Novinar Watergatea opisao Trumpov snimak kao ”čvrst dokaz”

Trump
38 komentara

Ranije u nedjelju, Washington Post objavio je snimak telefonskog poziva između odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, državnog sekretara Georgiae Brada Raffenspergera i državnog generalnog savjetnika Ryana Germany, u kojem je predsjednik izjavio da „nema ništa loše u tome da se kaže, znate, hm, da ste ponovo računali“.

Novinar koji je pomogao da se pokrene legendarna istraga Watergate, Carl Bernstein, reagovao je na procurile „Trumpove snimke“, oglasio se u nedjelju, nazivajući ih „čvrstim dokazima“ i napominjući da ovo „nije deja vu“, već da je daleko gore od Watergatea “.

„U bilo kom drugom zamislivom trenutku u istoriji SAD, ovaj snimak bi rezultirao da liderstvo obje stranke zahtjeva trenutnu ostavku predsjednika Sjedinjenih Država“, tvitovao je Bernstein u nedjelju.

Politički skandal Watergate 1972-1974 doveo je do saslušanja o opozivu predsjednika i ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona, jer je njegova kampanja optužena za angažovanje počinilaca koji su provalili u sjedište Demokratskog nacionalnog komiteta u poslovnoj zgradi Watergate u Washingtonu.

Bijela kuća je 1974. objavila audio kasetu na kojoj Nixon i pomoćnik kampanje Harry ‘HR’ Haldeman razgovaraju kako da spriječe FBI da otkrije provalu“.

Šta je na „Trumpovom snimku“?

„Gori od Watergate“ snimak pojavio se ranije tokom dana, sadrži razgovor između Trumpa i državnog sekretara Georgiae Breda Raffenspergera, u pratnji njegovog advokata Ryana Germanyja. Prema snimku, Trump je njih dvojicu bombardovao svojim tvrdnjama o izbornim prevarama i pozvao ih da „ponovo računaju“ zbirni spisak, optužujući njih dvojicu da znaju za navodne nepravilnosti birača i odbijaju da prijave navodne tvrdnje.

„Sve što želim da uradim je ovo: samo želim da pronađem 11.780 glasova, što je za jedan više nego što imamo“, rekao je Trump, prema audio snimku koju je objavljen. „Nema ništa loše u tome da kažete, znate, da ste ponovo računali.“

Raffensperger je, međutim, ostao pri svom stavu, insistirajući da su predsjednikovi podaci pogrešni.

„Gospodine predsjedniče, izazov koji imate su podaci koji su pogrešni“, rekao je Raffensperger, prema snimku.

Germany, koji je takođe učestvovao u razgovoru, uvjeravao je Trumpa da, suprotno predsjednikovim tvrdnjama, kompanija za glasanje Dominion „nije iselila nijednu mašinu iz okruga Fulton“, niti je „zamijenila unutrašnje dijelove mašina“. Raffensperger je tada odbacio neke Trumpove tvrdnje, opovrgavajući navode da su neki glasovi skenirani tri puta.

Predsjednik je, međutim, insistirao na preispitivanju izbornih rezultata, čini se da ostaje uvjeren da je pobijedio na glasanju u državi Georgia „mnogo“.

„… Pobijedili smo na izborima i nije pošteno da nam ih ovako oduzmu“, čuje se Trump na audio snimku. „I to će na mnogo načina biti veoma skupo. I mislim da morate da kažete da ćete to preispitati i možete to preispitati, ali preispitajte sa ljudima koji žele da pronađu odgovore, a ne sa ljudima koji ne žele te odgovore.“

U nedjeljnom tvitu Trump je otkrio da je razgovarao sa Raffenspergerom, iako je ostalo nejasno da li se pozivao na isti razgovor koji je objavljen.

“Juče sam razgovarao sa državnim sekretarom Bradom Raffenspergerom o okrugu Fulton i prevarama sa biračima u državi Georgia. Nije bio voljan ili nije mogao da odgovori na pitanja kao što su prevara “glasački listići ispod stola”, uništavanje glasačkih listića, „mrtvi” i glasači van države i više. On nema pojma!”, tvitovao je Trump, dobivši brz odgovor državnog sekretara, koji je primijetio da ono što je Predsjednik rekao „nije tačno”.

Od dana izbora, Trump navodi velike masovne prevare birača i tvrdi da je upravo on pobijedio u državama na bojnom polju, posebno Georgiai. Prema riječima predsjednika, u državi su ubačeni „ilegalni glasovi“. Trump se dalje žalio da nije pregledan nijedan slučaj podnijet zbog navoda o prevarama.

Kakva je bila reakcija?

„Trampov snimak“ odmah je pokrenuo reakcije na Twitteru, a hiljade korisnika su #TrumpTapes uvrstili u globalne trendove i izrazili negodovanje zbog onoga što je Trump rekao u pozivu koji je procurio. Među bijesnima zbog snimka bila je i izabrana američka potpredsjednica Kamala Harris, koja je telefonski poziv nazvala “glasom očaja” i optužila Tumpa za “zloupotrebu položaja”.

Netizensi su snimak nazvali “eksplozivnim” i pozvali na ponovni opoziv, pitajući se da li je pozvao bilo koga drugog državnog sekretara da razgovara o navodima o “izbornoj prevari”.

Očigledno su neki korisnici čak imali i svoje omiljene dijelove razgovora koji su procurili.

Neki su sugerisali da bi Trump mogao bolje da uloži svoju energiju u odgovor na pandemiju koronavirusa, umjesto da pokušava da poništi izbore.

Drugi su, međutim, tvrdili da je članak o snimku „namjerno pogrešno predstavio“ Trumpove riječi.

američki izboriTrumpTrumpov snimak
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
3 godine prije

A Srbija kaze da je prisluskivanje vucica drzani udar. Pa i vucko mulja mozda jos i vise nego trump.

Željko
3 godine prije

Da doživim nakon dva mjeseca od izbora da na portalu se konačno napiše istina “odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa”!!

Herc
3 godine prije

Ništa ovdje nije sporno ,pa nije Trump mala beba da povjerljive stvari bali preko telefona,riječ je o dva š upka iz Georgije,jedan je guverner a drugi sekretar,prvi je korumpirana gnjida koji je uz proviziju dominion glasačke mašine kupio za državu a drugi je ljigavac koji se boji vlastite sjene ali je dobio lovu progurati izmjenu izbornog zakona kratko vrijeme prije izbora .Kome je to u interesu,naravno samo bandi koja je plaćena od Soroša,a taj ološ je svaki peti dolar uložio protiv Trumpa . Ko je vidio mijenjati pravila za vrijeme utakmice košarke ili bejzbola,tako isto promijenjen je izborni zakon kratko prije izbora da svaki smrad može glasat poštom ,ko hoće i neće ,mrtvi ,i svakojaki d egenerici iz gay klubova i parada,a Atlanta je poznata po mnoštvu degenerika koji će glasati za pedofile

3 godine prije

Ma daj covjece…
Ovaj gad nesto komentira na CNNu – a sati i sati originalnih slnimaka – kada “uposlenici” (tj ocito placenici i aktivisti Sorosa) – “broje” iste listice satima (satima!) nakon sto su potjerali sve promatrace kuci – niko “ne primjeti”…
Odvoze jucer (nakon odluke Senatske komisije Georgije, da Jovan Pulicer sa svojim timom izvrsi forenzicko pregledavanje listica) – milione LAZNIH glasackih listica na unistenje
Jutros, napadnuta ekipa Jovana Pulictzera pistoljem….
…i sve regularno za ova cionisticka govna sa CNN…?
Smijesno…
Ovaj izhlepjeli gad na CNN – je samo tu da odrzi cionisticku zvaku o “regularnosti” izbora u SAD”…
U ragularnost – moze vjerovati samo idiot…. (Ili onaj koji se “informise sa CNN ili za Balkance – N1)

3 godine prije zadnji put uredio Žx
medo1
3 godine prije

Trump: Tako sam puno napravio za Izrael, zar i ti Bernstein?

JOSIP BROZ TITO
3 godine prije

A vratite i njegov dug od cca 500 miliona evra bez kamata ???

max
3 godine prije

Cijela priča je konstrukcija temeljena na pola rečenice koja sama po sebi ne zvuči uopće loše kad je se stavi u kontekst cijelog razgovora, a u cijelom razgovoru čovjek opravdano tvrdi da je besramno pokraden. Cijela priča je laž da se skrene pozornost javnosti s krađe koja se evidentno dogodila. Ako gledate malo izjave svjedoka u tkz sving državama to je strašno što su radili da doslovno otmu izbornu pobjedu. U ovim izborima Tramp je doslovno razvalio koliko je glasova dobio. Vezano za ovu državu u kontekstu priče gledao sam tipa koji je forenzički stručnjak, njegovo svjedočenje pred senatom je nešto što bi svaki normalan čovjek prihvatio i razumio a čovjek govori kako i na koji način su pokradeni ovi izvori i između ostalih stvari pita zašto ne može dobiti na forenzičko ispitivanje originalne glasačke listiće. Priča o originalnim glasačkim listićima je veliki “NO NO” i to pitanje se ne… Čitaj više »

2i2=5
3 godine prije

preziva se Bernstein?
sve jasno
ma kofol proslavljeni istraživački novinar…. i afera Watergate.. pa kad je Hollywood napravio film o aferi Watrergate i mainstream novinar Bernstein i onajdrugi (ne znam kako se zvao, glumio ga je Robert Redford) prikazao kao dvojicu hrabrih nezavisnih novinara… pametnom dosta, odmah je to veliko ništa, stvarne nezavisne novinare ne slave mainstream mediji i Hollywood ne pravi film o njima..

Istražuj
3 godine prije

Preporucujem da pogledate ovaj intervju sa Trumpovim advokatom od jucer:

https://www.youtube.com/watch?v=vwWvnvLw02M&feature=emb_logo

Advokat Lin Wood javno objavljuje na desetine imena teskih pedofila i ubojica, koj su kompromitovani u SAD…

Dakle

  • advokat je…
  • zna da ga ovi mogu tuziti…
  • zna da ga ove (vrlo vjerovatno) mogu ubiti…
  • a tvrdi da ima masu videa, koji su snimljeni na pedofilskom Epstajn ostrvu…

Vjerovatno video nece biti dugo na cionistickom YT…

Ovdje jos materijala:
https://www.naturalnews.com/2021-01-04-lin-wood-drops-major-bombshells-pedophile-extortion-blackmail.html

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Nomen
3 godine prije

Meni je Trump baš super, najbolji party do sada.

burt
3 godine prije

Trump je imao lijepi plan, prvo dobijanje Nobelove nagrade za mir a iza toga dobijanje drugog predsjedničkog mandata ali od svega toga nije bilo ništa a kako se moglo i očekivati ni od žalbi i sudskih tužbi kojima je osporavao rezultate izbora nije bilo ništa, jedina šansa da zakuha stvari mu je bila početak nekog vojnog sukoba, proglašenje ratnog ili izvanrednog stanja i prolongiranje primopredaje vlasti ali 20. siječanj je blizu

Tvrtko
3 godine prije

Ne mora biti ali me oduševljava hi-fi kvaliteta zvuka njihovih telefona, nadam se da će i kod nas doći ta kvaliteta.

3 godine prije zadnji put uredio Tvrtko
Qanon
3 godine prije

Tamo gdje ide jedan idemo svi!MAGA tamo se mora promijeniti da bi se mijenjalo onda dalje sirom majke planete!

Komunjara
3 godine prije

Trump je bolestan čovjek i s njim ovih 15 dana treba niz dlaku. Pomalo. Uvjeriti ga da će biti predsjednik još 4 godine, reći da ima rok žalbe do ožujka, pa ga jednog dana nagovoriti na šetnju, u međuvremenu iznijet njegove stvari iz wh, njega odvesti do nekog liječnika u civilu, dati mu terapiju i onda ga pomalo navikavati da nije predsjednik. Njegovom pristalicama naredne 4 godine tvrditi da će istina pobijediti, da je blizu čas njegovog povratka i eto rješenja. Samo ne naglo!

LZN
3 godine prije

Svašta sam se načitao u vezi trumpa ali ovo je sam vrh……..
Ima čitav jedan sat snimke. Ni sam trump ne poriče da je on na snimci…………………..ali zato se nađe neko ko tvrdi da je snimak fake.
O Trepčooooooooo………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI