Njemački stav o isporuci tenkova Leopard Ukrajini

Leopard 2
12 komentara

Berlin nema neposredne planove za slanje glavnih borbenih tenkova njemačke proizvodnje Leopard u Ukrajinu. To je rekao Lars Klingbeil, ko-lider Socijaldemokratske partije (SPD), koja je članica njemačke vladajuće koalicije.

Uprkos najavi isporuke 40 borbenih vozila pešadije Marder i baterije za vazdušnu odbranu američke proizvodnje Patriot Kijevu ranije ove nedelje, Berlin je bio pod pritiskom da učini još više za Kijev u svom sukobu sa Moskvom, kao i da obezbedi teški oklop.

Klingbeil je u subotu za N-TV rekao da bi za isporuku tenkova Leopard Ukrajini bila potrebna koordinacija sa stranim saveznicima i da se ne može dogoditi jednostrano.

“Nijedna zemlja ne isporučuje teške borbene tenkove poput Leoparda 1 ili 2” Vladi Zelenskog, objasnio je on.

Međutim, ko-lider SPD-a nije odredio njemačke isporuke teškog oklopa Ukrajini u budućnosti.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u subotu da Varšava neće dati Kijevu svoje tenkove Leopard 2 “bez šire koalicije” zemalja koje su spremne da učine isto. Ponovio ga je i predsednik finskog komiteta za odbranu Antti Hakanen, koji je rekao da će Helsinki obezbediti svoje leoparde ako se takva odluka donese na evropskom nivou. Čak i u ovom slučaju, finski doprinos bi bio „mali“ jer daje prednost vlastitoj odbrani.

Njemačka je u četvrtak najavila planiranu isporuku “lakih tenkova” Marder u zajedničkoj izjavi sa SAD, u kojoj je potvrđeno da će slati borbena vozila pješaštva Bradley u Ukrajinu. Dan ranije Francuska je objavila da će Kijevu poslati oklopna borbena vozila AMX-10.

Isporuke su “signal da zapadna alijansa djeluje u bliskoj koordinaciji i nastavlja jačati Ukrajinu”, rekao je Klingbeil u intervjuu za mrežu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Nijedna zemlja NATO-a do sada nije objavila planove za snabdijevanje Ukrajine glavnim borbenim tenkovima zapadne proizvodnje. Neimenovani američki zvaničnik izričito je odbacio transfer američkih tenkova M1 Abrams u Kijev, objavio je Washington Post u srijedu.

Ruska ambasada u Berlinu je sugerirala da je Njemačka samo pristala poslati Mardersa u Kijev “pod značajnim pritiskom Washingtona, djelujući u skladu s destruktivnim obrazloženjem transatlantske solidarnosti”. To je “moralna linija koju njemačke vlasti nisu smjele prijeći”, s obzirom na ratne zločine koje su nacisti počinili u Sovjetskom Savezu tokom Drugog svjetskog rata, dodaje se u saopštenju.

Leopardnjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Nemačka je u oba svetska rata iskorišćena, opet će! Zavera protiv Slavena je očigledna a oko Nemačke vidimo da i dan danas mnogima još uvek ( i pored svega i pored vremena koliko je porošlo) nisu ” vidici otvoreni”.

nekoime
1 godina prije

Tko pošalje Leoparde, dobit će T-14. S posadama. Ruskim.

tihobl
1 godina prije

NATO opasno guli svoje zalihe – vec je stifao do leoparda, abramsa i leklerka. Posade terminatora se vesele.

Beoo
1 godina prije

Fuj pljuc svi koki naoružavaju smrada sotonskog zelenskog

Max
1 godina prije

Dakle ništa od toga, Što je očekivano jer bi se zamjerili Rusiji a skupi tenkovi bi pali u Ruske ruke.

anti antifa
1 godina prije

neće slat jer se leopard 2 nije nešta iskazao u borbama, kurdi su turske leoparde 2 rasturili ko beba zvečku.taj tenk je precjenjen, misli se da zato što je njemačko je dobro a nije.

Klica
1 godina prije

Realno na ovom terenu Leopard se ne bi dobro proveo protiv T90. Leopard je jedino brzi od njega, dok je T90 razornijeg topa, puno je laksi i pokretljiviji sto je po toj kaljuzi nemala stvar. Bas kao sto su se tada proveli njemacki Tigrovi na istocnom frontu, ne bi se bolje proveli ni Leopardi, niti americki Abramsi

mikiyugo
1 godina prije

Za Nemce vredi ona poslovica :vuk dlaku menja ali…. ili kako mi to kazemo: govna ostaju govna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI