Njemačka zbog krize smanjuje poreze

Njemačka smanjuje poreze
27 komentara

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora, socijaldemokrati i Sindikat CDU-CSU odlučili su “osloboditi” 80 milijardi izravne pomoći za kućanstva i poduzeća i 50 milijardi za modernizaciju njemačke ekonomije.

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora između Socijaldemokrata i Kršćanskih demokrata Unije CDU-CSU, vlada Angele Merkel izrodila je u srijedu plan oporavka povijesnog iznosa koji se dodaje na više od 1,1 trilijuna eura već najavljenih u ožujku. Dodatnih 130 milijardi eura, od kojih će 120 milijardi preuzeti Federalna agencija, mobilizirat će se za pokušaj zacjeljivanja rana od koronavirusa nanesenih njemačkom gospodarstvu što je brže moguće.

Brojke koje je tog jutra objavila Federalna agencija za zapošljavanje dale su ideju o obimu štete. Broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je za 169.000 u svibnju nakon povijesnog povećanja od 308.000 u travnju. Država sada ima 2,8 milijuna nezaposlenih, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 6,3%. Gotovo 12 milijuna zaposlenika također je predmet zahtjeva za djelomičnom nezaposlenošću od strane njihovog poslodavca, a što financira država.

Angela Merkel pozdravila je koalicijski dogovor oko plana za kojeg smatra da je “kamen temeljac” oporavka njemačke ekonomije, ali i za njenu modernizaciju. Vicekancelar, Olaf Scholz, sa svoje strane govorio je o “paketu mjera za brzi izlazak iz krize”. Kazao je da će se ovaj stimulativni plan dijelom financirati dodatnim kreditima. Od 156 milijardi eura duga koji je Bundestag odobrio u ožujku, 60 milijardi eura je već iskorišteno.

Sporazum je podijeljen je u dva dijela: prvi je vezan za cikličke mjere oslobađanja tereta krize domaćinstava i poduzeća s jedne strane, te ulaganja u modernizaciju i zelenu ekonomiju s druge strane. Ministar gospodarstva Peter Altmaie kaže da je to “najcjelovitiji plan ekonomskog oporavka u njemačkoj povijesti”. Pomažemo malim i srednjim poduzećima nudeći im pomoć i građanima, usredotočujući se na područja budućnosti. Digitalizacija i mobilnost, ključevi su moderne i jake Njemačke”, rekao je Altmaie.

Lavovski udio pripada prvom paketu, koji iznosi gotovo 80 milijardi eura, od čega se 20 milijardi sastoji od općeg smanjenja stopa PDV-a s 19% na 16% i sa 7% na 5% u sljedećih šest mjeseci. 11 milijardi se također mobilizira za snižavanje poreza za potporu obnovljivim izvorima energije, što je električnu energiju činilo skupom u Njemačkoj. Obitelji će također koristiti bonus od 300 eura po djetetu, dok će tvrtke imati koristi od poreznih olakšica.

Vrijedan 50 milijardi eura, drugi dio plana odnosi se na ulaganja i podršku istraživanju i inovacijama kako bi se modernizirala i ozelenila njemačka ekonomija. Za razvoj centrala za proizvodnju vodika planira se posebno izdvojiti 7 milijardi eura, kao dio nacionalne strategije koja se dovršava u ovom polju. Za promociju električnog automobila i ugradnju postaja za punjenje mobilizirat će se 6,7 milijardi.

Vrlo kontroverzna mjera premija za uništavanje starih automobila, koju je Unija CDU-CSU tražila, nije izglasana. Sa svoje strane, SPD također nije progurao brisanje dugova općinama koje su najviše financijski nastradale. S druge strane, polovinu profesionalnog poreznog deficita za 2020. i 2021. godinu nadoknadila će savezna vlada, a općine će dobiti nekoliko milijardi potpora za digitalizaciju njihovih usluga.

„Ovaj paket ne jamči da ćemo se nakon krize osjećati bolje nego prije. Ali barem bismo trebali učiniti bolje nego u mnogim drugim zemljama“, zaključio je predsjednik CSU-a Markus Söder. Peter Altmaier nada se da će se prvo gospodarstvo u Europi vratiti na razinu prije koronavirusne krize do druge polovice 2022. godine.

Koronakrizanjemačkaporez
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Barba
3 godine prije

Evo i Hrvatska samo što nije!

piždro
3 godine prije

aaajoooj kad vidim ovu utvaru…ova je sveijednu zelju soroševu i njemu slični ispunila..a njemačkog naroda ? – bogami ni jednu.

Zax
3 godine prije

Dakle odgovor na smanjenje prihoda je smanjiti ih jos i vise te povecati rashode i posljedicno dugove. To Trump radi zadnje tri godine. Nije funkcioniralo u americi nece ni u njemackoj. Jedina posljedica ce biti rast dugova.

sobravia
3 godine prije

EU je Njemačka prčija. Također ti isti Njemci (bezmudi), bespotrebno opterećeni kriminima drugog svjetskog rata, stvorili su idealnu podlogu za ponovno bujanje cionizma i islamizaciju EU hordom neandertalaca. Tko još to shvatio nije, nema mu pomoći.

Slovenac
3 godine prije

Vi ste kolonija svabska mozda i mi ali ne toliko kao vi vase kao vase more samo to je razlog sto ste jos na mapi jebe se svabi za neke slavene sto imaju neko pecenje na obali to je peopala stvar

PROTIV merkel
3 godine prije

Srpska dijaspora plati poreze Nemacki … a ne Srbiji

Staljin
3 godine prije

Pretpostavljam da nije spomenut iznos provizija, naknada i šutnje. Moramo imati na umu da što je više novca u igri to je lakše izvući taj novac bez dizanja prašine. Zamislite koliko bi dobra bilo učinjeno da netko da Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni tolike novce.

Nik
3 godine prije

Zanimljivo kako se u krizi radi u njemackoj se smanjuju porezi a ista da Njemačka je grckoj povećala poreze kada je bila u krizi u biti uvjet za mmf…

mars
3 godine prije

@ Stota petoljrtka – Merkel drzavnik…hahahahaha. Politicar da, ali drzavnik? Ogromna je razlika izmedju politicara i drzavnika kao i izmedju kravlje podguzne muhe i lava.

Linda
3 godine prije

Dobro ce nam doci ovih 300 eura po djetetu

Bosanac
3 godine prije

Vrlo lako se to rijesi svuda oporezujes onih 1-2% sa progresivnim porezom (swedski sistem) a ljude oslobodis velike vecine dadzbina jedno 35 godina ….dok se svjetsko bogatstvo ponovo ne rasporedi ravnomjerno…..To predlazem ovoj Andjeli jer se ona zalaze za fina i mirna rijesenja 🙂

finansijske gubitnice
3 godine prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/jetzt-doch-dax-aus-fuer-lufthansa-71070886.bild.html

alex
3 godine prije

Dobra vijest za Hrvate da se Njemačka ubrzano oporavlja…Irska također.😂

Bosanac
3 godine prije

Sta bi sa hotelom Marijan, zavrsil to Kerum il su mu bankari zavrnuli pipu?

švapskiGej
3 godine prije

malo morgen .. naštancali su dugove koje bi drugi trebali vračati ? Ma da nebi, Hvala ! Vojnikuša je smanjila porez i pobila konkurenciju .. pa da- u socijalističkom tipu privrede koji ona zagovara, gdje se država petljau privatni sektor i nasilno nabija industrijsku politiku, u zemlji gdje se krade na sve strane sve okolne EU zemlje ( Njemačka) , u zemlji gdje se radi planska privreda a ponuda i potražnja su dio “brainwasha” stanovništva …izgleda, logično je da je to “spas”…samo taj spas je samo tu za nju i njezine .. vi ćete stenjati pod jarmom dugova tri generacije da bi oni vratili “i te minimalne kamate”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI