napraviti svoju državu,a ovako vas zajebava baš svaka budala koja naiđe ???

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

E moj profesore.Kad bih ti rekao da je i ovo sad svjetsko cudo.Ti si realan covjek,znas da su njoFra(pozadina Vatikan) i Slobo(pozadina komplet JNA) bili i nacrtali kartu kako ce je podjeliti.

ttps://bs.m.wikipedia.org/wiki/Sastanak_u_Grazu

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Bolan o čemu ti. Da su dobili nalog od ovih istih plandemičara da je podijele bila bi podijeljena. i ovako je, samo je zamrznuta i čeka okidač da nastavimo pokolj.

psoignbiuswnviunsweg
Gost
psoignbiuswnviunsweg
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Franci i Miloš su bili uz Izetagu izvođaći radova stvora i njegove pretorijanske garde varana, sve je u BiH onako kako je stvor zacrtao dok još ova tri izvođača radova nisu ni dobili intrukcije što da čine narodu.

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije

Tačno……

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Ma znam ti ja sve to,ali NIJE LI DOSTA VAMA U BOSNI SVIH I SVEGA I SVAČIJE PODJEBANCIJE ???

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Debeli, teško je Bosnu doživjeti u proputovanju ili iz medija, sa Tv ekrana, u Bosni treba živjeti da je se može doživjeti. I ne samo Bosnu. Nekada, sjećam se lijepih dobrih vremena, telefonski poziv i ja negdije iza ponoći sjedam u automobil pa iz Zagreba put Prištine, Skoplja, Beograda, Niša,… Pročitaj više »

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

Bogati Ivek,onda si STARI IVICA,kada si i ti bio TITOV PIONIR,ajd reci i sam,bila su to FENOMENALNA VREMENA nekakvog reda,zakona,sigurnosti i zadovoljstva u životu !!!!

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Debeli ne smatram se starim još uvijek se okrenem za ponekom sumnjom, znači još ima života u meni. A ima me me i u stasu ako zatreba i u glasu još uvijek mogu i dignuti i pojesti i popiti. Biti Mali Ivica se može biti na više načina, kada shvatiš… Pročitaj više »

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

Uvijek o demokraciji govorim sa sarkazmom,npr.coca-cola demokracija,ono što ljudi željeli i sanjali kao raju nebesko-zemaljskom,a dobili da izvineš tujac !!!

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Ovo što mi živimo nije demokracija već demokarancija, to ti je ono kada stoka krupnog zuba nasilno jebe stoku sitnog zuba i još ih ubjeđuje da im to radi da im pruži malo zadovoljstva. Sistem u kojem demokratska prava svakog pojedinca ovise isključivo o količini novca koju pojedinac posjeduje ili… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Nikad tajni diplomatski dogovori ne izađu u javnost a kamoli na Wikipediji di svaka šuša more pisat sta ga jevolja .

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Za kratkotrajno vrijeme vladavine AustroUgarske monarhije u BiH promijenjena su 4 ministra tkz namjesnika jer nisu mogli nikako sredit i normalizirati stanje na području BiH .Tako da je taj sami odnos među samim narodima vrlo kompleksan i tako reci teško naći riješenje između sebe koje će bar djelomično zadovoljiti sva… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Mladen

I vidiš , šta se je njih izredalo , mi ostali…I opet dolaze i opet isto…
Vidiš kako se poklapa..

Stvar je u tome da nas puste na miru , ima sve da profercera…

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Evo Novalić sutra sastanak zakazao za nove” MJERE”. Lova od MMf-a je tu. Sad nastavak Prehlade 19. Neće nas ostaviti na miru tek tako. Sreća u nesreći je da Fadila i ostale Fadile zanima samo lova, a ovo moraju jer su istu uzeli. Imajmo obzira za naše malinare i ostale… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Zemljak , neča nas ništa mimoići što i ostale oo evropi , sve to u paketu ide… Dzaba kurzu svirali , gledaj sebe , pa kako Bog da…

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Samo ti skini gaće i sagni se uvijek lebde neko pojaviti da ti ga utjera. Nedaj se Bosno budi ponosna i samo svoja ne skidajte gaća ma koliko god da se plaća.

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

Dole pišeš da nikad nebi zivio u bosni , osim da ti da sve pogodnosti koje imaš a meni pišeš o skidanju gaća motivacijske govore ?

A frka te bez doktora ostati !

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  Alen

U Bosni se živi loše zato što ima previše onih koji jeftino skidaju gaće, da drugima I drugačijima čine zadovoljstvo.
Ali to je tako inače u svijetu, ljudi se udvaraju onima koji imaju bez obzira kako je stečeno, a istovremeno strahuju od nasilnih kauboja.

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Recife tom Novaliću da ću mu ja dati još love ako mi javno popuši usred Sarajeva. A bilo bi dobro da dodje nekoliko desetina ili stotina tisuća ljudi da nam svima popuši jer on je rođeni pušač tuđih kita i to radi za sitnu lovu.

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

Povedi samo doktora sa sobom , ako se fadil slučajno trzne pa te ugrize za pimpek…..

Patricija
Gost
Patricija
1 mjesec prije
Reply to  Mladen

Da se hoce medjusobno postivati, a ne glumiti suzivot, mogli bi se ugledati na Svicarsku i sve kopirati kao kod njih, tada bi bilo vise pravde i brzo bi napredovali. Na zalost, daleko su od tog dogovora. Lp

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Mladen

Eto vidiš,napisao sam prije da je BIH bila DUŠA I SRCE bivše države i TITO je nekako posebno pazio na nju,Đuro Pucar i ostali BiH političari mogli nalupati Titu svašta,što drugi nisu niti smjeli pomišljati!!! Ali eto niti on nije valjao,hočemo SLOBODU I DEMOKRACIJU !!!

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

A da se javni sektor udruži i svi odbiju bocu?

U suprotnom nećete biti jedini koji će hteti da sredi tog tipa.

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Kako postovana kolegice,kad je pola tih islo kod vas da se vakcinisu.Opet je mali vuk pokazao kako je zaheban igrac.Ispunio normu sa vakcinama,a ove nase zavalio.Ovo malo sto je bilo za vakcinaciju isli u Srbiju,i sad nasi uhljupi ne znaju sta da rade,ostali im samo primitivni i zaostali i neposlusni… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Katastrofa!

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Eto ja sam rođen na jednoj od usputnih stanica mojih pokojnih roditelja u Bosni. I kako ja doživljavam Bosnu, prelijepa priroda, sve skupa gradovi i sela, uglavnom kaotično u neredu nastalo, arhitekti su se pogubili u planiranju. Pogledajmo samo kuće uz puteve, velika hrpa đubra -gnojiva ispred kuće između puta… Pročitaj više »

Martin
Gost
Martin
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

U pravu si. VANI SMO SVJETSKI RADNICI GRADJANI. A KOD KUCE””””
. “”Svi smo podijeljeni, i svi učahureni u neke svoje etničke, religijske il’ nacionalne grupe, kao da nismo svi ispod kože krvavi.””

“”Jos ljepse krst protiv kriza. a mjesec se cudi i izdize””

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

Uvijek smo bili podijeljeni ali zajedno. Sada smo zajedno, ali podijeljeni.

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Hum

Eto ne slažem se sa tobom da smo uvijek bili podijeljeni. U jednom selu gdije su mi živjeli dijelovi i babe bilo je nešto preko 5000 stanovnika, bilo je 14 raznih nacionalnih ili etničkih grupa; da nabrojim neke: Albanci -Kosovari, Rusi, Česi, Slovaci, Rusini, Mađari, Jevreji, Srbi, Bošnjaci – Muslimani,… Pročitaj više »

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Na moju sreću, proputovao sam Bosnu (i Hercegovinu) uzduž i poprijeko i, vjerujte, izjava “Stvoritelj je ovoj zemlji, bar što se prirode tiče, posvetio posebnu pažnju.” je potpuno istinita!
I ljudi su dobri, ali im je oponent Stvoritelja nametnuo mnoštvo podjela.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  Jomla

A bolan viđe li ti iđe pameti za dati ili prodati?

Jomla
Gost
Jomla
1 mjesec prije
Reply to  Mali Mujica

Na tržnici kila mozga 5 marona, 10 deka kafe gratis 😛

Martin
Gost
Martin
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Neka Adnan ili njegovi prijatelji prati Mila Aleckovic You Tube. i cuva sve papire. bit ce mu sve nadnoknadjeno.

psoignbiuswnviunsweg
Gost
psoignbiuswnviunsweg
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Hahaha, bravo Adnane……………….

Ukleti Holandjanin
Gost
Ukleti Holandjanin
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Ako pijan malo zgazis autom,lako se izvuces

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije

Kako ko?Evo neko moj da nastrada od tog sto se lako izvuce,ja bih trazio od sudije da ga sto prije oslobodi.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije

Samo da ne odbije retrovizor nekome kao kod vas. E tada glave padaju. Germanske.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Po korupciji teško da mogu ZAHEBATI RH,to je kod nas institucionalizirano,a opet nije niti sve u toj hebenoj KORONI ili maskama !!!Svi postajete bolesni i ovisnici o KORONI i maskama !!!

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Eto vidiš da si svjestan problema.

Ali, eto, kao, mi ovdje nemamo stranog predstavnika? Samostalni smo?
Ma i bez obzira na EU i prije EU?

Svi navalili na Bosance! Gledajte svi sebe!

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Šta tek mi u Srbiji da kažemo kad je korupcija u pitanju?

Đebeli D uro
Gost
Đebeli D uro
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Dobro smišljaš, možda je korona neka droga.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Đebeli D uro

Pa dobro čovječe Božji i STVARNO NEMOŽEŠ IMATI SVOJ NICK nego se na meni “”ŠVERCAŠ”” ??? Komu ,čemu i zašto ???

Đebeli D uro
Gost
Đebeli D uro
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Ako umeš, da čitaš, onda je sve jasno. Ako se praviš lud, možeš takav i (p)ostat.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Nevezano na temu ,otkud na svadbi Izetbegovičeve kćeri svi pjevali Bella Chao ????Nekako mi to neobično za pjevanje na svadbi !!!

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

A sta si mislio da ce pjevati?
To sto se hanuma udala je najteze palo njenom dileru koke,bila mu je najbolja musterija.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Pa ta pjesma nekako,ajmo reći “”komunjarska””,kud sada nju pjevati na svadbi ????

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

To je jos bilo i zagrijavanje,kazu kasnije pustali i ACDC-highway to hell.
Eto to su ti muslimanski nacionalisti.
Alkohola bilo u potocima.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

????????,šališ se ???

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Sto bi se salio. Mama Sebija je portosila milion KM na kcerkinu udaju.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Ima se pa ajde,neka se vidi raskoš,ali na svadbi taj izbor glazbe i alkohol.u potocima ????A kao konzervativni muslimani ,sve po Kur’anu i vjeri ????

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Jbg Đuro , vidiš po prilozenom da su liberalni ,nikako konzervativni…

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

A kao konzervativni muslimani ,sve po Kur’anu i vjeri ????

U Bosni je islam drugaciji. Prije nekoliko godina za vrijeme ramazana policija je uhvatila kantonalnog ministra vjera i njegovog vozaca sa 2 promila alkohola. Ta vijest nikoga nije iznadila osim arapske turiste.

Franko
Gost
Franko
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Više družabno patriotska i lepo se čuje.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Aaaa, sada ce preko kuma direkat dobijati MakOvnjachu od TaliBanaca.
Nije kum dugme.

Đebeli D uro
Gost
Đebeli D uro
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Nekako neobično. Spel se v knjižnico, pa naj ti dajo vse knjige o okusih, ter vso pripadajočo strokovno literaturo, kaj pomeni, če je nekomu všeč, kar tebi ni. Tega ni, kar potrjuje tvojo manipulacijo. Trebaš malo bolje dr?at.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Đebeli D uro

?????? ,Nekaj s tobom ni VREDU !!!

Đebeli D uro
Gost
Đebeli D uro
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Ne sodi druge po sebi.

BanOvan
Gost
BanOvan
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Pa kad joj nije dido bio u partizanima vec u drugoj formaciji, Ovo mu dodje k’o posipanje pepelom.

farree
Gost
farree
1 mjesec prije
Reply to  Maki

Jeli znas kakva je prava pzadina price o korupciji. To je poruka da je Sistem dobar i funkcionira i ukoliko se potrudite i Vi možete postat Švicarska, Sve je do vas samih. Na taj način se narod tjera da neprestano lovi lopove između sebe (a lopovi su uvijek oni na… Pročitaj više »

sodfvnipauefvriuawrf
Gost
sodfvnipauefvriuawrf
1 mjesec prije
Reply to  farree

Ubijaš zadnjom rečenicom……………………..

Ana
Gost
Ana
1 mjesec prije

Zivim u Francuskoj zadnjih 15 godina. Iz ljubavi, ali ne prema zemlji u kojoj mi je sve bilo odbojno, prazno, hladno, ….. nikakvo. Moj surug je jedan od izuzetaka koji potvrdjuju pravilo! Kazem da pusti sve da bjezimo iz ovog otrova, mozemo. Nece. Kao i svaki drugi posteni gradjanin ove… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Ana

Zivim u Francuskoj zadnjih 15 godina. Ana ako imate nesto ustedjevine nagovori muza da kupite imanje u BiH. Kuca na selu, pomocni objekti i porilicno zemlje se moze naci za 25-30.000 evra. nagovori ga da to kupite sebi za penziju, dok jos mozes. U HR i SR su otisle cijene… Pročitaj više »

sodfvnipauefvriuawrf
Gost
sodfvnipauefvriuawrf
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Prijateljica mi kupila kuću pored Zagreba, Samobor, seoce pored Ruda za 23.000 jevreja. Preporučio sam joj da si kupi Jotul F 602N GD BP za 5.000 kuna, sječam se za rata kako zagrije tako mala veliki prostor. Kokice i malo sađenja za jesti zdravo.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

To grije ko ludo, ali bolje bi bilo da si je nagovorio da kupi smederavac. U njemu moze ispeci pravu pitu.

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
1 mjesec prije
Reply to  Ana

Draga Ana, lijepo rečeno ima nas po cijelom svijetu, razbiježali smo se k’o rakova dječica. Ja se eto držim onoga, ako sam od nekuda otišao, otišao sam misleći na bolje i ne vraćam se na gore, radio sam i živio u 6 Evropskih država, penziju primam iz 3 (3 su… Pročitaj više »

sodfvnipauefvriuawrf
Gost
sodfvnipauefvriuawrf
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

Naradio si se ti u životu………………

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije

Hahaha,tacno tako.Citav zivot radio,non stop se selio,uvijek iznova dokazivanje i borba,bez prijatelja i kumova,uvijek auslender,da bih imao mirnu starost i sigurnu medicinsku skrb.
Sta kontas?Zivjeti 120 godina?

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Mali Ivica

…imam besplatno zdravstveno, i sve lijekove, ne čekam da me liječnik primi, nazovem zalažemo termin i obavimo, ako odem kod specijaliste, kod kojega odlazim na pismeni poziv, a nakon pretraga dobijem pismeni izviještaj o stanju i preporučenim tretmanu. Eto ako mi to ponude u Hrvatskoj, BiH ili na Kosovu, Makedoniji… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Nema besplatnog zdravstvenog osiguranja ako je nositelj mirovine a izgleda da jest ,već se od brutto mirovine odbija porez i za policu zdravstvenog osiguranja .

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

I penzija veliš GARANTIRAŠ 16000 Kuna, redovna isplata.

Matija
Gost
Matija
1 mjesec prije

Ako je istina da porez na dobit iznosi samo 10% onda je Bosna stvarno raj za biznis

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Matija

Jeste istina,samo nisu napisali koliko moras davati reket vladajucim glavonjama,zavisno od podrucja na kojem ti je biznis,jer inace u protivnom eto ti inspekcija svako par dana.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

I reket je bolji nego da ništa ne možeš. Kasnite 10 ako godina. Samo te upropaste i uzmu ti ideju. Jel’ netko ozbiljno misli da je ovo izvedivo u Hrv? Samo ako rade isti ljudi koji imaju sada testove. “Osobe koje žele, mogu izbjeći guranje štapića, tako što će testiranje… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Novi kolac

Reket nije veliki. Moras dati samo stranci koja ce pobjediti za predizbornu kampanju. Ta taksa je daleko manja nego na zapadu (ili mislis da tamo ne moras davati). Problem je ako promasis pa finasiras stranku koja zavrsi u opoziciji. Tad ti se ovi na vlasti svete i salju inspekciju. Ako… Pročitaj više »

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  tihobl

Ajd Tihomire objasni ovoj mlađariji gdje sve i što je sve nekada proizvodio “”UNIS”” I “”ENERGOINVEST””,,imali pogone gotovo u svakom gradu i selima,tisuće zaposlenih,i bez stranih banaka i korupcije,kao danas !!!

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Matija

Matija nije bas raj. Strane banke ce ti tesko odobriti kredit za biznis, ali lako ako kupujes robu iz EU. U poslednih 20 godina Brisel nas je natjerao da donesemo mnogo propisa, koji guse poslovanje. Imas propisa koji su u medjusobnom neskladu i kad ti upadne inspekcija uvjek ce naci… Pročitaj više »

buga
Gost
buga
1 mjesec prije

BIH nije u EU i to je velika prednost. Vjerujem da će otpor ovom korona ludilu biti najači u Bih . Svaka čast i samo tako nastavite.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  buga

Sve PET,BRAVO,ali ne živi se od korone,pa niti u BiH !!!!

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Bosna i Hercegovina je matrixu uvjek ahilova peta, uvjek prilika za potencilno žarište i meta

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije

ttps://m.youtube.com/watch?v=uCeaLZdMRB8&t=17s

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije

Eh,lijepa je Bosna i Hercegovina,srce i duša bivše Jugoslavije,ali zaključite sami,preko milijun ljudi otišlo doslovno diljem svijeta,ratne rane još peku i vide se u napuštenim kućama i selima,koliko je industrijskih pogona uništ no i zatvoreno više nitko ne zna!!! A sada da se to blagostanje ogleda samo u nošenju ili… Pročitaj više »

ZriBra
Gost
ZriBra
1 mjesec prije

Ne želim biti zloguki prorok ali scenarij sličan Australiji bi se mogao dogoditi u nekim kantonima BiH.Pa zar u Sarajevu već nisu imali razdoblje kad su im nosnousni prigušivači bili obavezan dekor na licu.Ukoliko odbiju mjere nove vjere neče biti filmova i nagrada za elitu,niti enormnih plaća političkoj kasti…

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  ZriBra

” nosnousni prigušivači”. dobra dobra.. bit će u Sarajevu i Banja Luci.. ali onako preko kurca. Nema tko provoditi” mjere”. policija neće. prebacivat će odgovornost jedni na druge a narod ionako ne jebe ništa. jedino ako međunarodna govna ne oforme dobro plaćenu policiju. tad bi moglo bit zeznuto. do tada…

nnnn
Gost
nnnn
1 mjesec prije

Koje laboratorije u BiH rade PCR test pljuvacke?

Hum
Gost
Hum
1 mjesec prije
Reply to  nnnn

Ma kakve laboratorije. Zovneš telefonom i čeka te ” nalaz”. biraj koji ćeš. pozitivan , negativan. samo tipla.

nnnn
Gost
nnnn
1 mjesec prije
Reply to  Hum

nazalost nissm vjesta u muckanju posto su u lazi kratke noge kad tad se izjalovi mozda
uz to vise se ne zna u koga imati povjerenja sve se snima sve se prati

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije

Sarađuješ sa Srbijom a od pakosti ne možeš prekabuliti preko jezika srpska preduzeća već “srbijanska” veliš ali zato smo mi bosanci…zar nisu bosnijanci!? Ne treba nam niko iz dijaspore da nas spašava, naravno da je svaka pomoć dobro došla a imamo mi kod kuće i te kako sposobnoh ljudi i… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Može i srpska i srbijanska preduzeća.

Mada iskreno, nama u Srbiji ide na nerve kad nam neko kaže “Srbijanci”.

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Naravno da može ali čemu istrajavanje u nečemu šta drugima smeta. Zamisli kada bi se počeli šamarati istorijskim činjenicama i da krenem insistirati na izvornome…ne bi bilo u redu.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

U čemu je problem? Srbijansko poduzeće je ono na teritoriju Srbije. Vlasnici su mu Srbijanci, stanovnici Srbije. Ne mora značiti i da su Srbi. Što je etnička odrednica. Semantičko značenje dakle nije identično. To što ne postoje “Hrvatijanci”, ništa ne znači. Razvoj jezika. Ne potičem ovakve teme nikada, a najmanje… Pročitaj više »

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

Ajd ljudi ne KOMPLICIRAJTE I FILOZOFIRAJTE,bogati svatko ima neki svoj govornu izričaj,ali bitno je da se razumijemo !!! Nego PAMETNIH LJUDI UVIJEK PREMALO,JEDINO BUDALA UVIJEK PREVIŠE !!!!
OKRENITE SE OKO SEBE I SVE ĆE VAM BITI JASNO !!!!

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Bum…BINGO,zno sam da si jedan od retkih razumnih ljudi.

Đebeli D uro
Gost
Đebeli D uro
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Baš te dobro vidim.

Mujo&Haso
Gost
Mujo&Haso
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Pa okretava se, pa nama nije jasno, šta postigneš ti sa okretanjem, možda te drži lumbago. drž se, neče prestat. Užasan dan još u napred. M&H.

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

Uuu što smo nabrijaniiiii!!!! Ko kaže da ne postoji “hrvatijanci”, evo ja kažem da postoji i mogu ga koristiti i to nema veze sa razvojem jezika već sa pakosti i brabonjanjem. Po komu osnovu jezik nije dovoljno razvijen pa se ne može reći hrvatijanci!? Kako ja Srbin moram biti bosanac… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

?
Nema nikakve emotivne reakcije.
Zbilja ne razumijem?

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

Vidim…građani Srbije su srbijanci a Hrvatske Hrvati, napredan taj jezik pa se pitam da li vi Hrvati zaostajete za nama ono kao mi evoluirali u srbijance a vi ostali na starom i prastarom Hrvati!?

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

Problem je što se ovde vodi računa da se ne uvrede manjine.

Zato uskoro menjamo dokumenta da ne bi pisalo “srpsko državljanstvo” nego “građani RS”.

Iživljavanje!

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ma bogati,vidi ti to !!! Najbolje onda stanovnik Europe pa si onda TRAJNO MIRAN !!! KATASTROFA,KUDA SVE TO ODE !!!

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Ne može tako u dokumentima, profesore.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ja sam shvatila da vi živite u nekim gradu u Srbiji? Nebitno. Samo ste dotaknuli problem. Točnije: ovdje SVE postaje POLITIČKI PROBLEM. Nitko ne može ništa reći ili iznijeti objektivno mišljenje, štoviše ni stručno (ne tvrdim da je moje stručno), odmah se nađu trojica sa svojim ” mišljenjima”. Govorim o… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Lucija, prva

Da, živim u Beogradu.

Vi ste apsolutno u pravu. Isto je tvrdio poznati lingvista Egon Fekete kad je u pitanju razlika između Srbin/Srbijanac.

Problem je što većina ljudi ne zna tu razliku.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije
Reply to  Iva

a što je sa onom starom narodnom pjesmom
“Ja vlahinja, a ti Srbijanac” ?

ako se ne varam to je pjevala Vera Ivković

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  ledeno doba

Nisam čula za tu pesmu Vere Ivković. Jedino znam onu “Šuška se, šuška”,…

I gle čuda Vera Ivković je imala rođaka Dušana, koji je bio moj školski drug.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije
Reply to  Iva

prevario sam se, nije pjevala Vera Ivković, već Izvorinka Milošević, ali sam znam da sam davno jednaput čuo tu pjesmu, negdje iz 80-ih i nije vlahinja, već vlajna.. evo nađoh puni text; Ja Vlajna, A Ti Srbijanac Ti mi kažeš da sam lepa kao ruža sa planine da mi ravne nigde… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  ledeno doba

Hvala za link.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ihi,bogati !!!

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Iako je tačno, meni smeta, jer znam da ti koji ga koriste ne misle na teritoriju. Retko ko ovde će reći “srbijansko preduzeće”.

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Smeta to i meni mada mi više smeta taj njihov prst u oko…to iživljavanje i forsiranje nečega. Mislim veoma poštujem Luce i ne ljutim se niti na nju (naturalmente) niti na bilo koga ali nek oproste ne mogu dopustiti brabonjanje po meni.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Slažem se sa Vama.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Ja TAKOĐER !!!

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Ne razumijem,ZAŠTO bi netko “”brabonjao”” po tebi ???Zašto bi čovjek trebao nešto skrivati ili sramiti se ili bi ga netko zajebavao zbog ovog ili onog,bilo na srpskom ili bosanskom ili hrvatskom ili slovenskom ??? Uvijek mi žao kolege Malomorgena,SVI SLOŽNO udarite po njemu bez obzira što napisao,Bože dragi ne moramo… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

A kada sam ja udarao po Malomorgenu ili tebi!?
Nemam pojma zašto…ljudi prosto nešto žele a meni se to ne mora svideti i jasno dajem do znanja gde postoji kilizija sa zdravim razumom.

Debeli đ uro
Gost
Debeli đ uro
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Nisam mislio baš na TEBE,ali eto kolege čovjeka pokopaše čim se pojavi i NIŠTA ne kaže (?!?!?!),što da lijepo na to kažeš !!! I da se razumijemo nije uvijek rekao baš 100 % pametno ili točno !!!

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Debeli đ uro

Borba ti je to buraz, bor

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

3-4 milijarde dodju ti od ljudi vani , to je ono što se vidi , još najmanje dvaput toliko unesu što se ne vidi , zatim investicije naših ljudi iz vana , poslovne veze pomazu izvozu itd…
Vole ljudi svoju zemlju šta češ a i fino nas poguraju …

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Što jest jest Alene ali brate veruj mi koliko imam po Evropi svojih niko se i ne češe već pametuje samo i ne pitaju bato za muku već hajde što pametuje al što gledi odozgore već što kažu lako je vam a kada kažeš za platu u čudu kao odlično… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Jbt Alane zbilja ne znam nikoga ko je došao ulagati kod nas…hajd što ne vole BiH ali đe im je srpstvo nabijem ih na kardan zajedno sa njihovim srbovanjem. Tamo su manji od makovoga zrna, svi pričaju hrvatski ili “bosanski” a vamo na sve četiri dižu 3 prsta 😀😂

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

I još kad čuju Baju malog knindžu……to je svršavanje od srbovanja….Srbija do Tokija al pod podrazumevano.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Za nas Zvezdaše i jeste do Tokija – Kolo Kolo, 1991.:))

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Iva

Xahaxa j kao večiti Grobar sam gledao sve utakmice i samo za Zvezdu navijao….nikad kontra Nje.

Iva
Gost
Iva
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

I ja navijam za Partizan kad igra u nekom kupu. Gledala sam utakmicu protiv Santa Klare. Naši smo.

Mladen
Gost
Mladen
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Da ti možda ne spadaš u Veljine “Principe”.?

Novi kolac
Gost
Novi kolac
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Zar ti nisi iz BL?

Alen
Gost
Alen
1 mjesec prije
Reply to  Siniša

Haha , znači veselo bilo ovo ljeto…

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Ma meni bolan dobro bilo, eno navukli mi pive i vina da sam do Decembra miran 😂

Siniša
Member
Siniša
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Da…i, nešro menja!?

Đebeli D uro
Gost
Đebeli D uro
1 mjesec prije
Reply to  Alen

Oni koji poguravaju su na kratki rok. Evo, kod nas u Zloveniji se kladimo, koji novinar če bit odpušten prvi u septembru(čitaj kao, da odlazi zauvijek), ima puno kvota, najviše kotira PUCER i ZGONC.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 mjesec prije