Orbanova stranka Fidesz napustila je blok desnog centra u Europskom Parlamentu nakon prijetnji isključivanja mađarske frakcije

Viktor Orban
10 komentara

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana Fidesz napustila je skupinu Europske pučke stranke (EPP) u Europskom Parlamentu, nakon što su europarlamentarci izglasali prijedlog kojim bi se otvorio put za izuzeće Orbanove stranke.

“Ovim vas obavještavam da zastupnici u Europskom Parlamentu Fidesz daju ostavku na članstvo u EPP skupini”, napisao je Orban u srijedu predsjedniku Unije Manfredu Weberu.

Orbanovo pismo stiglo je nakon što je 148 zastupnika u EPP-u glasovalo za, a 28 protiv, novih pravila koja će omogućiti skupini proizvoljno isključivanje članova. Izvor iz EPP-a je izjavio da su hrvatski, mađarski, slovenski, francuski i talijanski članovi glasovali protiv novih pravila.

Mađarski premijer opisao je promjene pravila kao “očito neprijateljski potez protiv Fidesza i naših glasača”, dodajući da je potez protiv njegove stranke “antidemokratski, nepravedan i neprihvatljiv.” Orban je prije toga prijetio da će Fidesz napustiti skupinu ako prijedlog izglasaju europarlamentarci.

Fidesz je suspendiran iz EPP-a u ožujku 2019., ali 12 mađarskih zastupnika nastavilo je uživati u blagodatima članstva, usklađujući svoje glasove u skladu s tim.

Blok desnog centra borio se za kontrolu nad Orbanom i njegovom strankom Fidesz, koja nailazi na probleme s EU.

Samo prošli tjedan, glavni odvjetnik EU dao je osuđujuće mišljenje o mađarskom postupanju i procesuiranju migranata nakon reformi iz 2018. godine, napominjući da Budimpešta nije ispunila svoje obveze prema europskom zakonu.

Budimpešta je ranije odbacila kritike u vezi s načinom na koji postupa s migrantima.

Fideszviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jgnberwfvwepfvwervwe
3 godine prije

Ovaj je “cjepljenjem” pokazao za koga radi i koje je krvi, loša holicio-vudu gluma i obmana naivnih sa ulogama suverenista poput brata mu Eđija i Nosferatua.

3 godine prije zadnji put uredio jgnberwfvwepfvwervwe
Max
3 godine prije

Logičan potez.

Dokurčilomi
3 godine prije

Vidite gospodo tako se brane interesi države a ne spuštanjem gaća na mig.

nekoime
3 godine prije

EPP je desni centar koliko je Bandić bio purger.

Ришона Вилон
3 godine prije

Како стадом које се назива Европски парламент управља $орош, а како је Орбан постао истребљивач $орош гмизаваца, све је логично. Нема ту никакве демократије. Зашто матори $орош још није угинуо?

Bruno
3 godine prije

Moraš raditi kako ti se kaže. Jedini političar u EU koji ima muda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI