fbpx

Optužbe opozicije: „Milorad Dodik gura BiH u NATO!“,… i nastaje kaos u RS

Milorad Dodik

Tjedan iza nas je u regiji bio buran. U četvrtak je Crna Gora usvojila novi „Zakonu o slobodi vjeroispovijesti“ koji je doveo do sukoba između Srpske pravoslavne crkve u zemlji i oporbe na čelu s Demokratskim frontom na jednoj strani i vlade Mila Đukanovića i premijera na drugoj. O čemu je riječ, opisali smo jučer u analizi „Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe“. O čemu je riječ, možete se vidjeti u poveznici na kraju ovog članka kojeg ćemo posvetiti Bosni i Hercegovini, bolje rečeno apsurdnom danu u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banja Luci.

Naime, tamo je u utorak ujutro započela sjednica na kojoj je većina dala potporu srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku te politici koja bi trebala zaustaviti put ka članstvu države u NATO paktu.

Međutim, prije izglasavanja potpore je trajala burna rasprava u kojoj je jedan od glavnih protagonista bio zastupnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković.

Nakon kaotične sjednice obilježene verbalnim sukobima, fizičkim napadima i uvredama u utorak rano ujutro dao potporu Dodiku.

Kako javljaju hrvatski mediji, „Narodna skupština RS je prihvatila Dodikovo tumačenje po kojemu dokument pod nazivom „Program reformi“, kojeg je 19. studenog usvojilo Predsjedništvo BiH, ne znači suglasnost za nastavak približavanja članstvu u NATO paktu nego tek plan mjera koje će biti provedene kako bi se suradnja s tim vojnim savezom nastavila na dosadašnjoj, a ona podrazumijeva samo članstvo u programu „Partnerstvo za mir“.

Nakon što je Stanivuković rekao kako izvorni dokument poslan u NATO nije onaj kojeg Milorad Dodik prikazuje javnosti, te da ima više od 50 stranica, a ne 21, počele su pljuštati uvrede sa svih strana, došlo je do naguravanja, a ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je navodno ošamario Stanivukovića. Sukob, ali verbalni, nastavio se u restoranu Narodne skupštine RS, ali su se kasnije stišale strasti. Međutim, ostaje otvoreno pitanje gura li Milorad Dodik BiH i Republiku Srpsku u NATO ili ne?

Prema onome što se može pročitati na stranicama NATO pakta, čini se da je u pravu Milorad Dodik, dok je kopiju izvornog dokumenta objavilo Radio Sarajevo.

U početku dokumenta na petoj stranici  stoji kako on „ne prejudicira buduće članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu i da će za takvu odluku biti potrebna dodatna odluka predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH“.

Peta stranica „Programa reformi BiH“

FOTO: Peta stranica „Programa reformi BiH“

Odakle Stanivukoviću podatak da postoji drugi i opširniji dokument i da ovo nije original, nitko ne zna. Inače je mladi političar iz  Partije demokratskog progresa poznat po demonstracijama takozvanog pokreta „Pravda za Davida“, mladića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen u Banja Luci, a na čijoj je smrti Stanivuković pokušao zaraditi političke bodove. Da ne objašnjavamo detaljno, pokret „Pravda za Davida“ kao krivce za smrt mladića imenova opet Milorada Dodika, Dragana Lukača i ostatak vlasti RS. Što je istina u ovom slučaju, teško je reći, ali postoji „barometar“ koji nikada nije pogriješio. Naime, pokret je dobio veliku medijsku pokrivenost i podršku balkanskog ureda Radija Slobodna Europa i njegovih medijskih satelita, uključujući RTV BN, kao i brojnih nevladinih udruga iz galaksije Otvorenog društva, a posebno portala Buka, formalno osnovanog pod okriljem Centra za kulturnu dekontaminaciju Banja Luke i novcem nevladinih organizacija, privatnih nevladinih udruga i zapadnih veleposlanstava.

Ranije portal Buka to nije ni krio i donatore je objavljivao na internetskoj stranici, ali se kasnije od te prakse odustalo i rubrika „donatori“ ili „vanjski suradnici“ je danas prazna. Međutim, Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu na dnu stranice kao sponzore navodi Otvoreno društvo, Terre Solitaire i Zakladu braće Rockefeller. Mnogi će reći da ovaj projekt suzbija nacionalizam, poziva se na antifašizam i citira velikane misli svih naših naroda, što je točno i mnogima je kao takav zanimljiv i preferiraju ovakve portale u odnosu na nacionalističke koji šire najniže strasti. Međutim, kao što je bio slučaj s ugašenim E-Novinama, koje su glorificirale Mila Đukanovića prije ulaska Crne Gore u NATO ili Hashima Thaçija u pregovorima s Bruxellesom i Beogradom s ciljem zatvaranja „poglavlja Kosovo“, uz prihvatljive gore navedene sadržaje se na njima sustavno provlači atlantistička agenda. Najbliži primjer Centru za dekontaminaciju i portalu Buka je portal Peščanik, koji ima odlične novinare i sadržaje, ali kada pogledate donatore upali se lampica za alarm. Opet nalazimo američki NED, Otvoreno društvo, Zakladu Heinrich Böll, Zakladu Braće Rockefeller i druge. Znači li to da svi ovakvi projekti ipak djeluju neovisno o svojim sponzorima? Ako je tako, to bi bilo pohvalno, a je li ili nije, lako je zaključiti iz sadržaja o temama kao što je ulazak ostatka zemalja regije u EU i NATO, stav prema Rusiji, Kini, Assadu u Siriji, ajatolasima u Iranu, Hezbollahu i drugima. Uz citate Danila Kiša, Miroslava Krleže ili Meše Selimovića se uspješno proda priča o pogodnostima saveza s NATO paktom, na primjer.

Zašto ova digresija o aktivnostima medijskih projekata u regiji? Zato što je spomenuti Duško Stanivuković izjavio kako Milorad Dodik gura BiH u NATO i u Banja Luci je nastao „krš il lom“. Mnogi čitatelji su njegovu izjavu uzeli zdravo za gotovo i da u sjedištu NATO pakta postoji druga verzija dokumenta koja otvara put prihvaćanju Akcijskog plana za članstvo (MAP), koraka do punopravnog ulaska u savez, iako i u njemu stoji kako on ne prejudicira ulazak zemlje u NATO.

MAP je Bosni i Hercegovini NATO ponudio još 2010., ali ga zbog veta Banja Luke savezna razina vlasti nikada nije prihvatila. Nije prihvaćen ni Godišnji nacionalni program (ANP) koji otvara put prihvaćanju Akcijskog plana za članstvo (MAP), već spomenuti dokument pod imenom „Program reformi“.

Stanivuković i njemu slični, koji navodno kritiziraju NATO i optužuju Dodika da BiH i RS gura u savez, nemaju  nikakvih dokaza da potkrijepe svoje optužbe, osim igrokaza u Narodnoj skupštini i ranije na ulicama Banja Luke gdje su, navodno, tražili „pravdu za Davida“.

Jedini im je argument da je aktualna vlast BiH i RS dovela do visoke razine suradnje s NATO paktom kroz „Individualni akcijski plan partnerstva“ (IPAP), koji predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne suradnje sa zemljama NATO pakta onih zemalja koje nisu članice ovog saveza, te „Partnerstva za mir“.

Ali „Partnerstvo za mir“ je političko-vojni program NATO pakta deklarativno usmjeren ka stvaranju povjerenja između zemalja članica saveza i drugih zemalja Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, uspostavljanju međusobne vojne suradnje i regionalne stabilnosti. Osnovan je 1994. godine, nakon pada Istočnog bloka i druge koje nisu članice NATO-a. Tako su u „Partnerstvu za mir“ Rusija, Bjelorusija, Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan,Ukrajina i Uzbekistan. Od zemalja regije su u njemu Srbija i BiH, dok Makedonija čvrsto korača prema punopravnom članstvu. I na kraju, dio ovog projekta su Austrija, Finska, Irska, Malta, Švedska i Švicarska. Cipar i Kosovo teže članstvu „Partnerstvu za mir“, ali zbog neriješenog statusa, Cipar zbog podijele zemlje na južni i sjeverni “turski dio” zemlje, a Kosovo iz svima poznatih razloga, to ne mogu postići.

Dakle, ulazi li BiH u NATO ili ne? Ili, bolje rečeno, je li Milorad Dodik, kako Stanivuković tvrdi, potpisao „Program reformi“, ime godišnjeg plana koje upravo zbog toga nije nazvan „Godišnji nacionalni program“ (ANP), koji ima oko 50 stranica i nitko ne zna njihov sadržaj ili nije, kako bi za godinu  ili dvije otvorio put usvajanju ANP-a i prihvaćanju ponuđenog Akcijskog plana za članstvo (MAP)?

Ovdje se netko ozbiljno poigrava sa stabilnosti BiH, počevši od raznih „pravdi za…“, koje su u modi diljem Europe, do ovakvih konstrukata koji dovode do političke nestabilnosti ionako nestabilne i podijeljene zemlje.

I za kraj, ovo nije nikakav hvalospjev „Miletu od Laktaša“, što je termin kojeg koristim u razgovorima s prijateljima i poznanicima za Milorada Dodika. Njemu se može prigovoriti stotine stvari, a kada bi pravosuđe RS i BiH radilo svoj posao možda bi mogli naći na stotine nezakonitih afera u kojime je on na vrhu piramide. Istina, po tome malo razlikuje od većine političara u regiji.

O njegovom „političkom usponu“ i manevrima kojima godinama u svojim rukama drži sve poluge vlasti srpskog entiteta u BiH bi se mogle napisati knjige, možda i kriminalni romani. Ali to sada nije tema. Ključno je pitanje je li Milorad Dodik potpisao „Godišnji nacionalni program“ (ANP) pod imenom „Program reformi“ ili nije? Ako nije, i ako je suradnja BiH s NATO paktom slična ili nešto bolja od ostalih iz „Partnerstva za mir“, jer u zemlji postoje i dva konstitutivna naroda koji žele ući u savez, onda su napadi Stanivukovića & Co. politički motivirani, možda upravo s ciljem da se postigne ono za što se optužuje „Mileta od Laktaša“, ili člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Zapravo, pokušajmo razmišljati logično i tko u medijskom prostoru iza koga stoji, jer su upravo ti pokazatelji u svim situacijama u bilo kojem dijelu svijeta uvijek doveli do ispravnih zaključaka.

Radio Sarajevo / Kopija Dokumenta / NATO/BiH / Centar za kulturnu dekontaminaciju / Peščanik/Podrška

Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
236 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
8 mjeseci prije

BiH je kao elektricna jegulja, opali svakoga tko polozi ruke na nju, bolje nato nek se zamisli. Mislim da bi Dodik da se odcepi, a u zamjenu pusti ostatak u nato, ali jegulja ne vidi razliku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Ne vjerujem nema odcjepljenja, to je prekompliciran proces, a ne dobiva ništa, Model države u državi njemu paše

Roki
Gost
Roki
8 mjeseci prije

Dok se malo jos srbija naoruza pribat ce se srbi odcjepiti ovako za sada samo mogu pricati i cviliti.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Samo ti sanjaj….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
8 mjeseci prije

Neće Srbi iz BiH nigdje. Imaš pametnija posla a to je položaj BiH Hrvata, zato ćuti. I ti i ovaj nesretnik Tony.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Dobro si se sjetio….uf kako im Dodik dobro dođe!!!!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, miruj!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Eh Babiću…kada bi ti mogao da napišeš nešto o zlodjelima kolege traktoriste Milorada Dodika zvanog “Mile od Laktaša”, znam da bi to bio veoma obilan PROJEKAT i veoma opasan posao sa veoma velikom vremenskom potrebom ali kada bi mogao posvetili bi te.
Elem….kada je bilo prvo zasjedanje Skupštine povodom ANPa trajala je do 2/3 sata u jutro, apsolutno kretensko ponašanje i jednih i drugih, kao dva čopora kerova koji škevre jedni na druge a najmanje se dotiču teme laveža;ovo zadnje je bilo dno dna, pozicija u stilu sekte podržava Milokrada a opozicija u stilu pijetla bez glave skače okolo kenja po svemu i svačemu. Mali Stanivuković je razočarenje vijeka, zbilja je bio nešto šta za ponadati jer zbilja mali istinu priča o svim zločinima i i kriminalu sekte na vlasti(ovo zadnje još nismo skontali ali i to će naleći) međutim ovo zadnje je zbilja ponižavajuće za njega i baš je dosta izgubio na dignitetu;izazvao je svojim ponašanjem šamar, Lukač se neprofesionalno poneo kao zadnji papak a tek posle njegova opravdanja su apsolutno na nivou maloumnosti…ne pravdam ni jedne ni druge jer apsolutno zaslužuju jedni druge i duboko sam uvjeren da rade jedni za druge ili bolje reći opozicija radi za sektu na vlasti i čisti im konkurenciju od mogućeg kvalitetnog protivnika. Opozicija bukvalno uništava svaki pokušaj odstupanja mladih i srčanih ljudi iz njihovih redova pa imamo bukvalno nestajanje kvalitetnih političara u opoziciji. Takođe je apsolutno indikativno da nema niti može neko treći da dođe do izražaja i ako se pojavi jer su onda kao po komandi oba čopora protiv njega;Stanivuković, Vukanović, Trivić, Govedarica, Prodanović, Tadić, Čavić…veoma kvalitetni i elokventni političari ali prosto su uništeni od svojih stranak.
Miting i kontramiting….parada maloumlja, muka da čoveku dođe kada sluša kakve stvari ljudi valjaju;nisam bio ni na jednom jer ne želim dati svoj legalitet bezglavim pijetlovima ili siledžijama…u Javnim ustanovama su slane poruke i pozivi da se u što većem broju dođe na miting i da podrška Veteranima Vojske Republike Srpske, strašno šta rade od ovog naroda a još je strašnije da ti ljudi imaju sledbenike koji u njih vjeruju kao u Boga.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Ovo je dobro. Šamar, jel bio u kantini, gledao sam video. Ali nije ni važno. Sad odeš na Google i ukucaš Fight in Parliament i YT tiizbaci tuča di pucaju glave i lete zubi u svim zemljama svijeta. čuj šamar. Za naš mentalitet, to je kamilica.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

U Skupštini, live on tv tokom zasjedanja.
Mladi je Stanivuković zbilja svojim postupcima razočarao, a od sektaša bome nije se ništa pametnije ni očekivalo.

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Ajmo strucnjaci iz rs evo vase teme o velikom srpstvu sad cijeli dan ima da pršti o tome ko je veci srbin…

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Imaš struju u kući ili ti to agregatom?

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Mlatalo se vec upecao pjenil ga pjeni tako i treba hahaah , nemam struju imam fenjer 🙂

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Tema puna komsicevaca koji dokazuju da im je sef pobjedio Dodika i uveo biH u NATO.

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Toni, ti se hraniš srbofobijom ?

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Providan je, iz aviona se to vidi

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

@ Tony,… Pa zna se ko su najveci Srbi na Balkanu… oni koji su najvise pljuvali po Srbstvu i najvise pobegli od Srbstva… znaci Anti-Srbi… ili oni koji su izgradili svoj idenititet na Ne-Srbstvu… to jes oni koji trebaju negirati bilo sta Srbsko da bi mogli reci da su drugaciji/svoji… to jesu oni koju trebaju negirati Srbstvo da bi mogli izgratiti/ili su ga vec izgradili, svoj Ja…. Najveci Srbi su oni Srbi koji su zaboravili da su Srbi…. zasto su bas ti Ne-Srbi najveci Srbi?…. zato sto uvek trebaju nesto Srbsko u/pored/blizu sebe da bi mogli biti drukciji, a bez tog Srbstva u biti su… Niko ili kao Neko.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Misliš da će shvatiti 🤔

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ručao Tony, prlego malo pa će se posle javiti! Žena mu oprala noge pred spavanje garant…nekako me podseća na takvog tipa

Nome
Gost
Nome
8 mjeseci prije

Ajde više s tom vašom mitomanijom … svi su Srbi i oni koji znaju i oni koji neznaju … i Crnogorci i Makedonci i Hrvati, pa valjda i Eskimi i Tasmanci … kako vam nije dojadilo sami sebe obmanjivati ?

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Nome, zašto gubiš živce ? Ohladi malo, nema razloga za histeriju. Svako je ono što je, a različitost je nešto što nema veze sa nacionalnošću. Postoje dobri i loši ljudi, a i poneki “izmedju”. Sve ostalo je smišljeno po formuli “zavadi, pa vladaj” .

Nome
Gost
Nome
8 mjeseci prije

@eks
Ono si kako se osjećaš, netko građanin svijeta, netko Tunguz, netko Srbin, a netko Hrvat. Volim svoje – poštivam tuđe i kraj priče. Svaka domaća tema, uvijek se nađe netko da mi objasni tko sam i što sam i kako jadan nisam ni svjestan koliko sam nesvjestan. I onda mi još tu ispire mozak tim nekakvim uvijanjem-izvijanjem, dvosmisleno-trosmislenim doskočicama kao Prc Milojko.
A i ti … eto ti si kao nekakav cooler koji sada eto meni imputira da sam histeričan i gubim živce. Ne gubim ja ništa, ja samo JASNO kažem šta mislim, a neki od vas više vole verbalne pizdarije tipa demagogija, dociranje, pasiv-agresiv partoniziranje. Ja u privatnom životu izbjegavam takve ljude, to su obične mutikaše, koji jedno misle. drugo govore, treće rade.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Mudro Nome.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Onome malom Stanivukoviću ne vjerujem ništa. To je Čeda Jovanović u RS

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ma ni blizu Laki, ni blizu…Čeda je institucija za njega.
Da se dopunim….mali je potrčko u PDPu, odrađuje prljav posao i guraju ga preda se;naivni klinac kojega će aždaje iz PDPa izkoristiti o odbaciti, papak u PDPu koji nema viziju ni hrabrost da se osamostali i postane neko i nešto.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Koliko vidim, jedini smisleni dokument približavanja NATO-u je potpisao Ivanić 2009. i taj se dokument opstruira otkad je Ivanić otjeran u opoziciju. E sad, neka mi još nekokaže da je Pravda za davida bila stvarno želja za pravdom, onda više nemam što reći. Ko vjeruje u nebuloze koje piše Radio Slobodna Europa, svaka mu čast. Nisam znao da je RSE kupio BN, zakupio, što li već rade zajedno, ali su “na liniji”.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Kada je Stanivuković u pitanju mislim da je zbilja bila želja za pravdom, problem je ta stranka kojoj pripada, taj blok kojemu pripada.
Ipak mislim da je sektaš Nebojša Radmanović 008. potpisao to na šta misliš.

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Laki _Bas dobar momak nema uprljane ruke vidi se da je iskren i posten jedino vama srbima smeta sto ima tip lovu i govori protiv vaseg aduta dodika i to direktno u facu no to je opste poznata stvar na balkanu ako se pojavi srbin da iole gleda realno on je izdajnik itd itd.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Laki Srbin?

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Veci srbin od tebe ..

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Tony_ perke ti nemogu odbit ….Imaju po jedan minus odbrane. Frustrirajuce …

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Bravo Tony, vidim ja Šešeljevi stavovi ali nikako da povežem :)))))))

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

shumy :
Problem nastaje ”dvojnim” državljanstvom ovoga tipa ?
Hrvatsko ili srpsko +trojansko ?

Stipe
Gost
Stipe
8 mjeseci prije

kazete i nastaje kaos u rs, pa svima je jasno postalo izgleda kada srbi nesmiju vise ni na koga udariti onda se medjusobno rokaju.. Pazi na hrvatsku nesmiju ,bih takodje u CG ih izbacuju po krvnim zrncima, kosovo ih maltretira i ismijava samo im ostalo da se medjusobno razabiru.. Cudan narod.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Jebiga Stipe, samo nas nobelovci razumeju…u stvari imaju muda reći istinu! Ima puno bivših Srba okolo matice, takvi su otrov za Balkan. Tačno su znali šta rade kada je krenulo pokrštavanje. Znao je to i Pavelić odlično, konvertite je postavljao na glavna mesta, komandante logora itd. Znao je odlično da će konvertit ispuniti zadatak bez pogovora i bez potrebe kontrolisati mu rad. Jadna Srbija u takvom okruženju, slažem se u stvari s tobom

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Jesili procito koliko je Pavelic imo Srba generala.Hrvatsku kako vidite ustasku ,a nikad nije izjavila nas je Zemun i Boka.Nema mirnijeg i plemenitog naroda u okruzenju.Cak svoje izdajnike njeguje.Dobiju mirovine,kucu obnovljenu i zasticeni ko licki medvjedi

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

pa zato što su srbi najveci Hrvati. Srbija je Hrvatska pokrajina oduvijek bila

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Nisu bas svi takvi ja poznajem srbe veoma dobre ljude i nemoj racunati ove lajavce ovdje jer njima nista ne preostaje sem ovo ovdje da se izduvaju.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Aaaaa nisu baš svi, hahahahahhaa pa ti si lep primerak

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Toni, čuo za interpunkciju, a?

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Mlata- ajde imas cjeli dan pred sobom da ti se smijemo 🙂 🙂

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Našao na tastaturi interpunk. znakove, a Tony?

Nema
Gost
Nema
8 mjeseci prije

Stanivukovic je cetalj teski…ovo sto srbirade nesto je mutno tu. A nije mi jasno zasto je srbija protiv nato pakta. I grcka je u nato pa sta im fali?

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Pa grcku nisu bombardovali a srbe su malo procesljali samo da im daju do znanja sta ih ceka sljedeci put ..

Nema
Gost
Nema
8 mjeseci prije

Sigurno. A nikako zbog zlocina koje su radili u susjednim drzavama. Smijesno mi sto se cude zasto su bombardovani “na pravdi boga”

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Nema…znaš li jadan da su Beograd za vreme WW2 više bombardovali ameri i englezi nego švabe? Nešto drugo je u pitanju, mani se ovog zadnjeg, građansko-bratoubilačkog rata

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Zašto im UN nije odobrio? Zašto su to radili bez odobrenja UN?

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

BiH nije u NATO, ali je NATO u BiH što ti dođe isto, ili još gore.
Turska je kao NATO članica, bombardirala i etnički očistila istočni Cipar od Grka.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Evo ti ga Tony sa odgovrom…odgovor na nivou dečačića iz sedmog razreda

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Djelovao je taj malac kao dečko koji obećava međutim čini se da je prebrzo izgorio. Kao da su ga tutori svjesno bacili u vatru očekujući da će od njega stvoriti nekakvog mučenika.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Baš…ni sam se ne mogu oteti tome dojmu.

puf
Gost
puf
8 mjeseci prije

U BiH ne postoji politika, nego politicka trgovina. To mi koji zivimo u BiH veoma dobro znamo. Da bi se bilo kakva odluka donijela na “saveznom” nivou BiH tu se vrsi politicka trgovina po principu ja tebi pomognem oko ovoga i dam svoj glas,a sutra ti meni oko onoga drugoga. Nema drugog nacina da se donese bilo kakva odluka u drzavnim institucijama BiH zbog toga sto se sva tri tora ovaca moraju sloziti oko bilo cega da bi to bilo sta postalo zakonito.

Tako je bilo i po ovom pitanju. SDA je pristala da Predsjedavajuci Vijeca ministara, sto je manje-vise ekvivalent funkciji premijera drzave iako se tako ne zove, postane Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Samo da napomenem da su ovlasti Predsjedavajuceg Vijeca ministara mnogo vece nego ovlasti troglavog Predsjednistva BiH. Zauzvrat je SNSD, koja je najveca srpska politicka stranka u BiH, potpisao sta je potpisao.

Za one koji nisu upuceni, opci izbori u BiH su bili 7. oktobra/listopada 2018. godine, ali se tek sada formirala drzavna vlada. Federalna vlada jos uvijek nije formirana, vlada Sarajevskog kantona/zupanije je pala zbog prevtljivosti Zeljka Komsica, ali to sada nije tema. Dakle, ovo oko MAP-a, ANP-a, i sada i Programa reformi nije nesto sto je skorije prirode u BiH nego se vrti vec vise od dvije godine. Posebno je postalo aktuelno nakon izbora kada SNSD nije htjela da pristane na formiranje drzavne vlade dok se ne rijesi ovo pitanje na neki nacin. Onda se, nakon godinu dana diskusija, svadja, prepiranja, zabadanja noza u ledja i slicno ovo pitanje na neki nacin rijeseno.

Dokument se odjednom naziva Program reformi i biva TAJNO,ponavljam TAJNO upucen u sjediste NATO-a u Briselu. Pri tome nije o njemu javno diskutovano u drzavnim institucijama, nije prosao javnu raspravu, nije se dao na uvid gradjanima BiH, nego ga je troglavo Predsjednistvo BiH TAJNO potpisalo i ekspresnom brzinom svjetlosti teleportiralo u Brisel. Pri tome se nije ispostovao nijedan zakon koji se trebao ispostovati tom prilikom. Parlamentarna skupstina BiH, Dom naroda BiH, kao i Narodna skupstina Republike Srpske su uzalud nebrojeno puta trazili da im se dostavi dokument na razmatranje, sto NIKADA nije ucinjeno.

Program reformi je poslat u sjediste NATO-a i odobren, te potom i potpisan od stane troglavog Predsjednistva BiH,a da javnost UOPCE NIJE ZNALA sta pise u tom dokumentu, koje je dokument velicine, te kakve implikacije potpisianje istog nosi. Tek pod velikim pritiskom javnosti Predsjednistvo BiH je javnosti dalo neki vid uvida u dokument. Da li je to cjelokupni dokument ili ne, to javnost u BiH NE ZNA, jer dokument prije potpisivanja NIJE PROSAO JAVNU RASPRAVU!

Dakle, mi gradjani BiH NE ZNAMO sta je nase troglavo predsjednistvo potpisalo, jer je to isto troglavo predsjednisvo PREKRSILO SET ZAKONA tajno potpisivajuci nesto sa cime se gradjani drzave koju predstavljaju mozda ne bi slozili.

Da se vratim na pocetak svog komentara, Dodik je pristao potpisati ovaj dokument KOJI JE MIJENJAO NAZIV ALI NE I SADRZINU, da bi kontrolisao drzavnu vladu preko novog Predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH Zorana Tegeltije, koji dolazi iz Dodikove strane SNSD-a.
SDA je prodala glasove svojih bosnjackih biraca, te drzavnu vlast svojim potpisom stavila pod kontrolu njenog de facto,ali ne i u potpunosti de jure, rusioca Milorada Dodika.
Demokratska fronta je izdala svoje saveznike Nasu straku i SDP Kantonu Sarajevo, te je izasla iz vosdajuce koalicije u tom kantonu da bi sa SDA i SBB u takozvsnom imenu “probosanske stranke” usla u novoformiranu drzavnu vladu BiH. Dakle, i Zeljko Komsic je prodao glasove svojih bosnjackih biraca.

U tome je od bitnijih figura ostao Mirko Sarovic, kojeg se uvrsilo medju dva kandidata za vodeceg lidera OSA-e. Tu mu je protukandidat vodja SDP-a Nermin Niksic. Misljenja sam da ce se ova pozicija dati Mirku Sarovicu da bi svi svi bili zadovoljni, te bi tako MAP-ANP-Program reformi nestao sa politicke, medijske i opcejavne diskusije.

S druge strane, slucaj ubistva Davida je nesto sto NE SMIJE biti stavpjano u ovaj kontekst. U to ubistvo su bili umijesani mnogi politicki faktori u RS-u, o cemu ssd ne bih, ier nije tema.

Dakle, u tekstu ste bili izrazito selektivni, subjektivni i povrsni. Zagrebali ste politicku stvarnost u BiH u proteklih par dana, a da uopce niste dali politicku pozadinu svega toga koja se proteze par godina unazad, a posebno zadnjih godinu dana. Takodje ste iskoristili priliku da slucaj ubistva Davida Dragicevica pretvorite u huskanje protiv Draska Stanivukovica, pri tome potpuno, sto li, izostavivsi visemjesecnu borbu njegovih roditelja da se ubistvo njihovog sina rasvjetli. Tu mozemo ubrojsti i nestajanje dokaza, policijskih izvjestaja, mijenjanje iskaza politicara i sta sve ne.

Takodje ste sve ovo iskoristili da se obracunate sa svojim medijskim neistomisljenicima, gdje su dvi oni koji se ne slazu sa vama ti “zli globalisti”koji zelr da nas sve porobe i eri neokapitalizma ili sta vec. Ovo zadnje su moje rijeci pri pokusaju da ispadnem pametniji. Svaki oblik kritike u ovom tekstu ste docekali na noz,gdje ste te kriticara ugurali u domen teorije zavjere, gdje su svi oni koji se s vama ne slazu zli.

Ukratko, tekstje jako povrsan, subjektivan, huskaski i zadire samo u povrsinu jakokompleksnog stanja proslostii sadasnjosti u BiH!

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

puf, slažem se sa tobom u oceni i proceni situacije, ali bih dodao i sledeće: svakome, ko je bar malo upućen u zbivanja u BiH i ko je pametan, jasno je da je BiH protektorat zapada, pre svega (gazde) USA , a NATO je onaj “razredni starešina” koji deli packe i upravlja onim što se naziva “država” , a nema veze sa državom. U svemu tome Srbi su prepreka i meta zapada, jer (ma koliko mrzite i optužujete Dodoka) zahvaljujući Dodiku Srbi dugo koče ulazak BiH u NATO (formalno) , iako je NATO praktično tu . Teško je izdržati takav pritisak i pretnje, kakve izdržava Dodik, ali on ipak uspeva da koči . Komšić je ekstremni NATO “službenik” , a Bakir je ekvilibrista koji hoda izmedju NATO i ekstremnog islamizma . Prema tome, treba podržati svakoga ko je protiv NATO zločinačke organizacije , u ma kojoj formi .

puf
Gost
puf
8 mjeseci prije

Svasta ti ovdje nabroja. Spominjes:”…ma koliko mrziTE i optuzujeTE Dodika”. Za tvoju informaciju ja ne mrzim niti jednog politicara , ali isto tako niti ijednog volim, pa ni Dodika. Ukoliko si procitao cijeli moj komentar, valjda jesi, primijetiti ces da sam opleo po manje-vise najbitijim politicarima u BiH dokazujuci da isti javno kokodacu jedni na druge, a tajno trguju politikom.

S druge stane, sve balkanske drzave su u sluzbi neke vise sile, pa tako i BiH. Spominjes Srbe aludirajuci da sam ja protiv istih, iako nijednom recenicom nisam ukazao na isto. Takodje aludiras da sam ja pobornik ove ili one ideologije, u ovom slucaju NATO-a, za sta me iskreno zaboli neka stvar. Biti ce onako kako se odluci van granica BiH, a mi cemo samo da imamo iluziju demokratije.

Tendenciozno preskaces moje glediste kako je cijeli proces smisljen, te kako ni Dodik nije nevin po tom pitanju. Medjutim, Dodik je dobio dio kolaca, Bakir je dobio, Komsic je dobio, Radoncic je dobio, Covic je dobio, Sarovic je dobio. Iz trke su izbacili Nasu stranku, koja im je jedini lonkurent u guranju ovaca u torove, kao i Stanivukovica koji svakako ima svoje (dobre ili lose) motive, ali sad-zasad ukazuje na prave stvari. Ali, na kraju ce da zavrsi kao Damir Niksic u Federaciji, te ce da postane persona non grata, los i sebi i svome.

Kako vec rekoh – POLITICKA TRGOVINA – citaj zaboga, umjesto sto meni poturas da sam pripadnik ove ili one kaste!

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Mujo nije ti ovo lose!!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Pusti Muju, njegovo je svi su politicari losi samo je Dodik jos gori.
A i ovaj komsicevac Zeljko sto stalno pokusava da prikaze da je njegov sef pobjedio.

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Što se tiče mržnje prema Dodiku, nisam mislio na tebe, pogrešno sam napisao. Mislio sqam na one komentatore na portalu koji otvoreno ispoljavaju mržnju raznim neutemeljenim tvrdnjama. Moja je greška u izražavanju. Nadam se da prihvataš.

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

A šta misliš ko je izmislio islamiste, podržava ih i naoružava? Pitanje je kako bilo ko može biti za NATO?

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

shvatit ce i oni jednom da im Hrvat kroji sudbinu. Da su i oni Hrvati ubiti

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@puf Ne mogu da vjerujem do kojih razina se srozao Babić, isto kao da čitam kamenjar, dnevno ili index! Namjerno se zanemaruje istina koja ne ide Srbima kao eksponentima ruske “politike” u prilog, posebice posljednjih par dana!!

puf
Gost
puf
8 mjeseci prije

@Zeljko
Ne citam niti kamenjar, niti dnevno,niti index, pa ne znam o cemu isti pisu. Ali,godinama pratim Logicno, i pod prijasnjim nazivom, ali i sada kada se ovako zove, te odlicno znam kakvo je generalno stajaliste spisatelja na ovom portalu. A ono je takvo da sve sto je prorusko i donekle prokinesko, proiransko, prorisijsko, prohezbolah, je automatski dobro samo po po sebi, a sve sto je izvan takvog gledista je samo po sebi zlo, placenicko, u domenu teorija zavjera, u sluzbi tamo nekoga opakog.

Neki koji variraju izmedju pa, iz vlastitog interesa, mijenjaju strane cu cas dobri, cas zli, zavisno o tome koliko su proruski orijentisani, kao recimo turski predsjednik Erdogan.

U nekim stvarima se par mjeseci, pa i par godina neke osobe favorizira, pa ih se onda kritikuje i naposljetku i napada u pogresnoj procjeni i mislju da su proruski, iako stvarno nikada nisu bili, kao sto je slucaj americkog predsjednika Trampa. Istog se hvalilo i uzdizalo na nevidjene stepene, te potom kritikovalo, pa i napadalo.

Takodje sudeci po dugogodisnjim tekstovima na ovom portalu sve sto se desava u Hrvatskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, kao i medju Albancima na Kosovu je samo po sebi truhlo, opako, zlo, u sluzbi interesa nekoga “iz sjene”, te samim time nistavno. S druge strane, sve sto donese vlada Republike Srbije, Republike Srpske, a posebno sto je antizapadno je automatski dobro samo po sebi, te tu nema daljnje diskusije.

Osobe koje se usade progovoriti protiv “dobrih”, su binarne, placenici, olos, neupuceni, u sluzbi tamo nekoga. Tona komentara koje sam napisso mi nije objavljena iako nisu sadrzavali nista lose, a svaki komentar mi se cenzurise. Na moj upit vrli admin mi je odgovorio da je vjerovatno neko u mojoj blizini koristio neprikladne rijeci pa se eto i mene cenzurise, i to tako traje par godina. Koje li slucajnosti, posebno jer ja zivim u selu od 400 stanovnika. Ali hajde, nije babi milo sto joj se snilo, nego sto joj se desilo.

Ukratko, generalizacija i pristrasnost. Mada, moram priznati, da ima jako dobrih tekstova ma koliko pristrasni bili. Zato sam i dalje vjerni citatelj ovog portala.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Mujo nedaj se saburaj …

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@puf Bravo, pogodak u sridu, sve točno od A do Ž!

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Kao i najveci broj novinara i komentatora politickih (ne)prilika u BiH i Ti si samo povrsinski i selektivno dotakao BiH probleme.
Ja razumijem kad propagandisti guraju jednu pricu po medijima ili kad politiku bistre dokone seoske pijanice uz mlako pivo pred seoskom zadrugom.
Bojim se da balkanskim prostorima nema spasa dok se i oni koji se predstavljaju ozbiljni analiticari politikom bave kao i ove dvije nabrojane skupine.
Bavljenje nekom politickom osobom a ne politickim procesima koji se desavaju nikada nije dalo niti ce dati dobru analizu a onda ni dobar prijedlog akcije.
Do sada je u BiH i pred rat, u ratu kao i poslije rata bilo postignuto jako puno dogovora koji nisu sprovedeni u dijelo. Zasto nisu sprovedeni i ko ih je srusio? Kad se spomene Dodik, svi analiziraju neke interpretacije nekih njegovih izjavaa niko njegove stvarne izjave. Zasto nema analize njegovog ponavljanja da je BiH zemlja bez bazicnog dogovora naroda koji u njoj zive i to bez uplitanja stranaca u te dogovore? Koliko su puta lideri tri konstitutvna naroda postizali dogovore i koliko puta su Bosnjacki politicari odustali od tih dogovora poslije sastanaka sa nekim Zapadnim ambasadorima? Ima li analize o finansijskom sistemu BiH ,centralnoj banci, kamatama, visini raznih poreza i budzetskih podsticaja ili se sve to olako zamijeni sa kvalifikacijama o korupciji i netransparentnosti?
Slucaj nesretnog Davida je od jedne nerazjasnjenje smrti brzo postao prvorazredan politicki slucaj i problem puno veci nego sto su nesumnjiva ubistva Joze Leotara ili Riste Jugovica, ljudi koji su imali puno vecu i znacajniju ulogu u BiH politickom i privrednom zivotu. Slucajno?
Mostar, grad u kojem nema lokalnih izbora vec vise od deset godina,U Stocu na izborima javno polupaju glasacke kutije, fizicki napadnu clanove komisije i sve to prodje bez kazne.
O Drasku Stanivukovicu mozda nekom drugom prilikom kad se bude pisalo ozbiljno kako su pojedine porodice sticale bogatstvo i kad se bude poredila njihova imovina prije i poslije rata.

smart tool
Gost
smart tool
8 mjeseci prije

Mile je dosao sa Natom, a tako ce i otici. Opstaje sve dok je na vlasti i zato mora da pravi kompromise. Profitirao je od nacionalizma ko niko u regiji, partizansko dijete sa Kozare. RS drzi glavu iznad vode zahvaljujuci inekcijama is Srbije. Sad sa novim vijecem ministara ce kupiti jos 3 godine, a poslije ce valjda ostati para da opet zaigramo i zapjevamo pod satorom.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@smart tool Pojma nemate! “Bolji” entitet u BiH se drži samo zapadnim novcima ( IMF, WB, ECB, etc. ) i svakoga ponedjeljka se na bečkoj burzi prodaje trezorskih zapisa u vrijednosti cca. 30 milijuna KM, čitajte pozorno svakog ponedjeljka!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

A zato stalno imaju suficit u budzetu. Ne kontam sto dizu kredite pa im se stalno pojavljuju viskovi u budzetu kojima zatvaraju stare kredite. Izgleda da je neredovno slanje para iz UIO pa kreditima krpe rupe kad nema priliva, a kad pare stignu odna se pojave viskovi.

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

ma sta ti znas

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Price da ce Mile otici slusam od 2008. Mozda bi i otisao da postoji opozicija koja ne trci po ambasadama svaki dan. Sve sto vrijedi uslo je u koaliciju sa njim, a ambasade i soros stalno ostaju u opoziciji.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Babiću nije bilo teško malo proguglati pa naći originalni dokument koji ima 51 stranicu, za razliku od lažnog Dodikovog dokumenta:
https://zurnal.info/novost/22649/dodik-od-nsrs-a-sakrio-kljucne-odredbe-anp-se-pominje-u-dokumentu

Dodik je najveći prevarant koga je majka rodila, spreman je na apsolutno sve zarad komada vlasti.
Puna podrška mladom lavu Stanovukoviću.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Pa zar ne vidiš da je isti dokument razvučen u fontu na 51 stranicu. uzmi 3.2 Vojni budžet – gdje ti je, vamo ti je na 25. stranici, a u prvom na sredini 19. Ja budale majko moja. I prati ostale točke kako se “šire”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

“Mladi lav” Stanivuković. Sve su rekao.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Interesantno – Laki se jedini ovde potrudio da proveri dokumente, pokazao o čemu se radi bez navijačkih dodavanja i dobio gomilu minusa. Da li je bitna istina ili “istina”?

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Vidis sta je sorosevaca aktivirano, a i komsicevci su se sjatili. I nije puno minusa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Vidi, nimalo me ne diraju minisi tipa ovaj Tony, cijelio mu je diskurs koje Srbin Alen, nermin, ja… tako da, još kad mu se pridruži bratija s druge strane, imaš gomilu takvih, i onda džaba logika, matematika, čitanje dokumenata , a ne interpretacija itd… Tako da bi mi bilo krivo da sam od njih podobivao pluseve, a vladali su komentarima sve negdje do 70-og. Nikog normalnog, (uglavnom uz neke izuzetke, pa su odmah pobjegli.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Alex…zbilja sam ga podržavao, ali zbilja je zabrljao jer je dokazao da je sledbenik sulude politike PDPa i SDSa i da ništa nije pametniji od sektaša n vlasti.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Zbilja cudno proguglas malo i nadjes kopiju orginala a u NSRS neka mala skracena verzija. Sad treba ponovo proguglat i naci tu skracenu verziju pa je uporedit sa kopijom. Neznam bili plakao ili se nadrogirao…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Nije skraćena tulac, imaš obje, ako znaš ćirilicu i engleski, iste su do u riječ, a rekoh gore zašto je jedna 21. str, a druga 51. Eto, išao sam u školu baš kad se učila ćirilica i engleski. Pa mi nije bio problem

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

U skupstini nemas tri covjeka koji znaju engleski, pa im je poslao prevod. Opozicija onda trazi orginal da im donese iz Brisela, a od engleskog znaju jedino brojeve, pa su skuzli da 51 nije isto sto i 21.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Bil to ti kuho sa mnom ? Znas ko ti je tulac …!!! Ja ti nisam onaj kojim se obracas sa rimti ga ili slicno. Ako ti emocije rade otidji u toalet pa se olaksaj pa napravi dva kruga oko zgrade….Ti me neinteresujes jer si sav u celofanu

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Naravno da će pritsci da se BiH uvede u nato bitu žestoki , ovo još nije ništa kako se očekuje , mada dzaba im trud , prije će se oni raspasti..

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jel ti majka zna da si domaći izdajica , plaćenik , suza bi joj suzu stizala..

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Vidi ovog srpskog pjesnika hahahah (Jel ti majka zna da si domaći izdajica , plaćenik , suza bi joj suzu stizala..) sta ti drzis predavanje neznas dalje od nosa fino ti covjek kaze a i to tesko potrefis.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
8 mjeseci prije

Ko ih hebe Alene. Neka pjene… Nema te u zadnje vrijeme.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

A ko tebe …..

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Na tajnom zadatku 😀 , drago mi je da je ekipa na okupu , biće dosta zanimljivosti u 2020 , biće sijela 👍…

Jel ovo dzugi jos terorizira ili je stigla ispomoć..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
8 mjeseci prije

Hahaha…. Dobra. Vidiš kako su svi zajapureni, sada je vrijeme ako si na tajnom zadatku. Informacija kao u priči. 🤣

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Bome nakotilo se , ambasada odrješila kesu…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Alen je možda mlađi od tebe, ne znam, ali je u komentarima zadnje dvije godine pokazao da je za tebe doktor političkih znanosti i lumen geostrategije i geopolitike, aposlutno neopterećen svojim identitetom kao musliman, ako sam dobro primijetio. Štoviše. Taj mu identitet daje plus više, jer neke stvari vidi iz te perspektive, Proricati raspad NATO-a, možda je preuranjeno, ali nikako nemoguće u srednjoročnom razdoblju. Čak i izvjesno, ako govorimo o desetljećima 2-3- najviše.

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Laki svaki cigo svog konja fali i to je normalno ne zamjerim no zaista ste smijesni sa tim imenima pa ovdje jedna recenica kaze ko si i sta si tako da se iz prilozenog sa 99% moze utvrditi to sto ti spominjes da je neke nacije ili vjeroispovjesti ali prica vasa da ce se NATO raspasti su vase puste zelje pa cak i na te zelje imate pravo i nadati se morate a nada zadnja umire sto znaci dok te ima nadaj se heheeheh.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

On musliman ??? A sta si ti ? Ti po obicaju … u rukavicama. Ti i doktorate dijelis…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Alen nikada nije ni krio da je musliman i meni ne smeta, jer mi je znao objašnjavati tu nešto što ne znam,. Gdje je problem , ako je musliman i to ne krije kada citira ajete itd. Jesi ti pri sebi. Koji se ku*ac pjeniš. Jel to loše biti musliman ili nekome reći da je musliman, ako je i još rekoh da mu je to plus, jer vidi nešto što meni možda promakne. de smiri hormone. I bolje čitaj što piše.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
8 mjeseci prije

Ne troši energiju i vrijeme na kojekeve mulce Laki. Svi ovdje znamo ko je Alen a ko oni. Drago mi je što se vratio. Čitam ga sa zadovoljstvom za razliku od ovih pećinara.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

TP Jel to tebe nesto boli ili svrbi, pa pocesi se ….

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Laki Topalovic _ Nista ja nemam licno protiv tebe a ni protiv nikog na ovom portalu(osim ovog sto se potpisuje sa LR ali necu dalje ispast ce da mu prijetim) ali cini mi se da ti prosipas supljake. Moje se vidi iz svemira a tvoje i muslimana Alena (cuj Alen pa musliman) moras koristiti uvecalo. Ti licno i Alen i onaj Nermin ste srbi i nista sporno ali je sporno sto vi to zavijate u celofane. Nemam razloga da pjenim a ti bi mogo biti malo posteniji i ne pokusavat sjedit na dvije stolice prozirno je to sto ti pokusavas.

Weteran
Gost
Weteran
8 mjeseci prije

Usisavanje BiH u NATO zavisi dosta od konačnog rešenja u Siriji?!
Trenutno, ni Bonstil nema toliki značaj. Najmanje je Amera u Bondstilu. BiH, kao potrošač NATO oružja je margimnalan, a strateški je BiH drugorazredan!?
Vidimo da NATO (SAD) danas više troši energije za disciplinovanje neposlušnih u svojim redovima: Turska, Nemačka pa i Francuska, …
Biće interesantan drugi mandat Trampa? 🙂

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Laki @ mislio sam na raspad usa mada isto je jer nato cini 90% usa i 9% sitnih vazala i 1 % upravljački kadar.. Vidimo već pukotine u nato , kod starih članica koje su svjesne kojim smjerom usa gura nato , omjere danasnjih sila i to ih stavlja u jednu nezavidnu i panicnu situaciju dok se usa okreće istocno evropskim zemljama koje još ne shvataju situaciju u kojoj se svijet nalazi danas i tako pored guranja istih u ambis paralelno drze u obruču i stare članice… Prilično obimna struktura za odrzavati a ako znamo da je ekonomska moć usa iscrpljena te da im je ostalo jako malo vremena prije ekonomskog tsunamija vidimo da ovo guranje u saveze je očigledna priprema konfrontacije s istokom sto potvrdjuje i izlazak iz svih mogućih sporazuma koji su bili nekakav garant da do iste neće doći.. S druge strane imamo istok koji rapidno uvodi najmodernija oruzja u upotrebu u nadi da će isto urazumiti usa da odustane od svojih planova..
Ključ dogadjaja je bliski istok gdje u stvari lezi kljuc ekonomske dominacije usa , povlačenje s istog urušava njihov ekonomski model i istodobno pokreće urušavanje koje će se pretvoriti u konfrontaciju s istokom..
Brzin kojom se današnji digadjaji odvijaju je takva da jos malo imaćemo jako malo vremena da shvatimo stvari , sto se već dogadja u ekonomiji gdje razni stratezi više nisu sigurni sta se dešava u istoj..
Kako reče @ weteran , ide drugi mandat trampa..

Belegija
Gost
Belegija
8 mjeseci prije

Jak sam ko NATO. 🙂

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, u kućicu! Odmah, nesrećo!

Zax
Gost
Zax
8 mjeseci prije

Najbolju definiciju republike srpske je dao jedan srpski pisac. Na vlasti su kriminalci koji glume cetnike. Opozicija su cetnici koji bi zeljeli bit kriminalci. To stvarno nema smisla komentirati niti se time baviti.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Zax RS nije nikakva posebnost i potpuno isti obrazac vladavine je i u drugome BiH entitetu i Hrvatskoj, a i u ostalim ex YU državicama.
Koja je razlika u BiH na primjer između Dodika, Bakira i Čovića . . .

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Ogromna. Samo je slijepci ne vide.
Dodik nikad nije prvi odustao od nekog dogovora i citavo vrijeme poziva na posten dogovor gdje ce svi izreci svoje strahove i zelje i postici konsenzus kojeg ce onda doslovno sprovesti.
Bakir je svaki put krsio postignute dogovore i odmah sutradan trazio neke nove ustupke i non stop poziva “mamu”,”tatu”,”brata” da ga stite od ostale zlocaste dijece.
Covic niti mirisi niti smrdi, on uvijek ima nadu i uvijek se slaze.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Kamilo Okay, ja gledan rezultate, a rezultata nema osim u nekretninama, Dodik ima kuću i u Beogradu šta je loše za političara BiH, Čović je skrenija riku da mu teče odma uz hacijendu od destak miljuni euri, a Bakiru je osim nekretnina ostala i koja vrića zlata zlu ne tribalo.
I nije problem u njima trojici nego u sva tri naroda BiH koji čekaju rješenja (barem za to na izborima glasaju i ne bune se) iz Beograda, Zagreba, Ankare, Bruxellesa, Washingtona, Moskve, Berlina . . . ali nikako se dogovorit sami sa sobom.
Tanki slojevi oko tri vrhuške dobro žive plus jedan debeli sloj sarajevske administracije globalistički orjentiran koja opslužuje sva moguća tijela svih globalnih aktera, a raja to gleda i trpi.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Dodik nije medju prvih deset najbogatijih u BL. Nije ni medju prvih 20. Na Listi najbogatijih u RS jos nize kotira. BiH ni da pominjem.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

tihobl Pa skoro u svim ex YU republikama je tako osim u Milogori di je Milo prvak CG i Balkana u klasi političar.
Ono šta san tija reć je to kako su se oni dovoljno fudrali i da se promini vlast imaju za sebe i potomke i oni kao takvi niti mogu niti žele shvatit raju.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

E moj zemo i ti u svašta vjeruješ.

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Vidis Moreno. Kad su u pitanju politicari ja bas i ne drzim mnogo do komentara profesionalnih komentatora jer su oni ipak placeni za komentare a onaj ko placa odredjuje i koja ce se muzika svirati.
Pouzdano znam da je Dodik iz jedne bogate porodice iz Lijevc polja koja je jako puno zaradjivala proizvodeci i prodajuci povrce na pijaci u Zagrebu. I ta skola koju je zavrsio na toj pijaci sigurno je vrijednija od mesarskog zanata i Fakulteta politickih nauka koje je zavrsio (kao redovan student davno prije ovih sadasnjih nazovi fakulteta).
U jednoj emisiji u zivo na TV je izjavio kako je bio suvlasnik firme prije rata koja je imala godisnji promet od 50 miliona DM. Dugo sam pratio po sredstvima informisanja da li ce ga ko demantovati. Nisam nikad naisao na takvo sto. Bio je isto i vlasnik neke firme u Srbiji, Sopot mislim gdje je igrao kosarku i bio sponzor tog kluba. Sve prije rata.
E sad, bilo bi interesantno znati sta su imali i radili prije rata oni koji ga optuzuju za sve bogatstvo koje ima i koje nema.
Mene zanimaju rezultati vladavine politicara i to u realnim uslovima i u realnom okruzenju, a tu je Dodik za sve ostale ex Yu politicare Ante Markovic.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Koliko ja znam prije rata si mogao biti privatnik i imati obrt, nikakovog udruživanja nije bilo prije, jedino tajno, legalno ni u snu, sve je bilo društveno, osim ono što je privatno.

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Ocigledno da ne znas puno. Jugoslavija je bila puno bolja nego sto sad pricaju njeni kriticari i grobari kao i losija nego sto pricaju njene bezrezervne apologete.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Hmmm, ne znam, a bio moj stari i ja najveći privatni porezni obveznici u gradu od drugog beba rata do ovog zadnjeg balkanskog. A stari mi bio glavni “bankar”, po grada posuđivalo lovu od njega, bez kamata naravno.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

To je tacno. Stariji se sjecaju koliko su se razvili Laktasi prije rata za dodikovog mandata.

Nego valja se sjetiti koliko su 2000. na Dodika napadali SDS, novoosnovani PDP i cijela MZ, svi mediji, govorilo se o kriminalu i stotinama tuzbi. I sta je na kraju bilo od cijele price: ostala je prica da je kupio cvijece od 100 maraka na racun vlade.
Dok su napadali Dodika i oko toga dizali prasinu odradili su ekspresnu prvatizaciju. Sve su prodali za 20 miliona, osim rafinerije, telekoma i elektroprivrede.

Weteran
Gost
Weteran
8 mjeseci prije

SAD i NATO je Harver!
A Softver?
Meni (ne samo meni) zapada za oko :
Konstantni nemiri, vatra, problemi u Srpskom korpusu, na prostorima gde Srbi čine većinu (ne mora i apsolutnu)?
– Podgorica
– Banja Luka
– Beograd
Spontano?
Slučajno?
Zagreb, Sarajevo, Skoplje – idila? Ili su eutanizirani?
Tirana ima žeravice u sebi, ali je pod kontrolom.
I onda kad napišem da su Pravoslavni Srbi i Rusi najveća prepreka Globalističkom Točku, meni se ovde izruguju?!

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Uvjek su i bili i biće do kraja svijeta… I pobjediće na kraju..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Neče postavljati poredka, nego če preživjeti. Novi poredak če morati sebi postavljati poraženi.

slobodan
Gost
slobodan
8 mjeseci prije

“Filadelfiju” — piše u Ivanovom Otkrovenju

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

“Prema onome što se može pročitati na stranicama NATO pakta, čini se da je u pravu Milorad Dodik, dok je kopiju izvornog dokumenta objavilo Radio Sarajevo.” Koje bjesomučne laži se šire na ovom portalu, svjesno plasirane, jučer pišete protiv legalnih vlasti države Crne Gore, sada branite Dodika a svi znaju da je potpisao ulazak BiH u NATO! Evo vam original i portal ne lažite, svjesno ili ne, čitatelje kao što radite zadnjih par dana u svezi ex YU država!
https://zurnal.info/novost/22649/dodik-od-nsrs-a-sakrio-kljucne-odredbe-anp-se-pominje-u-dokumentu

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Komsicu dzaba se trudis – nema ulaska BiH u NATO.
Amerima to nije vazno jer je NATO usao u BiH.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

“Ne prejudicira se članstvo BiH u NATO, jasno piše u dokumentu Program reformi BiH, koji je u septembru usvojilo Predsjendištvo BiH a koji je u posjedu ATV-a.
O dokumentu, koji je sve do danas bio u tajnosti, najviše su govorili oni koji ga nisu ni pročitali, tvrdeći da je to zapravo ANP i otvaranje puta BiH ka NATO alijansi. Dok su iz opozicije čvrsto stajali pri tome da u reformskom planu stoji i reforma policije, u dokumentu koji je u našem posjedu to nigdje ne piše.

Ključna razlika između ANP-a i dokumenta o kojem će u ponedjeljak raspravljati narodni poslanici je u dijelu koji se odnosi na članstvo u savezu.

“Ovaj dokument podnosi se bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH”, stoji u Programu reformi BiH.

ANP je dokument od skoro 170 strana, dok Program reformi ima svega 21 stranicu. Između ova dva dokumenta postoje brojne razlike, a jedna od njih je i MAP koji se u Programu reformi nigdje ne pominje.

U reformama nema ni poglavlja o unutrašnjoj politici, unaprjeđenju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencije policijskih tijela i tužilaštava, borbe protiv terorizma, tržišta rada u BiH, izbornog sistema, planiranja, programiranja i izrade budžeta i drugih poglavlja koji se odnose na direktnu saradnju sa NATO-om, a koji se nalaze u ANP-u. BiH je po uzoru na Srbiju opredjeljena na saradnju sa NATO-om ali nikako i članstvom.

“BiH podnosi NATO-u ovaj dokument “Reformski program BiH”. BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjendištva BiH”, stoji u Programu reformi BiH.

U dokumnetu koji je sve do sada bio tajna, stoje i poglavlja o spoljnoj i bezbjednosnoj politici, odnosima sa Evropskom unijom, kontroli naoružanja i vojne opreme, deminiranje i drugi.

Od usvajanja dokumenta opozicija u Republici Srpskoj tražila je njegovo javno objavljivanje, tvrdeći da je to Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO. To je više puta demantovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.”
Ili ovo…
https://www.atvbl.com/vijesti/bih/general-nato-dzejms-fogo-istice-da-program-reformi-nije-anp-16-12-2019

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

@Sinisa
Pa ako to javlja ATV čiji je vlasnik glavni Dodikov perač para i glavni neimar za sve što se gradi u RS-u ko smo onda mi da sumnjamo ! Mislim Sini care mogao si naći i neki bolji izvor.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Isto javljaju cetnicki i proruski sajtovi. Ako njima ne smeta i podrzavaju Dodika zasto vjerovati opoziciji i Komsicu koji svaki dan idu u ambasade po instrukcije.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Xahaxa…odlično primjećeno;samo kontriram Željki, čovek vido šta bi želeo da vidi pa sam stavio šta bi drugi želeli da vide. Iz krajnosti u krajnost.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

NATO border on the Drina river.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Željko Okay, daj ti nama lipo pokaži istinu i napiši šta to piše na ”stranicama NATO pakta”, a šta se autoru teksta čini kako je Dodik u pravu, a tebi se čini kako Dodik nije u pravu . . . ja neman pojma, a tija bi znat . . . za sad ja nevirujen nikome, a tek kad dobijen objašnjenja i navode sam ću procjenit šta je laž, a šta istina.
Osim ove izjave šta se autoru teksta ”čini” sve ostalo su navodi raznih, pa i hrvatskih medija.
Ako ”svi znaju da je potpisao ulazak BiH u NATO” onda i sami NATO može to potvrdit ili opovrgnit, a izostanak potvrde ili opovrgnuća od NATO znači kako se u stvari nezna ništa i kako i dalje NATO mulja isto ka i Dodik.
Daj prosvitli nas, Bog ti da.

Šta se tiče sadržaja dokumenata meni se čini kako je napredak utoliko šta se o tome uopće javno raspravlja, bez obzira koliko stranica dokumenta je objavljeno, a koliko je ostalo skriveno . . . koliko se sićan pri ulasku Hrvatske u NATO nisu se pojavljivale nikakve stranice sporazuma, a da o svojevrsnome ustavu EU odnosno Lisabonskome sporazumu i ne pišen, kojega nije niko niti pročita osim prevoditelja.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Moreno trazis od komsicevca da ti kaze sta pise na sajtu NATO, a on nece da prizna da su iz Brisela potvrdili da je to obican memorandum o razumjevanju.

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

piše: Slobodan Vasković

1.
Najznačajniji događaj u godini na izmaku jeste potpisivanje/usvajanje ANP-a (Program reformi BiH, 19.11.2019.) koji označava početak brzog pristupanja BiH u Alijansu.

2.
ANP je alatka na putu ka Alijansi, ali je njegovo usvajanje značajno, jer je Milorad Dodik godinama, posebno u poslednjoj, tvrdio da nikada neće, ne samo potpisati, već ni poslati čak ni prazan papir u NATO, “jer bi to značilo aktivaciju MAP-a”.

Bizaran je sada već njegov nevjerovatan zahtjev (06.09.2019.) upućen NATO “da povuče odobrenje dato Bosni i Hercegovini da podnese Akcioni plan za članstvo (MAP), da ne bi NATO bio glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije“, da bi na kraju odustao od tog, zatim i svih svojih zahtjeva po tom pitanju, potpuno “okrenuo ćurak”, okrenuo leđa Rusiji, kojoj je otvoreno težio i potpisao ANP, koji, osim zadataka iz pet oblasti, predviđa i formiranje Apelacionog suda BiH.

3.
Upravo Dodikov Kopernikanski obrt čini potpisivanje dokumenta (to je bila i državna obaveza) najznačajnijim događajem u 2019. godini.

4.
Taj akt izazvao je niz drugih događaja, među kojima je i formiranje Savjeta ministara, gotovo 14 mjeseci nakon održavanja izbora, oktobra 2018. godine.

5.
Takođe je uzrokovao definitivno urušavanje Narodne skupštine RS, jer Dodik jeste potpisao ANP, ali ne želi to javno da prizna, kako bi spriječio razotrkivanje sloma sopstvene “politike”, koja se poslednjih godina zasnivala, isključivo, na odbacivanju svake primisli o NATO putu BiH, praćenom insisistiranjem na proruskoj orijentaciji.

6.
Kako bi sakrio sopstveni zaokret, potpisivanje ANP-a, Dodik je u Narodnu skupštinu uputio samo dio potpisanog dokumenta, falsifikujući i tih manje od 50 posto stvarnog dokumenta, brisanjem značajnih dijelova.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

E jesi nasao koga ces citirati – Vaskovica koji je godinama potparol kancelarije CIA iz americkog konzulata. Lik dvije decenije napada Dodika u svakom tekstu, svakakve nebuloze pise – da je Dodik dobio polugu zlata u Kremlju i stavio je u dzep (kao da se dzep nebi odmah poderao i poluga ispala), da ima brojne vile na Kipru, da je 3 dana silovao Davida, a onda ga ubio…
Komsicu tebi je problem sto ne znas engleski pa ne znas sta je potpisano, a ne znas ni cirilicu da mozes procitati u prevodu za poslanike skupstine, pa se provaljujes.
Nadji nekog ko zna engleski ili bar cirilicu da ti procita. Nemoj da ti Vaskovic tumaci, taj slaze cim zine, znamo ga mi u BL dobro.
Vidjam ga cesto sa jednim likom iz SNSD koji laze jos vise od njega. Drugi niko nece da se druzi sa njima dvojicom.

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Au covjece.
Kakav dokaz.
Ni manje ni vise nego Slobodan Vaskovic. Ovo te, u mojim ocima iskljucuje kao ozbiljnog sagovornika.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ne sramoti se više Čoveče!!!!

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Jedino Dodik govori i radi prave stvari. Radi on i druge stvari ali do ovog dokumenta nisam sumnjao da se bori za RS. Kod reformi, prva stvar koja me je zabrinula je da se Komšić obradovao potpisu i pohvalio ga. Druga stvar je da je dokument ostao u sefu i nije dat na uvid javnosti. Moguće da je i Dodik podlegao pritisku a možda je ipak sve neka igranka da se diskreditira.
O Stanivukoviću ne bih puno. Dopao mi se samo na prvi pogled, na drugom je već bio sušta suprotnost. Mislim da je mali ljigo i prodana duša. Ne tvrdim da sam u pravu ali vrijeme će pokazati. Ko god je šurovao sa stranim ambasadama, sigurno nije dobar.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

Dodika na vlast nisu doveli ni Srbi ni Rusi već NATO pakt , aloo druže pa čovjek je 98-e imao samo dva poslanika u skupštini i uspio da postane premijer 🙂 pa jel NATO sa transporterima kod Brčkog ganjao onog jadnog poslanika Hrvata koji je napustio sjednicu prije da ga vrate nazad jer je Dodiku falio taj jedan glas ! Najveće podvala srpskom narodu u istoriji je Milorad Dodik !

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Eto nisam znao za to a mogao sam odmah skužiti po tome kako se odnosi prema visokim predstavnicima, ambasadorima najjačih NATO država jer to može samo ako ga oni podržavaju. U Sarajevu ga stalno prozivaju što odbija NATO, a i uspostavu vlasti su blokirali godinu dana samo da ljude navedu na krivi trag i da ne skuže da je on ustvari NATO igrač. Koji je to prefriganac, kad god sam i koliko sam ga slušao, nisam skužio da gura BiH u NATO.

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Da, samo si zaboravio jednu “sitnicu”. Prije Dodika ta premijerska funkcija je bila ponudjena Mladenu Ivanicu ali je on poslije razgovora sa Milosevicem u Beogradu to odbio i onda je Dodik prihvatio to mijesto, sukobio se sa SDS-om, kasnije i sa Milosevicem. Cak mu je jedno vrijeme bio i ulaz u Srbiju zabranjen.
Kad se pogleda posteno, bez dodavanja ili oduzimanja onoga sto mu pripada, moglo bi se vidjeti da Dodik ima jednu dosta ravnu liniju politickog djelovanja i onda cesto dolazi u sukob sa svima koji mu predju njegvu crvenu liniju.
O podvali zvanoj Dodik moze se pricati kadse uporede plate i penzije 2006 i one poslije, zatim stanje puteva, bolnica i kojecega drugog.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Kajzer, dobro vidiš tko je i zašto stvorio Dodiđu.

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

sve Hrvati sva trojica

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Rusofil Dodik vam je stigao na vlast na NATO tenku! Ovaj portal je postao skup velikosrba koji žive u lažima, mitovima i narodnim predanjima!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Pa ga je smijenio nakon 2 godine zbog neposlusnosti. A onda ga je narod vratio 2006. i od tada glasa za njega stalno.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Šta se buniš onda, pa vaš je.

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Željko, da li si ti reinkarnirani Pavelić ? Srbi su uvek bili antifašisti, pa ti to smeta. Zato stalno ispoljavaš mržnju prema Srbima . Na ovom portalu su sada najaktivniji srbofobi , odnosno sluge NATO zločinaca .

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Hebiga, uzeli ste “nam” Komšića a on “nam” je bio prvi izbor.

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

Dodik je Hrvat. Kao i svi Srbi uostalom

סיירת מטכ
Gost
סיירת מטכ"ל Soldaat
8 mjeseci prije

100% u pravu, vi ste jedan narod sa tri vjere,,,

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Dobro,ima li tko tamo da zna što se događa. Ovaj dolje link u komentaru nekoga, usporedio sam, isti je tekst engleska verzija u fontu i zbog dužih rečenica proširena na 51 stranicu, ali je tekst isti. Ćirilična verzija je zbijena u fontu/razmaku između redova / ali prati poglavlja kako se “šire”. Nema nijednog više ni teksta “viška”. Tako da je papak Stanivuković mogao reći engleska verzija ima 51 stranicu, a “zgusnuta” srpska 21. , ali je tekst isti. Tako da tu nema neke mudrolije. Koliko sam slušao, “Program za mir” imaju svi, to nije sporno, a Dodik reče da će pratiti beograd . Dok su oni neutralni, BL će insisirati na neutralnosti zemlje. Iako je to , sa Srabijom ili bez, za BiH najbolja opcija. Mogu igrati sa svima, a nisu obavezni prema nikome, zar su toliko glupi da ne iskoriste tu prednost. Zašto Finci nikad nisu i kažu da neće ući u NATO? Pa u Hladnom ratu su Finska i Jugoslavija najbolje prolazili kao tampon zone, dobri i s jednima i drugima.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Finska se opet popela na konja.
Šta se dešava kod nas….ništa vanredno, jbe lud zbunjenog bez da se ometaju.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Laki fino kazu da je rijec o prevodu dokumenta, a oni se prave ludi da nije orginal. A sta ce im orginal kad ni 3 covjeka ne znaju engleski.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Izvan teme pa tko hoće, neka preskoči.

Jučerašnja je tema došla do 435 komentara u sadašnjem trenutku. Mislim da je to potuklo čak i onu temu o cjepivima koja je dogurala do brojke od 400 komentara, jedine do sada.

Nisam tu samo da brojim komentare. Što hoću da glagoljam. Redakcija ipak uvažava komentare stalnih čitatelja i konačno malo više piše o zbivanjima na ovim prostorima. Jest da će uvijek uz nešto malo afirmativnih komentara biti golema količina otrovnih koji samo pozivaju na prekrajanje granica i povijesnih knjiga, mržnju, flejmanje ili sprdnju. Međutim, čak i da se tako nastavi primjerice nekoliko godina unaprijed, bitno je da se razvije diskusija među čitateljima i razmjena stavova, to jest da nema zabranjenih tema. Vjerujem da će takvim tempom, možda čak nakon nekoliko godina ovi svi otrovni komentari postati manjina.

Grdno sam kritizirao redakciju jer je naprasno i preko noći makla komentare kad je bila obljetnica NATO-va bombardiranja s razlogom. Sada s razlogom pohvaljuljem redakciju jer su napokon uvidjeli da ovi prostori sa svim svojim vrlinama i manama imaju geopolitički utjecaj koji seže stoljećima unazad i kao takav ne bi trebao biti tek tako usput spomenut na ovim stranicama. Nadam se da će se ovako i nastaviti.

Otrovni komentari…. pa lakše je navesti na kojim temama neće biti jer sigurno nisu plaćeni da pišu u kojekakvim lajfstajl člancima. Jednom će i oni biti manjina. Na ostalima je da konačno shvate da s takvima nikakve diskusije nema i da ih se ignorira. Dakle, svojevrsna evolucija koja može godinama trajati.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Zvrk E pa to je od prilike to. Meni je zanimljivo čitat komentare iz RS kako bi shvatija šta se tamo događa. Također gušt mi je šta me ništa ne vuče na komentiranje teme jer neznan šta bi o ovoj temi pisa osim ono paušalno kako je NATO zlo, a Dodik ka i svi političari na vlasti lopine, ne samo u oba BiH entiteta nego i u Srbiji, Hrvatskoj, a da Mila i CG ne spominjen. Možemo samo raspravljat ko je veća lopina, a ko je veći izdajnik, a tu je, kad se zbroje te dvi kategorije i pridoda dugovječnost, Milo prvak Balkana daleko isprid drugoga na rang listi.

Šta se jučerašnjih komentara na temu CG tiče tamo san moga pročitat zanimljivih komentara i iznenadila me relativna pristojnost komemtatora jer se očekivalo puno više otrova, etiketa, navijanja, diskvalifikacija . . . jer me je i L.R. uvjerava u to . . . okay bilo je nešto, ali za očekivat je kako će bit sve manje, pa neka svak za sebe sam zaključi sa koje je od dvi suprotstavljene strane bilo čega više. Također neznan koliko je L.R. mora uredovat odnosno klikat delete, ali moj dojam je kako toga i nije bilo puno. Komentari na Logično u pogledu količine “otrova” su za dvi klase izad svih ostalih portala na kojima je “otrova” nemjerljivo više.
Nakon kritika sve pohvale za mali napredak ☺

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

Svi srbi su Hrvati kao se ponose srbstvom a zeljeli bi biti Hrvati potajno.

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

Srbi su Hrvati koji su presli na pravoslavlje. Shvatit ce jednoga dana.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

435 komentara na članak o SPC u Crnoj Gori…..mislim da je to rekord koji se nikada neće oboriti.
Svaka čast komšije,polaskan sam vašom “brigom”.

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Kakvom brigom jadan bio pa sto se tebe uopste tice CG i sto bi ti bio polaskan , malo bi i tamo bunario i uvodio red crnogorcima pa zaista nejasno .

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nema Ive higijeničara i odmah se razularite.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Knin smo vam dali, to nas ne interesuje

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

Knin dali hahah isto ko i kosovo hahah

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

U pravu si…oteto?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Kako si to shvatio?

Fenix
Gost
Fenix
8 mjeseci prije

Tesko da program reformi znaci ANP jer NATO je vojna organizacija a ako se u jednom dokumentu promjeni jedna rečenica onda to nije dokument jer je NATO jasno odredjen sto je ANP,MAP itd dakle kao u vojsci jasne stvari sa svojim značenjem a program reformi koliko ja znam u NATO-u nepostoji samim tim to onda nemoze biti ANP već neki politički kompromis u BiH. A nakraju tesko da ce se NATO siriti jer vise ni sam ne zna kuda i sta vidimo kako do ide sa Makedonijom traljavo. U principu ako pogledamo procese vidimo da se NATO počinje raspadati zbog dvije stvari promjene globalnih snaga a najviše zbog enormnog slabljenja Europe (gospodarski,tehnološki a najviše demografski) jedan podatak da je u protekla dva vijeka Europske zemlje dominirale u broju vojnika a sada ako izuzmemo Rusiju nema niti jedne jedine a tako ce se i dalje nastaviti.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Fala Bogu da se pojavi netko tko zna koliko znači zarez krivo postavljen u takvom dokumentu, a ne riječ cijela, a koje nema, “ČLANSTVO”. Zato je i rađeno mjesecima na tome,.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

Care meni stvarno nije jasno da ljudi ne žele da razumiju jednu stvar …. jednostavno nema veze šta piše u dokumentu stvar je u tome da on nije trebao biti poslat ni pod tačkom razno , dokumenat je mogao biti i prazan papir a ako NATO kaže da taj prazan papir njega zadovoljava i da oni smatraju da je to ANP to je gotova stvar , imaš pravo da dva puta pogađaš šta će iz sjedišta NATO-a da kažu !

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Nema to veze, Brisel sutra moze proglasiti da je primio BiH u EU i NATO, ako dodje takva naredba iz SAD.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Moze ,Tiho, ako do tog dodje onda imamo veći problem od bih u nato…A nato će nakon toga kratko trajati

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Iovako su mu dani odbrojani. Vidjeces nakon trampovog rezibora koliko ce trajati.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Mislim da će ga još više osnaziti ,mozda griješim..

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Mislim da si potpuno u pravu. Nikad nije ni bio stvarno protiv NATO. Htio je samo da svi povećaju izdvajanja i kupuju puno više američkog oružja. Nova raspoređivanja po Baltiku, istoku Europe i Aziji, govore tome u prilog.

Trt
Gost
Trt
8 mjeseci prije

Vjerojatno se ne radi o potpisu Dodika za pridruživanje NATO-u budući da je ruski ambasador u BiH izjavio da taj Program reformi nije u vezi sa Akcijskim planom za ulazak u NATO. E sad, jedino ako su Dodik i ruski ambasador zajedno u dosluhu da podvale ulazak RS u proceduru za pristupanje NATO što se ipak čini malo vjerojatno..Budući da su financijeri opozicijskog političara razjašnjeni u članku, vjerojatnije je da je ovaj potez dio lukave taktike da se Dodika optuži za ono zbog čega se Srbima u RS najviše diže kosa na glavi, a to je – izdaja svih prethodnih obećanja i ulazak u NATO. U takvom scenariju Dodik zasigurno gubi političku podršku većeg dijela naroda, a ako ništa unosi se crv sumnje u već ionako paranoidnu atmosferu u RS tj. jaz između naroda i političkog vodstva. Dojam je pokretanja intenzivnijh operacija stranih službi na području Balkana ako pogledamo aktualna zbivanja posljednjih dana…

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Ruski ambasador dobio na uvid program istovjetan onom koji je dobila i narodna skupstina RS. Nista sporno?!!!

Trt
Gost
Trt
8 mjeseci prije

Ne znam sta je tocno dobio na uvid ali ako oni nemaju tocne podatke o sadrzajima dokumenata koje se ticu pristupanja NATO-u ni KGB nije sto je nekad bio…

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
8 mjeseci prije

Dodik ni u skupštini srpskim poslanicima nije pokazao pravi program što je morao već je sakrio 50 stranica a onda mogu samo da zamislim šta je pokazao ruskom ambasadoru !

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

@Trt Dodik je PUT IN uradio Rusima, prevario ih je stručno jer ruski veleposlanik u Sarajevu pojma nije imao da je ANP potpisan u prisustvu zapadnih veleposlanika u Sarajevu i Dodik sada pjeva ” Ne može nam (BiH, NATO) ni(t)ko ništa jači smo (BiH, NATO) od Rusije!”

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, danas si odlijepio sa mjenjanjem nickova, ovo ti je sedmi. U kućicu i odmori malo, trolčino. Odmah!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Ivo to nije Dzeki. Zeljko je komsicev glasac kojeg sam odavno skuzio.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Dzaba krecite. Dodik je pokazao prevod i nikad nije tvrdio da je to orginal dokument, vec je smima govorio da potrze link na sajtu NATO sa orginalom. Brisel kaze da to nije ANP, a komsicevci i stanivukovicevci o dalje tvrde da jeste. Sak mastaju da ruski ambasador ne zna sta je napisano, a ruski ambasador je taj koji je nagovorio Dodika da popusti i potpise avgustovski ugovor. Ko ne vjeruje neka pogleda po novinama koliko je Dodik imao sastanaka sa njim u 6. i 7. mjesecu.
Dodik je slao ruskom ambasadoru sve verzije dokumenta na odobrenje. Rusi se nisu opterecivali sa tim, bilo im je bitno da se ne odradi naprecac kao u CG vec da se raspise referendum (a znaju da nece proci u RS).

Komiscevci dzaba krecite. Nego sta bi sa vojnom imovinom koja je prije 10 godina trebala preci na zajednicki nivo? Ni to niste rijesili, a nadate se ulasku u NATO.

Trt
Gost
Trt
8 mjeseci prije

e sad da bas ruski ambasador nema pojma sta pise u tim dokumentima…tesko za povjerovati…

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Ko zeli moze potraziti izjave ruskog ambasadora od ljetos nakon sastanaka sa Dodikom. Komiscevci ne zele jer ga ne mogu vidjeti ocima, a stanivukovicevcima smeta jer ne mogu spinovati.

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
8 mjeseci prije

Zanimljivo mi je da kad je rec o izmisljenoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ovaj portal ne dovodi u pitanje istorijsko postojanje iste. Podseticu da je posle raspada hriscanske crkve na istocnu i zapadnu, zapadnu tj. Rimokatolicku objedinio Rim sa Papom na celu, a istocna tj. Pravoslavna davala je autokefalnost pomesnim crkvama. Carigrad nikada nije dao autokefalnost patrijarsiji Crnogorske pravoslavne crkve jer ona nikada nije ni postojala. Autokefalnost je dobila Srpska pravoslavna crkva sa sedistem u Peckoj patrijarsiji koja je osnovala Mitropoliju crnogorsko-primorsku srpske pravoslavne crkve. Sve ostalo je cist falsifikat istorijskih podataka i proizvoljno tumacenje. U Crnoj Gori je na delu cista otimacina privatne imovine koju je Srpska pravoslavna crkva kupovala vekovima i dobijala donacijama od vernika.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Sekti je bilo i biće, ako je postojala sekta CPC što se dalo vidjeti juče u članku nikda nije postojala kanonska crkva niti još uvijek postoji.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Sinisa ,ne prolazi vise ona,samo sloga Srbina spasava.Normalen covjek je uvjek za istinu,zato cuti rjeci onu danasnju,samo istina Srbina spasava.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ti si oličje istine…nemoj me zasmejavati.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
8 mjeseci prije

Istinu je 1867.godine napisao crnogorski kralja Nikola 1. Petrović Njegoš, u vreme dok je još bio mladi knjaz. To što se ta istina više ne dopada mnogima, a naročito aktuelnim vlastodršcima Crne Gore, ne čini je manje – istinitom.

“Onamo, ‘namo!

Onamo, ‘namo, za brda ona,
Govore da je razoren dvor
Mojega cara;onamo, vele,
Bio je negda junački zbor

Onamo, ‘namo! da viđu Prizren!
Ta to je moje — doma ću doć’!
Starina mila tamo me zove,
Tu moram jednom oružan poć’.

Onamo, ‘namo — sa razvalina
Dvorova carskih vragu ću reć’:
“S ognjišta milog bježi mi, kugo,
Zajam ti moram vratiti već!”

Onamo, ‘namo, za brda ona
Kazuju da je zeleni gaj
Pod kim se dižu Dečani sveti;
Molitva u njih prisvaja raj.

Onamo, ‘namo! za brda ona,
Gdje nebo plavi savija svod,
Na srpska polja, na polja bojna,
Onamo, braćo, spremajmo hod!

Onamo, ‘namo, za brda ona,
Pogažen konj’ma klikuje Jug:
“U pomoć, djeco, u pomoć sinci!
Svetit’me starca svet vi je dug!”

Onamo, ‘namo! — sablji za stara
Njegova rebra da tupim rez
Po turskim rebrim’; da bjednoj raji
Njom istom s ruku ras’jecam vez.

Onamo, ‘namo, za brda ona,
Milošev, kažu, prebiva grob!…
Onamo!… Pokoj dobiću duši
Kad Srbin više ne bude rob.”

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Oni (nasi tadasnji politicari) koji su Jugu razjebali su tada sve ovo dogovorili (prodali nas), na ovim danasnjim je da to samo sprovedu, osim ako narod (kojeg niko nista ne pita) ne ucini nesto u tom pogledu.

Farree
Gost
Farree
8 mjeseci prije

Zapravo je Međed jedini koji bi do prekosutra mogao da uvede Bosnu u EU i NATO već prekosutra. On bi trebao da predloži Putinu otvaranje ruske vojne baze (najbolje sa S500 I nuklearnim boje im glavama) kod Banja Luke. On bi vjerojatno poginuo rušenjem helikoptera direktno njemu na glavu, ali bi ostao legenda i vjekovima bi se prepričavala njegova žrtva za dobrobit Srbstva. Mogao bi postati drugi car Lazar.

Nome
Gost
Nome
8 mjeseci prije

Je, samo nam to fali: nuklearne bojeve glave na Balkanu, kao i da ovako nismo dovoljno sjebani …

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Nome Lansirne rampe za obranu koje se za čas konvertiraju za napad postoje na istočnome Balkanu, pa nismo ni mi na zapadnome Balkanu kurbini sinovi da ih nebi imali . . . 🙂

Farree
Gost
Farree
8 mjeseci prije

Je li ti stvarno misliš da bi ili Dodig ili bilo koji naš isprdak imao suverenitet (i muda) da takvo nešto samo i pomisli a kamoli izgovori.Jako mi je žao da moj cinizam I Humor izražen nije prepoznat, ali svakako nisam zagovarao stvaranje ruskih vojnih baza u BiH nego isključivo potrebe uvođenje nećega što bi se zvalo “šanse BiH u postojećem go-političkom okruženju”. Do sada smo samo bili poslušne sluge EU i NATO i dobili to da se pola države iselilo (zašto bi nas bilo tko uzeo l preuzeo obavezu nad nama kada smo se spremno naguzili i od početka predali). Što se tiče NATO, mi ćemo ući onda kada im bude trebalo teladi za kineski front i tu neće nitko pitati ni Dodiga niti nekakvu skupštinu RSa

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Evo smijem ja reci sta mislim. Smije i Dodik. I Orban se usudi. Cak i Makonu ponekad izleti sta misli.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Dodik je naš zemljak sa Balkana kojeg je upregla tama a on glumi da je protiv nje a poklonila mu državu u državi da ju pravi a Orbi i Nosferatu su varanikusi, a to nije isto.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Babicu ispravak krivog navoda:
– “…dok je kopiju izvornog dokumenta objavilo Radio Sarajevo” – objavili su fotografije prevoda dokumenta.
– “Odakle Stanivukoviću podatak da postoji drugi i opširniji dokument i da ovo nije original, nitko ne zna.” – nije tacno daniko ne zna, mnogi znaju.
– “… mladića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen u Banja Luci…” – imas li dokaz da je ubijen, jer ga ni tuzilastvo nema? ne mozes iskljuciti samoubistvo i nesretan slucaj.

I jedna informacija: pokret pravda za Davida ne podrzava vise Stanivukovica, cak su se okrenuli protiv njega.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Projekt Stanivuković smo upoznali kao mladog, ekcentričnog i nezaposlenog ekonomista kojem se prelila čaša, pa je odlučio inicirati promjene osobnim primjerom. Kandidirao se na lokalnim izborima, na kojim je osvojio nedovoljan, ali relativno lijep broj glasova. Na krilima toga uspjeha nastavlja s dobro režiranim predstavama za javnost tipa rezanja asfalta, energičnim napadima na vladajuću partiju i sličnim stvarima koje su rezultirale njegovim ulaskom u narodnu skupšrinu RS.
E sad kako objasniti perfektnu medijsku pokrivenost, i to od samog početka, koju je dotični uživao i tko ga snabdijeva podatcima koje u medijskim nastupima iznosi. Kako objasniti to što ti “demokratski mediji” nisu primjetili da je taj mladi nezaposleni čovjek, koji je od neimaštine “pukao” i progovorio vatrenim jezicima, zapravo sin multimilijunaša. Kako nisu primjetili da je tata siromašnom sinu sazidao “beli dvor”, mislim nije to bilo teško, tamo su mnogobrojne turbofolk zvijezde snimale svoje spotove. Kako nisu primjetili da taj beli dvoru svojim fearijima pohode i braća Ćulum osumljičena za ubojstvo poduzetnika Siniše Krunića, a čije su ubojstvo prije toga pripisivali Miloradu Dodiku.
Čudno, stvarno čudno.
I ekipi kojoj smeta Dodik, a znamo tko i što joj zapravo smeta, džaba krečite. Svatko tko u RS dođe na vlast postati će Dodik, jer ako na njoj želi ostati drugog izbora nema. Njega je za razliku od Ivanića (koji je obavezao na slanje MAP-a), Čandaka i ostale ekipe koja je izletila iz ministarskih fotelja birao i izabrao njegov narod, i tako već 20 godina.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Koba Neznan šta se tu ima objašnjavat kad je sve ka i u Hrvatskoj. Ti ka da nisi nikad čula za tajne službe i medije pa se ka ono čudiš . . . tamo je mladi nezaposleni čovik, a vamo je pivač, poduzetnik i doktor znanosti kojega su priko Bujanca lansirale tajne službe isto ka i Kolindu prij pet godin . . . i onda se pivač, poduzetnik i i doktor znanosti ka pop up oglas pojavi u anketi HRT-a za predsjednika, da bi isti nekoliko dan posli reka kako on uopće nezna oće li se kandidirat i to popuši nekoliko stotina tisuća Hrvata . . . kako to nisu primjetili . . . kad je doša Plenković posta je ka Milanović i sad ako dođe Milanović postat će ka Grabar Kitarović . . . i tako već 30 godin . . .

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Rode najgore što smo naslijedili iz socijalizma je ta kvazielita intelektualaca, kao oni nešto znaju i oni se nešto pitaju, a pojma o životu nemaju. Dajem glavu da će ih prosječan prodavač s pijace izuti iz cipela. Te doktore se treba pitati isključivo, i samo isključivo, za oblasti koje njihov doktorat poriva. Predsjednici i slični predstavnici naroda moraju niknuti iz puka.
Nisam Titoista, ali evo jedan oglas iz sanaderove ere. “Mijenjam doktora za bravara uz nadoplatu s moje strane.”
U BiH nije kao u Hrvatskoj, tu je još neriješeno nacionalno pitanje. Zlobnici bi rekli da su ga zapadnjaci namjerno takvog i ostavili. Ovo ti je idealna tema na kojoj možeš iščitati kako se tamo diše. Srbe i Hrvate ćeš lako primjetiti, a ovi što miješaju novohrvatske riječi s srpskim i spominju se genocidima su ti Bošnjaci.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Koba U BiH je rješeno nacionalno pitanje. Svakome pedlju teritorija BiH pripada određena nacija.
51 : 49 over & out.
Teško da će se granice entiteta u BiH prekrajat odnosno teško da će neko ić minjat Daytonski sporazum bez suglasnosti ostalih jer to znači rat. E sad šta će bit sa entitetima nije nacionalno nego geopolitičko pitanje.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Nit je over, a bogami nit je out. Samo 51:49 u podjeli na 3 ti govori da nešto nije kako treba. Sad kad uključiš kantone, distrikt, institucije (što državne, što entitetske, što kantonalne), stranu upravu dobiješ jedan shizofreni gordijski čvor kojeg od puknuća dijeli samo beskrajna korumpiranost političkih elita i njihovihe klike raspoređene po tom lancu beskorisnih instiucija i agencija za sve i svašta. Kad bi, sutra, stranci odlučili prestati financirati ovo čudo imao bi klaonicu.
Visoki predstavnici su svojim diktatima izmijenili izvorni Dayton, i to žestoko.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Odakle ti da stranci nesto finansiraju?
Koliko ja vidim odavde izvlace pare.

A koliko su nam korisni stranci vidi se po tome da su sa 3000 zaposlenih u zajednickim organima nagurali na 22.000 svojih ljudi (gore niko ne prolazi konkurs bez njihovog blagoslova). SFRJ nije imala toliko zaposlenih na saveznom nivou.

Kamilo
Gost
Kamilo
8 mjeseci prije

Prijatelju dragi. Ko kaze da je rijeseno nacionalno pitanje u BiH? Da je rijeseno mnoge stvari bi se mogle poboljsati. Na vazeca rijesenja bosnjacka elita ne pristaje i vrsi opstrukciju bilo kakovog kompromisa i svojom “zrtvom” ucijenjuje ostale narode u BiH kao i korumpiranu “medjurazrednu zajednicu” sta god to znacilo.Pitaj Hrvate ko im je predstavnik u Predsednistvu BiH, kako radi finansijska inspekcija po Hercegovini a kako po ostalom dijelu Federacije, kako se puni budzet Kantona Sarajevo a kako ostalih kantona-zupanija.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

*Karmilo* Nije on tu ništa kriv, kriva je Hrvatska država koja događanja u BiH drži u medijskom mraku. Tko se informira kroz državne medije doslovno nema ni blage veze što se tamo događa. Naravno tu su liberalni mediji i njihove kretenoidne predstave o hrvatima iz BiH kao, ili glupim Bosancima sa miješalice, ili opakim Hercegovcima opremljenim kockastim glavama i očnjacima od po metar.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Koba jedan detalj iz karijere mladog Stanivukovica kojeg nisu primjetio: krajem godine gradska administracija uputi plan komunalne potrosnje u skupstinu na usvajanje. Svi odbornici to dobijaju. Mali je pratio rokove iz tog dokumenta, a onda na desetak dana prije pocetka radova sazivao medije i dizao galamu oko nerjesenog problema da bi narod pomislio kako je sposoban kad za nekoliko dana pocnu radovi.
To je gurao jedno vrijeme dok ga nisu provalili.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Ma znam ja to jako dobro,i narano da je sve predstava za javnost, jer svaka prava opozicija je antisistemska. Sistem je osnova svega i on ne dozvoljava promjene.
No ono što mene fascinira je petlja tih medija da sina multimilijunaša predstave kao nezaposlenog sirotana. Iz toga se može iščitati što oni stvarno misle o nama. Mislim mogli s ulice uzeti pravog sirotana i od njega napraviti svog političkog igrača. Slično se događalo i za one farse s Davidom kad su po cijeloj zemlji i iz regiona dovlačili članove nevladinih udruga. Kasnije su pokušali proširiti taj pokret po cijeloj BiH tako što su stvarali “pravdu za Dženana” ali su se prevarili u više stvari, a i dženanov otac, za razliku od Dragičevića, nije bio neki kapacitet. Pokušali su nešto slično u Mostaru s, pogađaš, hrvatskim ocem ali su dobili direktni odjeeebaus. Mi možda jesmo svakakvi, ali rijetko će se tko ovdje usuditi igrati izroda.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Moralni vrhunac liberalnih medija je kada, oni, kao zagovornici integracije u NATO, napadaju Dodika što, kao, pristaje na istu.
Stvarno zanimljiv viđenje stvari, za koje psihijatrija ima, ili je imala, prikladnu dijagnozu.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Ako je Republika Srpska genocidna tvorevina, a ta tvorevina je sastavni dio Bosne i Hercegovine, što je onda Bosna i Hercegovina? I ako vam se ne živi s genocidnim Srbima raziđite se s njima, siguran sam da bi i oni, možda teška srca, izašli iz zajednice s vam.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Ako su Mađari dovoljno jaki da to izvedu, onda je to OK.
Ti bi očito čistio Republiku Srpsku od Srba, ali i sam znaš da si jad nemoćni pa kukakaš ko kakva baba.
Stvar je jasna oni su vas očistili gdje su mogli, vi ste njih očistili gdje ste mogli, a te đženosajde bajke ostavi za one koje je za to briga, ako takvih i ima. Za tvojim žrtvama plačemo isto kao vi za našima.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Daj Milojko okanite gluposti i odrasti već jednom. Srbi su 1918 u Vojvodini bili manjina i zaradili su je, a ne dobili ili oslobodili, na bajonetama svojih vojnika. Isto tako su svojevremeno Turci i Mađari osvajali i gubili na sabljama i topuzima svojih. Tako je od kad je svijeta i vijeka, samo ovdje moraš uz pobjedu biti i moralni pobjednik, osloboditelj na osnovu bogznakojeg povijesnog prava i šta već ne.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

@Koba…. nista pogresno niste napisali i sve je tacno…. rekao sam etnicki prostor… ne da je bilo Srbsko (u drzavnom-institucionalnom smislu) … ali vidim da vi i slicni brkate pojmove… niti neznate razlike etnos, narod i nacija i drzava… pojmovi koji imaju drukcije znacenje.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Kad si več tako objektivan mogao si navesti i što su srbi uradili drugima i u dalekoj i bližoj povjesti. Mladići se je nad Srebrenicom najbolje izrazio: ovo je osveta turcima za….. turci su za njega bosanci i hercegovci koji su klorofilni. Nezna Mladići da su pravi turci htjeli sve zeleno njega nebi ni bilo al zato se on sveti “turcima” čija je to zemlja bila koju njegov predak Nemanja posveti krvlju bogumila pa i on ju oblato poškropi jer je znao da će dobiti državu da ju prave na tuđoj zemlji.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Subaru pazi Židov!!!
Možda su Turci i htjeli sve zeleno, ali bi u tom slučaju Zeleni morali da oru i kopaju, a tome baš i nisu vični.
Lakše je bilo ostaviti raju (Plavi i Crveni) i živjeti na njenom znoju i muci.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Koba hrvat, hmmm hmmm, ono glumi hrvata ko mnogi ovdje glumci. Koji ž… pa tvoji vladaju svemirom………Mladići lijećio komplekse svoje nad pukom za kojeg dozna da su turci u Andrićijevim “povjesnim romanima” pa tako i ti isto, jebeni su kompleksi od klorofilnih turaka i “turaka”….prave turke tvoji preživiše a “turci” neće tvoje kobajašiju…. i onda pravi turci, hazari islamlije, ne valjaju a kobajašijevi valjaju….

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Oj Subaru sad i Andrić smeta, a dvista maraka ne bi odbio. Zli jezici bi, gluvo bilo, rekli da je to narodna tradicija.
Sve nešta gledam dobro bi bilo i da mene malo mrzite, pao bi mi neki Nobel samo tako. Još da je Rade umra 50 godina posli, koji bi to genocid u Oslu bio stra me i pomislit.
Nego mani priču ja vas volim, jer mene bez vas ne bi bilo. Vi, odnosno dilovi vaših tila vaših pradidova, odranili su siaset mojih. A ovo vaše novootkriveno drugarstvo Stjepana Tomaša Kotromanića i Mehmeda drugog El Fatiha mi je zakon, naprosto mi hrani dušu.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Samo ti oštri noževe kobajaši, jebeni su kompleksi, kad očistite ostale postat će te kanibali domoljudožderi što nije daleko od vaše čudi. I ne mraći sa ikavicom, piši ekavicom, ne krij se.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Ne oštrim ja to nož lipi moj Subara, no ćunu krtu. Ne bi ja to, vire mi, no divojka mlada 93. godište, neiskusna, a još tunjavi je ćaća napravia pa kako da se postavi meni se namisti. Ne bi ja, ne bi stvaro, ali griota od Boga ne iskoristiti priliku.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

A ništa onda, babo će te njen sunetiti da malo vidiš turskog vraga na živo.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Tako je navik bilo i tako će da bude. Babino je da pokuša, a moje da vratim istom mirom. Samo ne mogu sić već posičeno, morati ću malo poviše, a bogami i babo će morati. Jer neće biljeg roba boga izrailjevog na tilo živa gorštaka.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Valja vam podići spomenik turskim sultanima što vas ostaviše na životu a i Klintonu što vam da državu, red je da se odužite krvnoj braći prve braćne noći.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Aferim aga Subaru, nek svak diže svojima. Mi sebi vi svojim sultanima, pavo za pravo, drugom komu i nemate.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Aha, više imaš turskih gena od mene, prve braćne noći.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

@aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw. Pa i jeste tako, isto je taj Mladicev imanipulisan vojnik isto zaveden i isto tako razmislja. Ako sam ja Ante a moj prapradeda Jovan. Za mene mozes biti Ante al si jos uvek od Jovana. I takvog te i vidim.
Sto se tice Srba sto su ili nisu napravili u proslosti…. mislim da njihov greh manji od svijuh ostalih u okolini…
Procitaj malo Dusanov zakonik ili ustav iz Kraljevine Jugoslavije sta su imali Srbi Muslimani i sta su znacili “ostalim” Srbima. A sto se tice Bogumila, nisu “Bosnjaci” od njih nastali…. bogumilstvo su bili sekta, koja se sirila iz Jerusalima do severa Francuske. Kao jehovi svedoci.
U doba Nemanje nema Nacije/Naroda. Su samo vlastela i raja koji prica Srbski jezik. I statusni simboli….. tako da ne postoji tudja zemlja… jer nije bila od Naroda… nego od vlastele…. i kao takva je bila bila smatrana i raja. Raja/zemlja/pare isto su znacile istu su vradnost imale Vlasteli. Jedina identifikacija u ono doba je bila religija i jezik. Sve ostalo je mitifikacija iz danasnej perspktive.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Opet mitomanišeš radije onaniši.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

Dragi moj Srbine…. kako mitomanisovanje…. idi u biblioteku na kakav drustveni fax i poglej kakvu knjigu teorije drustva… nacije… naroda ili o identitetama ili lingvisticku teoriju. prvo citaj onda pricaj. Tisucu knjiga imas na tu tematiku. Upotrebi multidisciplinarni pristup i dobices fakte o kojima pricam.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Ne Milojko ja to ne brkam, da brkam zvao bih se Željko. Dapače htio sam reći da država nije narod, već aparat sile, kojeg nameće jači, a ne pravda i narodna volja. Sam smatram da je država, kao tvorevina, antipod narodu, za primjer uzmi CG, i nisam poklonik političkih Hrvata, Srba ili što već. Kao sve neprirodno ti političko-buržujski konstrukti “nacije” skloni su zubu vremena, i nisu nešto za što vrijedi poginuti. Za mene je pripadnost narodu organska stvar koja raste kroz generacije, a ne stvar političke odluke.

puki
Gost
puki
8 mjeseci prije

Dodik je također igrač cio-kabale i duboke države, kao i svi ostali akteri: Kolinda, Plenki, Vučić, Bakir, Đukanović, Zaev…itd.. Dodik je klaun, koji evo nekih 16-17 godina galami da će se RS otcjepiti od BiH, a i sam zna da je to nemoguće… on služi za zadovoljavanje srpskih masa.. Svako malo on grmi i zalaje, a zna da se ionako ništa neće dogoditi i promijeniti. U slučaju stvarnog pokušaja otcjepljenja (što je zapravo znastvena fantastika), cio-kabala i duboka država, bi odmah aktivirala svoju vehabijsku i ISIL-ovsku mrežu u BiH i na Balkanu, i eto ti noviog kaosa i klanja…Drugim riječima: u slučaju bilo kakavog pokušaja osamostaljivanja RS, duboka država bi preko svoijih saudijskiah ciovehabija i svog igrača Erde, dala zeleno svjetlo (i naoružanje) Bošnjacima da vode rat. Dakle; da pojasnim: duboka država ustvari kontrolira sve 3 strane, tako što 1)namjerno održava BiH ovako kaotičnom i 2) namjerno huška 3 strane jedne na druge, preko svojih ljudi na sve 3 strane. RS je ostavljena Srbima kao ustupak, Hrvati su nasilu strpani sa Bošnjacima u 2. polovicu BiH, RS na papiru ima kao nekakvu suverenost, međutim u stvarnosti faktički ne može ništa, što kod mnogih Srba izaziva frustracije. Na drugoj strani Hrvatima je naređeno da se odreknu bilo kakve suverenosti u BiH, jer eto Hrvatska je u EU i na Zapadu, što su Hrvati oduvijek željeli, Hrvati u BiH su zbog tog frustrirani ( i sve više faktički nestaju, iseljavanjem u Hrvatsku i na Zapad). Bošnjaci su frustrirani, što Srbi imaju RS, odnosno pola BiH ,…kada klaun Dodik stalno provocira, onda Brisel i Vošington ga kritiziraju i prave se prijatelji Bošnjaka i obećavaju im pomoć… i sve tako redom, i tako dalje, i tako dalje…
BiH je Daytonskim sporazumom namjerno ostvaljena kaotična i kriminalna. Mafijaši iz Brisela više vole takve kaotočne i kriminalne države, nego sređene. RS je ostavljena na životu na papiru, kao ustupak Srbima, da bi ih se također privuklo u takozvane “euroatlanske integracije” (čitaj: zagrljaj EU-a NATO-a, tojest duboke države), da ne bi otišli na stranu Rusije.
Srpski i hrvatski političari u BiH prave u javnosti u svojim izjavama, nekakvo prešutno savezništvo protiv “bošnjačkog centralizma”, hrvatski i bošnjački političari kada ustreba, prave nekakvo verbalno savezništvo, protiv “velikosrpskih pretnezija”, a bošnjački i srpski političari, kada ustreba, prave nekakvo verbalno savezništvo, protiv “jačanaja fašizma” u Hrvatskoj i “pokušaja revidiranja povijesti”… Eto tako izgleda ta komedija, koja bi doista bila komedija, da nije tragedija, tragedija za obične ljude…
A ta nekkava verbalna savezništva, naravno uvijek potiču mafijaši iz Brisela i Vošingtona.
BiH ne mora uopće biti članica NATO-a, kao što ne mora ni Srbija, kada i jedna i druga postanu članice EU-a, to je dovoljnio, one su tako već faktički ugurane pod kontrolu cio-kabale, kao i sve ostale državice regije. Veliki strateški cilj duboke države, je da se popuni ova crna rupa, koja sada zjapi između članica EU, Hrvatske i Mađarske na jednoj i članica EU-a, Rumunjske, Bugarske i Grčke, na drugoj strani: dakle, da se i Srbija, BiH, C. Gora i Albanija (i Kosovo) uguraju u EU. Ustupak Srbima bi bio, da Srbija (a možda i BiH) ne moraju biti članice NATO-a, ali to je potpuno nebitno, kada su sve ostale okolne države članice NATO-a. Podsjećam da i Švedska nije članica NATO-a, ali, kao članica EU, ona je faktički kao da i je članica NATO-a. Sve njene okolne susjedne države. Danska, Norveška, Finska… Njemačka, baltičke države… su članice NATO-a.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Teorije zavjere.
Isto govore i za Orbana da je hazarsko-kamalisticki igrac. Cak i za Putina.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Demokrate su to lepo smislile…ništa bez dokaza! Vreme mi prolazi u traženju dokaza a mi u blato tonemo sve dublje i dublje. Nisu to teorije zavere prijatelju, to je čista logika. Zakonodavno izvršni organi nam rade kao jedan super naštimovani orkestar, ako se pojaviš bez dokaza oderu ti kožu s leđa, prodaš očevinu da bi “nevino optuženog” isplatio. Interesantno je kada se političari žele nekoga rešiti, dokazi se pojave za par minuta

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Pa i jeste i jedan i drugi.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Sad si se izvadio za onu nespretnost gore Forde, ovo več mogu potpisati.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Subaru jeli puki=A. Ford ?

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Po stilu pisanja dajem ko jakuza mali prst da jest kojeg sječem kukrijem umjesto tantom jer ovaj to uradi brže.

puki
Gost
puki
8 mjeseci prije

I još koristim priliku, da ovdje iznesem mišljenje o onoj temi, koja ima veze sa glasanjem hrvatske dijaspore u inozemstvu, ko kojoj je portal logično prije par dana, sa 2 članka izazavo toliko pažnje ( a kako vidim i ljutnje, pojedinih čitatelja, očigledno onih, još uvijek SDP-bolesnih i Indexovski manipuliranih. Koji su ljuti, ponajvieš što ta dijaspora većinom glasa za HDZ, i još uvijek niosu skužili, da je to potpuno svjedeno, da li u Hrvatskoj vlada HDZ ili SPD, jer su obadvije u službi gazda iz duboke države. “Domoljublje” HDZ-a i “antifašizam” SDP-a su samo kozmetika. Odnosno to su kosti, koje se idiotima na obje strane bacaju, kao glupim psima, da ih gložđu, i da se stalnoi kolju oko njih.

što se tiče glasanja tzv. dijaspore u inozemstvu, to je sasvim normalno u svim ostalim državama. Dobro mi je poznato, da naprimjer Talijani (ima ih oko 600.000) i Amerikanci (ima ih oko 150.000) u NJemačkoj, glasaju u talijanskim, odnosno američkim konzulatima u Njemačkoj, kada su talijanski, odnosno američki predsjednički izbori. Gayle Tufts, njemačka komičarka i zabavljačica, rođena Amerikanka, ima dvojno državljanstvo, sama je na njemačkoj TV pričala o tome, kako je glasala za Obamu, na američkim predsjedničkim izborima 2012. Glaslala je u američkom konzulatu u Njemačkoj, a Amerikanci, kako je poznato, imaju pravo i na glasanje poštom, Svima nam je poznato, ono uvijek kada su američki predsjednički izbori, da se prilikom brojanja glasova, čeka i na glasove, onih Amerikanaca, koji žive u inozemstvu.
Drugi primjer: Giovanni Di Lorenzo, u Njemačkoj poznati voditelj i urednik u tjedniku Die Zeit (otac Talijan, majka Njemica), ima također oba državljanstva i lani je bio javno rekao, da je glasao i za talijanske izbore…

Što se tiče BiH: ajmo biti iskreni: Većina Srba i Hrvata u BiH uzima tu BiH, nevoljko, a ne od srca. U najboljem slučaju kao rezervnu domovinu. Ne možeš to ljudima sada zamjeriti. Kao prvo: BiH ne postoji kao samostalna država 700 godina kao Švicarska, već je postala faktički jučer i ti Srbi i Hrvati su do jučer živjeli u jednoj državi, kao i ostali Hrvati iz Hrvatske i Srbi iz Srbije i sada ih treba je li natjerati, da preko noći prestanu biti Srbi i Hrvati i da uzmu nekakav neutralni bosansko-hercegovački identitet? To baš nije funkcioniralo u Jugoslaviji, sa jugoslavenskim identiteom, pa kako će funkcionirati sa bosansakim. Kao drugo: rat je još uvijek svjež u sjećanju sviju i međusobno nepovjernje veliko na svim stranama, ne treba, objašnjvati.
Kao treće: Ova BiH, ovakva kakva je kriminalna, kaotična, naravno da je i to razlog, što baš nema neke ljubavi prema njoj. Pa čak i mnogi Bošnjaci, koji, jedini iskreno vole BH; kao svoju domovinu, jer nemaju druge, mnogi od njih su kidnuli iz BiH i mnogi drigi žele također kidnuti, svi kmoji imaju priliku, jer je ta BH takva kaotična i jer ništa ne ide naprijed.
Eh to je glavna razlika između BiH i Švicarske, koja se često spominje kao uzor za BiH, Međutim to je smiješno, jer kako rekoh; Švicarska postoji preko 700 godina i oduvijek je bila bogata bankarska državica, Međutim, oni koji misle, da Njemci, Talijani i Francuzi tamo se jako vole, varaju se i nemaju pojma. Sjećam se kada je Ćiro Blažević bio izbornik BiH, prije 7-8 godina, i ono Ćiro, ko Ćiro, je podigao atmosferu u BiH, i čak igrao ulogu kao nekog integratora u BiH, između 3 etničke grupe, pokušavao čak podignuti nekakvo patriotsko b-h raspoloženje. Kada su mu neki malo desniji iz Hrvatske to zamjerili, Ćiro je rekao; pa što vam je ljudi, ja sama dugo živio i radio u Švicarskoj, tamo se 3 naroda ne mogu kao pas i mačka, pa opet žive zajedno.
Ne znam da li se Njemci, Francuzi i Talijani u Švicarskoj baš tako ne mogu kao pas i mačka, kako je rekao Ćiro, ali mislim, da on ima pravo. Tu Švicarsku najviše drži na okupu visoki stadard te državice. (plus to što je to od postanka važna banakrska država za masone i elitu, ali to bi bila tema za neku drugu priliku). Za razliku od 3 naroda u BiH, koji ipak govore 1 jezik, ili ajmo reći tri 97% slična jezika i svi se razumiju, 3 naroda u Švicarskoj govore 3 potpuno različita jezika i imaju različite mentalitete. Većinski Njemci su većinski protestanti i to kalvinistički, dakle, trezveniji, hladniji, poslovično protestatnski usmjereni na rad i marljivost, dok su manjinski Francuzi i još manjinskiji Talijani, katolici i južnjački opušteniji, ili ajmo reći, lijeniji, posebno Talijani. Švicarski Njemci su kulturom potpuno vezani za Njemačku, što je razumljivo, njihovi pjevači, komičari,. glumci, pisci…itd gostuju po Njemačkoj (i Austriji), dok su Francuzi kulturno vezani za Francusku, a Talijani za Italiju. Nijemaca je daleko najviše (skoro dvije trećine) i tako su i velika većina navijača švicarske nogometne repke, ustvari švicarski Njewmci, ili njemački Švicarci. Što se može vidjeti na transparentima na utakmicama, svi su transparenti na njemačkom jeziku, ja još nisam vidio ni jedam navijački transpraent na francuskom ili talijanskom, I poznati uzvik, slogan, švicarskih navijača: “Hop, hop Schwiz!” je na njemačkom.
Švicarska formalno na papiru, nije ustrojena po nacionalno-etničkim granicama, jer ima 24 kantona, međutim u stvarnosti jeste. Jer, se zna, koji su i čiji su kantoni. Zna se koji su kantoni njemačkih, koji francuskih, koji talijanskih Švicaraca: Sve 3 etničke grupe, dakle, su kompaktne i velikom većinom homogene, žive u svojim područjima. Talijani, koji su najmalobrojniji žive na jugu uz granicu Italije, Francuzi, većinoma za Zapadu, uz granicu Francuske, a u onom velikom ostatku, u sredini i na istoku, žive najbrojniji Njemci. I već po imenima gradova, znamo, čiji su gradovi: Npr., Ženeva (Geneve)- francuski, Zuerrich-njemački, Lugano-talijanski…
Što se tiče druge poznate multietničke državice, Belgije, koja postoji oko 300 godina, tamo se dvije najveće i glavne etničke skupine doista vole kao pas i mačka, odnosno nikako se ne podnose i Belgiju samo to održava na životu, što je stara monarhija i kao centar EU i NATO-a, važna za globalističku bandu. Inače, Valonci (Francuzi) i Flamanci (Nizozemci) se nikako ne podnose, i poznato je da desna stranka Flamansko blok, već odavno želi odcjepljenje Flandrije.
Na sjeveru Italije, postoji regija Južni Tirol, u kojoj živi većinsko stanovništvo, čiji je maternji jezik njemački, tojest, velika austrijska manjina. Koja, također, baš ne umire od ljubavi ta Italijom, to je pozanto, već ti Austrijanci su samo formalno talijanksi građani, ali su faktički srcem i dušom uz Njemačku i Austriju, posebno kultorolški. Naprimjer, ranije su na njemačkoj TV bile emisije u kojima su se pjevači narodne glazbe njemačkog govornog područja (Njemačka, Švicarska, Austrija) natjecali. I tu su nastupali i ovi pripadnoci austrijske manjine iz Južnog Tirola, faktički kao da su samostalna država, Nikad nije rečeno da oni dolae iz Italije, već iz Južnog Tirola. Također i poznate ličnosti (glumci, voditelji, i slično) koji su iz Južnog Tirola, a žive u Njemačkoj, oni nikad ne kažu da su iz Italije, već da su iz Južnog Tirola.
Dakle nema ni drugdje neke ljubavi između etničkih skupina, samo što sve to u Švicarskoj, Južnom Tirolu (Italiji), itd.. ide civilizirano, i tamo je jak standard itd.. a pošto su Italija i Austrija obadvije u EU, pa tako nema granice za ove Austrijance, koji su talijanksi građani.
hoću da kažem: oni koji inzistiraju na tome da se Hrvati i Srbi u BiH, potpuno odrekunu BiH; i da preko noći postanu nekakvi Bosanci, gaje neku iluzijui, odnosno žive izvan stvarnosti. I oni iz Hrvatske, većinom SDP_ovci i Indexovci, koji raspiruju nekakav antagonizam prema Hrvatima iz BiH, a i oni iz BiH, kao Bakir i ekipa ili Željko Komšić i sični. Svi oni, kao prvo, žive izvan realnosti, kao drugo, sa takvim stvarima, samo više raspiruju, huškaju i stvaraju još više netrpeljivosti.
Tojest; da ne bi stvarali iluziju, BiH, može jedino postojati, tako da su Hrvati i Srbi iz nje, povezani sa Hrvatskom i Srbijom. To se vidi po samom pogledu na zemljopisnu kartu.
Kao što je i Švicarska ustvari povezana na sve 3 strane. Ima otvorene granice za svoje građane, i prema Njemačkoj, i prema Italiji, i prema Frnacuskoj. Kao što su i u Belgiji, Flamanci (Nizozemci) povezani dsa Nizozenskom, a Valonci (Francuzi) sa Francuskom.
S druge stranem Bošnjacima također nitko ne smeta, da su povezani sa sunarodnjacima u Hrvatskoj i Srbiji (posebno Sandžak).

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Fino si konstatovao: jer je ta BH takva kaotična i jer ništa ne ide naprijed.
Nije problem sto ne idemo naprijed vec i sto smo nazadovali pod Visoki Prestavnicima, narocito pod onim engleskim lordom.
Kad bi se uslo u NATO to bi bio velikim korak nazad. Korupcija bi se uduplala, jer je NATO generator korupcije. Dosla bi na red nabavka aviona koja bi nas dotukla do kraja.