Nema dokaza o namjernim izraelskim ratnim zločinima u Gazi

portparol Pentagona John Kirby
24 komentara

Washington nije vidio nikakve dokaze da je Izrael namjerno počinio ratne zločine u Gazi, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u četvrtak.

Upitan o pozivu Meksika i Čilea da Međunarodni krivični sud istraži zločine protiv čovječnosti navodno počinjene nad Palestincima, Kirby je rekao da SAD “još uvijek prikupljaju više informacija o tome šta bi to podrazumijevalo”.

„Želim još jednom da kažem da nemamo nikakvih indicija da [izraelska vojska] namjerno ulaže napor da počini ratne zločine“, rekao je on.

Izraelske odbrambene snage ubile su skoro 25.000 Palestinaca u Gazi od objave rata Hamasu 7. oktobra, prema zdravstvenim vlastima enklave. Navodno je još 60.000 ozbiljno povrijeđeno, dok se desetine hiljada još vode kao nestale ispod ruševina čitavih kvartova sravnjenih s izraelskim bombardiranjem.

Dok izraelska vlada premijera Benjamina Netanyahua insistira na tome da namjerno ne nanosi civilne žrtve, vojni i obavještajni izvori su priznali da su namjerno ciljali civilnu infrastrukturu radi psihološkog efekta u intervjuima za izraelsko izdanje Local Call/+972 Magazine.

Kirby je dao svoje komentare u četvrtak ubrzo nakon što je priznao da je Bijela kuća “ozbiljno zabrinuta” zbog izvještaja da su izraelske odbrambene snage namjerno ubile palestinsko-američkog tinejdžera u okupiranom gradu al-Mazra’a al-Sharqiyah na Zapadnoj obali.

Dok je Izrael samo objavio rat Hamasu, koji vlada Gazom, ali ne i Zapadnom obalom, oko 370 Palestinaca je ubijeno na ovoj potonjoj teritoriji od početka rata, od kojih je skoro 100 maloljetnih. Pripadnici IDF-a pritvorili su u srijedu još 85 Palestinaca na Zapadnoj obali, dodajući ukupno skoro 6.000 stanovnika regije koji će biti zatvoreni od 7. oktobra.

Ministarstvo vanjskih poslova Meksika u četvrtak je zatražilo od Međunarodnog kaznenog suda da istraži Izrael “zbog rastuće zabrinutosti zbog najnovije eskalacije nasilja, posebno protiv civilnih ciljeva”, pozivajući se na “brojne izvještaje Ujedinjenih naroda koji detaljno opisuju mnoge incidente koji bi mogli predstavljati zločine pod jurisdikcijom MKS-a .”

Čileanski ministar vanjskih poslova Alberto van Klaveren dodao je na konferenciji za novinare istog dana da je Santiago podržao “istragu bilo kakvog mogućeg ratnog zločina… bilo da se radi o ratnim zločinima koje su počinili Izraelci ili Palestinci”.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova pohvalilo je obje zemlje što su se oglasile u saopćenju u petak, navodeći da njihove riječi potvrđuju “hitnu potrebu da Sud ispuni svoj mandat, da odvrati, istraži i procesuira najteže zločine od interesa za međunarodnu zajednicu”.

Južna Afrika je prošlog mjeseca optužila Izrael da je počinio “genocidna djela” nad Palestincima u Gazi u podnesku Međunarodnom sudu pravde. Izraelski predsjednik Isaac Herzog oštro je odbacio optužbe za genocid, nazvavši ih “zvjerskim i apsurdnim”.

Izrael je obećao da će nastaviti rat sve dok Hamas ne bude potpuno uništen i svi taoci koje su zarobili palestinski militanti ne budu oslobođeni. Procjenjuje se da se još uvijek drže 132 osobe u zarobljeništvu u Gazi, nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je u Izraelu poginulo oko 1.200 ljudi.

gazaIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Zar je problem da preobuku nekoliko ubijenih vojnika u civilnu odeću – pa to su već radili!
Ah, da – ubijenih civila ima koliko hoćeš ali oni to ovaj put… ne vide.

Verovatno je u pitanju neki novi naučni fenomen…

Bruno
3 mjeseci prije

Svijet je gledao kako Hićo divlja po Evropi, i ništa nije poduzimao. Sada gleda kako izraelski Hićo divlja po gazi i ništa ne poduzima. Izgleda da će rezultat biti isti – svjetski rat. Amerikanci se raduju istrebljenju naroda. Imaju najbolje iskustvo s Indijancima, a Englezi s crncima i Aboridžinima.”Nismo sami” raduje se veseli John.

tihobl
3 mjeseci prije

Kirbi je saopstio sudu kako ce presuda izgledati.

Nekoime
3 mjeseci prije

Tko je kriv stanarima što su se našli u svojim stanovima baš kada je Izrael slučajno bacio bombu?

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

Ups, slucajno, nije bilo namerno…
I tako 10.000 puta, sve nije bilo namerno…

eks
3 mjeseci prije

Znamo kako to ide. Okliznuo Palestinac na bananu i pao direktno na nož Izraelca. I tako 4 – 5 puta.

Rovad
3 mjeseci prije

Licemjeri koji su na sličan način istrijebili Indijance.
Kažu da vrana vrani neće iskopati oči…

borjana
3 mjeseci prije

I nije najveća tragedija u tome što amerika ne vidi nikakve znakove zločina i od desetine tisuća pobijene djece, žena, civila koji su po svim međunarodnim aktima zaštićeni u ratnim sukobima, i izrazila zabrinutost tek zbog jedne jedine žrtve, nego je tragedija u tome šta, izuzev par časnih izuzetaka, nitko u svijetu “ne vidi” opseg zločina koji se čini nad Palestinskom Narodom. Tužba koju je podnio JAR protiv zločina izraelskog zločinačkog režima jednostavno MORA senzibilizirati cijelu međunarodnu zajednicu i javnost. i pod hitno naložiti prekid zločina. Oni to jednostavno MORAJU PODUZETI bez obzira na posljedice takve odluke, ali se mora zločincu reći da je zločinac i spriječiti ga u njegovom daljnem počinjenju, bez obzira o kome je tu riječ. Ukoliko (što je nemoguće i za pretpostaviti) sud ipak ne postupi na način da bez ikakve dvojbe i okolišanja zaštiti žrtvu, u tom slučaju neka je Bog na pomoći, ne samo… Čitaj više »

Josip
3 mjeseci prije

Da Bog da svi zidovi pokrepali u najvecim mukama

Max
3 mjeseci prije

Skandalozna tvrdnja.

Meho
3 mjeseci prije

<b>Nema dokaza o namjernim izraelskim ratnim zločinima u Gazi</b>MA kakvi, to j jedno mirno pleme, nisu oni ratoborni hazarski divljaci koji siju ratove po svijetu. Nisu oni stoka bez korjena, bez vlastite zemlje pa otimaju tuđu, ma gdje bi oni.
Hazarska stoka i gamad.

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Dobro je, i to je već nešto. Znači ima ih ali nisu namjerni. Nešto se pomaknulo.

Zatim
3 mjeseci prije

Amerikanci su gospoda, kaze neka kolegica koja se pravi da je iz Osijeka i tako su je kupili za malu porciju cevapa..a sto bi tek napravila za veliku porciju?

zoran
3 mjeseci prije

Ubijeni civili su bili vopjnici, a zene su sluzile vojnicima, a djeca su buduci vojnici, a starci su roditelji vojnika. Pa nije vam to Racak i Srbija to je Izrael.

Red Dog
3 mjeseci prije

Pa jeste.
Izrael bombarduje nasumice a palestinci trce kao ludi pod bombe.
Ne ubija Izrael, vec bombe, a krivi su palestinci.
Heroji, a ne zlocinci 😉

trajko
3 mjeseci prije

Hamas je mossadovo čedo i sve je režirano u njegovoj kuhinji.Genocid ide dalje – do velike pečurke izgleda! I bit će opravdana .Bježite palestinci, spasite se, a ove koje su zatočeni u židovskim zatvorima preporučite Allahu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI