Neuspjeh Federalnih rezervi

Federalne rezerve
7 komentara

Šta je zajedničko Federalnim rezervama i neokonzervativcima? Oboje odbijaju da priznaju da je njihova politika — neokonzervatorska promocija stalnog rata i Fed manipulacija novčanom masom — potpuni promašaj, jer je proizvela suprotne rezultate od obećanih.

Najnoviji primjer da se Federalne rezerve upuštaju u nivoe poricanja poput Billa Kristola je kontinuirano insistiranje Feda na tome da je povratak inflacije u stilu 70-ih “prolazni” fenomen koji je rezultat okončanja karantina. Fed su priznale da će “prolazna” inflacija trajati najmanje do 2022. godine, ali su i dalje odlučne da zadrže kamatne stope na ili blizu nule dok se “situacija radnih mjesta” ne poboljša.

Da budemo pošteni, Fed su konačno najavile planove da smanje svoje aktivnosti prikupljanja novca smanjenjem za 15 milijardi dolara mjesečno mjesečnu kupovinu 80 milijardi dolara državnih obveznica i 40 milijardi dolara hipotekarnih sredstava.

Malo je vjerovatno da će se Fed držati svojih planova da “smanje” kupovinu obveznica Trezora. Kupovina obveznica Trezora Fed omogućava saveznoj vladi da nagomila dug bez povećanja poreza ili plaćanja kažnjivo visokih kamata na dug.

Budžetski ured Kongresa predviđa da će se do 2030. godine troškovi kamate na savezni dug više nego udvostručiti na 829 milijardi dolara. To je više nego što je vlada potrošila na vojsku 2020. godine!

Uprkos nadolazećoj fiskalnoj krizi, malo je vjerovatno da će Kongres smanjiti potrošnju u skorije vrijeme. Umjesto toga, članovi Kongresa raspravljaju o planu “socijalne potrošnje” od 1,75 biliona dolara, nakon što su upravo usvojili zakon o infrastrukturi od 1,2 biliona dolara. Suprotno tvrdnjama predsjednika Bidena i njegovih saveznika, ova nova potrošnja neće smanjiti inflaciju. Ono što će učiniti je ubrzanje i buđenje neizbježne ekonomske krize uzrokovane prekomjernom potrošnjom vlade.

Naravno, većina republikanaca će nastaviti da se protivi velikom povećanju potrošnje i duga… sve dok demokrata sjedi u Ovalnom kabinetu. Republikanac koji postane predsjednik sigurno će vjerovati, kao što je rekao Dick Cheney, da nas je predsjednik Reagan naučio da deficiti nisu bitni. Razlika između stranaka je što republikanci imaju manje šanse da povećaju poreze. Dakle, bez obzira ko kontroliše Kongres i Predsjedništvo, potrošnja i dug mogu nastaviti rasti.

Fed bi takođe mogle poduzeti dramatične mjere da zadrže niske kamatne stope ako drugi kupci saveznog duga zahtijevaju veće kamatne stope u očekivanju buduće inflacije. Takva situacija bi bila znak onoga što je Ludwig von Mises nazvao bumom. Ekstremni bum nastaje kada javnost očekuje nastavak devalvacije valute, što uzrokuje da buduća povećanja cijena uračunaju u svoje ekonomske planove.

Ekstremni bumovi prethode ili prate ekonomske krize koje mogu dovesti do uspona autoritarizma. Međutim, to ne mora biti neizbježno. Mogu se poduzeti važni koraci, uključujući smanjenje potrošnje na militarizam i korporativnu dobrobit, postepeno ukidanje prava i programa socijalne zaštite, te revizija i ukidanje Fed. Oni od nas koji znaju istinu trebali bi nastojati uvjeriti naše sugrađane u važnost obnove ograničene, ustavne vlade koja ne pokušava da upravlja ekonomijom, svijetom ili našim životima.

Autor: Ron Paul

Američke Federalne rezervefederalne rezerveinflacijanovacSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

To se nama tako cini.Zapravo banksteri (naravno ne tete na salterima) jako dobro znaju sta rade.
Nakon sto su ukinuli zlatni standard,desetljecima su mjenjali sarene papirice za prave vrijednosti,zemlju,izvore,infrastrukturu,blago,dragulje,umjetnine sve i sad kad imaju sve sto im treba odbacuju alat tj.novac kao sto provalnik obrise otiske s otpiraca i baci ga nakon sto ocisti trezor!

Siniša
2 godine prije

A Kina ih pretekla po bogatstvu.

Гавран
2 godine prije

Teorija zavere. Zna se da su glavni pokretač vojnih akcija SAD humanitarni razlozi.

Ljudov
2 godine prije

Da bi se dao odgovor na pitanje iz naslova, treba dati puno ime FEDERALNE GANGSTERSKE REZERVE. Tek tada ćete moći razmišljati o odgovoru.

ledeno doba
2 godine prije

"Šta je zajedničko Federalnim rezervama i neokonzervativcima? " — he, he, pa zajedničko im je da su i jedne i druge stvorili pripadnici samoproglašenog izabranog i bezgrešnog naroda, onoga koji ne bi ni muhe zgazio, a kamoli Palestnice. oni su vlasnici i FED-a, i glavne ličnosti takozvanog “neokonzervativizma”, pod kojim se zaparvo krije agresivni globalistički cionizam. Koji nema absolutno nikakve veze sa vrijednosnim konzervativizmom. sam jedan primjer: kći Dicka Cheneya, bivšeg Bushovog podpredsjednika, koji je jedan od vodećih neokonsa, je lezba i prije 5-6 godina je “oženila” svoju frendicu., Na vjenčanju je bila i cijela obitelj Bush… pokret neokonzervatizma, nastao na idejama Lea Straussa… a glavni ideolog koji je stvorio tu ideologiju je Irving Kristol. Njegov sin William “Bill” Kristol, Robert Kagan, Eric Edelman i Dan Senor stvorili su organizaciju PNAC, glavno leglo neokonsa… A među vodeće neokonse spadaju i Richard Perle, Kaganova supruga Victoria Nuland, te zloglasni Paul Wolfowitz-… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Nisu Federalne nego zelenaške Rotšild Rokfellerr itd a ostalo je točno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI