Ograničenje cijena nafte će se obiti o glavu

Putin - Ponašanje u krizi
8 komentara

Gornja granica cijena koju je Zapad nametnuo na izvoz ruske nafte utjecat će na nacije koje usvoje tu mjeru, a ne na samu Rusiju, izjavio je u petak predsjednik Vladimir Putin. Napomenuo je da je gornja granica jednaka cijenama po kojima zemlja trenutno prodaje svoju naftu.

„Nećemo pretrpjeti gubitke ni pod kojim okolnostima“, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon samita Evroazijske ekonomske unije (EEU) u glavnom gradu Kirgizije, Biškeku.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele ograničenje cijene ruske morske nafte na 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako se teret ne kupi po ili ispod navedene cijene.

Rusija ne planira prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cijena, rekao je Putin, dodajući da će konkretni koraci za odmazdu na tu mjeru biti navedeni u narednim danima kroz predsjedničku naredbu.

Prema Putinovim riječima, Rusija će razmotriti smanjenje proizvodnje nafte ako bude potrebno, iako do sada nije donesena nikakva odluka o tom pitanju.

“Imamo dogovor sa OPEC+ o poznatom proizvodnom cilju, smislićemo nešto dodatno ako bude potrebno”, rekao je.

Prema riječima ruskog lidera, uvođenje gornje granice cijena neizbježno će smanjiti ulaganja u naftni sektor, a globalne cijene sirove nafte će skočiti u nebo.

NaftaograničenjaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

To je jedna polovina price.
Zapadne berze predvidjaju u iducoj godini veliki pad vrijednosti akcija, ostar pad industrije, veliki pad standarda i sve to dovesce do velikog pada cijene nafte. OPEC ce morati da dogovori veliko smanjenje proizvodnje da bi odrzao cijene.

PS. Blumberg spada medju optimisticnije sa najavom pada berzi za 20%. Ima i gorih najava za G7.

Jednostavno receno
1 godina prije

Šuplja, u istom ste kolu putko skupa s senilkom, babojebcom, gajom, babom i ostalim…. Hebete nas prvo ti zabranili izvoz pa nisu ništa postigli sad ko fol hoće s ograničenjima da postignu bla bla bla. Ukidaju ti sankcije to i ti znaš a i pajdaši ti znaju, samo ko fol prodaja magle.

eks
1 godina prije

Evo kako uvedose ovo ogranicenje cijene padaju svaki dan zato ih samo treba stregnuti .

Max
1 godina prije

Rusija je spremna za to. Mi nismo.

1 godina prije

zasto ogranicenje na 60, zasto ne 20? znaci da nisu sigurni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI