Nedodirljivi saveznik: američka vlada pušta Izrael u slučaju smrti palestinsko-američke novinarke

Shireen Abu Akleh
10 komentara

Saopćenje za javnost američkog State Departmenta o istrazi Washingtona o ubistvu palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh izazvalo je bijes i pokrenulo optužbe za zataškavanje.

Gotovo dva mjeseca nakon ubistva veterana Al-Jazeere reportera, Washington je objavio da je istraga američkog sigurnosnog koordinatora (USSC) zaključila da je izraelska vatra “vjerovatno odgovorna”. Međutim, u izjavi se tvrdi da su dokazi neuvjerljivi i da se ne može reći da su krive izraelske snage, što je u suprotnosti sa raznim drugim izvještajima koji su zaključili suprotno. Američka vlada je također tvrdila da “nema razloga vjerovati” da je ubistvo bilo namjerno i da je vjerovatno “rezultat tragičnih okolnosti”, na što je najviša izraelska grupa za ljudska prava B’Tselem odgovorila nazvavši istragu “izbjeljivanjem”. ”

“Ne vjerujemo”, rekla  je porodica Abu Akleha u vlastitoj izjavi, u kojoj su osudili saopštenje za javnost State Departmenta. Ono što je možda najviše zabrinjavajuće u izjavi State Departmenta je njena kontradiktorna priroda; poziva na odgovornost s jedne strane, dok se istovremeno ne slaže s drugim izvještajima koji ukazuju na krivicu Izraela i daje loše potkrijepljenu procjenu namjere. Ako istraga američke vlade ne može zaključiti krivicu Tel Aviva ili dokazati da je izraelski vojnik pucao, kako onda može zaključiti da “vjerovatni” krivac nije imao namjeru da ubije Abu Akleha?

Prema istražnom izvještaju CNN-a , Abu Akleh je ubijen u “ciljanom napadu izraelskih snaga”, što implicira da dokazi sugeriraju da je ubistvo zaista bilo namjerno. Tvrdnja izraelske vlade da je došlo do vatrenog obračuna u minutima koji su prethodili ubistvu naizgled je opovrgnuta vlastitom istragom Washington Posta o incidentu. Ovo je važno jer je argument izraelske vojske zašto kažu da je pucnjava bila nenamjerna zasnovana na njihovoj tvrdnji da su izraelski vojnici vjerovatno pokušavali pucati na palestinske militante. Nadalje, prema Washington Postu, “Abu Akleh i drugi novinari identificirani kao novinari vjerovatno bi bili vidljivi s položaja konvoja IDF-a.”

New York Times je također proveo vlastitu istragu , u kojoj je “pokazao da u njenoj blizini nije bilo naoružanih Palestinaca kada je ubijena” i opovrgnuo tvrdnje izraelske vlade o tome koliko je metaka ispaljeno u pravcu novinarke. New York Times je također naveo da je “metak koji je ubio gospođu Abu Akleh ispaljen sa približne lokacije izraelskog vojnog konvoja, najvjerovatnije od strane vojnika iz elitne jedinice”. Istraga Ujedinjenih naroda također je došla do zaključaka “u skladu s mnogim saznanjima da su hici koji su je ubili došli od izraelskih sigurnosnih snaga”.

Drugi zabrinjavajući element koji okružuje američku istragu bio je prevrtanje Bijele kuće u pristupu postizanju pravde. Kada su se prvi put pojavile vijesti o Abu Aklehovoj smrti 11. maja, glasnogovornik State Departmenta Ned Price izjavio je da  “Izraelci imaju sredstva i sposobnosti da sprovedu temeljnu, sveobuhvatnu istragu” i činilo se da je naznačio da američka istraga neće biti potrebna. Kasnije je, međutim, objavljeno da Izrael neće voditi istragu o ubistvu, a zatim je izjava vojnog advokata IDF-a sugerirala da, ako se utvrdi da je izraelski vojnik odgovoran za ispaljivanje smrtonosnog metka, oni neće biti krivi za bilo kakvo krivično djelo  “bez dodatnih dokaza”.

Gore navedene informacije također moraju biti uparene s činjenicom da su izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova i razne političke ličnosti distribuirale video palestinskih naoružanih napadača, nakon ubistva, tvrdeći da su Palestinci odgovorni za zločin. B’Tselem je brzo razotkrio video koji se dijelio, što je kroz istragu na terenu dokazalo da palestinski naoružani napadači prikazani na snimku nikako nisu mogli ispaliti ubojiti hitac. Tadašnji izraelski premijer Naftali Bennett tvrdio je da su vjerovatno Palestinci ti koji su odgovorni, a kasnije je promijenio svoju retoriku kada mu je postalo teže braniti tu tvrdnju.

Kako bi utrljala so u ranu, nakon što su izraelske snage maltretirale porodicu Abu Akleha, policija je nasilno napala nosioce palčeva na sahrani ubijene novinarke u Jerusalimu. Što je još gore, činilo se da je izraelska policija fiksirala snimke sa mjesta njihovog napada, kako bi izgledalo kao da su Palestinci gađali policiju prije napada na ožalošćene.

USSC nije dao nikakvu jasnoću o tome kako je uspio izvući zaključke koje je napravio. Istrage UN-a, raznih grupa za ljudska prava, CNN-a, Washington Posta, New York Timesa i drugih, sve ukazuju na krivnju Izraela, ali nijedna nije mogla utvrditi tačnu namjeru izraelskog vojnika koji je ispalio metak. Tvrdnja SAD-a da nema dokaza koji bi sugerirali da je napad bio namjeran protivrječi se brojnim očevicima koji tvrde da jeste. Ako se američka istraga oslanjala na tvrdnje da su izraelski vojnici bili uključeni u vatrene okršaje s palestinskim militantima (što je isto u suprotnosti sa gore navedenim istragama), onda je njihov zaključak upitan. Iznad svega, odluka USSC-a o namjeri sada je Izraelu dala zgodan izgovor da ubistvo američkog državljanina gurne pod tepih.

Autor: Robert Inlakesh

IZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Izraelci ubojice bili i ostali.

łedeno doba
1 godina prije

nije Izrael saveznik, već gazda. U intervjuu za The Saker, 2014., na pitanje novinara, “Da li pas maše repom, ili rep maše sa psom?”, Paul Craig Roberts je odgovorio,- da naravno rep maše s psom. Da je Izrael šef SAD-u, a ne obrnuto. I rekao je, da svaki američki političar, koji se suprostavi volji Izreala, – taj je nayebao, to je kao da ga pogodi raketa hellfire cruising missile… tako je rekao a evo vidi se tko je gazda i u Njemačkoj, pisao sam već o “skandalu” na umjetničkoj izložbi documenta” u Kasselu prije mjesec dana. Gdje je velika slika indonezijskih umjetnika optužena za antisemitizam. I onda su Izrael, izraelska ambasada, Centralno vijeće židova Njemačke, American Jewish Comitee i druge zhidovske organizije zadrečale, i slika je morala biti uklonjena. Jer su na njoj, između ostaloga, prikazani izraelski vojnici sa šestkokrakom zvijezdom, kao ubojice i zhidovi sa znakom SS-a na šeširima, I… Čitaj više »

nekoime
1 godina prije

Putin je pucao. Vidjela ga je Liz Truss.

Žile
1 godina prije

Zamisli da to uradi jedan Iran ili Rusija jao bože koliko sankcija i svega sa zapada a tako ništa mamu jim pokvarenu dvoličnu

tata mata
1 godina prije

ma to je punio vjetar i skrenuo zrno ,i cistom slucajnoscu pogodio novinarku ,,,,,nesrecan slucaj ,ako cemo vjerovati amerima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI