Obnova kampanje „Zora Idliba“ je neminovna, samo se čeka znak Moskve

Idlib
33 komentara

Sirijska vojska je poslala pojačanja u južni dio provincije Idlib, u planinsku regiju Jabal Al-Zawiya, zapadno od Maarat Al-Numana. Odluka je donesena…

ovog tjedna zbog odbijanja “nepomirljivih” militanata da ispune zahtjeve iz rusko-turskog sporazuma od 5. Ožujka, koji ne žele napustiti položaje južno od autoceste M4 Aleppo- Latakija. Prema sirijskim vojnim izvorima, dodatne jedinice vladinih trupa ovih dana prebacuju se na južni dio fronta Idlib iz susjednih pokrajina Hama, Aleppo i Latakija.

Navedeno je da se snage Bashara Al-Assada pripremaju za nastavak kampanje čišćenja terorista, ali će očekivati ​​konačno odobrenje od svojih ruskih partnera, koji trenutno pregovaraju s Turskom.

Situacija u Idlibu je takva da tamo zapravo i nema „umjerene opozicije“, po pretpostavkom da je takvo što uopće moguće, već čitavu pokrajinu kontrolira sirijska Al-Qaida, a ona ionako nije dio dogovora. Osim toga, Turska se s Rusijom dogovorila o „eliminaciji“ ove skupine, uključujući vojnim putem, a proteklih smo tjedana svjedočili sklapanju „situacijskog saveza“ turske vojske i Al-Qaide u borbi protiv sirijskih vladinih snaga.

Prije toga je Moskva Ankari produžila rok da do kraja ožujka osigura povlačenje svih militantnih skupina “sirijske oružane oporbe” južno od autoceste M4, gdje bi ruska vojska trebala započeti patroliranje duž određenih dionica.

Međutim, militanti koji djeluju u južnom sektoru Idliba, teroristi Islamske stranke Turkestana, odlučno odbijaju napustiti svoje položaje.

Unatoč prekidu vatre u pokrajini Idlib, ostaje izuzetno napeta situacija. Kao što smo naveli, 15. ožujka se pokušala provesti prva rusko-turska patrola na dionici autoceste M4. Brojne terorističke skupine dale su izjave u kojima prijete da će ubiti i rusko i tursko vojno osoblje u slučaju ponovnog pojavljivanja konvoja vojnog osoblja na autocesti.

Ranije su teroristi već izvijestili da su spremni dati novčanu nagradu za ubijenog ili zarobljenog ruskog vojnika u iznosu od sto tisuća dolara.

Takve izjave militanata ukazuju na to da Ankara ne samo da ne može kontrolirati situaciju u Idlibu, već otkriva da bi i tursko vojno osoblje moglo biti meta terorista.

S druge strane, visoko tursko zapovjedništvo i dalje inzistira na tome da drži situaciju pod kontrolom i da je sposobno riješiti sva problematična pitanja.

Načini rješavanja “problema” već su objavljeni u sirijskim medijima. Naime, sirijska vojska je presrela radio komunikaciju u kojoj su Turci “naredili” militantima Hayat Tahrir Al-Shama da se odmaknu od autoceste M-4 i uklone šatore, u protivnom će pucati na njih sve koji ne ispune njihove zahtjeve.

Međutim, vjeruje se da je razgovor namjerno vođen na nesigurnoj liniji, kako i došlo do incidenta za kojeg će Turska okriviti sirijski vojsku.

VIDEO: Umjereni proturski militanti prijete „odrubljivanjem glava Rusima“ ako uđu na cestu M4

Što se tiče Damaska i Moskva, ako teroristi nastave ustrajavati u svom stavu, sirijska vojska ima planove za napad na veliko selo Ariha, koje je trenutno pod kontrolom islamskih militanata, te na drugom dijelu pokrajine  na grad Jisr Al-Shugur, glavno uporište proturskih militanata u Idlibu.

Podsjetimo, Rusija i Turska su se nakon dugih razgovora 5. ožujka u Moskvi dogovorili o uspostavljanju novog režima primirja u zoni deeskalacije Idlib, koji je stupio na snagu 6. ožujka. Rusija i Turska su se dogovorili o stvaraju sigurnosnog koridora širokog šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4. Također je dogovoreno da će 15. ožujka početi zajedničke patrole ruske i turske vojske duž dijela označene rute od naselja Trumb, dva kilometra zapadno od grada Saraqiba, do sela Ain Al-Khabr.  Sporazum je postignut kao dodatni protokol Memorandumu iz Sočija, kojeg su ministri obrane Rusije i Turske postigli 17. rujna 2018. godine.

FOTO: Područje Idliba je najvećim dijelom pod kontrolom sirijske Al-Qaede  njenih saveznika

Stanje u Siriji - 19. 03. 2020.
Stanje u Siriji – 19. 03. 2020.
idlibsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ogi
4 godine prije

Ma naravno da je neminovna. Govna treba fizicki zgaziti jer oni razumiju samo jezik sile.

Labora
4 godine prije

Erdy je to sve već dogovorio a Putinom, čeka se samo povoljan trenutak.

igor🇲🇰
4 godine prije

ta govna mudjahedinska treba izbrisati sa lice zemlje.

Lucija
4 godine prije

O, nekidan čitala ima i tamo korone…kod svih vojski.
Tako da će vjerojatno operacije malo usporiti.
Ali sa svim problemima sa kojima se svijet susreće za ove tipove i migrante svi imaju sve manje strpljenja.
Danci su svoje migrante počeli raseljavati iz geta u centrima gradova. Već treća generacija ne zna danski ! O kakvoj tu školi ili poslu može biti govora?

Alex
4 godine prije

Treba posao dovršit…raspalit po teroristima dok i zadnji ne ode Alahu ševit djevice… Ovaj put treba skupiti veću vojnu silu i ne stati ni danju ni noću,do turske granice.

Alen
4 godine prije

Sami vidim ko je napisao tekst i preskočim čitanje..
Sanjari teherenac , samo sanjari !

Max
4 godine prije

pisao sam već da je vojno riješenje jedino pravo.

varjag
4 godine prije

TOS-1 je lijek za sve terorističke bolesti……….

Alen
4 godine prije

NERMINE , evo izgleda da Tursko – Ruski sporazum ne nervira samo tebe !

Sporazum Rusije i Turske o Idlibu izaziva bes Amerike i oni koriste svaku priliku da pokrenu antirusku histeriju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Stvara se utisak, rekla je ona, da ideja o mogućoj relaizaciji rusko-turskog dogovora o Idlibu kod Amerikanaca izaziva takav bes da koriste svaki povod za pokretanje antiruske histerije i podrivanje procesa normalizacije u Siriji.

Eto pa vidite ko su pored Logičnog , protivnici sporazuma i ko želi da se rusko turski odnosi poremete !
Nermin (čitaj iran ) i amerika !
Ruku pod ruku !
Amerikanci prave antirusku histeriju a Nermin & co pravi antitursku histeriju !
Ali vi to dok skontate biće kasno !

burt
4 godine prije

prema raspoređivanju turske vojske koja zadnjih dana ulazi u Idlib vidi se da se raspoređuju na katetama Efrin-Idlib-Ariha i Ariha-Jisr ash Shugur a granica s Turskom je hipotenuza i to je ta granica podjele Idliba u omjeru 40% proturski dio i 60% proassadovski dio, situacija nije ista kakva je bila na početku vojne akcije jer Erdogan ima u rezervi 5000 stranih islamista, 20000 proturskih pobunjenika na sjeveru Sirije i 100000 turskih vojnika a Assad zbog velikih gubitaka a posebno u zadnjim borbama s turskom vojskom sve više koristi regrute, policiju i lokalne plemenske milicije i bez pomoći ruske avijacije i IRGC-a i Hezbollaha nema nikakve šanse za zauzimanje idliba a za probijanje koridora M5 zaslužan je Hezbollah jer su se SAA bili povukli pred uraganskom vatrom turskih dronova, artiljerije i raketa zemlja-zemlja

Fenix
4 godine prije

Sad je prava prilika cijeli zapad je opsjednut Corona virusom i gospodarskom krizom nitko Nece ni primjetiti nastavak ofanzive. Takodjer i Turska ima problem zbog propasti turističke sezone.

Pero
4 godine prije

Stoka kao vjernici a prjete odrubljivanjem glave.
Fujjjjjjjjj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI