Nije me stra’

Nije me strah
136 komentara

Nalazimo se na početku kraja civilizacije koju poznajemo. Svjedočimo svakodnevnom ukidanju sloboda, kontroli društva i dekadenciji. Svi osjetimo početak kraja nečega, ali ne i sâm kraj, što kod mnogih stvara osjećaj straha koji predstavlja emociju i analizu neposredne opasnosti, nakon koje bježimo ili se borimo. Ukratko, sve ovisi o nama i našoj percepciji straha. Odlično je to shvatila glazbena grupa Terra Slaves iz Hercegovine čija je pjesma “Nije me stra'” povod pisanju ovog članka.

Terra Slaves mi nije nepoznata grupa. Rado ih slušam dok radim tijekom noći. Ne, to nisu obične pjesme, nego vrlo kvalitetna poezija povijesno napaćenog hercegovačkog krša gdje se nalazi i moja djedovina. Pjesmama grupe Terra Slaves smo već ukrasili dva članka na portalu Logično. Jedan je napisao naš kolega SOA: Ubiješ li nasljeđe predaka, bit ćeš žrtva svojih nasljednika, a drugi Junaci ili izdajnici?, kojeg je napisao naš Ivo Kobaš. Ne smijem zaboraviti ni fotografa Pericu Biško, čije su foto materijale koristili Terra Slaves, a i portal Logično. Svijet je doista mali.

Terra Slaves
Terra Slaves

“Bend Terra Slaves idejno i kreativno postoji već dugi niz godina, a kroz svoju evoluciju je nekoliko puta mijenjao i proširivao sastav. Danas je grupa Terra u principu prerasla u projekt koji je nastao iz benda, djelujući kroz različite udruge, projekte i festivale u Čapljini i Ljubuškom. Idejni nositelj priče je Mate Bevanda, gitarist i tekstopisac, a uz njega drugi najstariji član je Jure Jurković.

Najveća inspiracija i teme pjesama su folklor, kulturna baština, religioznost i priroda hercegovačkog podneblja, odnosno Humske zemlje kako se izvorno naziva naš kraj. Žanrovski, riječ je o spoju etno zvuka s metalom i rockom”, piše portal Ljubuški.

Strah i neizvjesnost – što činiti?

Vratimo se malo na strah, temu članka i pjesme grupe Terra Slaves. Životno iskustvo me naučilo oprezu. Kada sam odlazio u svijet s 400 DEM-a, suprugom i dvoje djece, nije me bio strah. Mislio sam “od rata ne može biti ništa gore”. Međutim, danas više nisam siguran kao kada sam bio dvadesettrogodišnjak. Neizvjesnost je vjerojatno puno destruktivnija nego rat. Pitate se zašto?

Zadnja dva dana sam proveo u ugodnom društvu naših bliskih prijatelja u Francuskoj. U petak sam posjetio francusku obitelj s troje djece, koja je prije par godina osjetila krizu kojoj danas svjedočimo. Odlučili su napustiti Pariz, grad svjetlosti. Kupili su kuću 50 km od Pariza, nabavili razne vrste kokoški, gusaka, pa čak i prepelica jer je prijatelj strastveni lovac. Prijatelji su napravili malo umjetno jezerce prepuno žaba.

Supruga i ja sam uživali. Vratili smo se u djetinjstvo, jer smo oboje odrasli kod naših baka i djedova. Kušali smo jaja prepelica, koka i gusaka, koje smo sami pronašli u travi ili kavezu s prepelicama. Užitak je dopunilo kreketanje žaba. Bilo je neopisivo.

Pariška koka i pilići
Pariška koka i pilići

Sutradan smo posjetili našu blisku prijateljicu Amelu iz Sarajeva. Inteligentna osoba. Udata za Francuza i vrlo uspješna poslovna žena. Oni također žive 60 km od Pariza uz rijeku Senu. Okruženi prirodom, razgovaramo uz vino i medeno srce koje smo kupili u trgovini naših domaćih proizvoda.

Već nakon pet minuta razgovora, shvatimo razlog zašto smo pozvani. Amela i suprug su odlučili napustiti Francusku zbog neizvjesnosti koja je zavladala. Prodaju kuću, brod na Seni i odlaze na jedan naš hrvatski otok gdje će nastaviti svoj život i karijeru. Straha od novog doma nemaju, ali ne žele živjeti u zapadnoj neizvjesnosti.

Ni ja ni supruga nismo bili iznenađeni. Ovo je već deseti bračni par koji se vratio kući, iako su postigli sve što se može postići u životu – osobno i egzistencijalno. Prvi odlazak smo doživjeli prije 10 godina. Naši bliski prijatelji su s troje djece preselili u Zagreb. I danas žive u njemu, bez pomišljanja na povratak.

Krizna vremena, kao ova danas, tjeraju na razmišljanje što je bitno, a što ne u životu. Je li vam bitnije meso prepuno hormona i antibiotika ili “prljavo” jaje upravo pronađemo u travi? Želite li sjediti ispred televizora slušajući političke i znanstvene mediokritete ili šetati brdima Majevice ili Čvrsnice? Želite li sjediti s prijateljima bez maske ili sami u kući s maskom i strahom?

Sve ovisi o vama, a ne o drugima. Ako vjerujete u sebe i svoje bližnje, strah će biti savladan. Ostanete li usamljeni, uništit će vas neizvjesnost i strah.

A ja?

Mnogi naši čitatelji će s pravom postaviti pitanje: “Što je s autorom članka? Planira li se i on vratiti ili će samo pisati o povratku drugih, a kući se vratit u kovčegu”.

S velikom radošću mogu reći kako je već sve spremno za naš povratak. Pitanje je mjeseca kada će se to dogoditi. Neće to biti seljenje kao u filmu Otac na službenom putu. Naprotiv, turbulentno životno iskustvo me naučilo na što treba paziti i pokušati izbjeći neizvjesnost, onoliko koliko je moguće. Pripreme su već odavno gotove, uključujući i grobnicu koja se upravo radi s nadom da će ostati što duže prazna.

Odat ću vam jednu malu tajnu koju uspješni povratnici odlično znaju. Kako bi povratak prošao i završio se uspješno morate paziti na jednu bitnu stvar. Radi se o egzistenciji. Prvo riješite egzistencijalno pitanje, a onda se vraćajte. 9 od 10 obitelji, naših prijatelja, koje su se vratile u naše krajeve rade za strane klijente: programiraju, dizajniraju, prevode, crtaju, savjetuju, obrazuju, uvoze iz Hrvatske, BiH i Srbije sirovinu, poluproizvode i proizvode…  Ako ste u mirovini, naši krajevi su idealni za vas. Prodajte sve na zapadu i uživajte u svojoj kući sa svojim ljudima. Ne oslanjajte se na prihode od države koja ne funkcionira po pravilima zdrave tržišne ekonomije. Uništit će vas administracija i korupcija. To se događa i u zapadnim zemalja. Svuda je isto.

Tekst ću završiti naslovom pjesme Terra Slaves. Nije me stra’, to je ono što mogu reći za kraj ovog teksta, ali i novi početak. Vidimo se.

Poslušajte odličnu pjesmu grupe Terra Slaves, koja nam je u razgovoru otkrila da članovi grupe čitaju portal Logično, a što se naslućuje iz video spota kojeg pažljivo pogledajte.

VAŽNO ZA SVE LOGIČARE: Terra Slaves nećete vidjeti na mainstream medijima, jer ono što oni pjevaju ne odgovara globalističkoj strani. Globalizam razara, a Terra Slaves stvara. Zato vas molimo, nakon što poslušate pjesmu “Nije me stra'”, kupite je za simboličnu sumu od 1 € klikom na ovu poveznicu. Budimo solidarni među sobom, jer bez toga će nas porobiti i uništiti.


Nije me str'Petar JASAKTerra Slaves
Pretplatiti se
Obavijesti o
136 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kit
2 godine prije

Vrlo je mala razlika izmedju onih sto su priko grane otisli kad se pocelo zveckat oruzjem i ovih danasnjih ekonomski migranata. I jedni i drugi nisu docekani objerucke iako su oni mislili i misle da jesu, trude se, ali po reakcijama “Ostaša” zvuce i ponasaju se kao “otisao si priko, ko da se nikad vratija nisi” bar to vidim na primjerima u svom ne malom kraju, niti na malom broju primjera. Tako da ko god misli da ide vanka, nek uzme i ovo u razmatranje.
Ovo nije moj osobna stvar vec objektivno promatranje

Kažun
2 godine prije

Odokativno …..”Strah ubija”

Dr. Mila Alečković.

iuhiouiuztdtrdzrtrtr
2 godine prije

Znao sam navratiti u Ljubuški na neka natjecanja. Petre hočeš li i ti natrag? Strah je emocija koja se može kontrolirati, meni rat bio pjesma i crtani film a i sada smo u ratu ali crta bojišnice je čitav planet a meta svo pučanstvo planeta.

2 godine prije zadnji put uredio iuhiouiuztdtrdzrtrtr
piždro
2 godine prije

Svaka civilizacija kojoj su lažni temelji i lažne vrijednosti postavljene a kojoj čovjek i pojedinac ništa ne znači – kad tad, kad tad, doživi svoj strmoglavi slom!!

2 godine prije zadnji put uredio piždro
2 godine prije

Ne bi želio da budem party breaker, iako sam ih rado slušao, niti bi želio uticati na druge mojim vidjenjem ovoga. Ja sam rodjen u gradu u kojemu je bio gotovo podjednak broj onih koji će kasnije ratovati jedni protiv drugih i trećih i gdje se nije gledalo “ko je iz kojih kuća”. U vrijeme moga odrastanja nikoga to nije zanimalo. Rat je promjenio sve. I za mene, sa načinom razmišljanja iz 80-tih nema mjesta dole. Osim toga, mene jeste stra’. Stra’ da će nas opet okrenuti jedne na druge i treće ako im propadne podjela na vakcinisane i nevakcinisane. Još je prevelik broj onih koji pišu “po umjerenim naci forumima” koji mogu zaluditi i današnju omladinu. A ja se više ne mogu staviti niti na jednu, od one tri, stranu. A moje više nema. Zato kontam nastaviti živiti ovdje. Znam da sam stranac, nisam vakcinisan, znam da sam na… Čitaj više »

Kihot
2 godine prije

ilustracija mi je uhvatila pozornost.

Asklepijev štap preko Bamfametova trbuha. Simbol bijelokutaša koji se navodno “brinu” za naše zdravlje. Sve je jasno.

Djeca koju su nam uzeli i indoktriniraju ih sa tvz “znanosti”.

Kako gore tako dolje.

2 godine prije zadnji put uredio Kihot
Ime
2 godine prije

25»I bit će znaci na suncu, mjesecu i zvijezdama, a na zemlji bezizlazna tjeskoba naroda zbog huke mora i valovlja. 26Izdisat će ljudi od straha i iščekivanja onoga što prijeti svijetu. Doista, sile će se nebeske poljuljati. 27Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi u oblaku s velikom moći i slavom. 28Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.«

Tek smo na početku….

Miyamoto
2 godine prije

Ovakvu kokoš smo imali u srednjoj Bosni. Koka graorka je bila na glasu kao nesilica jaja par exellence. Obožavao sam, kao dječak, u sjeniku pronaći nekoliko jaja. Bosna je prekrasna

2 godine prije zadnji put uredio Miyamoto
ledeno doba
2 godine prije

inače ovo na slici nije nikakva ilustracija, već originalni model spomenika Bafometa u Detroitu, koji su postavili sotonisti, pripadnici “Church of Satan”, prije 7-8 godina. Sjećam se kada su o tome bile vijesti na portalima i prikazali su sliku ovog modela spomenika..s jedne strane stoji dječak, s druge strane djevojčica..(simbolizira da sotonjare najviše žele djecu) Detroit je inače jako uništen, nakon financijske krize koju je izazvala kabala 2008., kada je propala velika automobilska firma General Motors (pa spašavan državnim parama poreskih obveznika) i kada su stotine tisuća ljudi ostali bez igdje ičega, jer više nisu mogli plaćati hipoteke. kabalini lihvari uzeli sve, sjećam se snimaka dijelova Detroita tada koji su doista izgledali avetinjski, brojne prazne napuštene kuće i u takvoj situaciji, sotonisti su napravili spomenik bafometu Pripadnici Church of Satan, tužili su pred sudom- da i oni kao “vjerska zajednica” imajuu pravo na svoje vjerske simbole, tako nešto.. a pred… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

Zemljo moja … je poznata pjesma, koju je sredinom 70-ih snimila sarajevska grupa Ambasadori, sa tadašnjom vokalnom solisticom, Ismetom Dervos (kasnije udata Krvavac). pjesma je za vrijeme YU, postala simbol patriotske pjesme za tadašnju državu Jugoslaviju, i puštala se na državni praznik, 29. studenoga međutim, pjesma je vrlo lijepa i pošto se u njoj zapravo nigdje ne spominje Jugoslavija, može je svatko pjevati i uzeti kao pjesmu, koja izražava čežnju za domom…tojest, ono što se naziva najuži zavičaj, koji ima svatko od nas, tamo gdje je rođen. a ustvari je svatko od današnjih naroda 6 država regije, može uzeti sebi kao domoljubnu pjesmu za svoju državu..(pošto se u njoj nigdje ne spominje naziv bilo koje države) Vidim polja što se žitom zlate i na brijegu vidim rodni dom svakog trena mislim na te zemljo moja, zemljo moja Nigdje noći nisu tako plave nigdje sunce nema takav sjaj nigdje nisu takve trave… Čitaj više »

Miyamoto
2 godine prije

Ne traži Bog da ga se netko boji kao ni pravi otac od djeteta. Ja osobno volim ljude, životinje a naročito kukce i pauke. Mnoge kukce sam spasio. Boga volim neopisivo i gle, živim raj, doduše u Njemačkoj. Ako se u mirovini vratim svakako ću biti dobar susjed jer sam duša široke ruke, otvorenog srca, volim roštilj, pjesmu i društvo. Idem na Sv. Misu a poslije tulum s prijateljima

2 godine prije zadnji put uredio Miyamoto
HHJFGTZIUUOO
2 godine prije

Gospodo, ja sam spreman a jeste li Vi spremni?
Dirne li netko u mene crvi će imati hrane

2 godine prije

Odavno sam znao da će na Zapadu krenuti na bolje – mnoge svari su na to ukazivale. Tada sam govorio “Biće na Zapadu loše ali valja iskoristiti dok se može”. Pa ipak, iznenadilo me koliko su dugo opstali (iako mi je sada jasno kako).

Ono što me mnogo više iznenadilo je napredak na Istoku – nisam mogao ni da pretpostavim da će se ovako razvijati. Tu sam imao odličnu šansu koju nisam iskoristio… jer je nisam video – ono što sam ćario je iskustvo.

Драгогост 屋
2 godine prije

Претерујете са крајем цивилизације. Само инверзија запада. Не може на Кину да пошаље легију странаца, нити на Русију САС. Сада ломи кости свом народу – унутрашње резерве капитала. Треба се навићи. Није тако страшно. Пластична мајца, бурек, хамбургер, лоши зуби, стари ауто, изнајмљен стан. Најтеже је са главом. Пуна принудних мисли, низ без прекида, чини се значајан али не доноси решење. Неокортички рат или обично слуђивање. И ево нас на новом почетку 🙂

CAN
2 godine prije

Don’t eat that yellow snow
F.Zappa

Meštar
2 godine prije

U Bibliji Bog na 365 mjesta ljudima kaže da se ne boje. Mene nije ničega strah. Citirat ću jednog hrvatskog političara, Kovačevića, koji je rekao: Hrvat kleči samo kad Boga moli. Natavno da sam svjestan da ovakve nacionalne generalizacije ne stoje, ali ako umjesto Hrvat, staviš čovjek, onda to poprima pravi smisao. Ima još jedna izjavava koji je Isus, Bog moj, rekao ljudima: budite mudri ka o zmije, a bezazleni kao golubovi. Dugo sam se s ovom njegovom uputom mučio, ali sam shvatio: mogu činiti dobro, al me moram biti glup niti dati da me itko prevesla. I ako još imate malo strpljenja ovo čitat, sv. Benedikt je rekao:
Savršeni monah se ne boji. I svima kažem ne bojte se : DOBRO ĆE NADVLADATI!

122121212543kjlkjlk5
2 godine prije

Subaru,Istražuj…Trump tweet od 31.maja.2017. …”Tko može otkriti pravo značenje COVFEFE” > Covid+Magnetit > …znači njihov igrač od prvog dana… Amazing Polly video MAGNETIC NANOMATERIALS IN THE INJECTIONS, MASKS & SWABS> https://www.bitchute.com/video/V3QGQL9Pcx7Q/

B7ranko Spehar
2 godine prije

Na jednog povratnika 50 odlazaka ima nade za Hr.

Mihael
2 godine prije

Čovjek se treba izboriti sa strahom i savladati ga, jer se iz njega ništa dobro ne može roditi.
Strah slabi i paralizira, odvraća čovjeka od onoga što treba činiti, pomućuje mu razbor, čini ga ranjivim.
U pjesmi se spominje dolazak onoga koji je pušten da hara, dolazak za koji je sadašnja plandemija samo uvertira.
Suprotstavit će mu se ljudi ispunjeni unutarnjom hrabrošću, učvršćeni u duhovnim istinama, prožeti Kristom.
Nitko ne može promijeniti ono što mora doći, ali sloboda i ljudsko dostojanstvo ogledaju se i očituju u našem postavljanju prema onome što mora doći.
Na nama je da se prožmemo hrabrošću, da sačuvamo povjerenu nam božansku iskru (dušu) i da do smrti branimo hram u kojem ona boravi.
Ovo je vrijeme budnosti i priprema.

Simon
2 godine prije

Preseljenje u zavičaj je dobro i osim o nekim stvarnim procjenama kretanja u društvina ovisi i o razini nostalgije. Međutim osim poznatih problema, postoje problemi s imovinom koji do prije koju godinu nisu postojali, kako s ušteđevinom na banci ili fondovima tako i sa kućama ili stanovima. Stric mi se vratio sa sjevera Europe i nije mogao prodati stan gore jer za primati mirovinu potrebno je i boravište što znači kako dva puta godišnje mora otići tamo, korona i redukcija letova koštala su ga dodatnih nekoliko tisuća eura troškova puta, sve je stariji i teško mu padaju putovanja. Za mlađe također nije sigurno kako će primati zasluženu mirovinu, ako ne borave veći dio godine u državi koja će im mirovinu davati. Vremena su se promijenila i neke države će sve teže dopuštati da im miljarde eura odlaze iz ekonomije odnosno da budu potrošene u drugim državama, a ne u državi… Čitaj više »

pozitivan pesimista
2 godine prije

neizvjesnost je divna stvar, ona je ta koja nudi covjeku slobodu i drzi ga budnim, da, da. dok tzv. sigurnost u koju vjeruju vecinom kreteni sa sobom vodi smrtni strah;)

2 godine prije zadnji put uredio pozitivan pesimista
Zagor
2 godine prije

Jedno nimalo zlonamjernog pitanje autoru.
Hoće li se vratiti i vaša djeca?

Max
2 godine prije

Sretan povratak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI