fbpx

Njemačka zbog krize smanjuje poreze

Njemačka smanjuje poreze

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora, socijaldemokrati i Sindikat CDU-CSU odlučili su “osloboditi” 80 milijardi izravne pomoći za kućanstva i poduzeća i 50 milijardi za modernizaciju njemačke ekonomije.

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora između Socijaldemokrata i Kršćanskih demokrata Unije CDU-CSU, vlada Angele Merkel izrodila je u srijedu plan oporavka povijesnog iznosa koji se dodaje na više od 1,1 trilijuna eura već najavljenih u ožujku. Dodatnih 130 milijardi eura, od kojih će 120 milijardi preuzeti Federalna agencija, mobilizirat će se za pokušaj zacjeljivanja rana od koronavirusa nanesenih njemačkom gospodarstvu što je brže moguće.

Brojke koje je tog jutra objavila Federalna agencija za zapošljavanje dale su ideju o obimu štete. Broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je za 169.000 u svibnju nakon povijesnog povećanja od 308.000 u travnju. Država sada ima 2,8 milijuna nezaposlenih, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 6,3%. Gotovo 12 milijuna zaposlenika također je predmet zahtjeva za djelomičnom nezaposlenošću od strane njihovog poslodavca, a što financira država.

Angela Merkel pozdravila je koalicijski dogovor oko plana za kojeg smatra da je “kamen temeljac” oporavka njemačke ekonomije, ali i za njenu modernizaciju. Vicekancelar, Olaf Scholz, sa svoje strane govorio je o “paketu mjera za brzi izlazak iz krize”. Kazao je da će se ovaj stimulativni plan dijelom financirati dodatnim kreditima. Od 156 milijardi eura duga koji je Bundestag odobrio u ožujku, 60 milijardi eura je već iskorišteno.

Sporazum je podijeljen je u dva dijela: prvi je vezan za cikličke mjere oslobađanja tereta krize domaćinstava i poduzeća s jedne strane, te ulaganja u modernizaciju i zelenu ekonomiju s druge strane. Ministar gospodarstva Peter Altmaie kaže da je to “najcjelovitiji plan ekonomskog oporavka u njemačkoj povijesti”. Pomažemo malim i srednjim poduzećima nudeći im pomoć i građanima, usredotočujući se na područja budućnosti. Digitalizacija i mobilnost, ključevi su moderne i jake Njemačke”, rekao je Altmaie.

Lavovski udio pripada prvom paketu, koji iznosi gotovo 80 milijardi eura, od čega se 20 milijardi sastoji od općeg smanjenja stopa PDV-a s 19% na 16% i sa 7% na 5% u sljedećih šest mjeseci. 11 milijardi se također mobilizira za snižavanje poreza za potporu obnovljivim izvorima energije, što je električnu energiju činilo skupom u Njemačkoj. Obitelji će također koristiti bonus od 300 eura po djetetu, dok će tvrtke imati koristi od poreznih olakšica.

Vrijedan 50 milijardi eura, drugi dio plana odnosi se na ulaganja i podršku istraživanju i inovacijama kako bi se modernizirala i ozelenila njemačka ekonomija. Za razvoj centrala za proizvodnju vodika planira se posebno izdvojiti 7 milijardi eura, kao dio nacionalne strategije koja se dovršava u ovom polju. Za promociju električnog automobila i ugradnju postaja za punjenje mobilizirat će se 6,7 milijardi.

Vrlo kontroverzna mjera premija za uništavanje starih automobila, koju je Unija CDU-CSU tražila, nije izglasana. Sa svoje strane, SPD također nije progurao brisanje dugova općinama koje su najviše financijski nastradale. S druge strane, polovinu profesionalnog poreznog deficita za 2020. i 2021. godinu nadoknadila će savezna vlada, a općine će dobiti nekoliko milijardi potpora za digitalizaciju njihovih usluga.

„Ovaj paket ne jamči da ćemo se nakon krize osjećati bolje nego prije. Ali barem bismo trebali učiniti bolje nego u mnogim drugim zemljama“, zaključio je predsjednik CSU-a Markus Söder. Peter Altmaier nada se da će se prvo gospodarstvo u Europi vratiti na razinu prije koronavirusne krize do druge polovice 2022. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
29 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Barba
Gost
Barba
10 mjeseci prije

Evo i Hrvatska samo što nije!

piždro
Gost
piždro
10 mjeseci prije

aaajoooj kad vidim ovu utvaru…ova je sveijednu zelju soroševu i njemu slični ispunila..a njemačkog naroda ? – bogami ni jednu.

Zax
Gost
Zax
10 mjeseci prije

Dakle odgovor na smanjenje prihoda je smanjiti ih jos i vise te povecati rashode i posljedicno dugove. To Trump radi zadnje tri godine. Nije funkcioniralo u americi nece ni u njemackoj. Jedina posljedica ce biti rast dugova.

John Galt
Gost
John Galt
10 mjeseci prije
Reply to  Zax

To je samo djelomično točno. Smanjenjem poreza i pojednostaljenjem poreznih zakona kroz smanjenje priznatih poreznih odbitaka dokazano je kroz povijest rezultiralo povećanjem poreznih prihoda jer se smanjuje poticaj izbjegavanju plaćanja poreza. Lakše je platiti sada smanjeni porez nego platiti poreznog savjetnika koji će skupo naplatiti svoju uslugu. Također, u SAD-u je zbog povećanja gospodarske aktivnosti zbog smanjenja poreza prikupljeno više poreznih prihoda za vrijeme JFK-a, Reagana i Busha mlađeg. Druga stvar je financiranje državne potrošnje kroz zaduživanje ili tiskanje novca. Fiskalna disciplina, odnosno potrošnja države u razini skupljenih prihoda od vlastitog gospodarstva političarima nije u interesu. Niska inflacija, od 1,5… Pročitaj više »

Zax
Gost
Zax
10 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt to se zove Reaganomics. I ne funkcionira sto se pokazalo u praksi. Ova kriza danas je samo posljedica reaganove ekonomske politike smanjivanja poreza u ocekivanju da se tako rasti porezni prihodi. Ideja miltona fridmana

John Galt
Gost
John Galt
10 mjeseci prije
Reply to  Zax

Nije točno. Zbog Reaganomics su i SAD i UK pod Thatcher ekonomski znatno napredovali. Zbog Reagana je i ekonomija u SAD-u još i pod Clintonom bila odlična. Postoji puno izvora na internetu koji govore kako smanjenje poreza povećava porezne prihode državne blagajne. Milton Friedman je bio genijalac koji danas nedostaje.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Zax

Zax

Mani se ekon.doktrina.
Ovdje pričamo samo o – smanjenju poreza. A kako se niti jedan drugi porez ne povećava govorimo o smanjenju poreznog opterećenja.
Pogledaj što je Lafferova krivulja. Na osi x porezna stopa, na y, prihodi države od poreza. Pravilna sinusoida sa max na 50% stope poreza.
Porezna stopa od 0 isto kao i 100%- znače 0 prihoda za državu. Nikome se ne isplati poslovati sa tako velikim poreznim opterećenjem.
Naravno, ne tvrdi se da je 50% optimalna stopa…zavisi…
Sa ovolikim porezima, smanjenja su dobrodošla za ekonomiju.

mladen3x
Gost
mladen3x
10 mjeseci prije
Reply to  Zax

Ne smanjuju se svi porezi.Valjda postoje kategorije poreza koje se u razvijenim državama reguliraju prema zakonu tržišta.Npr.imaš PDV i porez na dobit.Ukoliko neki proizvođač automobila ima malu dobit,znači da uplačuje i mali porez na tu dobit.Tu dolazi do intervencije vlade i tom proizvođaču se smanjuje PDV prilikom kupnje dijelova i automatski mu se daje mogučnost da spusti cijenu na tržištu i poveča prodaju a s povečanjem prodaje ima veču dobit a time je i veči prihod iz poreza na tu dobit.Ovo je rečeno figurativno,u zbilji se radi na drugačije načine,daju se olakšice za kupnju resursa i energije i olakšice za… Pročitaj više »

John Galt
Gost
John Galt
10 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

Ne možeš pogodovati jednom proizvođaču smanjenjem PDV-a. Pdv može biti smanjen samo skupini proizvoda ili usluga. Recimo na dječje pelene. Tvoji daljnji navodi doslovno opisuju korupciju i ortački, “crony” kapitalizam.

sobravia
Gost
sobravia
10 mjeseci prije

EU je Njemačka prčija. Također ti isti Njemci (bezmudi), bespotrebno opterećeni kriminima drugog svjetskog rata, stvorili su idealnu podlogu za ponovno bujanje cionizma i islamizaciju EU hordom neandertalaca. Tko još to shvatio nije, nema mu pomoći.

Slovenac
Gost
Slovenac
10 mjeseci prije

Vi ste kolonija svabska mozda i mi ali ne toliko kao vi vase kao vase more samo to je razlog sto ste jos na mapi jebe se svabi za neke slavene sto imaju neko pecenje na obali to je peopala stvar

sobravia
Gost
sobravia
10 mjeseci prije
Reply to  Slovenac

Slovenac, nisi baš bistar u glavi ??!
Kome će Švabo prodavati svoje visokotehnološke proizvode bez carine.
Nama Bakancima. A sorry, vi slovenci niste Balkanci…

Zlovacki zlokaki
Gost
Zlovacki zlokaki
10 mjeseci prije
Reply to  sobravia

Zlovenci su zlokaki

Tihi
Gost
Tihi
10 mjeseci prije
Reply to  sobravia

Nije to slovenac. Taj se dotepel u sloveniju!

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
10 mjeseci prije
Reply to  sobravia

Pa Azijatima, jer vas vise nema, a nemate ni para. Da, sigurno mu je balkansko trziste prioritet.

PROTIV merkel
Gost
PROTIV merkel
10 mjeseci prije

Srpska dijaspora plati poreze Nemacki … a ne Srbiji

Staljin
Gost
Staljin
10 mjeseci prije

Pretpostavljam da nije spomenut iznos provizija, naknada i šutnje. Moramo imati na umu da što je više novca u igri to je lakše izvući taj novac bez dizanja prašine. Zamislite koliko bi dobra bilo učinjeno da netko da Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni tolike novce.

Stota petoljetka
Gost
Stota petoljetka
10 mjeseci prije

Merkel je vjerojatno posljednji politicar drzavnik,nakon nje vjerojatno dolazi i u njemackoj populist i nacionalist na vlast, tipa putin,trump,orban,erdogan a onda jao si ga nama,sa tim populistickim kretenima.

mars
Gost
mars
10 mjeseci prije

@ Stota petoljrtka – Merkel drzavnik…hahahahaha. Politicar da, ali drzavnik? Ogromna je razlika izmedju politicara i drzavnika kao i izmedju kravlje podguzne muhe i lava.

Nik
Gost
Nik
10 mjeseci prije

Zanimljivo kako se u krizi radi u njemackoj se smanjuju porezi a ista da Njemačka je grckoj povećala poreze kada je bila u krizi u biti uvjet za mmf…

annabella
Gost
annabella
10 mjeseci prije
Reply to  Nik

Ovako se izlazi iz krize, nije to neka revolucionarna novost. Manji porez, veća zaposlenost, veća potrošnja, brži obrtaj novca i privreda se pokreće. Svaki imalo educirani i objektivni ekonomista će to potvrditi. Jedini uvjet za to je da si možeš dozvoliti da sam određuješ svoju ekonomsku politiku.
A Grčka je nešto drugo, Njemačkoj nikad nije bila na umu pomoć Grčkoj nego:
a) izvlačenje kapitala (većina pomoći Grčkoj je završila u stranim, većinom njemačkim bankama)
b) poruka ostalim državicama što će se dogoditi ako postanu neposlušne i pokušaju voditi svoju ekonomsku politiku samostalno. Zato su nagazili Grke tako okrutno, primjera radi.

Linda
Gost
Linda
10 mjeseci prije

Dobro ce nam doci ovih 300 eura po djetetu

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Vrlo lako se to rijesi svuda oporezujes onih 1-2% sa progresivnim porezom (swedski sistem) a ljude oslobodis velike vecine dadzbina jedno 35 godina ….dok se svjetsko bogatstvo ponovo ne rasporedi ravnomjerno…..To predlazem ovoj Andjeli jer se ona zalaze za fina i mirna rijesenja 🙂

finansijske gubitnice
Gost
finansijske gubitnice
10 mjeseci prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/jetzt-doch-dax-aus-fuer-lufthansa-71070886.bild.html

Stota petoljetka
Gost
Stota petoljetka
10 mjeseci prije

Balkanjerosi dociraju Njemackoj ekonomska rijesenja,jel to neki vic?
Pa dobro kad ste takvi strucnjaci,zasto tako genijalna rijesenje ne primjenite kod kuce.
Svadjate se tko je ovisniji o kreditima i pomoci,umjesto da svojim radom,znanjem i genijalnim ljudskim potencijalom pokazete Merkel kako se stvara drzava blagostanja.
Gledam neki dan na HTV uspjesnog hrvata poduzetnika Keruma, covjek objasnjava ekonomiju i kako postati uspjesan poduzetnik i politicar,sa druge strane imate pernarov model ekonomije,jel to je taj balkanski ekonomski genijalitet?

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Sta bi sa hotelom Marijan, zavrsil to Kerum il su mu bankari zavrnuli pipu?

alex
Gost
alex
10 mjeseci prije

Dobra vijest za Hrvate da se Njemačka ubrzano oporavlja…Irska također.😂

švapskiGej
Gost
švapskiGej
10 mjeseci prije

malo morgen .. naštancali su dugove koje bi drugi trebali vračati ? Ma da nebi, Hvala ! Vojnikuša je smanjila porez i pobila konkurenciju .. pa da- u socijalističkom tipu privrede koji ona zagovara, gdje se država petljau privatni sektor i nasilno nabija industrijsku politiku, u zemlji gdje se krade na sve strane sve okolne EU zemlje ( Njemačka) , u zemlji gdje se radi planska privreda a ponuda i potražnja su dio “brainwasha” stanovništva …izgleda, logično je da je to “spas”…samo taj spas je samo tu za nju i njezine .. vi ćete stenjati pod jarmom dugova tri generacije… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik