Nemirne proslave izbijaju u Norveškoj po okončanju ograničenja zbog COVIDA-19

Haos u Norveskoj nakon ukidanja ogranicenja
53 komentara

Policija u Norveškoj u nedjelju je prijavila desetine prekršaja i nasilnih sukoba, uključujući masovne tučnjave u velikim gradovima nordijske zemlje, nakon što su ulice, barovi, restorani i noćni klubovi ispunjeni ljudima koji slave kraj ograničenja zbog COVIDA-19.

Norveška vlada je u petak iznenada objavila da će većina preostalih ograničenja zbog koronavirusa biti ukinuta od subote i da će se život u državi od 5,3 miliona vratiti u normalu.

Neočekivana najava premijerke Erne Solberg da sutradan ukine ograničenja koronavirusa iznenadila je mnoge Norvežane i dovela do haotičnih scena u glavnom gradu Oslu i drugdje u zemlji.

Grubo slavlje stotina građana širom Norveške počelo je u subotu popodne i trajalo je do ranih sati u nedjelju. Policija je saopštila da su nemiri prijavljeni na nekoliko mjesta, uključujući grad Bergen na jugu zemlje i grad Trondheim u centru, ali da je situacija bila najgora u Oslu.

Dugi redovi viđeni su ispred noćnih klubova, barova i restorana u Oslu kasno u subotu, a policija je tokom noći registrovala najmanje 50 tučnjava i nereda. Za ulazak na takva mjesta u Norveškoj nisu potrebni sertifikati o statusu vakcinacije niti negativni rezultati testa.

„Upravo sam to i predvidio da će se dogoditi“, rekao je za norveške novine VG ljutiti menadžer noćnog kluba Johan Hoeeg Haanes u Oslu. „To je bila situacija opasna po život u gradu jer nas vlada nije obavijestila bar nekoliko dana unaprijed. Ovo je bila opasna situacija, a policija je rekla da su sva mjesta krcata.”

Između ostalih incidenata, norveški mediji izvijestili su da je policija dobila upozorenje o muškarcu koji je nosio mačetu u autobusu u Oslu i ljudima koji su se onesvijestili dok su čekali da uđu u pabove u Trondheimu.

„Bilo je znatno veće opterećenje u subotu  nego tokom ljeta. Već popodne bilo je mnogo ljudi, a to se nastavilo i tokom noći”, rekao je portparol policije u Oslu Rune Hekkelstrand za norveški javni servis NRK.

Solberg je na kritike zbog iznenadnog poteza ponovnog otvaranja društva odgovorio da su norveški zdravstveni stručnjaci podržali tu mjeru.

„Nećemo imati stroge koronavirusne mjere ako nisu profesionalno opravdane. Ljudima se mora omogućiti da žive kako žele“, rekao je Solberg za VG kasno u subotu.

Norveška je druga zemlja u nordijskom regionu koja je ukinula ograničenja vezana za COVID-19 nakon što je Danska to učinila 10. septembra.

Prema zvaničnim podacima, više od 76 % stanovništva Norveške primilo je jednu dozu vakcine, a skoro 70 % je primilo obje doze.

CovidnorveškaograničenjaZaključavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
2 godine prije

“napiiiiileee se ulice…”

čip štipumnica
2 godine prije

smišljen potez svjetske bagre kako bi zemlje sa malim brojem vakcinisanih uvjerila da se samo trebaju cijepit i sve če bit gotovo. šalje se poruka vakcinisanima da vrše pritisak na necijepljene. u ostalom tamo se u skandinaviji već i čipiraju dobrovoljno. užasno programirani ljudi

Max
2 godine prije

Koji nered a nije na Balkanu.

grkovababa
2 godine prije

Sto se alkohola tice ti nisu bili normalni ni kada nije bilo plandemije, pojedine scene iz Skandinavije se kod nas vise ne mogu pronaci niti u najzabitijoj bosanskoj prip.gdje nemas sto radit osim biti pijan cijeli dan. Mogu misliti kako je ovo izgledalo kad su ih pustili s lanca. Al bitno da nama govore kako smo divljaci.

tedi
2 godine prije

NA ZAPADU ZIVE CISTE SOTONE.

tuf
2 godine prije

Treba pustiti ljude da se ižive, otpuste ventile. Što su odjednom svi postali pi*kice? Zar su i očekivali da se ljudima neće nakupiti negativna energija koja se nekako mora ispoljiti?

Mariet
2 godine prije

Ne znam zašto ste mi pobrinuli komentar. Je li zato što sam rekao istinu? Idem probati ponovo. Kako vidim mnogo je komentara da su skandinavci sotone, isprogramirani roboti, itd. Ono što ja znam i čega sam na žalost bio svjedok je vrijeme između 91. i 95. Tu smo pokazali ko smo i što smo. Primitivne sirovine koje su se međusobno ubijale nekoliko godina i to zbog nacionalne i vjerske pripadnosti. Draga i poštovana redakcija logično.hr. , vratite se na prvobitnu kvalitetu pod hitno.

POLITIČKI NEKOREKTAN
2 godine prije

..to brevik slavi rođendan, šta li???…

Jens
2 godine prije

“Grubo slavlje stotina građana širom Norveške…”
Ova izjava je nesto u stilu main stream medija kad govore o prosvjednicima protiv korona mjera. 😀

Greven
2 godine prije

Ne samo da se Norveška otvara i prekida korona cirkus, već i počinje tretirati “koronu” kao običnu gripu (što je u stvari cijelo vrijeme i bila)

>>> FHI: Vi kan nå sammenligne coronaviruset med influensa <<<
(Sada možemo poistovijetiti virus korone sa gripom)
FHI je ministarstvo (narodnog) zdravlja.
 
vg.no/nyheter/innenriks/i/ALEMnM/fhi-vi-kan-naa-sammenligne-coronaviruset-med-influensa

slobodan
2 godine prije

policija “ne prijavljuje”, već “izvještava” i slično… ah, internet novinari!

Jery
2 godine prije

Mogu oni slaviti koliko hoče! Bagra jih je pojebala sa vakcinama. Ovo je samo iluzija vracanja na normalno. Smece koje kruži njihovim tijelom nece moči očistiti ni na kakav način. A najgore jih tek čeka!.

Prstac
2 godine prije

Šta možemo iz ovoga zaključiti? Ništa se nebi promijenilo pa da smo 100 posto procepljeni. Nije u planu zdravlje naroda nego obrnuto. Plan je što više umrlih od cjepiva, oni koji so proživjeli prvu rundu, idu u drugu, treču…sve dok se ne umru i daju fašistima na razpolaganje svoje nekretnine in svoj novac na banci. To je zavjera na najvišem nivoju. A EU u tome sudjeluje kao u vrijeme Hitlera…

Prstac
2 godine prije

Bagra hoće, da ih se sve više zarazi. Oni sa PCT (cijepljene) ne testiraju i mogu sa dozvolom (GREEN PASS) slobodno širiti zarazu svima. Kakva je to pokarenost, ne mogu vjerovat. A mnogi taj plan ne vide i zadovoljni su što su cijepljeni ili zatvaraju oči. Slabo se piše svima. Prošlost nam kaže, da se sloboda izbori, nikada na miran način.

SonjaS.
2 godine prije

Z. Milic stalno prenosite, nekriticno, medijski plasirane clanke koji zapravo promoviraju zatvaranje i strah. Zivim u Norveskoj. Pravi naslov je “Normalan zivot se vratio u Norvesku”. Koliko god da ne volim tu vrstu divljanja zvanu zabava (norveski: “fest” engl. “party”), to je sasvim uobicajeno ponasanje koje se nece iskorijeniti. Imajte na umu da mediji ne prenose identitet “Norvezana” nego mi moramo slutiti i pogadjati o cemu se radi. Mi smo svi sretni sto su mjere ukinute. Mi stariji ne divljamo po barovima, ali znamo da je to sastavni dio zivota. Prije tjedan dana je jedan mladic nozem ubiom dvije socijalne radnice pred ocima zaprepastenih prisutnih. U Norvesku je dosao prije desetak godina i ima drzavljanstvo. Sad zaposleni za socijalne sluzbe ostaju raditi od doma zbog navodne sigurnosti. Ovo je situacija otkako ima imigracije (koju se pokusalo zaustaviti 1978 godine zakonom o ogranicenju imigracije, ali posebice od 2015-te godine (kad se… Čitaj više »

Veljo
2 godine prije

Erna Solberg je premijerka, žena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI