Njemačka postaje najnoviji saveznik NATO koji uspostavlja vojne svemirske komande

Lansiranje rakete u svemir
17 komentara

Tokom hladnog rata, SAD su testirale mnoštvo antisatelitskog oružja, uključujući detoniranje nuklearnog oružja u svemiru, koje je oštetilo sovjetski satelit. Međutim, tek nedavno se Washington zabrinuo da svemir postaje militarizovan – sada kada druge države razvijaju slične sposobnosti.

U utorak je Njemačka postala najnovija NATO sila koja je inaugurisala odvojenu svemirsku komandu, nakon što su Sjedinjene Države označile svemir kao ratno područje kojem je potreban poseban ogranak oružanih snaga posvećen očuvanju američke prevlasti u njemu.

U govoru u Njemačkom centru za svjesnu situaciju u svemiru u Uedemu, ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je da je “svemir postao kritična infrastruktura koju moramo osigurati.”

U odvojenoj izjavi, Ministarstvo odbrane je reklo da „odgovara na sve veći značaj svemira za sposobnost naše države da funkcioniše, prosperitet našeg stanovništva i sve veću zavisnost oružanih snaga od podataka, usluga i proizvoda podržanih iz svemira.”

Njemačka ima samo šest satelita u orbiti; za poređenje, SAD imaju daleko najveći broj satelita na svijetu, 1.897 prema brojanju iz januara 2021. godine.

Kramp-Karrenbauer je rekla da će glavni posao nove komande biti zaštita satelita i od neprijateljskih prijetnji i od nevine opasnosti, poput svemirskog otpada. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, Uedem već prati otprilike 30.000 komada orbitalnih otpadaka prečnika 10 centimetara ili više, koji bi mogli ozbiljno oštetiti ili uništiti satelit ako bi u njega udarili.

To je veliki skok od prije samo nekoliko godina, a velikim dijelom je podstaknut ogromnim porastom satelita koji se uvode u orbitu, što je nužno dovelo i do porasta mrtvih satelita. Prema podacima do kojih je došao Reuters, oko Zemlje kruži oko 5.000 aktivnih i 3.400 mrtvih satelita – broj koji se udvostručio u posljednje dvije godine, zahvaljujući bliskim satelitskim sazvježđima poput Starlinka, brze internet usluge privatne svemirske kompanije SpaceX.

Ovaj potez čini Njemačku četvrtom silom NATO u posljednje dvije godine koja je uspostavila svemirsku komandu.

SAD su bile predvodnice kada su ponovo uspostavile američku svemirsku komandu nakon 17-godišnje stanke, tokom koje su dužnosti svemirske komande podijeljene između više drugih komandi, dok se Pentagon fokusirao na američki rat protiv terorizma. 2019. je tadašnji američki predsjednik Donald Trump naredio stvaranje američkih svemirskih snaga (USSF) kao šestog ogranka oružanih snaga posvećenih onome što je nova služba nazvala „kosmička sila“ ili odbrana krajnjeg „visokog terena“.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stvorio je svemirsku komandu 2019. godine, i 2020. preimenovao je vazduhoplovstvo u Francusko vazduhoplovstvo i svemirske snage. Britanski premijer Boris Johnson predstavio je novu svemirsku komandu Velike Britanije krajem 2020. godine u okviru najveće odbrambene ekspanzije u zemlji zadnjih decenija.

U svim slučajevima, šefovi država ukazali su na sve veće svemirske mogućnosti Rusije, Kine i Indije, tvrdeći da su razvoj protivsatelitskih (ASAT) raketa i oružja usmjerenih energija ugrozili američke satelite kao nikada ranije. Zapravo, SAD već dugo posjeduju takvo oružje ASAT, ali zbog GPS navigacije, vođene municije, komunikacija i razmjene informacija zasnovane na oblaku od strane američkih i partnerskih snaga, sateliti su postali neophodni za ovaj način ratovanja.

Rusija, Kina i Indija porekle su da imaju namjeru da militarizuju svemir kako SAD tvrde, rekavši da su SAD te koje stvaraju trku u naoružanju u svemiru.

njemačkaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aijfvoasefvoabeofrzg
2 godine prije

Istražuj, evo i oni hehehe…………

Dragačevac
2 godine prije

Ne mogu da zavedu red u svojim getoima a hoće u svemiru…

Čudan lik
2 godine prije

Možda se pitate: Čemu svemirske postrojbe kada, po službenoj verziji, tamo nema ništa? Ali, da li nema ništa?
Postoji značajan broj ljudi koji tvrdi kako su osnovane “naše” (Zemaljske) svemirske postrojbe, sačinjene od svih važnijih naroda u biti ista ekipa koja upravlja i Antarktikom.
Objavom ustroja svemirskih postrojbi više neće biti potrebe za skrivanjem nego će se moći javno kupovati i naručivati razni dijelovi, alati…

K G B
2 godine prije

mjesto snimke je aerodrom Keln-Bon i 100% je autentično pa dobro pogledajte zadnji kadar – ima toga puno za razotkriti
https://youtu.be/L0NTEXzEpU4

2 godine prije zadnji put uredio K G B
K G B
2 godine prije

…….čini Njemačku četvrtom silom NATO u posljednje dvije godine koja je uspostavila svemirsku komandu.
….ma Miliću Miliću a društvo …v r i l
nije lako do istine ali u ponudi je i ova kažu hrvaticacomment image
…Marija Oršić: ALDEBARAN MISTERIJ!? – društvo Thulecomment image

2 godine prije zadnji put uredio K G B
Max
2 godine prije

Svatko tko se imalo rrazumije u vojnu tematiku , zna da Njemačka nema ni pristojne kopnene snage a kammoli svemirrske.

Programer Mihović
2 godine prije

Njemačka a i ostali europski narodi neće imat nikakav suverenitet niti njihova unučad budućnost i mir dok ne maknu s vlasti ološ koji im je nametnut 45te

nekoime
2 godine prije

Universumwaffe…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI