‘Nema sigurne države’ 20 godina nakon invazije Iraka

Američke trupe u Iraku
24 komentara

Iako je cijeli svijet godinama znao da je invazija na Irak bila zasnovana na lažnim izgovorima i kršenju međunarodnog prava, SAD i dalje insistira na tome da je opravdana u ime njihove globalne hegemonije, rekao je u ponedjeljak ruski ambasador u Washingtonu.

Komentirajući godišnjicu napada na Irak, Anatolij Antonov je to nazvao „mračnom stranom američke istorije“, kada su SAD „još jednom pokazale potpuno nepoštivanje Povelje UN-a i normi međunarodnog prava“ i prekršile irački suverenitet koristeći „otvoreno prevara” da opravda svoje postupke.

Izgovor za rat je “namjerno izmišljen”, rekao je Antonov, ukazujući na zloglasni incident kada je državni sekretar Colin Powell mahao bočicom praha UN-u pretvarajući se da je to uzorak iračkog oružja za masovno uništenje, koje nije postojalo.

“Umrle su stotine hiljada ljudi. Milioni su pobjegli iz svojih domova i postali izbjeglice”, rekao je Antonov. Uništenje grada Faludže, masakri koje su počinili plaćenici Blackwatera i mučenje u zatvoru Abu Ghraib, dodao je, dugo će se pamtiti kao primjeri američke “demokratizacije “.

Sjejući haos u Iraku, SAD su stvorile plodno tlo za uspon Islamske države (IS, bivši ISIS) i drugih terorističkih grupa na Bliskom istoku, koje i dalje prijete regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, napomenuo je Antonov.

Čak i sada, nakon 20 godina, SAD nastavljaju insistirati da je invazija da se svrgne vlada Sadama Huseina na neki način opravdana, što je po mišljenju Antonova pokušaj da se svijet uvjeri „da Amerikanci imaju pravo da rade šta god žele . ”

“To znači da se nijedna država ne može osjećati sigurno ako učini nešto što ne zadovolji Washington”, rekao je Antonov.

Američke trupe su i dalje u regionu “pod maskom plemenite antiterorističke misije”, ali zapravo pokušavaju da igraju svetsku policiju i kontrolišu i Irak bogat resursima i njegovo susedstvo, istakao je ambasador.

Britanske, australijske i poljske trupe pridružile su se SAD-u u invaziji na Irak 20. marta 2003. na osnovu tvrdnji Washingtona da Bagdad ima oružje za masovno uništenje i da je na neki način povezan s Al-Kaidom, koja je okrivljena za terorističke napade 11. rujna. Iako je konvencionalni irački otpor slomljen do 1. maja, ustanak protiv američke okupacione vlade nastavljen je godinama.

Američke trupe zvanično su se povukle iz Iraka krajem 2011. godine, ali su se vratile 2014. da se bore protiv IS-a, koji je zauzeo trećinu zemlje.

InvazijaIrakSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Gdje su sada one korumpirane svinje iz haskog suda da uhicuju americke predsjednike i NATO bagru? Hag treba sravniti sa zemljom ali kada je sva ta stoka u svojim masonskim odorama na radnom mjestu. Potamaniti ko stakore..

tihobl
1 godina prije

Kako je ono Hilari rekla – kontrolisani haos.
Gdje ameri dodju to uvedu – Irak, Libija, Kosovo, Ukrajina …

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma bit će vrlo brzo evo odmah što ameri pronađu oružje za masovno uništenje. Samo što nisu.

Max
1 godina prije

To je bila katastrofa za čitav svijet.

Makedonec
1 godina prije

Makedonac
To sto su radili amerikenjci u IRAKU nije radio ni hitler u Evropi.

Grdi
1 godina prije

Ponovim davni post ………….. *biti neprijatelj amera je opsano, biti saveznih sa amerima je smrtonosno !!* …………. citat Henrija Kissingera ….

nessy
1 godina prije

Ameri (i izraelci) su javno porucili sucima iz ICC da se ne diraju u njihovo vojno osoblje, jer ce ih stici sankcije. Na kraju krajeva, taj sud ni ne moze imati nadleznost nad zemljama koje nisu potpisnice. Mogu se kuchiti nad balkancima, Ruandom i slicnim sirotkovicima, koji su pristali na suradnju i sami sebe ukopali.

goran
1 godina prije

i onda još imaju obzira tražit od nas da im mi vodimo bitke,aha pazi da ne bi

404
1 godina prije

Amerikanci su Faluđi masakrirali 20.000 iračkih oficira i vojnika. Sve odveli u pustinju i tamo poklali na više mjesta. Potom izbrisali sav trag.

404
1 godina prije

Mnogo je država, koje jedva čekaju momenat da se osvete američkim krvolocima. Ima da se jim nehebu ma..ce….

Marko
1 godina prije

Amerika je nešto tipa “veliki crnac koji te siluje u zatvoru, ali te miluje po kosi i govori da ce sve biti uredu”… cijeli svijet je ovaj mali uplašeni ljepotan koji šuti i sluša

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI