Njemačka šefica diplomatije izdaje upozorenje Južnoj Africi

Annalena Baerbock
57 komentara

Berlin shvaća tvrdnje Washingtona da je Moskva primila pošiljku oružja iz Južne Afrike “veoma ozbiljno”, objavila je u petak njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Njena izjava uslijedila je nakon što je Pretorija odbacila optužbe i pozvala američkog ambasadora na diplomatski razgovor.

“Veoma sam zabrinut zbog ovih izvještaja”, rekla je Baerbock novinarima na marginama samita ministara vanjskih poslova EU u Stockholmu u Švedskoj. Dodala je da se prema navodima odnosi “veoma ozbiljno” i da će se po tom pitanju konsultovati sa drugim zemljama.

“Ako bi neko isporučio oružje agresoru, to bi bilo suprotno od okončanja rata”, rekla je Baerbock , misleći na sukob Rusije i Ukrajine. Njemačka je nedavno odobrila isporuku stotina svojih glavnih borbenih tenkova Leopard Ukrajini.

U četvrtak je američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigety tvrdio da je teretni brod Lady R. pod ruskom zastavom napustio luku Simon’s Town u decembru 2022. natovaren oružjem i municijom. Kasnije je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Južne Afrike zbog svojih primjedbi.

Ured predsjednika Cyril Ramaphose saopštio je da nema dokaza koji podržavaju tvrdnju američkog izaslanika. Glasnogovornik južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova Clayson Monyela napisao je  u petak na Tviteru da državno regulatorno tijelo za kontrolu naoružanja nema “nikakav zapis o odobrenoj prodaji oružja od strane države Rusiji u vezi s dotičnim periodom/incidentom”. Ipak, Pretorija je pokrenula istragu o ovom pitanju.

Za razliku od Njemačke i mnogih drugih članica NATO-a, Južna Afrika je odbila da izabere stranu u sukobu između Rusije i Ukrajine. Pretorija nije uvela sankcije Moskvi i nije isporučila Kijevu oružje.

„Niko sa kim se družimo ne bi trebao da nam kaže i nikada ne bi trebalo da budemo stavljeni u pozicije u kojima moramo da biramo ko su nam prijatelji“, rekao je Ramaphosa prošle godine, braneći neutralnost svoje zemlje.

Annalena BaerbockJužna Afrikanjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
11 mjeseci prije

Mogla bi Južna Afrika oštro upozoriti Njemačku zbog slanja oružja Ukrajini.

alexosijek
11 mjeseci prije

Ma dobro, lupetanja ove Annalene su ispod moje razine razumijevanja…sigurno su se svi uplašili po Africi kad ju čuju kako prijeti…lp

Анте
11 mjeseci prije

Kako to da Švabe nisu bili zabrinuti kada su podržali rat u Libiji prije par godina. Ili kada se uništavao Irak i Sirija. O Jemenu nitko ne priča, niti dolaze tamo zapadni vođe da izraze susječanje sa Jemnskim narodm.

gigi pinna
11 mjeseci prije

Ovi zeleni su postali najveći ratni huškači, a predvodi ih ova ženska koja je glupa kao tenk. Kaže: Mi smo u ratu sa Rusijom. Možda ti i jesi, kao i tvoji preci, ja, koliko znam, nisam.

gigi pinna
11 mjeseci prije

Eto, Rusiji treba južnoafričko oružje. Mada, i bez iranskih dronova isto bi bilo gadno. Tek je sada ruska vojna industrija izvukla glavu iz guzice i počela raditi kako treba.

ogo
11 mjeseci prije

Ovu cjepiti protv bjesnoce i odrezati jezicinu

Ico
11 mjeseci prije

Komičnio je da tzv Annalena Baerbock ministrica jedne vazalne države daje upozorenje jednoj suverenoj državi. Cirkus bez imalo srama.

tihobl
11 mjeseci prije

Analena: ko posalje oruzje Rusiji taj je nas neprijatelj. Ko posalje oruzje Kijevu taj je nas prijatelj.

Ministrica IV rajha prijeti svima da vise nece tolerisati neutralnost. Bas me zanima koliko ce prijatelja steci, jer nesto ne vidim da se neko plasi onoga sto ona prestavlja.

gargamel
11 mjeseci prije

Projekat evropskog ujedinjenja može se uporediti sa planovima Adolfa Hitlera za svetsku dominaciju. To je rekao mađarski premijer Viktor Orban. Učinjeni su pokušaji da se obnovi carstvo od kraja Rimskog carstva, rekao je Orban u petak u gradu Vespremu. Danas nije drugačije „Bizant, Karlo Veliki, Oto, Napoleon i Hitler, svi su, svaki na različitim osnovama, sanjali o evropskom jedinstvu. Danas nije drugačije”, rekao je mađarski premijer. Nezavisna nacionalna egzistencija i ideja carstva su istovremeno prisutni, nacionalna kultura i evropske vrijednosti, suverenitet i, kako kažu u Briselu, sve tješnja zajednica“, nastavio je. Orban se često obrušio na ‘briselske birokrate’ i ranije je upoređivao Evropsku uniju sa bivšim Sovjetskim Savezom. Odlazak iz EU Prošle godine je prvo aludirao na mogući izlazak svoje zemlje iz EU. On je to učinio tokom govora u glavnom gradu Budimpešti. Orban je rekao da EU vodi “sveti rat, džihad” u ime vladavine prava. On je dodao da… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

A vidim , trijesu im se ” kese ” 😁 od silna straha 🤣 ..

eks
11 mjeseci prije

Nakon ovog upozorenja, Južna Afrika će promeniti politički kurs za 360 stepeni .

nepoželjni
11 mjeseci prije

Hahaha, ova Analna je vrlo uvjerena u svoju važnost a i osjećaj za ravnotežu prava joj je vrlo istančan…

Max
11 mjeseci prije

Rusiji ne treba afričko oružje.

mrimproper
11 mjeseci prije

zeleni nekad – za meso prirodno uzgojeno
zeleni danas – za meso uzgajano u laboratoriji
zeleni nekad – protiv rata, mirotvorci
zeleni danas – za rat, najveci huskaci i zagovaratelji ratova u beskonacnost
zeleni nekad – protiv zagadjivanja zraka
zeleni danas – svrsavaju na tenkove koji trose 200l dizela na sat i strateske bombardere… dok istovremeno zele ukidanje automobila i da svi voze bicikle ili idu javnim prijevozom, istovremeno dolaze privatnim zrakoplovima na konferencije o zastiti klime
zeleni nekad – za hranu ekoloski uzgojenu
zeleni danas – za gmo hranu i pesticide koje proizvode korporacije koje im financiraju politicke kampanje za izbore

uzalud su oci kada je um slijep

tihobl
11 mjeseci prije

Evo jednog jos “pametnijeg”

Шеф литванског министарства спољних послова рекао је да Вилњус треба да разговара са Кином са позиције снаге

Ivan
11 mjeseci prije

Jos jedna EU krmaca umjesto da se drzi kuhinje bavi se politikon koju ne razumije. Ko i ona Ursula. Pas im mater tko te glupace dovodi?

Mat
11 mjeseci prije

Jeli i ona bila kafe kuharica?

tatamata
11 mjeseci prije

jel opet trazila da promijenu kurs za 360 stepeni ,, jer ako ne promjene bit ce lose

Berk
11 mjeseci prije

Zar nitko nije primjetio da se USA ambasador izvinio JAR Vladi? Dakle lagao je. A Analena se istrcala nek sad podnese ostavku.

KISIK
11 mjeseci prije

Ako ani birbok kakoli,nije teško,i ispunjivo, u njenom zadatom vremenskom okviru i ulozi koju u tom istom poslušno igra…
…reć će joj Assange sve što NE seite reći,rein, kamoli ZNATI.
Oslobodite Bar ostatke Assangea…Bar onako ,za muzejski exponat…huhu.
A- t u k e .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Partizan
11 mjeseci prije

Da 15 miliona medija ne prenose šta ovi i ovakvi lupetaju niko ne bi znao za njih i to što govore bilo bi beznačajno.

Malyna
11 mjeseci prije

Analena berbok bivša starleta i erotski model,sada ministarka😂🤣😂🤣😂

gogo
11 mjeseci prije

ma da, usrala se JAR pred švapskom zelenom fuficom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI