Odvjetnička vježbenica NATO pakta Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović - Donald Trump
149 komentara

Na summitu NATO pakta u Bruxellesu je sudjelovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U delegaciji su bili i ministar obrane Damir Krstičević i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, ali njih dvojica nisu posebno važni za ovu temu.

Naime, dok se korisnici društvenih mreža smiju hrvatskoj predsjednici koja je “rame uz rame” hodala uz Trumpa i gledala u američkog predsjednika kao u boga s Olimpa, ona je izjavila nešto puno opasnije, što nam može stvarati probleme ne samo u susjedstvu, nego i na međunarodnom planu.

Naime, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se opet zauzela za provođenje u djelo Obamine ideje “Uspravnice Jadran-Baltik“, koja se kasnije proširila i na Crno more, inicijativa koju potpuno nepotrebno promovira službeni Zagreb, obzirom da se radi o ideji “sanitarnog kordona” prema Rusiji s kojim mi ne bi trebali imati nikakve veze. Ako netko treba o tome brinuti, neka se za to zalažu baltički narodi i Poljaci, Rumunji, Slovaci i Bugari, dok mi mirno možemo stajati po stani i čekati rasplet geopolitičke situacije u Europi. Ali ne…, Kolinda mora biti “prva među jednakima” i podsjećati na nužnost provedbe ovog projekta, i to u trenutku kada bi odnosi Zagreba i Moskve mogli krenuti uzlaznom putanjom.

Drugi problem je nesuvislo buncanje hrvatske predsjednice o situaciji u regiji.

Naime, hrvatska predsjednica je rekla “kako je ugodno iznenađena koliko je Donald Trump razgovarao sa svima na skupu”.

“Zapravo sam se iznenadila koliko je razgovarao sa svima, uključujući i razgovor sa mnom. Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio. Razgovarali smo o puno tema, uključujući i o stanju na jugoistoku Europe. Tražila sam od njega da se SAD ponovo angažiraju, upozorila sam na sve ugroze koje postoje u našem susjedstvu”, rekla je hrvatska predsjednica novinarima, te dodala kako je američkog predsjednika pozvala da posjeti Hrvatsku i da Hrvatska može početi izdvajati 2 posto BDP-a za obranu najranije 2024. godine, ali da će to ovisiti o rastu BDP-a.

“Ja ću posebno upozoriti i na naše vlastito okruženje jugoistoka Europe gdje se moramo malo više fokusirati ne samo na prijetnje nego i na sve ono što je pred nama u smislu prednosti koje sa sobom nosi proširenje NATO-a. Dakle pozdravit ćemo pridruživanje Crne Gore NATO-u, ali isto tako upozoriti NATO da treba ubrzati pristupanje ostalih država na teritoriju jugoistočne Europe, od BiH preko Kosova do Makedonije, jer doista ne možemo ostaviti taj vakuum koji onda ispunjavaju neke treće strane, grupacije, ideologije i slično”, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ova rečenica je jasno uplitanje u unutarnje prilike i procese u susjednim zemljama koji su još u tijeku.

Naime, Kosovo je još uvijek nepriznato od strane međunarodne zajednice i nije dio Ujedinjenih naroda. Srbiju u procesu pridruživanja nije spomenula, što znači da iznova slijedi nepotrebni verbalni rat s Beogradom o tome je li Kosovo samostalna država u pravom smislu te riječi ili treba pričekati da se postigne nekakva suglasnost između Beograda i Prištine, a onda podržati njihovu zajedničku odluku. Naravno, do toga će teško doći i situacija na Kosovu može trajati desetljećima, kao, na primjer, na Cipru.

Drugi dio je ulazak Makedonije u NATO, što možda i jest strateški cilj svih političkih opcija u Skopju, ali postoji neriješen problem s Grčkom zbog imena, a hrvatska predsjednica sigurno nije diplomat s kapacitetom da taj spor i riješi.

Na kraju imamo BiH. U toj zemlji europske integracije nisu tabu tema i njih, manje ili više, podržavaju i središnje vlasti i Republika Srpska i Federacija. Međutim, ovako neoprezno gurati BiH u NATO, gdje je srpski entitet rekao da će bilo kakav scenarij u tom smislu spriječiti pravom veta, krajnje je neozbiljan i ishitren.

I dok se u samoj BiH političari često suzdržavaju koristiti termin euro-atlantske integracije, Kolinda Grabar Kitarović preporučuje NATO saveznicima da ubrzaju proces ulaska te zemlje u vojni blok, “jer će postojeći vakuum onda ispuniti neke treće strane, grupacije, ideologije i slično”.

“Treća strana” je Rusija, što je valjda svima jasno, barem što se RS tiče, do su u Federaciji BiH to Saudijska Arabija i Turska, koje uz politički utjecaj sa sobo nose i ideologije, u prvom slučaju vehabijsku, a drugom Muslimanskog bratstva.

Nema sumnje da je u interesu hrvatskog naroda u BiH da zemlja uđe u Europsku uniju, ali nasilno guranje zemlje u NATO tri konstitutivna naroda iznova gura u sukob, možda i oružani. Banja Luka je kategorički protiv ulaska u NATO. Bošnjački etnički korpus u tom smislu gleda kako se stvari odvijaju u Ankari, a manji dio što na sve kaže saudijski režim, dok Hrvati možda i priželjkuju ulazak u savez, ali je teško vjerovati da će na njega pristati ako to znači novi krvavi sukob u zemlji.

Nije ni čudo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čelnica države s najgorim rejtingom ikada. Naime, barem prema istraživanjima agencije CRO Demoskop za svibanj, na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković podrškom od 20,8 posto, iza njega kao pozitivan političar slijedi odgovor “Nitko”, dok je kao “najpozitivnija političarka” predsjednica Grabar-Kitarović na četvrtom mjestu s mizernih 7,6 posto podrške. Koliko je poznato, ovako loš rezultat nikada nisu imali ni Franjo Tuđman, ni Stipe Mesić, ni Ivo Josipović.

No, ostavimo po strani ankete, iako i one znaju biti blizu istine, ovisno o metodologiji. Činjenica je da predsjednica vodi politiku u kojoj je preuzela ulogu odvjetnika NATO pakta, a ne hrvatskog naroda, kojom destabilizira zemlju, cijelu regiju, a Hrvatsku na međunarodnom planu bez ikakve potrebe dovodi nepovoljnu situaciju.

Izjavakolinda grabar-kitarovićNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
149 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kolo
6 godine prije

Kolinda pravi temetelje – kad joj istekne mandat – da uskoci u neku natovsku ili slicnu fotelju.

Ana
6 godine prije

Vec mi je bilo mucno kad sam vidjela kako se odjenula, i kako zobima i noktima cisti prostor prema Trumpu, a tek kako poooooozzira!! Jos slusati ju? Nemojte!

Bobi
6 godine prije

Kratko, užas.

Denging
6 godine prije

Pogledajmo sto kaze The Washington Post
U najnovijoj ofenzivi sirijska vojska s saveznickom milicijom su potisnuli

– miliciju islamske drzave [ Islamic State militants ]
– pobunjenike [ rebels ]
– opoziciju koju podrzava USA [ U.S-backed opposition fighters ]

Kako su se lijepo svi skupa nasli u istoj kosari i to Amerikanci citaju sto pise The Washington Post …i svi glume da ne vide sto pise, a sto hoce jasnije?

BEIRUT — Syrian troops and allied militia have pushed back Islamic State militants, rebels and U.S-backed opposition fighters in a wide offensive in the country’s strategic southern desert, the government-controlled media and a war monitor said Saturday.

Grdi
6 godine prije

Moralna nula bez kicme …………. probisvijet gleda samo sebe, sramoti hrvatsku i hrvate svojim dodvoravanju i ulizavanje. Lijepo lice, sladunjavo prica a ima ruke u krvi do laktova ……….. druzi se sa krvolocima, masonima i ratohuskacima …………mccain, biden i sl. njima…………….

Georgij Žukov
6 godine prije

Ona je na ovu poziciju postavljena kao marioneta od strane nato -americke mafije ,sto nam sugerira da je i ona clan nizih struktura iste te mafije , pa me ovo ponasanje i izjave uopce ne cude , odraditi ce posao za njih , dobiti ce prekomandu a hrvatski narod u kojeg se kune , morati ce jos godinama popravljati odnose sa susjedima ili drzavama poput Rusije. Primjer agrokora je krucijalni primjer da ova politika i ovi politicari rade upravo protiv interesa radnika i gradjana drzava koju predstavljaju , oni ne samo da nanose ekonomsku i politicku stetu oni rade u interesima domacih i globalno elitistickih mafijuza . No medjutim vrag je odnio salu i ulozi su postali ogromni , egzistencijalni , jer danas smo svjedoci finalizacije formiranja nove geopoliticke karte i podjele sfera uticaja izmedju tri ” super” drzave , Amerike , Rusije i Kine . Ako hrvatska nazovi politika… Čitaj više »

Željko
6 godine prije

Pa folk ( porno ) pjevaljke , posebice iz Srbije , su dame i gospođe u odnosu na ” našu predsjednicu ” !

Hash
6 godine prije

Tužno i žalosno je kad, kako danas kažu, starleta, dode na čelo države. Bilo koje. Kako smo nekad starlete zvali opštepoznato je.
No, njima iz sjenke takvi i trebaju da zaglupljuju i kontrolišu svoje narode

Ron Jeremi
6 godine prije

Dzinder Lin…

Baba Vanga.
6 godine prije

Evo nesto van teme,Putin pripremio minimalno 100 milijardi dolara za ulaganja u SAD,uskoro ce vjest biti potvrdjena ☺

Fanta
6 godine prije

Bilo je vise puta navedeno od komentatora, pa evo da se prikljucim, ovaj portal je antihrvatski, proruski i pro velesrpsko/jugoslavenski.
Bilo bi cudo da autor teksta ne poludi u vezi nase predsjednice. Zena se namece, ona je faktor, ima svoje misljenje.. Balkancima dovoljno da ih izbaci iz takta. Jos bezobrazluk, gleda hrvatske interese, pa tu poludi svaki velejugaslaven koji je navikao na Mesica i Josipovica. Naravno najgore, nasi interesi se ne poklapaju sa ruskim, razlog dovoljno da tavarisi naturalizirani velikorusi ovdje pljuju i omalovazavaju.
Znam bit cu iskljucen i baniran jer autor teksta nikada nije podnosio protuargumente.

Vlastimir
6 godine prije

Mislim da Hrvatska nije imala većeg poltrona i goreg predsednika od Kolinde Kitarević.Takvo poltronstvo se još u političkom životu nije videlo,ali to kod Trampa ne pali,njemu je samo bitno da kapne koja para za
Američki budžet.Ne treba zaboraviti da je ona bila sekretarica generalnog sekretara Nato pakta.Crnogorski predsednik je hrabro i stiočki podneo guranje i ponižavanje od Trampa ( on je pravi ( “stoik”) ,iako njegova vlada se na sve načine dodvorava NATO – paktu.Ali sve je to džabe, Hrvatska je ušla u pakt sa đavlolom a to su masoni Rokfelera i Rotšilda,a Crna Gora kupuje vreme dok se ne otkriju mafijaške igre Mila Đukanovića a onda će Crna Gora osetiti strahovite posledice prodavanja svoje nezavisnosti.Evo Šiptari već stavljaju zastavu Albanije na teritoriju Crne Gore.U narodu postoji jedna izreka ” Ko sa đavolom tikve sadi obiju mu se o glavu”.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Fanta zamisli situaciju RH posalje pijesadiju na Rusku granicu i ovi upere cijevi na Ruse, a ovamo da Rusi pomazu propali Agrokor .I sad ga uzme drzava pod kisobran..Bijedno zar ne… Rusi davali kredite od 5% a iz EU cak i od 12 % odbili su dati Agrokoru..
I sta sam mislis hoce li biti grubi Rusi prema Hrvatima, hoce li je gusiti daviti i unistavati do temelja..Ili ce i dalje davati kredite da pomazu narod, da prezive u Agrokoru a vlasnik da bude RH???
Koji scenario ce biti ??

gostgost
6 godine prije

alerikl ako ti u trilaterali vidis zrno dobra masonima koje si naveo ili si dio njih pa ih promoviras ili si njena mama jer ovakvu biografiju joj samo ona moze napisati

Jirźi
6 godine prije

Nato sponzoruša

tuf
6 godine prije

Trilateralna komisija u svijetu jedino uzrokuje kaos i patnju, a onaj tko ih brani je ili plaćen za to ili živi u mjehuru sapunice.

tiktak
6 godine prije

pa koga briga sta ova blebece, tko ju uopce od bitnih slusa

Slagerpjevac
6 godine prije

Dobro je. Slažem se sa tekstom. Sad bi volio ovdje vidjeti jednu negativnu stvar iz komšiluka. Da ne mlatimo stalno po istom. Recimo šta se to događa u Valjevu sa rehabilitacijom četnika Kalabića i koliko je kroz ratne puteve srpskih vođa u srpskom vodstvu živa ideja o velikoj srbiji.

Osoba C
6 godine prije

@Alerik Kažete da ”Babić ne podnosi Kolindu” i to je u redu. ”Arapi poludjeli za Kolindom!” vrište novinski naslovi. Eto, sve je opet u balansu. Šala mala. KGK (1968.), koja se ”stavila na raspolaganje hrvatskoj državi” također nije primirisala bojišnice, a s 22 godine itekako je mogla pod pušku, nego je studirala, motala se po Zagrebu i 1993. diplomirala na Filozofskom fakultetu i, na preporuku tada profesora Miomira Žužula, doplivala do Ministarstva vanjskih poslova, Mate Granića i Ive Sanadera. Nedavno je začudila i dvije godine mlađeg Plenkovića, pokušavajući sebe ubaciti u zaslužne za međunarodno priznanje Hrvatske, iako neki sigurno zli jezici (ništa bez hrvatskog jala) navode da se njena uloga svela da na zidnoj karti pribadačama sa glavama u boji, označava zemlje koje su nas priznale. Kao što je poznato, Ivo Sanader je, iako predsjednik vlade, de facto bio i ministar vanjskih poslova, pa tu negdje treba tražiti razlog što… Čitaj više »

piretis
6 godine prije

@Alerik-Zaboravio si ključnu sitnicu, pripadnost pravoj stranci. Moja susjeda ima slične reference pa nije ni blizu veleposlanstva ili predsjedničke fotelje. Ona se jednostavno ne lakta.

Georgij Žukov
6 godine prije

I jos nesto indirektno vezano za ovu temu a lezi mi na srcu , naime hrvatski politicari a bogami i veci dio hrvata jod od hrvatskog proljeca larpdaju floskule o tome kako se toboze hrvatska pamet , znanje i novac transferirao u Beograd u obliku kompozicija vlakova koje su prevozile mukom steceni novac hrvata i slovenaca ,pa se onda taj isti novac djellio po babi i stricevima ostalim republikama bivse SFRJ! No medjutim ako vec ne tada ali danas je svima jasno da je to cak bilo i obrnuto , uzimajuci u obzir da je od “osamosatljena” i nulte godine 1991 g hrvatska kao vatikansko cedo , nikada nije imala jedan dan sankcija , da je bila izlozena ratnim uvjetima u biti ne vise od 3 mjeseca , da je nakon toga pomagana i od dijaspore i od zemalja EU i amerike , cinjenica da od turzima svake godine ubire… Čitaj više »

Kandinski
6 godine prije

Kaže starleta i njeni superioristički podrepaši kako nam brani čast i sad će našu patetičnu i bijednu nezavisnost branit sa tuđmanovskim kičastim , počasnim stražarima.A št aje s Enronom, Bechtelom, Svjetskom centralnom bankom?

Balad
6 godine prije

Nesuvisla je ona sva. Jednog dana će o njoj raditi crtiće kao o Kity-patkici – glupači kojoj najveći domet (još nedostignut) može biti novi Armagedon za ovaj narod.

Hrvate, od Pavelića, preko Tuđmana, Sanadera, Karamarka, Plenkovića,… (s izuzetkom Tita i Mesića), skroz vode neki nesuvisli tipovi koji nisu prvo razračunali sa sobom, prije no su krenuli pametovati narodu. No, narod većinom – čini se – voli osjećaj bestežinskog stanja pri padanju u provaliju. Dok ne tresne o tlo! 🙂 🙂 🙂

Kiki
6 godine prije

Nije upozorila na užas u Hrvatskoj, ne!?

Vancos
6 godine prije

kako se kolinda nije sjetila da se baci ispred trumpa ovako premijer C.G pokupi svu slavu ni kriv ni duzan…sledeci sumit mozemo ocekivati bacanje kolinde ispred trumpa u stilu Jurgena Kllintsmana..

Roko voli Jalova
6 godine prije

Non stop spominješ Jakova sto si se zaljubija u njega….Polako, mozda ako KGK ode s Maminjom završis u njegovom zagrljaju, do tad se strpi…..

Veli k i
6 godine prije

“Uključi se u diskusiju” ne mogu jer me boli…

JELKA
6 godine prije

BRAVO KOLINDA , POKAZI IM STO JE ISTOK, A STO ZAPAD , RAZLIKA I PRIORITET ZA VANJSKU POLITIKU ! MNOGI NIKADA NE CE ILI NE MOGU RAZUMJETI ! ZIVILA !

Adriana
6 godine prije

Catastrophe today.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI