Obrat? – Kurdske SDF snage će se nakon rata pridružiti sirijskoj vojsci

19 komentara

Visoki čelnik takozvanih Sirijskih demokratskih snaga Sirije (SDF) najavio je kako će se njegove postrojbe pridružiti sirijskoj vojsci kada završi borba protiv terorizma.

“Kada se kriza u Siriji riješi, Sirijske demokratske snage će postati dio Sirijske vojske”, izjavio je u za subotu kurdske televiziju Rudaw zamjenik čelnika Sirijskog demokratskog vijeća Riad Darar.

Kurdski dužnosnik, iako nije isključio nastavak suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon uspostave mira na području Sirije je izrazio spremnost za pregovore s vladom u Damasku.

Radimo na postizanju mira u Siriji, a ne na sukobu s bilo kojom sirijskom stranom. Obnavljamo naše regije i držimo ih sigurnima i mirnima dok ne dođe pravi trenutak pregovora”, rekao je Darar.

“Ako uspostavimo sirijsku vladu s federalnim sustavom, vjerujemo da nema potrebe za oružjem, jer će glavna ministarstva, kao i vojska i vanjska poslovi biti u središtu Sirije. Demokratske snage će također biti sirijske snage, a ne lokalne snage”, dodao je Riad Darar.

Podsjetimo da su uz napredovanje sirijske vojske i saveznika u istočnom dijelu pokrajine Deir Ez-Zor, gdje se zemlja čisti od ostataka terorista ISIL-a,  SDF milicije uz potporu Sjedinjenih Američkih Država pokrenule svoju ofenzivu, riskirajući sukob s vladinim snagama.

Do sada nije bilo većih napetosti između Damaska i Kurda u sjevernoj Siriji, ali će, nakon konačnog poraza “Islamske države” u preostalim područjima Sirije, sirijska vlada najvjerojatnije usredotočiti svoju pozornost i na područja koja su pod kontrolom oružanih skupina i Kurda, koja će pokušati osloboditi. Naime, tima bi se omeli navodni inozemni planovi za podjelu Sirije na tri države.

Valja naglasiti i da Kurdi nisu dobili pozivnicu na predstojeće pregovore u Ženevi, koji će se održati 28. studenog.

“Ne, poziv opet nismo dobili i nitko od nas neće sudjelovati u pregovorima”, za RIA Novosti su priopćili iz predstavništva sirijskih Kurda u Moskvi, gdje smatraju da je “ovo posljedica stava i utjecaja Ankare, koja se protivi sudjelovanju Kurda u pregovorima”.

U ovim okolnostima, posebno nakon najave Donalda Trumpa da će im Pentagon prestati isporučivati oružje, vodstvo sirijskih Kurda mora djelovati pragmatično. Čini se da su izjave Riada  Darara prve naznake da sirijski Kurdi prihvaćaju realnost u kojoj će biti dio Sirije, iako i dalje insistiraju na federalnom ustroju, što Damask odbija. No, to će ionako biti tema pregovora kada oružje utihne i vlada u Damasku zna da će morati pristati na neke ustupke, ali nikako na stvaranje države u državi na području u kojem Kurdi ionako nikada nisu živjeli i gdje su u tijeku velike napetosti između lokalnog arapskog i turkomanskog stanovništva i kurdske uprave.

ISILIslamska državaKalifatRiad DararSAASDFSirijske demokratske snageSirijski Kurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janez
6 godine prije

Korak po korak i možda če biti i u Siriji mir.

igi
6 godine prije

…svaka vojska nakon rata bit će sirijska ali ključno je pitanje pod čijim utjecajem i tutorstvom će biti ta sirijska vojska – …komunista,kralja ili…- ovaj zahebo se ja otišoi na balkan 40tih – mislim ovaj irana,rusije,turske ili sauda i amerike.

Kajzer Soze
6 godine prije

Vidjeli da im u Iraku nije prošla nezavisnost pa su skontali da je bolje dobiti bilo kakvu autonomiju nego ostati bez ičega !

rodoljub
6 godine prije

Kurdi su izgubili kompas i potpuno su sludjeni. Najpre su poverovali u obecanje Amerikanaca da ce im napraviti drzavu, pa su videli da su samo iskorisceni (korisni idoti) za americke potrebe . Sada su shvatili sta je stvarnost i realnost i pokusavaju spasiti sta se spasiti moze. Ja im ne bih verovao, jer su , u velikoj zelji da stvore drzavu Kurda, povodljivi i nepouzdani . Vec sutra mogu ponovo prici Amerikancima, za neko novo obecanje. Nema toga koga Amerikanci nisu zajebali i iskoristili .

Sarajevo
6 godine prije

Malo je nejasno hoce li to biti neka “New Syian Army” ili regularna SAA

Igor
6 godine prije

E bedni drugari kurdi, kad su vas amerikanci odjebali ste se setili da hocete da zivite sa sirijcima. Kolko i da sam imao simpatije i razumevanja za Kurdistan, izgubio sam ga sa ovim ratom u siriji. Nadam se da cete doci pameti i svrgnuti idiote americke spijune, koji vas hrle u nepovrat. Pritom, isto zelim i ex jugoslavenskim prdcima od drzava

zgvaca
6 godine prije

Na Bliskom Istoku niti potpisani dogovori imaj neku vrjednost a kamoli izjave nekog malog cinovnika. On je rekao da ce SDF prici SAA ako Sirija bude Federalna. Ja jos nisam cuo od Asada da ce Sirija bit Federalna. Od toga nema nista. SDF nije YPG. SDF su Arapska Formacija kojoj u zadnjih par mjeseci vise Plemena je pristupilo koje su do jucer IS podrzavali. Kurdi na Sjeveru Sirije nisu vise vecina i znaju da sa novon SDF mogu lako izbit problemi. Ali zato SDF moze lako dobit Turke za nove prijatelje i sa USA u ledjima mogu drzat Kurde i Asada u saci. Ja jos nisan optimista sta se Sjeverne Sirije tice.

Ante
6 godine prije

Ja sam negdje pročitao da će se ujediniti sa sa sirijskom “umjernom” oporbom. Izgleda da se sada širi ratna propaganda sa kime će se Kurdi ujediniti. Što je od toga svega istina tko zna. Kurdi su ostali izgleda na cjedilu kao i obično što se događa sa Američkim saveznicima.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Prvo moraju da očiste svoje redove od friško obrijanog i ošišanog džihadističkog smeća pa tek onda mogu stati rame uz rame sa Sirijskom Arapskom Armijom.Uostalom,ko njima išta više vjeruje??Možda je i ovo još jedan izraelsko- američki upljuvak sa ciljem ubacivanja remetilačkog faktora da bi se ponovo moglo potpaliti po potrebi.

Zagreb-Slunj
6 godine prije

hahaha, čovjek se treba nasmijati na ove opservacije a Jenkiji grade baze na sjeveru Sirije da bi ih predali Assadu???, nije važno što poglavica iz Washingtona govori nego što radi, to je puka istina, kad se izračunaju djelitelj i dijeljenjik količnik je uvijek podjela Sirije, jamačno se neće dopustiti da na ruševinama isisa za Assada krenu u osvajanje Kurdistana IRGC,Hezbollah, Fatemiyoun, Zainebiyoun

Osoba C
6 godine prije

A da padne neka mirna reintegracija?
Po svijetu se šapuće da negdje blizu Jadranskog mora ima neki stručnjak……….voljan pomoći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI