Nigerska hunta prekida vojne veze sa Francuskom

Niger
21 komentar

Nacionalni savjet Nigera za zaštitu domovine osudio je vojni pakt s Francuskom i upozorio susjedne afričke države da ne intervenišu, navodi AFP. Hunta je preuzela vlast u vojnom udaru prošle sedmice.

U televizijskom obraćanju u četvrtak uveče, predstavnik pučističke vlade rekao je da će Niger “odmah” suspendovati sve sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom, uključujući i sporazum prema kojem je Pariz rasporedio oko 1.500 vojnika u zemlji Sahel.

Ranije u toku dana, na 63. godišnjicu nezavisnosti Nigera od Pariza, Tchianijeva hunta blokirala je signal francuskih emitera France 24 i Radio France Internationale (RFI), ponovo navodi AFP.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) postavila je ultimatum Nigeru da do petka vrati svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma ili se suoči s vojnom intervencijom. Južni susjed Nigera Nigerija već je počeo okupljati trupe na granici, javljaju lokalni mediji.

Nigerijska delegacija doletjela je u četvrtak u Niamey na razgovore sa Tchianijevom huntom. Predvodio ga je Abdulsalami Abubakar, penzionisani general koji je bio na čelu vlastite vojne vlade Nigerije 1998-99. Još jedna delegacija poslata je na razgovore s Alžirom i Libijom, od kojih su obje dale znak podrške novoj vladi u Niameyu.

Nigerijski predsjednik Bola Tinubu izdao je izjavu u kojoj je naložio objema delegacijama da učine “sve što je potrebno da osiguraju konačno i prijateljsko rješenje situacije u Nigeru”.

Mali i Burkina Faso rekli su da će svaku invaziju na Niger smatrati činom rata protiv njih samih. Senegal je, međutim, u četvrtak najavio da će se pridružiti intervenciji ECOWAS-a protiv Niameya.

“To je jedan državni udar previše”, rekla je ministrica vanjskih poslova Aissata Tall Sall.

Hunta “odbacuje sve sankcije i odbija da popusti bilo kakvoj prijetnji, ma odakle ona dolazila”, rekao je Tchiani u televizijskom govoru u srijedu. “Ako [ECOWAS] slijede svoju destruktivnu logiku do kraja, neka Allah pazi na Niger i osigura da ovo bude posljednja velika bitka koju ćemo zajedno boriti za istinsku nezavisnost naše nacije.”

francuskaNigerVojna Hunta
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Očekivano.

tihobl
9 mjeseci prije

Sledeci je Cad. Vagnerovci stizu u Cad na proljece.

borjana
9 mjeseci prije

Ako na kraju i uspiju zaratiti, a svi su izgledi da hoće, zna li tko možda gdje će opet pohrliti na milijune izbjeglica???

Mrdomir
9 mjeseci prije

Dobri ovi rezultati sankcija protiv Rusije.

vaš emmi
9 mjeseci prije

Logično, a zašto upotrebljavate pejorativni termin “hunta”?? Tu je riječ počela upotrebljavati zapadna medijska antinovinarska bagra prije mnooogo godina, po uputstvima svojih Gospodara. Kad se upotrebijebi riječ “hunta” onda se implicira, sasvim jasno i nedvojbeno, da je to nešto po difoltu loše i u ovom slučaju, da je poduhvat te grupe vojnika u Nigeru nešto loše. Hm, a po čemu suditi, da je zaista nešto loše? Več unaprijed? A što su to, osim da su otkačili prozapadnog bandita&co. koji je Niger držao u šahu siromaštva i iskorištavanja, učinili, pda ih se nazove “huntom”? Samo pitamo, onako, ima volje i vremena.

Marmel
9 mjeseci prije

Bravo samo tako

Znači nigerska vojna hunta
9 mjeseci prije

prekida veze s francuskom vojnom huntom.

Sabahudin
9 mjeseci prije

Potonuo ruski brod kojeg su pogodile neidentificirane plovece spodobe .

Greko
9 mjeseci prije

Cijeli svijet je pod čizmom, samo nigerci imaju vladu koja je rekla dosta je

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Izgradnja „Nigerske vazduhoplovne baze 201“, koja ima oko 2.000 metara dugu pistu za bespilotne letelice MK-9 „riper“, koštala je 110 miliona dolara

Američka vojska ne može da lansira dronove iz svoje vazduhoplovne baze u Nigeru zbog zatvaranja neba u ovoj afričkoj zemlji nakon puča u kojem je svrgnuta vlada, rekao je neimenovani zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država.

Prema podacima Ministarstva odbrane, oko 1.100 američkih vojnika trenutno je stacionirano u Nigeru, a kako se navodi u tekstu portala „Task&purpos“ Niger je bio važan saveznik SAD u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa u Africi.

„Politiko“ je prvi izvestio da američki dronovi posle puča 26. jula ne mogu da lete iz ove baze smeštene u Agadezu.”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Otrgli se Afrikanci kontroli… “na nedavno održanom samitu o novom globalnom finansijskom paktu u prestonici Francuske… Očekivalo se da će ključna tema ovog foruma na visokom nivou biti razvoj „novog Sever-Jug pakta“, kako ga nazivaju u Jelisejskoj palati. Navodno, ovaj dokument ima za cilj postavljanje osnove za saradnju sa zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promena i – pažnja! – prevazilaženje siromaštva. Težinu sastanka dao je i generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, koji je izjavio, da je „neophodno izvesti reforme međunarodnih finansijskih institucija, i to treba uraditi odmah“. Na ceremoniji zatvaranja pariskog foruma, direktno u prisustvu predsednika Makrona, organizatora događaja, predsednik Južne Afrike se obratio svom brazilskom kolegi Luli da Silvi sa značajnim pogledom i rekao: „Gospodine predsedniče Lula, nemojte se brinuti. Kada bude sastanak BRICS-a, pitanje valute će postati ključno na dnevnom redu, tako da ćemo ga svakako razmotriti.“ Kako je u vezi s tim napisao hongkonški South… Čitaj više »

hiber
9 mjeseci prije

Kolonijalne francuske, kao i britanske i ruske uostalom na svojim posjedima protažirali su sekundarna plemena na ustrb dominantnih. Deklonizacijom su formirale takve državne granice da su mogli fingirajući demokraciju i naslijeđene odnose zadržati kontrolu nad kolonijama putem tkz. jezička na vagi. Sada pod Wagner utjecajem, sekundarna plemena vjeruju da ce povratiti privilegije koje im “pripadaju”. Ukratko, plemena Djerma-Shonghai iz kojih tradicionalno dolazi vojska i čini 20% stanovnistva Nigera, misli da ce moći ostvarivati vlast kao sto se ostvaruje u Rusiji. Međutim, teško da ce se pleme Hausa koji cine 50% stanovnistva Nigera s time složiti, pogotovo sto su upravo u Nigeriji dominantna skupina. Tako da ide ili istrebljenje Djerma-Shonghai ili u najboljem slučaju podjela Nigera. Naravno, to ce slabiti utjecaj Francuske, ali ni francuzi nisu veslo sisali, pogotovi sto se Rusima mogu osvetiti sa par stotina Storm Shadowsa. Dovoljno je da ukraincima daju desetak nosećih platformi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI