“Nećemo nikome dopustiti privatizaciju Mjeseca”, uvjerava Rusija

Satelit apstrakcija
31 komentar

Rusija planira stvoriti vlastitu orbitalnu svemirsku postaju, ali i “krilatu” svemirsku letjelicu s posadom, izjavio je glavni direktor ruske svemirske agencije Roscosmos, Dmitrij Rogozin.

U razgovoru za Radio Komsomolskaya Pravda, Rogozin je objasnio kako Međunarodna svemirska stanica (ISS) treba djelovati još sedam do deset godina a kao svjetski lider u svemirskoj industriji, Rusija bi trebala biti na čelu onoga što slijedi nakon toga.

Prema riječima direktora, još nije jasno hoće li postaja biti posjećena ili naseljena, nacionalna ili međunarodna, ali “tehnička obuka bi trebala početi već sada”. Rogozin je također objavio da Roscosmos “razmatra mogućnost kreiranja krilatog, svemirskog broda za letove do orbitalnih postaja”, što bi pomoglo u izgradnji potpuno nove svemirske postaje.

Šef Roscosmosa napomenuo je kako bi novi ruski šatl bio ”duhovni nasljednik” sovjetske svemirske letjelice ‘Buran’, koja je izvršila samo jednu misiju 1988. godine. Program Burana izvorno je pokrenuo SSSR kao odgovor na američki program Space Shuttle, a po izgledu je bio sličan NASA-inom svemirskom šatlu.

Rogozinovo najnovije obraćanje ide uz njegovu izjavu sa završetka 2019. godine, kada je rekao da Roscosmos namjerava stvoriti univerzalni modul za slijetanje na Mjesec. U istom razgovoru u ponedjeljak za Radio Komsomolskaya Pravda, Rogozin je također objasnio da Moskva “nikome neće dopustiti privatizaciju Mjeseca”, te da neće sudjelovati u mjesečevoj utrci, “slično kao u izbornoj kampanji”.

Rogozinovi komentari bili su odgovor na nedavnu izvršnu zapovijed, koju je potpisao američki predsjednik Donald Trump, a u kojoj je rečeno kako Amerikanci trebaju imati pravo sudjelovati u “komercijalnom istraživanju, obnavljanju i korištenju resursa u svemiru”.

BuranNASASvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milanče
3 godine prije

Pricam ti pricu rusi..uskoro cete ví imati problema unutar Rusije.Na jsen ce bití vruce u Rusiji, jako vruce.Ruska elita své organizirala za rusenje Putina

Tony
3 godine prije

Nećemo nikome dopustiti privatizaciju Mjeseca, ali zato ćemo dopustiti privatizaciju svih prirodnih resursa na Zemlji.

Patriot
3 godine prije

Za ludu nam i Mjesec i Mars kad ni na ovoj Zemlji nismo u mogucnosti da zivimo u miru.

Brave new world
3 godine prije

Počinju ratovi zvijezda.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Njihov bivsi kozmonaut u penziji izjavio da lazu svi koji tvrde da su bili u Kosmosu! Nemojte mi vjerovat, pronadite sami…

*Ime
3 godine prije

Sanjaju o svemiru, a ne mogu prdnut dalje od orbite… hebena propaganda, kakav svemir buraz…

Pero
3 godine prije

Prvo treba na Mjesec doči,mislim stvarno a ne onako filmski ko Amerikanci pred 50 godina.

U prolazu
3 godine prije

Rogozin je, po običaju, jak na riječima.

Ringo10
3 godine prije

Rusima su sad prioritet nacionalni projekti do kraja 2024te ali vec pripremaju velike svemirske projekte.

Max
3 godine prije

Zemlja i sve oko nje pripadaju čitavom čovječanstvu a ne skupini ljudi bilo kojoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI