‘’Novinar’’ Bilal Kareem, nekadašnji miljenik zapadnih medija, izlazi iz zatvora u Idlibu s novootkrivenim kritičkim pogledom na džihadističke prijatelje

Bilal Kareem
12 komentara

Američka medijska ličnost i plodan zagovornik antivladinih islamističkih boraca u Siriji sada kaže da grupa koju je podržavao muči ljude u gradu Idlib i da je i sam zlostavljan dok je bio u pritvoru.

Bilal Abdul Kareem jedna je od živopisnijih osoba u dugotrajnom oružanom sukobu u Siriji. Jednom kada su se glavni mediji obračunavali sa legitimnim novinarskim izvorom tokom bitke za istočni Alep, pao je u relativnu nemilost na Zapadu nakon što su razotkrivene njegove bliske veze sa džihadističkim snagama.

Ove nedelje dao je intervju u kojem se osuđuje zlostavljanje džihadističkih militanata koji trenutno kontrolišu Idlib, grad na severu Sirije, optužujući ih za mučenje zatvorenika. Sada begunac, Kareem kaže da je i sam bio zlostavljan dok je bio u njihovom pritvoru.

Intervju objavljen u petak od strane Middle East Eye sa sjedištem u Londonu (MEE) prikazuje sumornu sliku života u Idlibu pod vlašću Hai’at Tahrir al-Shama (HTS), trenutne tamošnje pretežne vojne sile. Kareem kaže da je lider HTS-a Abu Mohammad al-Julani “nesposoban da vlada”. Al-Julanija je američki Stejt department naveo kao “globalnog teroristu”, koji mu je ucenio glavu na 10 miliona dolara.

„Sumnjam da postoji jedan od sto ljudi koji bi vam čak mogao reći ko je predsednik Vlade spasa, jer svi znaju da on ne poseduje moć“, rekao je Kareem. Navodnu vladu predvodi premijer, a funkciju trenutno obnaša Ali Keda, bivši bezbednosni zvaničnik u islamističkom savezu.

Kareem je istakao mučenja u zatvorima pod kontrolom HTS-a i da mu je lično više puta prećeno fizičkim nasiljem nakon što je uhapšen u avgustu 2020. Ostali zatvorenici nisu imali tu sreću, rekao je.

„Gotovo svakog dana svake nedelje morao sam da slušam krike mučenja na samo nekoliko metara od sebe. Svi u zatvorima mogu čuti torturu“, rekao je MEE.

Kareem je pušten u februaru i kaže da se sada nalazi izvan teritorije koju kontroliše HTS, plašeći se odmazde. Tvrdi da je njegovo hapšenje podstaknuto kritikom vladavine HTS-a u Idlibu, a posebno njihove upotrebe mučenja, za koju smatra da je protiv šerijatskog zakona.

Došli su na vlast … i onda počinju da rade i druge stvari osim onoga što su rekli. Obećali su da će dovesti islamsku vlast. Nisu to uradili. Obećali su da će doneti pravdu. Nisu to uradili.

Dodao je da HTS opravdava ono što čini zatvorenicima tvrdeći da to nije mučenje. Rekao je da je jednom prilikom rekao džihadističkom zvaničniku tokom rasprave o tom pitanju: „Počinjete da zvučite kao Amerikanci: „Ne nazivamo to mučenjem. Mi to nazivamo poboljšanim tehnikama ispitivanja. ’Mučenje pod bilo kojim drugim imenom i dalje je mučenje’.“

Optužbe su prilično zapanjujuće. Godinama je ostao pristalica nekih od najbrutalnijih džihadističkih grupa koje se bore protiv sirijske vlade. Jedan od njegovih prvih dužih intervjua bio je sa Abu Firasom al-Surijem, visokom ličnošću Al-Nusra fronta, koji je kasnije ubijen u američkom vazdušnom napadu u aprilu 2016. godine.

HTS je formiran u januaru 2017. spajanjem nekoliko džihadističkih grupa, uključujući Al-Nusru, čiji je osnivač i vođa trenutni šef organizacije.

2016. godine bio je među ljudima koji su publici na CNN-u i Al Jazeeri objašnjavali kako se civilno stanovništvo istočnog Alepa suočava sa neizbežnim uništavanjem od strane sirijske vlade, koja je u to vreme trebalo da je preuzme grad od islamističkih boraca. Suprotno predviđanjima da su mu dani izveštavanja odbrojani, Kareem je napustio grad sa svojim prijateljima džihadistima, objavljujući video snimak maskiranog borca koji je na izlasku nosio, kako je tvrdio, pojas samoubistava.

Bilal Kareemsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

E to se zove prevaspitavanje,znam još neke koji bi trebalo da prođu sličan tretman kao i ovaj bradonja !

burt
2 godine prije

Bilal Abdul Kareem nije nikakav islamistički zločinac ni kriminalac, on je novinar koji je u ratnim sukobima na licu mjesta prenosio izvještaje, bio opkoljen u Aleppu i kasnije sa linije fronta u Idlibu, ako je intervjuirao razne pobunjeničke i islamističke zapovjednike to ne znači da je zločinac i kriminalac, nikad nije nosio oružje i pucao na suprotnu stranu niti je bio član neke vojne islamističke organizacije, u vezi zatvora i mučenja Sirija je diktatura u kojoj se politički protivnici muče a vlast dobija i ruši silom a mučenja u sirijskim zatvorima nisu ništa novo niti neuobičajeno i sve zaraćene strane su mučile a još su odavno poznati Hafezovi pustinjski zatvori u kojima je mrak progutao njegove protivnike, Bilal Abdul je završio u zatvoru jer je kritizirao metode vladavine HTS-a i to je dokaz da on nije nikakav islamistički terorista ispranog mozga, njegovi ratni izvještaji i reportaže su dragocjeni dokaz kako… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio burt
So baby talk to me
2 godine prije

kakva faca gospode

Davor drugi
2 godine prije

Vidi se po njegovoj fizionomiji i da je riječ o osobi enormnog intelektualnog potencijala, novinarske neovisnosti, korektne nepristranosti koja ničim ne može biti dovedena u pitanje, tako da sva njegova izvješća treba uzeti kao relevantna.

македонец🇲🇰
2 godine prije

seme mu j

Scorpiorex
2 godine prije

Carma jee murva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI