Njemački predsjednik ‘opravdavao’ stav o kasetnim bombama

Frank-Walter Steinmeier
9 komentara

Berlin ne može i ne treba da se meša u kontroverznu odluku Vašingtona da Ukrajini isporučuje kasetnu municiju zabranjenu u većem delu Evrope, rekao je predsednik Frank-Valter Štajnmajer ZDF-u u intervjuu u nedelju, čak i dok je ostao pri svojoj vodećoj ulozi u potpisivanju ugovora sa Nemačkom sporazum koji je zabranio to oružje.

“Tačno je da je savezna vlada u Njemačkoj zabranila takvu municiju i da je Njemačka protiv takve isporuke”, rekao je Steinmeier , objašnjavajući da je potpisao Konvenciju o kasetnoj municiji dok je bio ministar vanjskih poslova 2008. godine.

“Ali ne možemo, u trenutnoj situaciji, blokirati Sjedinjene Države”, priznao je predsjednik, iako je insistirao da je “njemački stav protiv upotrebe kasetne municije opravdan kao i uvijek.”

Potez koje su SAD objavile prošle sedmice izazvao je zabrinutost čak i među američkim saveznicima. Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija i Španija su sve registrovale svoje prigovore na to da SAD šalju oružje Ukrajini, navodeći poznatu evidenciju o oružju u nanošenju štete nevinim čak i nakon što je rat završen.

Njemački poslanik Ralf Stenger, član vladajuće stranke SPD, objavio je u petak svoje protivljenje da SAD snabdjevaju Ukrajinu oružjem koje je “s pravom međunarodno zabranjeno” . Oni koji “djeluju u ime međunarodnog poretka i vrijednosti ne isporučuju takvo oružje, čak ni u Ukrajini”, napisao je on, u onome što se činilo kao iskopavanje u Vašingtonu

Bivši zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrey Melnik, koji je izazvao kontroverzu tokom svog mandata kao izaslanik Kijeva u Njemačkoj, rekao je Stengeru i drugim zapadnim saveznicima Ukrajine koji su iznenada bili sramežljivi od oružja da “idu do đavola sa svojim savjetima” u odgovoru njemačkom poslaniku na Tviteru, tvrdeći Patnja Ukrajinaca nadmašila je sve druge potencijalne zabrinutosti ili posljedice. Melnik je u više navrata optužio Njemačku da nedovoljno podržava ukrajinsku vojsku, bilo da ne šalje dovoljno oružja, ne šalje dovoljno novca ili šalje oružje i novac presporo.

Zabranjena u 120 zemalja prema sporazumu UN-a iz 2008. godine, kasetna municija širi brojne manje “bomble” preko ciljanog područja, od kojih mnoge ne uspijevaju odmah eksplodirati i umjesto toga se skrivaju u čekanju nekoliko nesuđenih civilnih ili životinjskih godina na putu da izgube ud ili njihov život. SAD, Ukrajina i Rusija su među nacijama koje nisu zabranile njihovu upotrebu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pokušao je odbraniti smrtonosne bombe kao neophodan “most” za ukrajinsku vojsku za koju je rekao da joj brzo ponestaje konvencionalnih artiljerijskih granata, insistirajući na tome da je Kijev obećao da će minimizirati rizike za civile. Zamjenik ministra odbrane za politiku Colin Kahl otišao je toliko daleko da je tvrdio da bi pobjednička Rusija bila gora za ukrajinske civile nego da im udove raznese zalutale bombe.

Frank WalternjemačkaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
GMBH
9 mjeseci prije

To je ta zelena tranzicij na kojoj se bazira aktualna njemačka vlada i mantranja Grete Thunberg. Sadnja kazetnog streljiva i održivi razvoj.. preživjelih i sakatih. Oni da tu ne mogu ništa? Laž, da hoće mogu sprječiti ali.. lakše je poncijepilatski trkeljati nebi se šteli mešat. Šta ne kaža ako će USA slati zabranjeno kazetno streljivo Njemačka neće slati nikakovo, pa da vidimo..

Anto
9 mjeseci prije

Njemacka je u velikoj ekonomskoj krizi zbog nepravednih sankcija Rusiji.

Ivan
9 mjeseci prije

Sve one zemlje koje su slale oruzje u Ukrajinu umjesto da su zagovarale mir i isprijecile nistariju Zelenskog u provokaciji Rusije, treba nauciti pameti i isporuciti im njihovo oruzje zracnom postom. Cudi me da Rusi imaju toliko strpljenja i da im jos nisu poslali paklenu opomenu?

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Ruska kazetno streljivo je štetno i opasno.
Mi imamo korisno i ljubazno…
Bijela kuća

P.S.
Dobro je znati…
Da je Konvenciju o zabrani kazetnog streljiva potpisala i Sveta Stolica.
Jer ako netko krene na juriš zauzeti Vatikan…
Švicarska garda ga neće njime gađati.

MrKamenjarac
9 mjeseci prije

…gospodin steinmajer je okoreli fasista isto kao i pistorius zajedno sa 90% nemaca i onih koji se tako nazivaju….

Nekoime
9 mjeseci prije

USA možda nisu svjesne kako Sarmati i Posejdoni NISU zabranjeni. A i Crvena se armija u Berlinu osjeća kao kod kuće.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

pobiti svu stoku ..zasaditi kazetno streljivo

Max
9 mjeseci prije

Oni ne smiju ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI