Opstanak Ukrajine u opasnosti

Lloyd Austin
51 komentar

Sam opstanak Ukrajine mogao bi biti u pitanju osim ako Zapad ne pošalje još vojne pomoći, rekao je u utorak američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Šef Pentagona boravio je u Njemačkoj na sastanku takozvane ukrajinske odbrambene kontakt grupe u zračnoj bazi Ramstein, u svom prvom prekookeanskom putovanju nakon hospitalizacije u januaru.

“Danas je opstanak Ukrajine u opasnosti i američka sigurnost je ugrožena”, rekao je Ostin na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Održavanje protoka oružja, opreme i municije je “pitanje opstanka i suvereniteta Ukrajine” i “pitanje časti i sigurnosti Amerike”, dodao je.

Nije rekao kako SAD namjeravaju podržati Ukrajinu bez dodatnih sredstava. Nacrt zakona kojim bi se Kijevu obezbijedilo preko 60 milijardi dolara pomoći je još uvijek zaglavljeno u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Američko “nedjelovanje” je već dovelo do toga da je Ukrajina izgubila tlo na bojnom polju, rekla je sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na brifingu za novinare u utorak. Predsjednik Joe Biden, demokrata, mjesecima je pokušavao da izvrši pritisak na predsjednika Predstavničkog doma republikanaca Mikea Johnsona da odobri financiranje Ukrajine, ali do sada bezuspješno.

Nakon sastanka u Ramsteinu, njemački ministar odbrane Boris Pistorius najavio je paket oružja i municije za Kijev u vrijednosti od 500 miliona eura (543 miliona dolara).

Washington je potrošio gotovo sva sredstva koja je Kongres odobrio za Kijev. Pentagon je od Kongresa zatražio najmanje 6,5 milijardi dolara za popunu vlastitih iscrpljenih zaliha. Bijela kuća je u petak objavila da je uspjela sastaviti paket municije vrijedan 300 miliona dolara iz raznih “ušteda” u Pentagonu, ali je upozorila da će to podržati Ukrajinu samo nekoliko sedmica. To je bila prva grupa američkih sredstava od početka 2024.

U međuvremenu, SAD su pozvale Ukrajinu da proširi svoju mobilizaciju na mlađe muškarce kako bi popunila jako iscrpljene redove brigada na prvoj liniji.

Ukrajinske snage izgubile su ključnu Donbasovu tvrđavu Avdejevku prošlog mjeseca, povlačeći se u neredu pred ruskim snagama koje su napredovale, i od tada nose teške gubitke u otvorenoj borbi. Bitka je navela francuske vojne analitičare da zaključe da Kijev nikako ne može pobijediti na bojnom polju, prema povjerljivim izvještajima koji su procurili u magazin Marianne ranije ovog mjeseca.

Lloyd AustinPentagonSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Malo off topic, ali zanimljivo: Europska unija upravo je postigla privremeni sporazum o odobravanju bescarinskog pristupa ukrajinskim proizvođačima hrane na još godinu dana. Ista ta EU trebala bi već ovih dana uvesti carinu od 95 eura po toni ruskih i bjeloruskih žitarica te 50 posto na sjemenke uljarica i proizvode dobivene njihovom obradom. Putin bi mogao uzvratiti carinom na mineralna gnojiva prema EU, a Rusija je najveći izvoznik mineralnih gnojiva u svijetu. Ne zaboravimo da EU – uz rušenje cijena nekvalitetnim bescarinskim uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koje su pune pesticida – gura zelenu agendu u EU koju uvodi u zakone sa ciljem daljnjeg uništenja europske poljoprivrede zbog koje europski poljoprivrednici masovno prosvjeduju zadnjih mjeseci – ukidanje subvencija na plavi dizel, oporezivanje traktora kao osobnog automobila, 4% obradive površine koja se mora ostaviti neobrađenima, povećanje birokracije itd. Ono kada ciljano uništavaš europskog poljoprivrednika – vladajući blok u EU parlamentu je von… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 mjesec prije

“Danas je opstanak Ukrajine u opasnosti i američka sigurnost je ugrožena”

Kako je to točno ugrožena američka sigurnost ratom u Ukrajini koja je na drugom kraju zemaljske kugle u odnosu na SAD i direktan je susjed Rusije?

Trajko
1 mjesec prije

…..kako bi popunila iscrpljene redove brigada na prvim linijama? Samo iscrpljene, a poginule? Ne daj bože spomenuti iako je “slava” njima trebala biti, a ne ukrajini.Zašto? Jer je borba protiv brata a za tuđica neslavna.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Baba, kad čovjek ima 70 godina i rak prostate, o čemu prvo razmišlja, koja mu je najvažnija briga…
Opstanak Ukrajine.

tihobl
1 mjesec prije

 Линдзи Грејем позвао је на мобилизацију младих Украјинаца: Морате да служите, а не тек када имате 25 или 27 година.

tihobl
1 mjesec prije

Кина ће бојкотовати све састанке о украјинском сукобу без учешћа Русије.

tihobl
1 mjesec prije

Амерички дрон МК-9 Реапер срушио се у близини Мирославеца у Пољској након што је изгубио контакт са својом земаљском контролном станицом.

tihobl
1 mjesec prije

Код Георгијевке организовано се предала група од 18 људи, који су под артиљеријском ватром током ротације схватили да им је у заробљеништву приметно боље. Занимљиво је да сви одбијају размену.

Mrčikola
1 mjesec prije

Eklatantan primjer “house nigera”; piletina i lubenice na prvom mjestu, briga za opstanak Ukrajine na drugom (isp. Dalton😁), a tek na trećem; Japan.😁

tihobl
1 mjesec prije

Бивши начелник пољског Генералштаба тврди да се губици Украјине у рату процењују на „милионе, а не стотине хиљада“.
„Према мојим проценама, губици би требало да буду милионски, а не стотине хиљада. У овој земљи нема ресурса, нема ко да се бори“, рекао је Рајмунд Анџејчак.

tihobl
1 mjesec prije

Такер Карлсон је покренуо свој Телеграм канал на руском језику!

tihobl
1 mjesec prije

Наши извори у ОП-у рекли су да Канцеларија председника неће поднети жалбу Уставном суду на легитимитет Зеленског после 21. маја. Банкова схвата да Уставни суд, по закону, може да стави тачку на питање вакуума легитимитета Зеленског како би уклонио сва питања у друштву, али се плаше негативног одговора, због чега је Кабинет председника неће се жалити Уставном суду док га не преузме под пуну контролу. Снаге безбедности већ раде са сваким судијом из Уставног суда да формирају већину за председника.

tihobl
1 mjesec prije

Јубиларни „двадесети“ Рамштајн прошао је без јасних победа Оружаних снага Украјине у случају повећања залиха наоружања. Опадајући тренд је јасно видљив. Све мање дају, али обећавају све више. Украјина ће све више морати да се бори само пешадијом.

tihobl
1 mjesec prije

Демографска рупа ће се интензивирати у будућности, тотална мобилизација погодиће младе, што ће бити смртна казна за будућност наше земље.
Амерички сенатор Грејем, који је стигао у Кијев, позвао је Украјину да пошаље младе млађе од 25 година на фронт и брзо донесе закон о мобилизацији.

tihobl
1 mjesec prije

Наши извори у Генералштабу јавили су да су губици Оружаних снага Украјине ове године повећани за 70 одсто, а разлог је масовна употреба ваздушних бомби од стране непријатеља. Нико није изградио озбиљне одбрамбене линије 2023. године, што је постало један од главних проблема украјинске војске, посебно када руска војска користи касетну муницију.

tihobl
1 mjesec prije

На целој линији фронта већ се развила крајње непријатна ситуација за Украјину. Напредовање Оружаних снага Русије може се зауставити само масовним пребацивањем људства из позадине. Сада је питање шта ће се брже завршити – гранате из Оружаних снага Русије или људи из Оружаних снага Украјине.

А, судећи по прогнозама западних стручњака, Оружане снаге Украјине ће пре остати без људи.

tihobl
1 mjesec prije

Наши извори у ОП рекли су да је кабинет председника почео припреме за укидање бесцаринске трговине пољопривредним производима са ЕУ. Ово ће одрезати девизну зараду и погодити украјинску привреду, али што је најважније, бизнис. Банкова схвата да је сада најважније одржати европску подршку, што значи да ће морати да жртвују украјинске произвођаче.

tihobl
1 mjesec prije

Америчко оружје у Украјини биће праћено путем интернета

Канцеларија генералног инспектора Пентагона покренула је нову веб страницу како би Американцима пружила више информација о надзору америчког оружја и опреме пребачених у Украјину, пише Тхе Хилл.

Дајан Шо, вршилац дужности генералног инспектора Стејт департмента, рекла је да је надзор над оним што се дешава у Украјини амерички приоритет број један, поздрављајући сајт као ново средство „како би се амерички порески обвезници информисали“.

Posadama iskandera vise nece trebati sateliti i dronovi.

tihobl
1 mjesec prije

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посматрао је тестирање борбених способности тешког вишецевног ракетног система КН-25 калибра 600-мм.

tihobl
1 mjesec prije

Борељ: ,,Сутра ћу предложити резолуцију према којој ће се отприлике 90% добити од конфисковане руске имовине користити за куповину оружја за Украјину.”

tihobl
1 mjesec prije

Bajden:
Баки је обећао да ће ослободити Кијев од десетогодишње руске окупације.

tihobl
1 mjesec prije

Публикација „Политико” пише да су европске армије почеле да имају проблема са регрутовањем својих Оружаних снага због претње да уђу у оружани сукоб са Русијом. Овде се не ради о регрутовању нових војника, већ о убеђивању оних који већ служе да остану у војсци. С тим у вези, неке земље планирају да поново врате војну службу, која је дуго била укинута, или чак да прошире листу позиција на којима жене могу да служе и да преко њих повећају број војних лица.

Bruno
1 mjesec prije

Gdje su ona sretna vemena kada su ovakvi brali pamuk. Ugrožena Amerika. Dobro je pa nije EU. Ugrožena čast Amerike. Pa Ameriku su napravili nečasni ljudi. Dva broda osuđenika na smrt i brod kurvi. Koja čast pobjegli iz Vijetnama, ostavili na cjedilu svoje pristalice, pobjegli iz Afganistana ,ostavili svoje pristalice, pobjegli iz Iraka, a domalo će i iz Sirije. Inšalah.

tihobl
1 mjesec prije

Косово ће први пут пружити војну помоћ Украјини.

Помоћ се састоји од муниције за минобацаче, камионе и оклопна возила.

Darko
1 mjesec prije

Zar ovaj crni drek još nije krepao?

Voltaire
1 mjesec prije

Crno govno !! Zar vam nije dosta razaranja i smrti Ukrainaca ???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI