‘Nema ograničenja’ za dijeljenje tehnologije s Kinom

Saradnja Kine i Rusije - Putin i Xi
7 komentara

Trenutni odnosi Rusije sa Kinom omogućavaju saradnju punog spektra u tehnološkom sektoru, uključujući u vezi sa njenim vojnim primenama, rekao je predsednik Vladimir Putin kineskom preduzetniku u četvrtak tokom panel diskusije u VTB banci ‘Rusija zove!’ forum.

Ova primjedba je bila dio Putinovog odgovora na pitanje o američkoj politici sankcija, koja uključuje zabranu izvoza određenih tehnologija u neke nacije, što ih je, sugerirao je kineski biznismen, tjeralo da “ponovno izmisle bicikl” . Ruski lider je rekao da takva ograničenja nisu dugoročno održiva čak i prije nego što je svijet postao duboko povezan.

„Koliko god ljudi pokušavali da čuvaju tajnu crnog baruta, on je postao oblast celog čovečanstva, u dobru i zlu“, razmišljao je Putin.

Isto je bilo i tokom Hladnog rata, kada su SAD i njihovi saveznici snažno regulisali trgovinu sa istočnim blokom preko Koordinacionog odbora za multilateralnu kontrolu izvoza (CoCom), rekao je Putin. Ti napori su zaustavili razvoj SSSR-a, ali je zemlja ipak uspjela ostvariti svoje ključne ciljeve, naveo je on.

Trenutna politika Washingtona ima za cilj da očuva svoj dominantni status, tvrdi ruski predsjednik, ali “ako djelujemo sveobuhvatno, podržavajući i pomažući jedni drugima, nikakva ograničenja od strane onih koji pokušavaju zadržati svoju prednost ne mogu nas zaustaviti”.

Što se tiče Kine konkretno, Rusija je spremna da sarađuje u svim oblastima, uverio je Putin.

“Nemamo ograničenja. To uključuje i vojnu sferu”, rekao je on. „Kada je u pitanju sigurnost, mi se udaljavamo od tradicionalne ‘kupi-prodaje’ vrste odnosa. Razmišljamo o budućnosti, o tehnologijama.”

SAD i Rusiju i Kinu smatraju strateškim rivalima. Washington je zabranio izvoz naprednih poluvodiča proizvedenih upotrebom američke tehnologije u Kinu kao dio svoje azijske strategije, što Peking doživljava kao pokušaj obuzdavanja nacije.

kinaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Novi koncept zagovaraju rusi. Nema vise autorskih prava koja traju decenijama i guse razvoj. Znanje pripada covjecanstvu. Nema bogacenja na osnovu autorskih prava (znate li koje pare mlate izdavacke kuce dok muzicarima ostaju mrvice).
Umjesto autorskih prava rusi nude otvaranje zajednickih kompanija. Oni nude znanje, a partner radnu snagu.

Max
4 mjeseci prije

Ide puna suradnja na svemu od hipersoničnih projektila nadalje. Kalašnjikove već imaju svi.

tihobl
4 mjeseci prije

 Трговински промет између Руске Федерације и Кине у периоду јануар-новембар достигао је историјски рекорд од 218,17 милијарди долара, премашивши званично планирану цифру за 2023. годину пре рока. О томе сведоче подаци Генералне управе царина НР Кине.

4 mjeseci prije

ha ha, mos mislit bas ce rusi kinezima dat s-500 i su 35 nacrte.
to je dugorocna trgovina na povjerenje a kako ce biti u buducnosti ne zna se.

Josip
4 mjeseci prije

Dobro su Kinezi isamarali ovu krmacu Ursulu i idiota Michela koji su im dosli u kucu dijeliti lekcije. Jeste li primijetili, gdje god su na vlast dovedene glupace one rade samo sranja. Italija je zadnji primjer, a o priglupoj Ursuli da i ne govorimo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI