Odnosi između Rusije i Kine na „istorijskom vrhuncu“ nakon „epidemije vijeka“

Odnos izmedju Rusije i Kine
9 komentara

Odnos Pekinga i Moskve ostao je blizak tokom pandemije Covida-19, a dvije zemlje izašle su iz krize kao jači saveznici, rekao je u subotu kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi.

U novije vrijeme, Kina i Rusija su se udaljile od Zapada i približile jedna drugoj sve jačim ekonomskim vezama. Nova paradigma označava dubok geopolitički pomak, s obzirom na to da je do događaja u Ukrajini 2014. Moskva provela oko 25 godina prateći put ka zapadnim integracijama, što je podrazumijevalo i članstvo u G8.

U sovjetsko doba, SSSR i Peking su se sumnjičavo gledali, ali Wang vjeruje da je to davna istorija i da je borba protiv Covida-19 poslužila za ubrzanje modernog prijateljstva.

„Kinesko-ruski odnosi podnijeli su test pandemije vijeka i neviđenih globalnih promjena i dostigli istorijski maksimum u svim pogledima“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Wang je takođe naveo stalnu komunikaciju između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, napominjući da su oni ostali u bliskom kontaktu uprkos tome što se nisu sastali licem u lice.

„2021. godina je godina od posebnog značaja za kinesko-ruske odnose, jer će obje zemlje ući u novu fazu razvoja“, obećao je on.

Prošlog mjeseca, kineska anketa pokazala je da je preko polovine od skoro 2.000 ispitanika Rusiju smatralo najvažnijim susjedom te zemlje, u pitanju odnosa Pekinga i drugih azijskih država.

Izvoz robe iz Rusije u Kinu dostigao je skoro 56,8 milijardi američkih dolara u 2019. godini, bilježeći blagi porast u odnosu na prethodnu godinu. Dvije sile su takođe sarađivale na korištenju ruske rublje i kineskog juana kao zamijene za američki dolar u međunarodnoj trgovini.

U svojim novogodišnjim porukama Putin je pisao Xiju, napominjući uspješnu saradnju dvije zemlje na mnogim poljima, i ističući saradnju Moskve i Pekinga u rješavanju kritičnih pitanja u okviru UN, SCO i međunarodnih organizacija BRICS.

„Siguran sam da će narednu godinu obilježiti nova dostignuća u zajedničkom radu na razvoju čitavog niza bilateralnih odnosa“, napisao je Putin.

kinaPandemijarusijarusko-kineski odnos
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Astro
3 godine prije

Ima na Youtube na sotine VIDEO kako su se Rusija i Kina potukli a sve to financiraju
zapadne obavjestajne sluzbe. Uzalud im je trosti novac na tu propagandu, bolje bi im bilo kad bi to podjelili svojoj sirotinji.

davor3
3 godine prije

Ruski vojni istražitelji rušenje helikoptera nad Armenijom 9. studenoga tretiraju kao “namjerno ubojstvo”, a ne kao optužbu “smrti iz nehaja”

Ruski helikopter Mi-24 oboren je iznad Armenije u blizini granice s regijom koja pripada Azerbajdžanu, usmrtivši dva člana posade, a još jedan je ozlijedio, samo nekoliko sati prije nego što je postignut mirovni sporazum oko Nagorno-Karabaha uz posredovanje Moskve.

Antun Tun
3 godine prije

USA-KANADA,robna razmjena u 2019=718 milijarda us$

SillyFace
3 godine prije

Zašto Putin ne pita brata Kineza gde im je nestao Kurona virus, stoje na oko 4600 umrlih i 5-15 zaraženih dnevno već 6+ meseci. Pa kad su takvi drugari, mogli bi da mu šapnu tajnu 🙂 Naravno znam da je cela Kurona priča prevara, i da su i Putin i ostali samo glumci u filmu, al eto palo mi na pamet…

3 godine prije zadnji put uredio SillyFace
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI