Nuklearni dogovor će ‘zauvijek umrijeti’ ako SAD produže embargo na konvencionalno oružje

Nuklearni dogovor - SAD i Iran
17 komentara

Vrhovni iranski zvaničnik upozorio je da će SAD produžavanjem zabrane prodaje konvencionalnog oružja Iranu zakucati posljednji ekser u lijes za nuklearni sporazum iz 2015. godine. Pozvao je EU da izabere između “dostojanstva” i “poniženja”.

Iranski Vrhovni sekretar za nacionalnu bezbjednost Ali Shamkhani poslao je tvit upozorenja da će posrnuli sporazum iz 2015. godine o nuklearnom programu Teherana „zauvijek umrijeti“ ako SAD zaobiđu Rezoluciju 2231 Savjeta bezbjednosti UN i nastave „ilegalni“ embargo na Iran.

“Sankcije“ virus je američko sredstvo za opstanak njihove padajuće hegemonije,” napisao je Shamkhani. Iranski zvaničnik takođe je pitao EU da li je spremna da se suprotstavi SAD i spasi nuklearni sporazum ili „prihvata poniženje i pomaže unilaterizam“.

Rezolucija 2231 u potpunosti je podržala nuklearni sporazum, poznat pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Sporazum je postavio ozbiljna ograničenja za iranski nuklearni program u zamjenu za djelimično ukidanje međunarodnih sankcija protiv te zemlje.

Američki izaslanik pri UN, Brian Hook, otkrio je ranije ove sedmice da nacija namjerava uvjeriti ostale članice Vijeća sigurnosti da produže zabranu prodaje konvencionalnog naoružanja Iranu, koja bi trebala isteći u oktobru. Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u četvrtak da će Washington odigrati “svaku kartu iz našeg špila” kako bi se osigurao da Iran ne kupi “tenkove i oklopna vozila” od Rusije ili Kine. Takođe je tvrdio da embargo na oružje nije povezan sa obavezama vezanim za JCPOA.

SAD su se jednostrano udaljile od JCPOA 2018. godine, istovremeno optužujući Iran da ga potajno krši i navodeći šire nepovjerenje prema Islamskoj Republici. Teheran je demantovao ove navode, a svjetska nuklearna straža, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), potvrdila je u to vrijeme da se Iran pridržava sporazuma. EU, Rusija i Kina kritikovale su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti JCPOA, a svi su takođe potpisnici sporazuma.

Nakon što su SAD ponovo uvele sveobuhvatne sankcije Iranu kao dio svoje kampanje „maksimalnog pritiska“, Teheran je počeo postepeno da smanjuje svoje obaveze u okviru JCPOA, ali nije uspio da zvanično odustane od sporazuma. Iranski zvaničnici više puta su izjavljivali da će se vratiti u potpunosti u sklad sa sporazumom ako EU pruži neku vrstu olakšanja od američkih sankcija.

EU je pokušala uspostaviti mehanizam čiji je cilj zaobilaženje američkih sankcija trgovini s Iranom, ali iranski zvaničnici kritikovali su evropski odgovor kao spor i nedovoljan.

Donald TrumpiranSADteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
3 godine prije

EU između dostojanstva i poniženja, po svom starom običaju izabrala poniženje!

Z.A.
3 godine prije

Bas me interesuje kako ce Rusija i Kina odreagovati na americku inicijativu o produzenju zabrane prodaje oruzija Iranu u savjetu bezbjednosti . Da vidimo taj veto Iranskih takozvanih saveznika jesu li to ili nisu ili je sve to farsa zbog njihovih interesa.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Sigurno će kina a vjerojatno i Rusi uložiti veto ali kina sigurno !!😐😐

Ad astra
3 godine prije

A zašto bi se Iran trebao brinuti oko embarga na uvoz konvencionalnog naoružanja kad smo u nekoliko navrata, na ovom portalu čitali o iranskoj snažnoj vojnoj industriji. Interesantan je i odnos Irana i Rusije. Rusi imaju što prodati ali je upitno da li Iran ima čime kupiti. Naftu i plin ne trebaju, a Iran novaca nema. Ostaje samo Kina. Ali problem je cijena nafte. Iran je Kini prodavao naftu ispod cijene što je u sadašnjim uvjetima nemoguće. Niže se ne može. A sama reakcija Irana govori koliko im je bitno da se dokopaju tržišta naoružanja. U prijevodu, Iran najbolje zna koliko je slab.

nessy
3 godine prije

Medo
Pa, USA ni ne govori o ofenzivnom naoruzanju, znaju da to Iran ne kupuje niti ga zanima. Njih brine obrambeno, klasicno naoruzanje, koje im moze u slucaju frke pokvariti planove. To dovoljno govori o njihovim dobrim namjerama, a i o planovima za buducnost. Sto te briga sto netko kupuje obrambeno naoruzanje, ako ga nemas namjeru napasti. Ali, Bogu hvala, pala im je sila. Nekad neprikosnovena sila USA, danas se nerijetko ignorira, i ne prolaze im zlocinacki planovi promjene neprijateljskih “rezima”, kao prije.

Max
3 godine prije

Ponovit ću još jednom , Islamska Republika Iran kao i svaka priznata država ima oružane snage i ima pravo nabaviti pribaviti kupiti izgraditi napraviti bilo koje oružje za svoju obranu (primjerice S 300 je obrambeno oružje) Ali posrijedi je druga igra,Iran već ima vlastitu proizvodnju oružja i Amerikanci se boje dviju stvari ,Ako Iran uspije modernizirati vojsku najnovijim Ruskim ili Kineskim oružjem za čim se potreba najviše očituje na području ratne mornarice i zrakoplovstvs) bio bi gotovo neoosvijiv jer je već sad tvrd orah) a druga je da bi se kvaliteno Iransko oružje moglo naći na svjetskom tržištu kao konkurent njihovom i tako popuniti državni budžet ispražnjen naftnom krizom i sankcijama.

mladen3x
3 godine prije

Iranci nisu glupi kao Saudijska Arabija pa da se okrenu samo nafti i plinu.Imaju Iranci mnogo industrije koja se polako probija na svjetskom tržištu .Tržišnu cijenu diktira energija,resurs i ljudski rad.Ako imaš nešto jeftino od toga lako se probiješ na tržištu kao što se pokazalo u vezi Kine,ljudski rad im bio jeftin a energiju i resurs su drugi dopeljali u Kinu(najviše SAD i Europa,i to jeftino),otvorili firme i vidimo kako je to završilo.Situacija s Iranom je slična,energiju imaju,ljudski rad im je isto jeftin a imaju i resursa,ne svih ali imaju.A kvaka je u tome što nedaju Amerikancima i Europljanima da samo tako otvaraju svoje firme na njihovom teritoriju kao što su dali Kinezi.Nedaju zato jer su Kinezi tek trebali otvoriti tržište i prihvatiti nove tehnologije koje su kasnije kopirali dok Iranci to nemoraju,Iranci su usvajali nove tehnologije i znanja kupujuči od drugih dok se moglo i ulagali u vlastiti razvoj,istina,trpili… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Mi trebamo pohapsit ove nase politicare oduzet im pare koje su pokrali…i kupit kakav dobar pvo da nam stiti ove prostore…. svasta moze poc po zlu u buducnosti

Lucija
3 godine prije

Jeste znali ovo. Nisu ni Ameri: “”Ми поседујемо најмоћнију флоту хеликоптера у западној Азији и наша велика ХЕЛИКОПТЕРСКА ФЛОТА ЈЕ ПЕТА НА СВЕТУ”, рекао је генерал Корбани за ФНА у понедељак. Казао је да је победничка карта иранских хеликоптера на бојном пољу њихова ватрена снага, …рекао је генерал Корбани. Такође је рекао да ирански стручњаци комбинују хеликоптерске системе наоружања и системе ноћног осматрања како би појачали своју борбену моћ ноћу, напоменувши да ће велики број хеликоптера земље бити опремљен и системима самозаштите. „Данас не шаљемо ненаоружане хеликоптере никуда где се не може бранити; што значи да су данас чак и наши логистички хеликоптери наоружани.” Рекао је генерал Корбани. У релевантним напоменама у 2018. години, генерал Корбани је објавио да су хеликоптери земље опремљени системима ноћног осматрања… „Такође смо постали потпуно индигенизирани у области ракетних система дугог домета. Претварање ракета са земље у ваздушне ракете и поседовање најбољих пројектилима су међу… Čitaj više »

posrodamus
3 godine prije

kako z milić kaže posljednji ekser alo amerika udara sankcije ima pet godina iran je sila pa i naši preci su iz ira na isto što su ameri europljani samo onaj ološ prognani i sad se postavljaju ko nešto oni alo ameri ostavite se najstarije cuvilizacije sjebali ste babiloniju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI