Nema više ‘gestova dobre volje’

Lavrov
14 komentara

Moskva više nije spremna na bilo kakve ustupke kako bi popravila razdor sa zapadnim silama, ostavljajući loptu na njihovom terenu, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Visoki diplomata je ponovio tvrdnju koju je iznio predsjednik Vladimir Putin u intervjuu Takeru Karlsonu, da Zapad nije uzvratio višestrukim jednostranim gestovima Moskve.

Lavrov je odgovarao na pitanje da li bi mogući povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću sljedeće godine mogao dovesti do poboljšanja odnosa.

“To je njihov problem. Napravili smo toliko ustupaka, gestova dobre volje… da su naše rezerve iscrpljene”, rekao je na konferenciji pod nazivom “Euromajdan: Izgubljena decenija Ukrajine”. “Jedini gest koji smo vidjeli od njih kao odgovor na naša dobra djela napravljen je jednom rukom.”

Događaj je obilježio 10. godišnjicu puča u Kijevu koji je podržao Zapad, a koji je doveo Ukrajinu u sukob sa Rusijom, napomenuo je Lavrov. Dok se prisećao događaja, ruski zvaničnik je naveo niz primera kako je iskorišćena spremnost Moskve na kompromis.

Događaji 2014. godine doveli su do sporazuma o podjeli vlasti koji je podržala EU između ukrajinskih opozicionih lidera i tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je ignorisan nasilnim uličnim protestima. Kasnije su potpisani sporazumi iz Minska u pokušaju da se okonča sukob između separatista Kijeva i Donbasa koji je uslijedio. Visoki ukrajinski i evropski zvaničnici koji su pregovarali o sporazumima od tada su ih opisali kao varku da se zemlji da vremena da se naoruža od strane Zapada.

SAD i njihovi saveznici sada koriste prevaru u pokušaju da prevare neutralne nacije da stanu na stranu Ukrajine, tvrdi Lavrov, pozivajući se na ‘formulu mira’ koju je predložio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Njegovi osnovni principi su zahtjev za ruskom kapitulacijom, ratnom odštetom i međunarodnim tribunalom za rusko rukovodstvo, ali su uključene i neke tobože neutralne tačke, poput podrške sigurnosti hrane i energije, objasnio je ministar.

Neutralne zemlje se pozivaju da izraze podršku neutralnim člancima, kako bi Kijev mogao tražiti njihovu podršku za ostatak svog prijedloga, rekao je on.

Lavrov je taj plan nazvao “cudom za bebe”, zvaničnike koji stoje iza šeme “prevarantima” i “prevarantima”, a cijelu situaciju “sramotom” za zapadnu diplomatiju. Ponovio je Putinov poziv Zapadu da prizna da je “uzeo pogrešan, neuspješan kurs” i pronađe izlaz, koji bi mu omogućio da sačuva obraz.

LavrovPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

S tim je gotovo.

nastran
2 mjeseci prije

kakva formula? to ne bi smislilo ni pametno dijete

Protiv Sistema
2 mjeseci prije

Bilo je i vrijeme. Zapadni divljaci razumiju jedino jezik sile

tihobl
2 mjeseci prije

Zadnji ustupak je bio da se NATO povuce u granice iz 1997.
Ameri da bi obnovili pregovore moraju naciniti rusima veci ustupak.

Noname
2 mjeseci prije

Predsjednik Volodymyr Zelensky rekao je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s američkom potpredsjednicom Kamalom Harris da će Sjedinjene Države prestati biti strateški partner Ukrajini ako se prekine pomoć. Događaj je prenosio YouTube kanal Guardian News.”Stvarno se nadamo pozitivnoj odluci Kongresa, ovaj paket je od vitalnog značaja za nas. Sada ne razmatramo alternativu, jer računamo na Sjedinjene Države kao našeg strateškog partnera, koji oni će ostati strateški partner. Ako govorimo o alternativi, to bi značilo da to nije strateški partner”, istaknuo je.
Za to vreme nakon zauzimanja Avdejevke, vojnici ruske vojske upadaju u selo Lastočkino i ne zaustavljaju se. Obrana ukronacista je potpuno prestala delovati i front jim raspada.
Malo je vjerojatno da će militanti moći dugo izdržati, budući da je naselje pod vatrenom kontrolom ruskih jedinica smještenih u koksari Avdejevski i u susjednim područjima.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Momci promjenite naslov, “Gestova” nije gramaticki korektno, necu Vam reci kako se pise, potrudite se sami:)

xyz
2 mjeseci prije

Ljepši od tebe mravojedu…

tatamata
2 mjeseci prije

a jeste vi nacisti nastrani , samo muske gledate

tatamata
2 mjeseci prije

eno te ceka rejcel levine da je zazvalis

No.1
2 mjeseci prije

Predugo je bila Rusija strpljiva sa zapadnim zločincima i podmuklim psihopatama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI