Njemačkog lidera u Kini dočekala zamjenica gradonačelnika

Olaf Scholz u Kini docekan od strane zamjenik gradonačelnika
60 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz otputovao je u nedjelju u posjetu Kini visokog profila u nastojanju da ojača ekonomske odnose između dvije nacije usred rastućih tenzija između zapadnih zemalja i Pekinga oko trgovinskih i političkih pitanja.

Kancelar je, u pratnji velike delegacije ministara i najviših rukovodilaca kompanija, uključujući Siemens, BMW i Mercedes, stigao u jugozapadni grad Chongqing, industrijsko središte sa populacijom od preko 30 miliona stanovnika.

Scholz je u Kinu otišao na poziv premijera Li Qianga, ali su na aerodromu njegovu delegaciju dočekali dogradonačelnica Chongqinga Zhang Guozhi i ambasador Kine u Njemačkoj Wu Ken.

Njemački lider bi trebao posjetiti finansijski centar Šangaja u ponedjeljak, prije nego što u utorak otputuje u glavni grad kako bi se sastao sa kineskim liderom Xi Jinpingom i premijerom Li Qiangom. Trodnevno putovanje, drugo i najduže otkako je preuzeo dužnost 2021., navodno ima za cilj jačanje poslovnih veza s drugom po veličini svjetskom ekonomijom, uprkos američkim pozivima na “razdvajanje”. Takođe se očekuje da će razgovarati o prevazilaženju razlika oko rusko-ukrajinskog sukoba i tenzija oko Tajvana.

„Kina ostaje zaista važan ekonomski partner“, rekao je Scholz novinarima u petak, obećavajući da će pokušati da obezbedi fer konkurenciju nemačkim kompanijama koje posluju u Kini. Posjeta dolazi uprkos tome što zapadni partneri Njemačke pooštravaju stisak trgovine s Pekingom, a SAD ispituju rizike nacionalne sigurnosti koje vjerovatno predstavlja kineska tehnologija. Kina negira bilo kakvu nepravdu, kritikujući sve optužbe kao politički motivisanu i nelojalnu konkurenciju.

kinanjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
վիշպա
14 dana prije

Sigurno je ta zamjenica gradonačelnika uradila nešto grdo pa je kaznili mjerom ponižavanja.

tuf
14 dana prije

Hahahah Šolc došao u obilazak modernog industrijskog čuda i dobio prijem tek za jednu razinu iznad bilo kojeg turista – putnika namjernika. Neka. Njemačka je ovim prostorima nanjela mnogo zla i zaslužuju da ih se ovako spušta na zemlju.

tihobl
14 dana prije

Sramota.
Dodika u Kini docekuju nacelnici provincija, jer po protokolu to je rang entiteta BiH.
Solca je docekala zamjenica gradonacelnika, a Analenu carinik i pasoska kontrola.
Stvarno je sramota kad nisi ni do koljena Dodiku.

Dokurčilomi
14 dana prije

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha cijeli svijet se zahebaje sa “jakom” Njemačkom. E što ameri uradiše od vas. Slušajte ih i dalje.

Schwarze Hunderte
14 dana prije

A hebi ga ! Realno
.. Toliko i vrijedi 🤷

Crescent
14 dana prije

Jedno radu Amerikanci nesto drugo provaju Nijemci to nece raditi. Sudbina svijeta je dva bloka.

xyz
14 dana prije

Kina dobro zna, da Njemačka i nema pravog predsjednika. Njemačka ima američkog lutka, koji uništava Evropu…. Temu primjereno je Kina i dočekala njemačku odnosno proameričku delegaciju.
Njemačka je danas kao američka kolonia u svjetu manje vredna od makovog zrna.

Haso
14 dana prije

Došao Kineze nagovarati protiv Rusa, a otišao posran i popišan…
Otišo si, al sarme probo nisi…

Max_mo
14 dana prije

Kako je počelo u zemljama istoka i juga ove klaunove iz zemalja “zapadnih vrijednosti” poput Olaf-a Scholz-a dočekivat će u najboljem scenariju presjednici mjesnih zajednica.

Rat i Mir
14 dana prije

Ništa bolje nije ni zaslužio, jer Kini samo prijete i govore šta trebaju da učine, kao da je EU neka velika sila. Bez hrane, bez resursa, bez oružja, EU upravo postaje Afrika dok Afrika ide naprijed i rješava se šugavih kolonijalista koji su gradili svoja carstva na njihov trošak, ali tome je došao kraj jer je Putin nakon propalog sporazuma Minsk2 napokon rekao dosta

Dawor
14 dana prije

😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

Jere
14 dana prije

Prilikom idućeg posjeta Kini, njemačkog će kancelara dočekati podvornik popravnog doma.

abc
14 dana prije

Zapadna Evropa bi u savezu sa Rausijom bila največa svetska sila u svim pogledima. A ovako če je mržnja prema Rusiji veoma skupo koštati.

onaj najglu...Dalton
14 dana prije

”Teško se sjetiti neke druge zemlje koja je napravila bržu tranziciju od cijenjene moćne države do impotentnog međunarodnog rugla, nego što je to učinila Njemačka tijekom posljednje dvije godine.”

Nepoznati priučeni mislilac

P.S.
Iz rubrike ”K nozi…”

Njemačkim Zelenima ne trebaju nuklearna energija i ruski plin. 
A za 10 godina će reći da izbijanje iskri iz kamenja nije ekološki prihvatljivo…
Da je bolje sjediti bez vatre.

Bruno
14 dana prije

Dećko bi švercao plin i naftu preko KIne. Zašto ne. Najviše alkohola u SAD se prodavalo za vrijeme prohibicije. OPet će biti jeftiniji nego američki. Zato se Ameri bune. Zaradili Rusi, zaradili KInezi, a švabe će biti nagužene. Ala je lepo biti glup, tako nekako ide ona pjesmica. Imaju na carini glupomjer. I ako ne pokažeš dovoljnu inteligenciju, nemaš pristup višim dužnosnicima. Čujem da je pregorio kada je prošao Šolc.

Mali zloco
14 dana prije

Olaf isti jedan lubenicar sto kod nas na pijaci prodaje lubenice.

Josip
14 dana prije

Jel svapski glupan shvatio poruku?

Max
14 dana prije

Eto koliko ga cijene.

Gad
14 dana prije

Pa OK, tu su negdje po rangu.

Mat
14 dana prije

Mozda je ovo zaostala 1.April-ska sala?

BanOvan
13 dana prije

Veži Šolca, gdje ti Xi kaže.

Ico
13 dana prije

Olaf Scholz je najobičniji cirkusant, lik bez integriteta, jadnik koji po svoje mišljenje ide u američku ambasadu u Berlinu.

Ico
13 dana prije

Olafa Scholza u Pekingu dočekala zamjenica voditelja gradonačelnikove kobile.

Ico
13 dana prije

Olafa Scholza u Pekingu dočekala zamjenica ravnatelja Zološkog vrta, te je dopustila, na Scholzovu molbu da bananama nahrani majmune! Majmuni su bili zadovoljni, počašćeni i zahvalni na druženju s Olafom Scholzom!

Վիշապ
13 dana prije

Šta je onaj šta lopovu kesu drži?

Mir Gospodnji neka bude di gost sotona nije. Zdravi i veseli bili. Bog! Bog!

Antee
13 dana prije

Tako su i Usralu dog Laven vratili kući putničkom klasom …kroz bašte i prečace stare hahahahahahaha…kroz carinu ju provukli da ne šverca štagod….

Nesko
13 dana prije

Pa evo koliko su Nemci, nezavisni. Pre nešto više od desetak godina zadesim se ja u Nemačkoj, u jednom autobusu sa grupom naših ljudi. Uglavnom Srba, ali je pola nas imalo dvojna drzavljanstva, dakle i srpsko i hrvatsko. Ja lično imam jos i drzavljanstvo USA, a u Nemačku sam iz Beograda doputovao, ušavši u Nemačku sa USA pasošem. Nemački policajci su bili veoma drski i prema Srbima i prema Hrvatima. Bilo nas je otprilike,pola,pola. Nemci su bili veoma neugodni, drski i krajnje bezobrazni. Ali mene kada sam pokazao USA pasport, nisu smeli niti pitati gde idem, niti bilo što drugo. Bili su mirni, kao male mace. Nisam se sa njima raspravljao,već sam ih jednostavno ignorisao i kasnije smo svi zajedno nastavili dalje, ka Cirihu. A inace neke su putnike terali da pokazuju prtljaga, dokumente, novac koji nose i svašta, nešto.

Voltaire
13 dana prije

Ovaj sluga Amerike – potrcjo ispuhao ka ofucani kurton 🙂

Voltaire
13 dana prije

Koja glupa Europa !! Kolonija USA…da su bili pametni i udruzili se sa Rusima – jeftina energija, 60 % svih svjetskih resursa..gdje bi nam bio kraj, ovako laganini krepajemo 🙂

Mrdo
13 dana prije

Evo me 😛

Miro
13 dana prije

“Ostatak” Svijeta nije ono što je nekad bio. Manjinski kolektivni zapad ima senilnog lidera i nekoliko nebitnih pomoćnika koji imaju tretman služinčadi.

Steve
13 dana prije

Sholtzie, šta ti još treba pa da skapiraš u kom si rangu…

Tomislav
13 dana prije

Meni nije jasno kako moze Njemacka ista uvesti iz Kine van EU propisa. Zasto po tome ne bi isao hrvatski premjer i sklapao sporazume s Kinom?
Dalje koliko ja razumim, ne postoji ni nacionalna carina nego samo EU carina.

gogo
12 dana prije

njemačka je pripizdina za kinu !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI